Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] "Τρελές" αγελάδες
  • [03] Ν Δ
  • [04] Ελλάδα-Τουρκία-ΕΕ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Νέος Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [07] Δημόσια διοίκηση
  • [08] ΠΑΣΟΚ
  • [09] Στεφανόπουλος
  • [10] Εγκύκλιος Ματθία-Αντιδράσεις
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Εργασιακά

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το θέμα της νόσου των "τρελών αγελάδων", το υποχρεωτικό πόθεν έσχες για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κόντρα στο φιλέτο. Ερευνα: 7 στους 10 ανησυχούν για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη Βουλή η δίωξη κατά "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ". Με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βόμβα Ματθία. Εγκύκλιος στους δικαστικούς. "Μη σας επηρεάζουν υπουργοί και πολιτικοί".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βόμβα μεγατόνων από Καστανίδη. Αλφα-Αποκάλυψη: βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινούνται για αλλαγή ηγεσίας.

    Η ΑΥΓΗ: Πράσινοι εναντίον ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 24. Αντιδράσεις στη δασοκτόνο συνταγματική αναθεώρηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 30% ναι στο κόμμα του δημάρχου. Γκάλοπ-φωτιά αποκαλύπτει τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Επικίνδυνα και τα κρέατα που παράγονται στην Ελλάδα. Εκθεση - βόμβα επιθεωρητών της ΕΕ που ήλθαν στη χώρα μας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συγκλονίζει ο άταφος νεκρός. Ανάστατη η κοινή γνώμη από την αποκάλυψη της "Β" για τον Λιαντίνη.

    ΕΘΝΟΣ: Πόθεν έσχες όλοι στο Δημόσιο. Βάσω: να υποβληθούν μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για πάντα μαζί σ?αυτή τη ζωή. Νομιμοποιούνται όλοι οι λαθρομετανάστες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ταρίφα στη μίζα. Η άδεια οδήγησης κοστίζει εξακόσιες χιλιάδες δραχμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγίδα της εφορίας σε γονικές παροχές και κληρονομιές. Πώς "φουσκώνουν" τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκθεση - σοκ για χρηματισμούς στο Δημόσιο. "Το έλα να δεις" σε Πολεοδομίες, ΚΤΕΟ, Εφορίες, ΙΚΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξένα κρέατα βαπτίζονται ελληνικά! Αποκάλυψη του επικεφαλής των αστυκτηνιατρικών στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Το Μετρό δεν προχωρεί. Καρκινοβατεί η επέκτασίς του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε φάση απραξίας η κυβέρνηση. Ενώ οι εξωτερικές και οι εσωτερικές αντιξοότητες απαιτούν άμεση δράση σ όλα τα επίπεδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βαρύ κλίμα στη Ρηγίλλης. Λόγω ΟΝΝΕΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Αβραμόπουλου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χωρίς έλεγχο τα κρέατα στην Ελλάδα. Επίσημη ομολογία αδυναμίας.

    ΝΙΚΗ: Αδυναμία ελέγχου των εισαγόμενων κρεάτων. Το αναγνώρισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

    Νέα Ελλάδα: Αξονας Βάσως-Ακη. Το χρίσμα στον Γιώργο Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συναγερμός αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα. Κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Χρηματιστήριο: Ιδού το "έγκλημα" χωρίς τιμωρία.

    Η ΧΩΡΑ: Αίσχος! Ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Επιχειρούν να φιμώσουν εισαγγελείς και ανακριτές για το έγκλημα του "Σάμινα".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7 μνηστήρες για τη ΔΕΘ. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά της HELEXPO 5 ξένοι οίκοι, ένας ελληνικός και ο δήμος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απειλούν την υγεία μας. Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης: βαρέλια με τοξικά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μεγάλη μάχη για την Εκθεση. Επτά ενδιαφερόμενοι όμιλοι για το 30% της HELEXPO.

    [02] "Τρελές" αγελάδες

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ομολόγησαν χθες ότι αδυνατούν αν πραγματοποιήσουν αξιόπιστους και έγκυρους ελέγχους στα κρέατα που διατίθενται στην αγορά. Επίσης, ότι οι έλεγχοι σε όλες τις φάσεις παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι ελλιπείς".

    Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, που επικαλείται το ΒΗΜΑ, επισημαίνονται "οι δυσλειτουργίες του ελεγκτικού συστήματος, η έλλειψη συντονισμού των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ενώ παρουσιάζεται προβληματική η κατάσταση στα σφαγεία. χθες, προς διασφάλιση της υγείας των πολιτών, με αγορανομική διάταξη απαγορεύτηκε η πώληση νωπού και κατεψυγμένου κρέατος στις λαϊκές αγορές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "καταγγελία - σοκ του προϊσταμένου της Αστυκτηνιατρικής Υπηρεσίας, ταξίαρχου Δ. Υπερήφανου, εν μέσω πανικού, για τη νόσο των "τρελών αγελάδων": δεκάδες περιπτώσεις αλλαγής... ταυτότητας γαλλικών και αγγλικών κρεάτων κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα άνδρες της υπηρεσίας. Τα "ελληνοποιημένα" δε σφάγια δεν δεσμεύτηκαν, καθώς δεν προβλέπεται σχετική πρόνοια από τις παρούσες διατάξεις. Σε βάρος των αδίστακτων εμπόρων υποβλήθηκαν μηνύσεις για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "διατροφικός εφιάλτης τρομοκρατεί τους Ελληνες καταναλωτές, που νιώθουν ανυπεράσπιστοι μπροστά στον κίνδυνο της κατανάλωσης θανατηφόρων κρεάτων που προέρχονται από βοοειδή μολυσμένα με τη νόσο των τρελών αγελάδων".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία των Ελλήνων καταναλωτών για την καίρια απειλή της δημοσίας υγείας από τις "τρελές αγελάδες". Είναι, αντιστοίχως, τελείως ανεπίτρεπτη η στάσις που τηρεί η κυβέρνησις, η οποία με την ευθυνοφοβία της και την "παγκοσμιοποιημένη ευρωδουλοφροσύνη" της αδυνατεί να προστατεύση την δημόσια υγεία".

    [03] Ν Δ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "οι "ενδοκαραμανλικές" κόντρες με αιχμή την ΟΝΝΕΔ, οι κινήσεις της Ντ. Μπακογιάννη και τα σχέδια του Δ. Αβραμόπουλου αποτελούν αυτό το διάστημα τα σημαντικότερα προβλήματα για τη Ρηγίλλης λίγες εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και λίγους μήνες πριν από το συνέδριο του Μαρτίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η κρίση στη νεολαία της ΝΔ έχει άμεσο αντίκτυπο όπως είναι φυσικό και στο κόμμα, στο οποίο προβληματίζονται κυρίως για την "επόμενη ημέρα", ενώ από χθες ξεκίνησε μια έντονη φημολογία περί απομάκρυνσης του Γιάννη Τουσιάκη από τη Ρηγίλλης με το επιχείρημα της υπογραφής συγγενικού του προσώπου στην πρόταση μομφής".

    [04] Ελλάδα-Τουρκία-ΕΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "θετικές μεν συμβολικής σημασίας δε, για την Λευκωσία και την Αθήνα, είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτηση την Εκθεση Μοριγιόν για την αίτηση προσχώρησης της Τουρκίας στην Κοινότητα και την τροπή των διαπραγματεύσεων".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η Αγκυρα κλιμακώνει τις οξύτατες επικρίσεις της εναντίον της ΕΕ σε μια προσπάθεια να επιτύχει αναθεώρηση του κειμένου της εταιρικής σχέσεως της ΕΕ με την Τουρκία, όπου περιελήφθη αναφορά στις υποχρεώσεις της υποψήφιας αυτής χώρας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι " οι πιέσεις για τροποποίηση του κειμένου της Εταιρικής Σχέσης συνεχίζονται από την Αγκυρα ενόψει του συμβουλίου υπουργών που συνέρχεται τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τους 15 ηγέτες ο πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ χθες επεσήμανε ότι η Τουρκία "ουδέποτε θα υποχωρήσει στο Κυπριακό", υπογράμμισε ότι δεν συναρτάται το Κυπριακό με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση και τέλος επανέλαβε ότι στην Κύπρο "υπάρχουν ανεξάρτητα κράτη".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "αλλαγή στην πολιτική προσέγγισης με την ΕΕ και την Ελλάδα επιχειρεί τώρα η Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ με επιστολή που έστειλε προς τους αξιωματούχους της ΕΕ, επιτίθεται κατηγορώντας τους ότι άλλα υποσχέθηκαν και άλλα έπραξαν".

    [05] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "με παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου "γιόρτασε" η Τουρκία την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους χτες. Συγκεκριμένα, έξι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο πετώντας πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές".

    Η Νέα Ελλάδα αναφέρει ότι "παρά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ικανοποιητική εξέλιξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Κυπριακό, γίνεται πλέον εμφανές ότι τα Ηνωμένα Εθνη μέσω του άτυπου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν που επέδωσε στις δύο πλευρές, προωθούν λύση με στοιχεία συνομοσπονδίας και άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    [06] Νέος Υφυπουργός Εξωτερικών

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε προσωπικούς και όχι σε πολιτικούς λόγους οφείλεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η παραίτηση της Αγγελικής Λάϊου από τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών. Στο αξίωμα που καταλαμβάνει για τρίτη φορά, ο βουλευτής Β Πειραιά, Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί στο περιβάλλον Τσοχατζόπουλου".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "η κ. Λάϊου ήταν έντονα δυσαρεστημένη με την ανυπαρξία αρμοδιοτήτων και πόρων καθώς και με τον κ. Γ. Παπανδρέου που την υπερκάλυπτε. Μάλιστα, επρόκειτο να παραιτηθεί νωρίτερα αλλά είχε πεισθεί να το πράξει περί τον Ιανουάριο, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση της ο γνωστός κ. Χρήστος Ροζάκης. Τελικά, η κ. Λαϊου αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς λέγεται πως ήταν έντονα δυσαρεστημένη μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και την υπερκάλυψή της στις σχέσεις του με την Ομογένεια της Αμερικής. Αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι, με συνέπεια να υποβάλει την παραίτησή της".

    [07] Δημόσια διοίκηση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "άγριος χρηματισμός και μπάχαλο κυριαρχούν σε Εφορίες, ΙΚΑ, Πολεοδομίες και ΚΤΕΟ αποκαλύπτει η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης για τη Δημόσια Διοίκηση, ύστερα από ελέγχους τριών μηνών. Ο επικεφαλής της Ομάδας καθηγητής Αλέκος Σιδερίδης, δήλωσε ότι στις Πολεοδομίες γίνεται "το έλα να δεις" και ότι η ταρίφα για μια άδεια οδήγησης μπορεί να φτάσει στις 600.000 δρχ. "Υπάρχει χρηματισμός, κύριοι", κατέληξε. Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου αποφάσισε να κάνει πράξη το "πόθεν έσχες" για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μέσα σε έναν μήνα πρέπει όλοι να συμπληρώσουν σχετικά έντυπα και ως το τέλος του χρόνου οι υπηρεσίες να τα ελέγξουν".

    Το ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "σε θέση μάχης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και την τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων έχει τεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "την προέλευση των περιουσιακών τους μεταβολών είναι υποχρεωμένοι πλέον να εξηγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η υπουργός Προεδρίας Βάσω Παπανδρέου κοινοποίησε προς όλες τις υπηρεσίες εγκύκλιο για την εφαρμογή του "πόθεν έσχες". Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 15 Δεκεμβρίου. Η εσπευσμένη απόφαση υπαγορεύθηκε από το πόρισμα της Ομάδας Δράσης, η οποία αποκαλύπτει κρούσματα χρηματισμού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με μεθόδους που αντιγράφουν από τον ιδιωτικό τομέα ,επιχειρούν η κυβέρνηση και τα "όργανά" της να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα "κακοδιοίκησης" στην κρατική μηχανή".

    [08] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διαστάσεις προσλαμβάνει η συνεχής διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου από την κυβερνητική πολιτική, καθώς πυροδοτεί νέο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για την κυβέρνηση. Αργά προχθές το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αμφισβητώντας ακόμα και τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ".

    [09] Στεφανόπουλος

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "η βαθμιαία οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας χθες στο Πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του που πραγματοποιεί στην Τσεχία".

    [10] Εγκύκλιος Ματθία-Αντιδράσεις

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "οι αλλεπάλληλες ωμές παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ο οποίος με αυστηρή εγκύκλιό του εγκαλεί τα μέλη της κυβέρνησης για τις απόπειρες φίμωσης ανακριτών και εισαγγελέων, για το έγκλημα του "Εξπρές Σάμινα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά "υπουργών και άλλων αξιωματούχων, με αφορμή τις πρόσφατες επικρίσεις τους εναντίον ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών γενικά αρχών".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Θύμα" η ανταγωνιστικότητα. Εντονη παρέμβαση του ΣΕΒ κατά των προτάσεων του Υπ. Εργασίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εθνική και Alpha μαζί με τη ΔΕΗ! Συμμαχία γιγάντων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Bye-bye... Σοφοκλέους! SOCIETE GENERALE: Υπάρχουν φθηνές μετοχές αλλά και τρεις λόγοι για αποχή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αχτίδα φωτός στο τούνελ του ΧΑΑ από τα παράγωγα. Κάτω από τις 3.500 ο δείκτης με βατερλώ των τραπεζών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Χαριστική βολή από το... Λονδίνο. Ενώ η Σοφοκλέους πνέει τα λοίσθια".

    [12] Εργασιακά

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η οικονομική επέκταση και ανάπτυξη και όχι η υιοθέτηση διοικητικών μέτρων, τα οποία οδηγούν σε στρέβλωση της αγοράς, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όσο και σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Με τη θέση αυτή ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, δια της ηγεσίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 16 November 2000 - 16:47:36 UTC