Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ
  • [03] Διαμάχη κράτους - Εκκλησίας
  • [04] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [05] Ομηρία τουριστών
  • [06] Συνέντευξη Γιαννίτση

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο απόηχος της συνέντευξης του Ακη Τσοχατζόπουλου, τα εργασιακά, η διαμάχη κράτους - εκκλησίας και η πειρατεία του τουριστικού λεωφορείου από τον Κεντήρα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ακυροι πλειστηριασμοί για πανωτόκια! Το ΣτΕ σώζει δύο σπίτια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φοβάται Αβραμόπουλο το ΠΑΣΟΚ. Θέμα ηγεσίας θέτει ξαφνικά ο Ακης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κόλπο με Κόκκαλη. Με νέα σύμβαση-φάντασμα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χρυσάφι" τα άρτια οικόπεδα. Αλφα-Αποκάλυψη: Που πήγε η αξία της γης στην Αττική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάνε για διάλυση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ...αν ο δήμαρχος κάνει κόμμα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το νέο "προσοντολόγιο" για διορισμούς στο Δημόσιο. Κατά κλάδους ή ειδικότητες όλα τα προσόντα που θα απαιτούνται.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδία σε 3 πράξεις. Το 24ωρο που συγκλόνισε την Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Θέτει 3 όρους η ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καθηγητής Κωνσταντίνος Θάνος: Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό: Αδύνατη η παραμονή μας στην ΟΝΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμουν στο ΠΑΣΟΚ τον Αβραμόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο για τα εργασιακά. Εμμονή της κυβέρνησης στις αρχικές εξαγγελίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κούρσα-ροι στον Ιππόδρομο. Οι επενδυτές συνασπίστηκαν, το κράτος ψάχνει 100 δις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τοξική βόμβα 20 εκ. τόνων. Ανεξέλεγκτη η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

    ΕΣΤΙΑ: Τι θα κάνη ο Αβραμόπουλος. Ο "διεμβολισμός" των δύο κομμάτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οριστικά 38ωρο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο. Ο Τάσος Γιαννίτσης μιλάει στα ΝΕΑ.

    Νέα Ελλάδα: Ολική επαναφορά. Παραμένει χρυσή εφεδρεία ο Δ. Αβραμόπουλος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ποίος θα πάρει το κόμμα; Εξαγορά συνέδρων και εφημερίδων. Ο "άγνωστος πόλεμος" Ντόρας-Αρη.

    Η ΧΩΡΑ: Ο Ακης ρίχνει τη μάσκα του Σημίτη. Σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυτή είναι η ΕΛΑΣ. Διεθνής διασυρμός της χώρας για την απαγωγή των τουριστών και την αυτοκτονία του δράστη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο αμερικανικός καπιταλισμός καταβροχθίζει τη δημοκρατία πουλώντας ψευδοευτυχία.

    [02] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι έντονες εσωκομματικές διαφωνίες στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά δεν κάμπτουν τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Οι προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου, όπως εξαγγέλθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να νομοθετηθούν τον επόμενο μήνα, αφού εμπλουτιστούν με νέα μέτρα".

    Εργασιακά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις συνδικάτων-κυβέρνησης οι τριβές που αναπτύχθηκαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της διήμερης συνδιάσκεψης του κυβερνώντος κόμματος για τα εργασιακά ,η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Οι δύο πλευρές μπορεί να επιθυμούν προς το "κοινό συμφέρον" την εκτόνωσης της έντασης, πλην όμως καμία από τις δύο δεν φαίνεται διατεθειμένη και κυρίως η ΓΣΕΕ, η οποία συνεπικουρείται από ένα ισχυρό ρεύμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, να απομακρυνθεί από τις αρχικές της θέσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "το πολιτικό πρόβλημα που ενέσκηψε στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ανέδειξε πλήρως η Συνδιάσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις, που διεξήχθη Παρασκευή και Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μπορεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, ωστόσο οι αντιδράσεις υπήρξαν τόσο μεγάλες, που αναγκάζουν την ηγεσία της κυβέρνησης να κάνει και δεύτερες σκέψεις, αναζητώντας τη συναίνεση των "κοινωνικών εταίρων" πριν αναζητήσει στη στήριξη των μέτρων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση τρεις μέρες για να αποσύρει τα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιεί με απεργία".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "η ομοβροντία αντιδράσεων της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά των κυβερνητικών μέτρων για τα εργασιακά, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε αναδίπλωση και σε επαναπροσδιορισμό της στάσης της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι " οι έντονες εσωκομματικές επικρίσεις που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στις εργασιακές σχέσεις οδηγούν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο , βελτιωτικών αλλαγών στο νομοσχέδιο, που θα είναι έτοιμο στο τέλος Νοεμβρίου".

    [03] Διαμάχη κράτους - Εκκλησίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι θέλουν να επιβάλουν την κλωνοποιημένη ομογενοποίηση στο λαό μας, καταργώντας την εθνικοθρησκευτική του ιδιοπροσωπία, τάχθηκε χθες ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στέλνοντας μήνυμα προς άρχοντες και αρχομένους, μέσω του ερτζιανού άμβωνα της Ελλαδικής Εκκλησίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ανοιχτή πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, να υπογράψει για τις ταυτότητες, απηύθυνε από ...τον "αέρα" ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή του "Λόγος-αντίλογος", ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη διαδικασία της συλλογής των υπογραφών, κάλεσε και τον κ. Σημίτη να συμβάλει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τη δική του υπογραφή".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να υπογράψει για τις ταυτότητες απηύθυνε χαριτολογώντας ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας, κυριακάτικης εκπομπής του, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας".

    [04] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "αλλεπάλληλα κύματα ανησυχίας προκαλεί και στο ΠΑΣΟΚ η προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο. Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προβληματίζονται έντονα στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους για το ενδεχόμενο αυτό, ορισμένοι θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει αναπόφευκτη, ενώ κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "ως ηγετική παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα, και όχι μόνον έναν αλλά πολλούς αποδέκτες, θεωρείται η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στο "ΒΗΜΑgasino" και στον Θανάση Λάλα. Εχουν σημασία δε για μια "δεύτερη ανάγνωση" της συνέντευξης, όχι μόνον οι θέσεις που εξέφρασε, αλλά πριν απ όλα το "τάϊμινγκ" που επέλεξε να μιλήσει "έξω από τα δόντια" το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στα ήδη "λίαν τεταραγμένα νερά" του ΠΑΣΟΚ, λόγω των διχαστικών διαφοροποιήσεων στη Συνδιάσκεψή του, ήλθε να πέση όχι "βότσαλο" αλλά ως ογκόλιθος η συνέντευξις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στο χθεσινό "Βήμα". Ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος ο άλλοτε διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε στη συνέντευξή του καταλυτικός φθάνοντας στο σημείο να προαναγγείλη εμμέσως πλην σαφώς, υποψηφιότητά του για την ηγεσία στο κομματικό συνέδριο, την άνοιξη του 2002".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "θέμα ηγεσίας και αλλαγής πολιτικής έθεσε ανοιχτά ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Μαξίμου. "Ολοι όσοι συμμετέχουμε στο ΠΑΣΟΚ ενεργά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλους τους ρόλους, που πιθανόν να μας ανατεθούν..." υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για να λάβει το μήνυμα του Μαξίμου ότι "πρέπει να θυμάται ο Ακης ότι είναι υπουργός της κυβέρνησης...". Η σύγκρουση κορυφής πάντως στο κυβερνών κόμμα παίρνει νέα τροπή".

    [05] Ομηρία τουριστών

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "στα τηλεφωνικά ...ραντεβού γνωστού τηλεπαρουσιαστή με τον δράση δύο φόνων, απαγωγέα των ιαπώνων τουριστών και μετέπειτα αυτοκτονήσαντα Χρ. Κεντήρα οφείλεται η αλλαγή πορείας του λεωφορείου και ο πλήρης αιφνιδιασμός της Αστυνομίας. Απορίες προκαλεί ο τρόπος της απελευθερώσεως των ομήρων, αλλά και η ελλιπής φύλαξη του Κεντήρα στην Ασφάλεια".

    Η Νέα Ελλάδα σημειώνει ότι "ερωτηματικά και ίσως ενδεχόμενες ευθύνες προκύπτουν για την αυτοκτονία του απαγωγές Χρήστου Κεντήρα μέσα στο κτίριο της ΓΑΔΑ χθες το πρωί λίγο πριν προσαχθεί στον εισαγγελέα Πειραιά. Ηδη για την εξακρίβωση των συνθηκών της αυτοκτονίας ενεργείται προανάκριση το πόρισμα της οποίας θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν, είναι το πώς κατάφερε ο δράστης να απωθήσει τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν, και κατά πόσο ήταν επαρκής η φρούρησή του καθώς επρόκειτο για ένα άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα και ψυχοπαθές κατά την έκφραση του πρωθυπουργού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "η "τηλεοπτική" τραγωδία του Σαββάτου με τη δολοφονία δύο ανθρώπων στο Γαλατά, την πειρατεία ενός λεωφορείου με Ιάπωνες τουρίστες και την παράδοση του δράστη σε τηλεοπτικό "αστέρα", βρήκε χθες το πρωί την "κινηματογραφική" της κάθαρση. Τιμωρός του εαυτού του αλλά και της επιπολαιότητας με την οποία τον αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί, ο δολοφόνος και "πειρατής" Χρήστος Κεντήρας έδωσε με θεαματικό τρόπο τέλος στη ζωή του βουτώντας στο κενό από τον 7ο όροφο των γραφείων της ΓΑΔΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ρεζίλεψαν την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο οι 24 ώρες της παραφροσύνης -με την πειρατεία του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν 33 Ιάπωνες τουρίστες- και του εξευτελιστικού σόου του τρόμου που άρχισε με διπλό φονικό, συνεχίστηκε με την πειρατεία και κατέληξε με την αυτοκτονία του λεωφορειοπειρατή".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "οι άγνωστες επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις του απαγωγέα Χρήστου Κεντήρα με πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως τον επηρέασαν και ανέτρεψαν τους αστυνομικούς σχεδιασμούς, παρατείνοντας το δράμα και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομήρων αποτελούν πεδίο έρευνας. Το αίσιο για τους ομήρους τέλος της περιπέτειας κάνει αυτό το είδος της έρευνας να φαντάζει πολυτέλεια, ωστόσο οι αρμόδιοι επιμένουν ότι η έρευνα θα γίνει προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες εμπλοκές στο μέλλον".

    [06] Συνέντευξη Γιαννίτση

    "από τον Ιανουάριο οι Ελληνες θα εργάζονται οριστικά-λιγότερες ώρες", τονίζει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης. Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρει ότι "δεν πρόκειται να προωθήσει αλλαγές - "σούπα" και απορρίπτει το 35ωρο με άνωθεν επιβολή, διότι, όπως υποστηρίζει, θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι". Τονίζει ότι "δεν τον αφορούν οι κατηγορίες για νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχουν "προοδευτικές" πολιτικές, πολιτικές που συντηρούν την ανεργία", λέει χαρακτηριστικά.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 6 November 2000 - 16:04:27 UTC