Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Γιουγκοσλαβία-Βομβαρδισμοί-Υγεία
  • [04] Κυβερνητική Επιτροπή
  • [05] Δολοφονία Γιαννίτση
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Σοφοκλέους

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα επιδόματα, οι τυχόν επιπτώσεις από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, οι συλλήψεις για τη δολοφονία Κώστα Γιαννίτση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι διεργασίες της ΝΔ για το συνέδριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εσω έτοιμος για την εφορία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η γρίπη κρεβατώνει την Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σχέδιο ΜΙΤ για κρίση στα ελληνοτουρκικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν επιδόματα από δημοσίους υπαλλήλους.

    Η ΑΥΓΗ: Εγγραφο γγ ΝΑΤΟ: "Ρίξαμε βλήματα ουρανίου και στο Ουρόσεβατς"

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μεγάλη ληστεία των τραπεζών σε βάρος των μικρών καταθετών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πριμ παραγωγικότητας αντί για επιδόματα στο Δημόσιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί χάνουν τη σύνταξη. Ελεγχος TAXIS σε 700.000περιπτώσεις

    ΕΘΝΟΣ: Εξτρα φόρος για επιχειρήσεις σε εθνικές οδούς και λεωφόρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παττακός: Ο Παπαδόπουλος "δούλευε" τον γεφυροποιό Αβέρωφ!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσάρτηση της Κύπρου αποφάσισε η Αγκυρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι απόφοιτοι ΙΕΚ δεκτοί σε ΤΕΙ - Πανεπιστήμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ουράνιο έγκλημα. Αγωνία στην Ευρώπη, αδιάφορο το ΝΑΤΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 2 φάκελοι θανάτου. Εφιαλτικές εκθέσεις για σύνδρομο Βαλκανίων

    Εspresso: Η μάνα του Γιαννίτση είχε κακό προαίσθημα.

    ΕΣΤΙΑ: Πτωχοπρόδρομοι του "ευρώ". Το "επίτευγμα" της πολιτικής Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγωνιά ο κ. Σημίτης για το Ασφαλιστικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτακτα μέτρα για τους Ελληνες στρατιώτες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οχι σε νέα επιδόματα στο Δημόσιο.

    ΝΙΚΗ: Το ΝΑΤΟ υπόλογο για τους θανάτους. Θύελλα στην Ευρώπη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νατοϊκό έγκλημα. Πληθαίνουν τα κρούσματα λευχαιμίας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η συμφωνία Ντόρας-Λιάπη.

    Η ΧΩΡΑ: Κάτι σάπιο μεγαλώνει στους κήπους της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γιουγκοσλαβία: SOS για ραδιενέργεια και τοξικά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φόβοι πυρηνικών ατυχημάτων στα Βαλκάνια.

    [03] Γιουγκοσλαβία-Βομβαρδισμοί-Υγεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εφτά χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες, που υπηρέτησαν και υπηρετούν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο είναι υποψήφιοι για εξετάσεις, μετά τα ανησυχητικά για την υγεία κρούσματα σε Βέλγους και Ιταλούς εφέδρους. Ανησυχεί το ελληνικό Πεντάγωνο και ο υφυπουργός Δ. Αποστολάκης μιλάει για ιατρική επιφυλακή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο πανευρωπαϊκός σάλος για το 'σύνδρομο των Βαλκανίων', που αποδίδεται στο μη εμπλουτισμένο ουράνιο των νατοϊκών βομβών και καθιστά θύματα αμυνόμενους και επιτιθέμενους, δεν αγγίζει -για την ώρα- την Ελλάδα, ωστόσο απειλεί να προκαλέσει ανοικτή κρίση στο εσωτερικό της Ατλαντικής Συμμαχίας".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "την ώρα που θορυβημένες οι κυβερνήσεις της ΕΕ από τα αλλεπάλληλα κρούσματα θανάτων Ευρωπαίων στρατιωτών από καρκίνο ανοίγουν τον φάκελο 'βλήματα εξασθενημένου ουρανίου', αποκαλύπτεται ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον με έγγραφό του προς τον ΟΗΕ παραδέχθηκε το μέγεθος του εγκλήματος. Διαψεύδεται έτσι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που προσπαθεί να καθησυχάσει ότι κανέναν κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι Ελληνες στρατιώτες λέγοντας ότι κανένα βλήμα δεν έπεσε στην περιοχή!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "αμαρτίες... ΝΑΤΟ παιδεύουσι τώρα ολόκληρη την Ευρώπη που άρχισε να μετρά θανάτους στρατιωτών, οι οποίοι, πιθανώς, να οφείλονται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποίησε η Συμμαχία στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Ιταλία ζητά εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ, ενώ έρευνες έχουν ξεκινήσει το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Τουρκία".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό βρίσκεται η Ευρώπη, που μόλις τώρα διαπιστώνει, με οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες του 'βρώμικου πολέμου' στο Κόσοβο. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και πολίτες κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τα αλλεπάλληλα κρούσματα καρκινοπαθειών που παρατηρούνται σε στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στη Γιουγκοσλαβία και έγιναν δέκτες της ραδιενέργειας που εξέπεμψαν οι, απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες, βόμβες αποεμπλουτισ-μένου ουρανίου, που χρησιμοποίησαν οι αμερικανι-κές στρατιωτικές δυνάμεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "στη θέση του κατηγορούμενου, αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, τη βαριά κατηγορία της απάνθρωπης και εγκληματικής μαζικής χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, τόσο στους παλιότερους βομβαρδισμούς στη Βοσνία, όσο και σ` αυτούς στη Γιουγκοσλαβία, βρίσκονται οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ -μαζί και η ελληνική- καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από λευχαιμία και καρκίνο παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας".

    [04] Κυβερνητική Επιτροπή

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "να δώσει τέλος στην πολιτική παροχής επιδομάτων στον δημόσιο τομέα επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθν. Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου θα εισηγηθεί σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή να μη δίνονται πλέον νέα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους. Κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για θέσπιση "θεσμικού αναχώματος" για την προστασία του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και σε εφαρμογή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί και το 2001".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη παύει να ισχύει το 'αμαρτωλό καθεστώς' της άνευ προϋποθέσεων χορηγήσεως επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους: ο εξορθολογισμός του όλου συστήματος επιτυγχάνεται με την ένταξη των επιδομάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αναβάπτισή τους στα νάματα της παραγωγικότητας και την εξέλιξή τους σε πριμ τα οποία θα δίδονται βάσει της αποδόσεως -τα κριτήρια χορηγήσεως των πριμ αποτελούν μάλιστα αντικείμενο μελέτης ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων τίθενται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου εισηγείται τη σύνδεση των επιδομάτων με την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, με βάση το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει υπό τον εμπειρογνώμονα του ΟΟΣΑ Π. Καρκατσούλη, το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο στους υπαλλήλους παραγωγικών υπηρεσιών και θα περικόπτεται από τους υπαλλήλους μη παραγωγικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα αρκούνται στο βασικό μισθό".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "σοβαρές περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων μελετά η κυβέρνηση, η οποία θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους συνδικαλιστικούς φορείς των δημοσίων υπαλλήλων 'από μηδενική βάση'".

    [05] Δολοφονία Γιαννίτση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ένας 16χρονος με εγκληματικό παρελθόν, ο Λουίς Αλμπέρτο Γκονζάλες Ρέγιες, ομολόγησε χθες το βράδυ ότι είναι ο δράστης της άνανδρης δολοφονίας του Κωνσταντίνου Γιαννίτση. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του αστυνομικού διευθυντή της πολιτείας του Γκερέρο για τη σύλληψη τριών νεαρών, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί από την πρώτη στιγμή ως οι δράστες του εγκλήματος. Ανακοινώνοντας τις συλλήψεις, ο αστυνομικός διευθυντής υπογράμμισε ότι είχε δώσει από την πρώτη στιγμή την υπόσχεση ότι θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τα άτομα που ευθύνονται για το μεγάλο έγκλημα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Γιαννίτση, απέδωσαν, σύμφωνα με τις αρχές του Μεξικό, οι οποίες συνέλαβαν τρεις υπόπτους, ηλικίας 15, 16 και 17 ετών, με βεβαρημένο παρελθόν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι οποίοι φέρονται ότι δολοφόνησαν το γιο του υπουργού Εργασίας μέρα μεσημέρι για οκτώ δολάρια!".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "ακόμη και οι σκληροτράχηλοι Μεξικάνοι αστυνομικοί που έχουν συνηθίσει να 'μαζεύουν' από τους δρόμους 'επικίνδυνα αλητάκια' όπως λένε, έμειναν άφωνοι όταν ανακάλυψαν ότι τρία παιδιά 15, 16 και 17 χρονών ήταν οι στυγνοί δολοφόνοι, που μέρα μεσημέρι και μάλιστα μπροστά σε μιαν εκκλησιά, στέρησαν τη ζωή του 29χρονου γιου του υπουργού Εργασίας".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του Μεξικού οι τρεις ανήλικοι δράστες της στυγερής δολοφονίας του Κωνσταντίνου Γιαννίτση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στο Μεξικό, πρόκειται για τον 16χρονο Αλμπέρτο Γκονζάλες Ρέγιες, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε τον άτυχο γιο του υπουργού Εργασίας με συνεργούς τον 15χρονο Γουλιέλμο Οκάμπο Μορτέρα και τον 17χρονο Γκαρσία Γκοντρέρας".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "στο κενό έπεσε ο τακτικός ελιγμός που επιχείρησε ο Κώστας Καραμανλής τοποθετώντας τον Τζαννή Τζαννετάκη πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Το δόλωμα ήταν υπερβολικά φανερό για να τσιμπήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη και οι μητσοτακικοί βουλευτές, καθώς και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρεί ότι "εξαιρετικά δύσκολος αποδεικνύεται ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας προς το συνέδριό της: ο Τζαννής Τζαννετάκης, που ορίστηκε και επίσημα πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες έκανε πρόταση στην Ντόρα Μπακογιάννη να μετάσχει και αυτή στη συνεδριακή επιτροπή, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "τα προβλήματα που θα αντιμετωπίση το συνέδριο της ΝΔ άρχισαν να διαφαίνωνται μετά την αρνητική απάντηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόταση του κ. Τζ. Τζαννετάκη για να μετάσχη στην συνεδριακή επιτροπή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "η πρώτη σοβαρή προσυνεδριακή ρήξη σημειώθηκε στη ΝΔ με αφορμή τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Κορυφαία στελέχη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που καταγράφεται ως ήττα της Ρηγίλλης και αδυναμία να συνθέσει απόψεις και τάσεις εν όψει Συνεδρίου".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "νέα 'κόντρα' της κ. Μπακογιάννη στον Καραμανλή: αρνήθηκε να μετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Το ίδιο έπραξαν και οι Δήμας, Μιχαλολιάκος, Κασσίμης και Χατζηδάκης, που συνέπηξαν έτσι 'μέτωπο' με την Ντόρα. Η βάση της ΝΔ με αγωνία διαπιστώνει ότι 'κάτι σάπιο μεγαλώνει' στους κήπους πέριξ της Ρηγίλλης και ότι επιχειρείται συστηματικό 'ροκάνισμα' του Καραμανλή".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει "άκρως αρνητικά αλλά και ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα που φθάνουν από την Αγκυρα για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μέσα στο 2001. Πίσω από την απόλυτη αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας και του Ρ. Ντενκτάς για το μέλλον των διακοινοτικών συνομιλιών, το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο κρύβει ένα ολόκληρο σχέδιο για την προσάρτηση των Κατεχομένων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "αναστάτωση στην Αθήνα προκαλούν τα σχέδια της Αγκυρας για τρίτο Αττίλα. Η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" στο χθεσινό φύλλο της, αποκαλύπτει μυστικό σχέδιο για ενσωμάτωση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, το οποίο ενέκρινε το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε πριν από δύο εβδομάδες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τη δική της προκλητική απάντηση στις αμερικανικές, αλλά και τις δυτικοευρωπαϊκές ασκούμενες το τελευταίο διάστημα πιέσεις, φρόντισε να δώσει εγκαίρως η Αγκυρα, μιλώντας αιφνιδίως χθες για εποικισμό 183 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο από ελληνικής πλευράς, αλλά και ενσωμάτωση της κατεχόμενης Κύπρου, πριν το 2004, οπότε τυπικώς η ΕΕ αξιώνει την επίλυση των όποιων ελληνοτουρκικών διαφορών!".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία αποφάσισε οριστικά η Αγκυρα δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική της εκβιαστική απάντηση και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου για το Κυπριακό, αλλά και προς τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους οι οποίοι με αφορμή την πρόσφατη αιματηρή καταστολή στις τουρκικές φυλακές ζητούν έστω και δειλά σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία".

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηξη στις αγορές από τη FED. Μειώθηκαν μισή μονάδα τα επιτόκια στις ΗΠΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με "εντολή" Γκρίνσπαν γύρισε η Wall. Dow, Nasdaq υπάκουσαν".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μπήκε με το... αριστερό! Εισαγόμενες ελπίδες ανόδου σήμερα από NASDAQ και DOW JONES".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει δυσκαμψίες και επισημαίνει: Τώρα στρατηγικός στόχος η πραγματική σύγκλιση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αρχίζει το πάρτι με... χορηγό τον Γκρίνσπαν. Η FED μείωσε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια".

    [09] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Η "επίσημη πρώτη" του ευρώ και η εύλογη διστακτικότητα των επενδυτών, που χρειάζονται προφανώς κάποιο χρόνο εξοικείωσης με τις νέες τιμές, προκάλεσαν χθες συναλλακτική άπνοια στη Σοφοκλέους. Ομως, όλα δείχνουν ότι από σήμερα το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην, υπό την επίδραση των ιδιαίτερα ευνοϊκών εξελίξεων που συντελούνται στις μεγάλες διεθνείς αγορές αξιών και στην ελληνική χρηματαγορά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 4 January 2001 - 14:59:59 UTC