Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Ένταξη στη ζώνη του ευρώ
  • [03] Δολοφονία Κ. Γιαννίτση
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Τρελές αγελάδες
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Κυβέρνηση-Ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο φόνος στο Μεξικό του γιου του υπουργού Εργασίας, η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι εξελίξεις στη ΝΔ ενόψει του συνεδρίου και τα μέτρα κατά της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας είναι τα βασικά θέματα των εφημερίδων.

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στα δίχτυα της ευρω-λαγνείας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καρκίνος χτυπά πέντε χώρες του ΝΑΤΟ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η επιβίωση με το ευρώ. Οι... δώδεκα εντολές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίσημη έκθεση: 20 τρις. για δάνεια.

    Η ΑΥΓΗ: Δέσμη σκληρών μέτρων εν ονόματι του ευρώ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κλείνουν χιλιάδες μαγαζιά με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο ευρώ(ν) αμειφθήσεται.Υποσχέσεις και δοκιμασίες πρώτης μέρας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευρω-επιδρομή στις τσέπες μας. Ανησυχεί ο Γιάννος.

    ΕΘΝΟΣ: Πόσο κερδίζουν οι μισθωτοί με τη νέα παρακράτηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κινδυνεύει απο τον Αβραμόπουλο και ο πράσινος ήλιος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ύπουλο παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χριστόδουλος: Αναδείχθηκε η προσωπικότητα της χρονιάς

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιάννος: Πάντως μη ζητάτε πολλά. Όλα πάνε πρίμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 28 αλλαγές στη φορολογία. Το πακέτο φοροελαφρύνσεων για 2001

    Εspresso: Μυστήριο στο Μεξικό. Πως σκότωσαν τον υιό του υπουργού.

    ΕΣΤΙΑ: Διασυρμός για Σπάτα. Ο Εκόνομιστ γράφει: Αναμείνατε καθυστερήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ομαλά στο ευρώ. Γεγονός απο χθες η μεγάλη αλλαγή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 5 αλλαγές και τέσσερις επιπτώσεις στη ζωή μας φέρνει το ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κ. Γιαννίτσης: Αβοήθητος δολοφονήθηκε μπρος σε εκκλησία.

    ΝΙΚΗ: Στο ρυθμό του ευρώ η οικονομία. Η Ελλάδα ισότιμα στην ΟΝΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άσχημα ευρω-μαντάτα για το λαό.

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ασφαλιστικό: Στο... μπλά-μπλά για ένα χρόνο.

    Η ΧΩΡΑ: Πως έσφαξαν τον γιο του Γιαννίτση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκοτώνουν με πλαστά διπλώματα οδήγησης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τα-μείον ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ. Δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2001: Ποδαρικό λιτότητας και με το ευρώ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν θα είναι ρόδινο το ταξίδι μας στην ευρωζώνη.

    [02] Ένταξη στη ζώνη του ευρώ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η καρδιά της ελληνικής οικονομίας χτυπά πλέον σε ρυθμούς ευρώ. Αυτό έδειξε τουλάχιστον η χθεσινή δοκιμαστική λειτουργία τραπεζών, Γενικού Λογιστηρίου και Χρηματιστηρίου, με εικονικές πράξεις. Ο Γιάννος Παπαντωνίου έθεσε χθες ως επόμενο μεγάλο στόχο, την κοινωνική σύγκλιση με τη ζώνη του ευρώ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "στην εποχή του ευρώ από σήμερα το Χρηματιστήριο, όπου μετά από 124 χρόνια η διαπραγμάτευση δεν θα γίνεται πλέον στη δραχμή. Από σήμερα ισχύουν η μείωση του φόρου των πωλήσεων και το διευρυμένο ωράριο στις συναλλαγές. Ο κ. Παπαντωνίου έριξε, πάντως, το νέο ευρωσύνθημα απαιτώντας από τους πολίτες και άλλες θυσίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "κανένα απολύτως πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι τράπεζες στη διάρκεια των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα για την υποδοχή του ευρώ σε λογιστική μορφή. 'Ολα πήγαν πολύ καλά' αναφέρουν τα στελέχη των τραπεζών που έμειναν κλειστές για το κοινό και ασχολήθηκαν με τη μετάπτωση στο νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Όλα τα λογιστικά συστήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων λειτουργούν σε περιβάλλον ευρώ από χθες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "τρεις μεγάλες αγορές λειτουργούν από χθες μόνο σε ευρώ: η αγορά χρήματος, δηλαδή οι συναλλαγές μεταξύ Τραπέζης της Ελλάδος και εμπορικών τραπεζών γίνονται σε ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες αντλούν πλέον ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα σε χαμηλά επιτόκια. Η αγορά κεφαλαίου, δηλαδή το Χρηματιστήριο Αθηνών μαζί με τα χρηματιστήρια στης ευρωζώνης αποτιμούν τις μετοχές σε ευρώ. Και τέλος, η αγορά συναλλάγματος, όπου δεν υπάρχουν πλέον ισοτιμίες με μάρκο, φράγκο, λιρέτα, αφού όλα τα νομίσματα είναι ποσοστά του ευρώ, πράγμα που σημαίνει συναλλαγματική σταθερότητα".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "με τυμπανοκρουσίες περί 'νέας εποχής' επιχειρούν οι κυβερνώντες να συνοδεύσουν την ΟΝΕ και την εισβολή του ευρώ στη ζωή μας. Μέσα από στημένες παραστάσεις συσκότισης και αποπροσανατολισμού, παραποιούν με τον πλέον προκλητικό τρόπο το πραγματικό περιεχόμενο και τη νέα χειροτέρευση που θα σημάνει αυτή η 'νέα εποχή' για την εργατική τάξη και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "η εισαγωγή του ευρώ στις συναλλαγές ανεβάζει το κόστος ζωής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μειώνει ταυτόχρονα το εισόδημα σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού. Ήδη, λόγω μετατροπών και στρογγυλοποιήσεων κατά τον υπολογισμό της αντιστοιχίας των δύο νομισμάτων προκύπτουν ζημίες σε βάρος των καταναλωτών, ενώ οι επενδυτές χάνουν και από τις αρνητικές αποδόσεις των καταθέσεων. Ζημία υπάρχει και από την άνοδο των ευρωδανείων".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "από χθες, η ελληνική οικονομία κινείται και ουσιαστικά στο ρυθμό του ευρώ, καθώς η χώρα μας έγινε στην πράξη ισότιμο μέλος της ΟΝΕ, έστω και εάν η πραγματική σύγκλιση εξακολουθεί ζητούμενο, που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα υλοποιηθεί μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα υπάρξουν τα προσεχή χρόνια".

    Στο βασικό του σχόλιο το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "για όσους δεν επιλέγουν να αξιολογούν γεγονότα και καταστάσεις μέσα από εύκολες και επιδερμικές εκτιμήσεις, είναι βέβαιο ότι η σημερινή ημέρα, που σηματοδοτεί την ουσιαστική είσοδο του ευρώ στη ζωή μας, αποτελεί σταθμό ιστορικής σημασίας για τη χώρα. Όπως, επίσης, είναι βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης αδυνατεί ίσως να συλλάβει το μέγεθος της αλλαγής που έχει ήδη επέλθει".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σύσταση στους εργαζομένους, αλλά και τις άλλες κοινωνικές τάξεις, να είναι 'προσεκτικοί στις διεκδικήσεις τους', οι οποίες δεν πρέπει να ξεφεύγουν από το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ".

    [03] Δολοφονία Κ. Γιαννίτση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "συγκλονίζει όλους, πολίτες και πολιτικούς, η οικογενειακή τραγωδία με τον αδόκητο θάνατο, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στην πόλη Τάσκο του Μεξικού, του γιου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τ. Γιαννίτση". Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "ασύλληπτοι παραμένουν οι άγνωστοι που σκότωσαν στην πόλη Τάσκο του Μεξικού τον 27χρονο Κωνσταντίνο Γιαννίτση, πρωτότοκο γιο του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΉ αναφέρει ότι "με τον πλέον τραγικό τρόπο ξεκίνησε η νέα χρονιά για τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσο Γιαννίτση, και τους οικείους του. Ένοπλοι ληστές έκοψαν βίαια το νήμα της ζωής του 27χρονου γιου του, Κωνσταντίνου Γιαννίτση, στο Μεξικό το μεσημέρι του Σαββάτου τοπική ώρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "'κεραυνό εν αιθρία' αποτέλεσε χθες η απρόσμενη είδηση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γιαννίτση, γιου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκαλώντας παράλληλα συγκίνηση σε όλο το πανελλήνιο".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες της άγριας δολοφονίας του πρωτότοκου γιου του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, Κωνσταντίνου, που δέχθηκε επίθεση από ληστές στην πόλη Τάσκο του Μεξικού. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε τις μεταμεσημβρινές ώρες της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς (τοπική ώρα) στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ο 27χρονος Κ. Γιαννίτσης, θα περνούσε μαζί με ένα φίλο του ολιγοήμερες διακοπές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου του γιού του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Γιαννίτση, Κωνσταντίνου. Ο 27χρονος Κωνσταντίνος δολοφονήθηκε από ένοπλους ληστές στο Μεξικό που είχε επισκεφτεί για τις γιορτές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "τραγικός ήταν για την οικογένεια του υπουργού Εργασίας, Τάσου Γιαννίτση, ο ερχομός του νέου έτους. Ο νεαρός γιος του, Κωνσταντίνος, 27 ετών, δολοφονήθηκε στο Μεξικό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Γιαννίτσης σπούδαζε στις ΗΠΑ, αλλά είχε μεταβεί στο Μεξικό, προφανώς για ολιγοήμερες διακοπές λόγω της Πρωτοχρονιάς. Εκεί έπεσε θύμα ληστείας. Προσπάθησε να αντισταθεί στους ληστές, οι οποίοι, όμως, τον δολοφόνησαν".

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι "μυστήριο με τη δολοφονία του γιου του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση στο Μεξικό. Η είδηση μαθεύτηκε με καθυστέρηση 36 ώρες και συγκλόνισε την οικογένεια του Γιαννίτση, τον πολιτικό κόσμο και όλους μας. Το πάζλ της απίστευτης ιστορίας συμπληρώνεται αργά, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορεί να φωτίσει τις πτυχές της τραγωδίας".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στην ανακοίνωση της σύνθεσης της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου θα προχωρήσει πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκμεταλλεύτηκε το διάστημα των γιορτών για να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων κυρίως στη Ραφήνα, αλλά και στη Ρηγίλλης την Παρασκευή, με αντικείμενο την εσωκομματική κατάσταση και την πορεία προς το συνέδριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου τον πρώην πρωθυπουργό Τζ. Τζαννετάκη θα οδεύσει η ΝΔ προς το Συνέδριο του Μαρτίου. Τα ονόματα των μετεχόντων στην επιτροπή θα ανακοινωθούν πιθανότατα σήμερα και αφού ολοκληρωθούν οι επαφές που είχε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Β. Μεϊμαράκης και ο Τζ. Τζαννετάκης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "με ενωτική διάθεση και ανοικτός προς όλες τις 'πτέρυγες' του κόμματος πρόκειται να εμφανιστεί ο κ. Κ. Καραμανλής την ερχόμενη εβδομάδα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, με τις οποίες θα δρομολογηθεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το τακτικό της συνέδριο του Μαρτίου. Κύριο σύνθημα του κ. Καραμανλή, ο οποίος προκρίνει ως επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία, θα είναι η ενότητα και η σύνθεση των απόψεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "την εκ προοιμίου νομιμοποίηση των διαδικασιών του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ από όλες τις τάσεις του κόμματος θα επιδιώξει εντός των προσεχών ημερών ο Κ. Καραμανλής. Σπεύδοντας να αποτρέψει τον κίνδυνο επισημοποίησης των καταγγελιών περί αλλοίωσης του συσχετισμού των εσωκομματικών δυνάμεων, η ηγεσία της ΝΔ προτίθεται να προχωρήσει -ίσως και αύριο- στη συγκρότηση μιας 'αντιπροσωπευτικής' και 'πολυτασικής' Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου".

    [05] Τρελές αγελάδες

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ανέτοιμο εμφανίζεται το υπουργείο Γεωργίας να αντιμετωπίσει την ασθένεια των 'τρελών αγελάδων', αφού τα περισσότερα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια θα αρχίσουν να διενεργούν τα τεστ ταχείας διάγνωσης στα βοοειδή από τον Μάρτιο και έπειτα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "απηγορεύθη από προχθές, 1 Ιανουαρίου, η διάθεσις στην κατανάλωση κρέατος βοοειδών, ηλικίας άνω των 30 μηνών, πλην των περιπτώσεων κατά τις οποίες αυτά θα έχουν υποβληθεί σε εξέταση για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια και υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα. Ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης εδήλωσε ότι στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνει η Ελλάς χώρα 'απαλλαγμένη από την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών'".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:"Λογική και μετριοπάθεια. Συστάσεις του Γ. Παπαντωνίου προς όλες τις κοινωνικές ομάδες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:"Καλημέρα ευρώ! Λουκάς Παπαδήμος: Τώρα απαιτείται συνέπεια και αποφασιστικότητα".

    ΚΕΡΔΟΣ:"Το ταξίδι μας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Η δημοσιονομική πολιτική το μόνο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:"Κρίσιμη συνάντηση με το ευρώ στη Σοφοκλέους. Θετικό το πρώτο δοκιμαστικό τεστ με το νέο νόμισμα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:"Σε ευρωπαϊκή τροχιά κινείται τώρα η Σοφοκλέους. Αρχίζει το τεστ προσαρμογής".

    [07] Κυβέρνηση-Ευρώ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Συστάσεις προς όλες τις κοινωνικές ομάδες για μετριοπάθεια στις διεκδικήσεις, αλλά και για συναίνεση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ζητώντας παραλλήλως την αξιοποίηση των ευκαιριών που φέρνει το νέο περιβάλλον του ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 January 2001 - 18:58:10 UTC