Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Φορολογικό
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΗΠΑ - Εκλογές
  • [05] Εργασιακά
  • [06] Ταυτότητες
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Δραχμή

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική, το θέμα των ταυτοτήτων, το φορολογικό νομοσχέδιο και τα εργασιακά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΚινηματΑΚΗ. Θέμα ηγεσίας θέτει το "παλιό" ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόλεμος στο ποδόσφαιρο. Αγωγές 12 δις κατά Φλωρίδη. Κυβέρνηση κατά ομοσπονδιών και απίστευτα αλληλο-μαχαιρώματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συσπείρωση γύρω από τον Ακη. Κεντρογενείς και "γεννηματικοί" τον στηρίζουν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί με μίζα 5 εκ. Η Ταρίφα διαφοροποιείται ανάλογα με την "προσφερόμενη" θέση.

    Η ΑΥΓΗ: Εκτός σχολείου τα παιδιά των παράνομων μεταναστών. Ξενοφοβική κυβερνητική υπαναχώρηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Ακης. Αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στο προσεχές Συνέδριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιοί ψηφίζουν τον κ. Γκόρ ποιοί θέλουν τον κ. Μπούς. Τα σενάρια της τελευταίας ώρας για τον νέο πλανητάρχη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βιλαετία υπουργών. Μετά τον Τσοχατζόπουλο χτύπησε και ο Σκανδαλίδης.

    ΕΘΝΟΣ: Μάχες για 1.927 θέσεις. Δημόσιο: οι προκηρύξεις, οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ποιός τολμά να ... αφορίσει τον Ακη; Παραμένει ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σείεται το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και ο Τσουκάτος αποστασιοποιείται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις:3 ευκαιρίες για 7.990 θέσεις. Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για απασχόληση 65.000 ανέργων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι λογιστές συνυπεύθυνοι. Υποχρεωτικά για τις δηλώσεις 800.000 επιτηδευματιών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αμερικανικά ερωτηματικά στο Μαξίμου. Τι αλλάζει για την Ελλάδα με νίκη Γκόρ ή Μπούς.

    ΕΣΤΙΑ: Πλανητάρχης με μειοψηφία! Ενα ακραίο σενάριο των σημερινών εκλογών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ παλινδρομεί στη δεκαετία του '80. Το "αριστερό κίνημα" Τσοχατζό-πουλου αποδιοργανώνει την κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 2,75% θα υποχωρήσουν τα επιτόκια. Την ερχόμενη εβδομάδα η "πρώτη δόση".

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια πρόστιμα σε όσους απασχολούν παράνομους ξένους. Ολο το νέο νομοσχέδιο για τους μετανάστες.

    ΝΙΚΗ: Ο Ακης αλλάζει το σκηνικό. Με τον υπουργό Αμυνας ΠΑΣΟΚ και κοινωνία.

    Νέα Ελλάδα: Βουλιάζουν το ΙΚΑ. 1,5 τρις χρωστάει το Δημόσιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα αγώνας πανεργατικός ενάντια στα μέτρα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Φράγμα" Σουφλιά στον Αβραμόπουλο. Πανικός Καραμανλή.

    Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζουν στη ζωή μας Μπούς ή Γκόρ. Οι αμερικανικές εκλογές ξαναβάζουν στο τραπέζι τα εθνικά θέματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπλόκο στο Γ' ΚΠΣ. Λόγω της αδυναμίας της ελληνικής γραφειοκρατίας να ανταποκριθεί στις οδηγίες της ΕΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Ακης βάζει Τέλος Σημίτη ως μονοκράτορα.

    [02] Φορολογικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ελάτε υποχρεωτικά με το λογιστή σας". Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιβάλλει σε 80.000 επιτηδευματίες (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες) να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ με τη συνυπογραφή του λογιστή-φοροτεχνικού. Μάλιστα, ο λογιστής καθίσταται υπεύθυνος για την ακρίβειά τους".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "λεόντεια αναδιανομή εισοδημάτων, υπέρ του κεφαλαίου, συντελείται μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα , θα στοιχίσουν στα ταμεία του κράτους τουλάχιστον 140 δις δρχ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "σε αναμμένα κάρβουνα....κάθεται πλέον το προιόν - επίτευγμα της τελευταίας διετίας - η οικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς το δίπτυχο δολάριο και ο μαύρος χρυσός εμμένουν να διαγράφουν τροχιά υψηλών τιμών, αλλάζοντας έτσι τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για αποκλιμάκωση των επιτοκίων, αφού και ο Δείκτης του τιμαρίθμου εμφανίζεται ευάλωτος στις πιέσεις αυτές".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σε μια στιγμή που η διαπλοκή πιέζει για απρόσκοπτη διανομή κρατικών μεριδίων και πόρων, αλλά ταυτοχρόνως και πιέζεται από τις συνεχείς καταγγελίες για άνομες συναλλαγές, η αναζωπύρωση των εσωκομματικών αντιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ περιπλέκει την κατάσταση και φέρει την κυβέρνηση προ νέων διλημμάτων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά στελέχη αποστασιοποιούνται δημόσια από τις επιλογές του Μαξίμου, ενώ παράλληλα, συσπειρώνονται γύρω από τον Ακη Τσοχατζόπουλος και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά, εν όψει και του συνεδρίου του κόμματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα δεν είναι πολιτική διαχείρισης και διατήρησης του υπάρχοντος, αλλά μια δέσμη μεταρρυθμίσεων σε όλους του καίριους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και δημόσιας ζωής". Με αυτή τη φράση ξεκινά η σκληρή απάντηση Σημίτη στις αιτιάσεις του Ακη για τον εκσυγχρονισμό. Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζονται οι αναταράξεις από το ...σύνδρομο Ζοσπέν".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "δια στόματος Ακη Τσοχατζόπουλου η φωνή της κοινωνικής συνείδησης του ΠΑΣΟΚ ξιφουλκεί, ανοιχτά πλέον κατά των νεοφιλελεύθερων ακροβατισμών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, που επιμένει σε μια πολιτική η οποία βρίσκεται σε εμφανή αναντιστοιχία τόσο προς τις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών, όσο και προς την ίδια την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "καζάνι που βράζει" είναι για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ Μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου πρωτίστως αλλά και τις διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του Κινήματος για τις εργασιακές σχέσεις, "σείεται" κυριολεκτικά το κυβερνών κόμμα".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "η συ σύγκρουση για τα επίμαχα εργασιακά θέματα στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ διαπερνά τώρα ολόκληρο το κόμμα και εμφανίζει την κυβέρνηση με νέες ρωγμές. Παρά την επίδειξη πυγμής με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός γίνεται τώρα στόχος επικρίσεων και ηγετικής αμφισβήτησης, χωρίς να διαθέτει πλέον το πλεονέκτημα της απειλής για πρόωρες εκλογές".

    [04] ΗΠΑ - Εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "νύχτα για γερά νεύρα αναμένεται η αποψινή εδώ στις ΗΠΑ καθώς όλα προδικάζουν ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί κυριολεκτικά πάνω στο νήμα. Στο στρατηγείο του Τζόρτζ Μπούς στο Οστιν του Τέξας η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Αν και όλες οι σφυγμομετρήσεις φέρνουν μπροστά τον Ρεπουμπλικανικό προεδρικό υποψήφιο, κανείς δεν τολμά να προεξοφλήσει τη νίκη".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "καθώς ως την ύστατη στιγμή επιδόθηκαν στον σκληρό προεκλογικό αγώνα, στα στρατηγεία τους στον αμερικανικό Νότο αποσύρθηκαν - κατάκοποι, πλην αισιόδοξοι - οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ: ο δημοκρατικός Αλ Γκόρ στο Νάσβιλ του Τενεσί και ο ρεπουμπλικανός Τζόρτζ Μπους στο Οστιν του Τέξας. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ενώ όλα δείχνουν ότι νικητής των σημερινών εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζόρτζ Μπούς, οι ελπίδες του δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκόρ έχουν εναποτεθή σε ένα ακραίο εκλογικό σενάριο: Ο Μπούς να επικρατήση σε συνολικό ποσοστό ψήφων - κάτι που κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρείται σχεδόν βέβαιο - αλλά ο Γκόρ να υπερτερήση οριακώς στον αριθμό των εκλεκτόρων και να αναδειχθή εκείνος πρόεδρος των ΗΠΑ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η "μάχη " των δημοσκοπήσεων τελείωσε χωρίς να καταφέρει να αναδείξει ή να υποψιάσει τον νικητή των σημερινών αμερικανικών εκλογών και τον πρώτο αμερικανό Πρόεδρος της τρίτης χιλιετίας. Με διαφορά μόλις μιας εκατοστιαίας μονάδας, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τζόρτζ Μπους και ο δημοκρατικός αντίπαλός του Αλ Γκόρ τίθενται σήμερα στην κρίση και την βούληση των αμερικανών ψηφοφόρων".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "κανονικός τραγέλαφος επικρατεί στις ΗΠΑ με τη χώρα να γίνεται ένα απέραντο εκλογομαντείο! Μερικοί λένε ότι θα νικήσει ο Μπούς, επειδή στο Halloween (γιορτή καλικάντζαρων) πουλήθηκαν πιο πολλές δικές του μάσκες(!) άλλοι λένε θα νικήσει ο Γκόρ επειδή ανεβαίνει ο Dow Jones! Πάντως, γεγονός είναι ότι το προβάδισμα Μπούς, από 5 μονάδες προ 15νθημέρου, χθες μειώθηκε σε 1 μονάδα στη δημοσκόπηση Reuters/MSNBC".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ έπεσε χτες τα ξημερώματα και οι δύο βασικοί υποψήφιοι επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να μη χάσουν την πλειοψηφία σε πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για την εξασφάλιση των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την ανάδειξη προέδρου. Με τις δημοσκοπήσεις να φέρουν τον Τζόρτζ Μπούς να προηγείται του Αλ Γκόρ στο όριο του στατιστικού λάθους, πολιτείες όπως η Φλόριντα για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και η Πενσιλβάνια για τον δημοκρατικό αντίπαλό του μπορεί να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα".

    [05] Εργασιακά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "εμμένει στη βασική γραμμή του για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος αναμένεται να προωθήσει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο εργασιακό χάρτη της χώρας. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελευταίες τεχνικές επεξεργασίες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ενώ ο κ. Γιαννίτσης δεν παύει να επαναλαμβάνει στους στενούς συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στα βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "στη Βουλή φέρνει το νομοσχέδιο για το εργασιακό η κυβέρνηση μέχρι τις 15 του μήνα, χωρίς να αφήνει παρά μόνο ελάχιστα περιθώρια για κάποιες αλλαγές προ την κατεύθυνση των προτάσεων της ΓΣΕΕ, πυροδοτώντας έτσι νέες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές αλλά και τα στελέχη της παράταξης. Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα χθες με τις δηλώσεις Γιαννόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τ. Γιαννίτση ως "μαθητευόμενο υπουργό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η ΓΣΕΕ αποφασίζει απεργία, ενώ το Υπουργείο Εργασίας επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου, αφήνοντας και περιθώρια για βελτιώσεις ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι "ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών, καταβάλλεται τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στις αλλαγές που επίκεινται στα εργασιακά θέματα"

    [06] Ταυτότητες

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με δεύτερο γύρο για το θέμα των ταυτοτήτων απειλεί ο κ. Χριστόδουλος. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τα οποία συνεδρίασαν χθες, αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συγκέντρωση των υπογραφών αποφάσισαν να απευθυνθούν και στους πιστούς της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης αλλά και των Δωδεκανήσων, οι οποίες υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την ίδια στιγμή έκαναν άνοιγμα και προς την Ομογένεια, ενώ σήμερα θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να υπογράψουν τα σχετικά έντυπα και Βορειοηπειρώτες".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πλώρη για τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές βάζει πλέον η Εκκλησία της Ελλάδος μετά το πράσινο φως για τη συμμετοχή των πιστών από Δωδεκάνησα και Κρήτη και κυρίως από την Ομογένεια που έδωσε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος".

    Η Νέα Ελλάδα ισχυρίζεται ότι "νέους τριγμούς στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση που έλαβε χθες κατά τη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και σύμφωνα με την οποία τα ειδικά έντυπά της Εκκλησίας θα μπορούν να υπογράφουν και οι κάτοικοι της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, μέσω πολιτιστικών συλλόγων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "το σήμα εκκίνησης για τη συμμετοχή των ομογενών και του ποιμνίου των Εκκλησιών της Κρήτης και των Δωδεκανήσων στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών έδωσε χθες η ΔΙΣ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής και των ομοδόξων μας Βορειοηπειρωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν πράσινη κάρτα".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προβληματική διολίσθηση. Η δραχμή έφθασε σχεδόν στην κεντρική ισοτιμία: Ευρώ=340,29 δρχ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σκληρή μάχη για το ευρώ. Νέα παρέμβαση της ΕΚΤ. Μια ανάσα από την κεντρική ισοτιμία βρίσκεται η δραχμή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα όρια του παραλόγου. Τζίρος μόλις 32 δις. αλλά στην πραγματικότητα κάτω από 20".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα τα πρώτα ευρωνομίσματα. Στα 86 σεντ χθες μετά από νέα παρέμβαση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αναστήλωση της αγοράς θα επιδιώξει η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις".

    [08] Δραχμή

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το "ψυχολογικό όριο" των 340 δρχ - κλείνοντας στο fixing στις 340,01 δρχ και φτάνοντας μετά το fixing έως τις 340,29 δρχ - η δραχμή συγκλίνει ταχύτερα προς την προγραμματισμένη κεντρική ισοτιμία της ως πως το ευρώ, που ως γνωστόν είναι οι 340,75 δρχ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 7 November 2000 - 14:48:47 UTC