Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2001
  • [02] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] "Σύνδρομο των Βαλκανίων"
  • [06] Χρήμα-Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Διαρθρωτικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2001

    Το σύνδρομο των Βαλκανίων, η προμήθεια και από Ελλάδα βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ελληνική γη ποτισμένη με ουράνιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χιλιάδες βόμβες με ουράνιο στις φρεγάτες μας

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ντοκουμέντο: Ιδού η έκθεση επιστημόνων. Βαριά ευθύνη κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι 6.500 συμβασιούχοι. Με ειδικό σχέδιο νόμου.

    Η ΑΥΓΗ: Αίτημα Ευρώπης: Να απαγορευθούν τα βλήματα ουρανίου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ταραχή προκαλεί το EXTRA. Σε πολιτική ζωή-τηλεοπτικό τοπίο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και ο Σρέντερ κατά ΝΑΤΟ. Ζητεί "όλη την αλήθεια" για ουράνιο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τσεκούρι σε 5 συντάξεις.

    ΕΘΝΟΣ: Το δημόσιο καλεί 5.000 νέους με πτυχίο. Διαγωνισμός νέου τύπου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εμπλουτισμένες με... Ντόρα βόμβες στην ΚΟ της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οπλα εφιάλτης στην Ελλάδα. Στα τυφλά οι έρευνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκηρύξεις για 6.223 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βλήματα στο Πεντάγωνο. από το '94 μας είχαν ειδοποιήσει

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Λος Αλαμος εμπιστευτικόν. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν από το 1991.

    Εspresso: Ελληνες χρυσοχόοι μπλεγμένοι στη ληστεία των 2 δις.

    ΕΣΤΙΑ: Κρύβεται ο πρωθυπουργός. Η χώρα σε πανικό και εκείνος σιωπά!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύνδρομο πανικού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγνοούν τα πάντα! Καθησυχάζει αλλά δεν πείθει η Ευρώπη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα βυθού το ουράνιο σε 3 περιοχές του Αιγαίου.

    ΝΙΚΗ: Εξηγήσεις ζητάει ο Ακης από το ΝΑΤΟ. Απαιτεί έρευνα σε βάθος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα αμέσως να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο θάνατος είναι εδώ: Κόσοβο το Αιγαίο!

    Η ΧΩΡΑ: Δολοφόνοι! Η κυβέρνηση καλύπτει το έγκλημα με το ουράνιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φωτιά στα ασφάλιστρα. Αύξηση πάνω από 10%.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μετρήσεις κατόπιν εορτής; Ειδική επιτροπή στο Κοσσυφοπέδιο

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη. Υπήρξαν προειδοποιήσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σιωπούσε εγκληματικά η ελληνική κυβέρνηση.

    [03] Βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "από το 1994 έχουν ενημερώσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το ελληνικό Πεντάγωνο για την επικινδυνότητα βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Το Αιγαίο ήταν γνωστό παγκοσμίως για τον ουρανό του. Τώρα γίνεται γνωστό για το... ουράνιο που φωλιάζει στο βυθό του. Οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου δείχνουν ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας από όσο νομίζαμε".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "Ανησυχία προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι η Ελλάδα διαθέτει και χρησιμοποιεί σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, από το 1990, βλήματα παρόμοιου τύπου με αυτά που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και έχουν προκαλέσει το γνωστό πρόβλημα με το "σύνδρομο των Βαλκανίων", που ενοχοποιείται για θανάτους στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης από λευχαιμία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "Απεμπλουτισμένος εφιάλτης" αποκαλύπτεται για τους χιλιάδες στρατιώτες και το προσωπικό, που υπηρετούν σε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονεί η αποθήκευση στα ελληνικά πλοία, βλημάτων, της ίδιας κατηγορίας με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και έχουν προκαλέσει το λεγόμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων" που ενοχοποιείται για θανάτους στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης από λευχαιμία".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "Το γαϊτανάκι" των συγκεχυμένων πληροφοριών έχει συνέχεια στο ελληνικό Πεντάγωνο, καθώς η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ βιάστηκε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει χθες στον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και στην κοινή γνώμη ότι ο Στρατός Ξηράς και η Πολεμική Αεροπορία δεν διαθέτουν βλήματα με τεχνικές ενδείξεις απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "Απροσδιόριστες είναι για την ώρα οι συνέπειες για την Ελλάδα, από τα χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που βρίσκονται στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου αν και εκτιμάται ότι ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παρά τις τετριμμένες και απλοϊκές καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Μυστική συνάντηση Καραμανλή - Ντ. Μπακογιάννη ενδεχομένως και να καθορίσει τους τόνους στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ. Πάντως η κα Μπακογιάννη θα επιμείνει στις προτάσεις και την πολιτική πλατφόρμα που έχει καταθέσει, ενώ ο Κ. Καραμανλής θα επιμείνει "ενωτικά στην τήρηση του καταστατικού".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "Ξεκινά σήμερα ο νέος κύκλος σύγκρουσης στη ΝΔ και τα δυο "στρατόπεδα" εκείνων που πρόσκεινται στην ηγεσία και εκείνων που ακολουθούν ή συμπαρατάσσονται με τις απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη, αναμένεται να αναμετρηθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ξεκινά στις 10.30 το πρωί".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "Δύσκολα θα αποκατασταθεί η ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία συνέρχεται σήμερα, καθώς ηγέτες, διεκδικητές, "βαρόνοι" και βουλευτές δηλώνουν ήδη έτοιμοι για μάχη χαρακωμάτων ενόψει και του συνεδρίου".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στη ΝΔ ενώ από το πρωί τα βλέμματα στελεχών και Μέσων Ενημέρωσης είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνέρχεται σε βαρύ κλίμα ενόψει του συνεδρίου του Μαρτίου, αλλά και στο αυριανό ταξίδι του Κ. Καραμανλή στο Βερολίνο, καθώς θα τον συνοδεύει μαζί με άλλα στελέχη και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπεύθυνη επί των θεμάτων άμυνας και εξωτερικής πολιτικής".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με βασικό θέμα συζήτησης την πορεία του κόμματος προς το τακτικό συνέδριο του ερχόμενου Μαρτίου".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "Υπεράνω πάσης εσωκομματικής αναμέτρησης θα επιχειρήσει να σταθεί στην πορεία προς το 5ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής. Στον αντίποδα, η Ντ. Μπακογιάννη δεν φέρεται διατεθειμένη να νομιμοποιήσει την κορυφαία κομματική εκδήλωση άνευ πολιτικών προϋποθέσεων".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "Φορτισμένο παραμένει το κλίμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία συνέρχεται σήμερον με θέμα την πορεία προς το συνέδριο του κόμματος. Συμφώνως προς πληροφορίες ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του θα κινηθή σε χαμηλούς τόνους και θα τονίση ότι είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις, ακόμη και οι διαφωνίες στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "παρ' ότι οι φήμες φέρουν την σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος πως θα κινηθεί σε "χαμηλούς τόνους" εντούτοις νέα προβλήματα αναμένονται να προκύψουν στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα Μπακογιάννη αφού η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας θα επαναφέρει το ζήτημα που ήδη έχει θέσει αναφορικά με την επανίδρυση του κόμματος, καθώς και την πρότασή της για εκλογή συνέδρων απευθείας από τη βάση".

    [05] "Σύνδρομο των Βαλκανίων"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Αυξάνεται η αγωνία για τους 1.400 φοιτητές που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και τους 3.553 στρατιωτικούς που έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα στη Βοσνία και στο Κόσοβο, καθώς πληθαίνουν οι επιστημονικές μαρτυρίες για περιβαλλοντική μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "Στο ράφι της αδιαφορίας έβαλε η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών, την έκθεση των καθηγητών Σπύρου Ραψομανίκη, Χ. Ζερεφού, Δ. Μελά και Α. Αλεξανδρόπουλου για τις συνέπειες από τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα στο Κοσσυφοπέδιο και στις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στη Γιουγκοσλαβία".

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι "Παρά το σάλο που έχει προηγηθεί από τις αποκαλύψεις για το αποκαλούμενο "σύνδρομο των Βαλκανίων" η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα φουρνιά στρατιωτών στο "ναρκοπέδιο" του Κοσόβου".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "Διευρύνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη κατά της προσπάθειας των ΗΠΑ να πνιγεί το θέμα με τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Σήμερα το θέμα συζητείται για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να συγκροτηθεί διερευνητική επιτροπή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "Ολο και πιο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση εξαιτίας του θέματος που ανέκυψε με τις αποκαλύψεις για κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνων μεταξύ των στρατιωτικών των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ανάμεσά τους και Ελληνες που υπηρέτησαν σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Οι αποκαλύψεις έρχονται η μια μετά την άλλη επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ διέπραξε και διαπράττει ένα έγκλημα διαρκείας στο οποίο η Ελλάδα έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ταυτόχρονα ρόλο θύτη και θύματος".

    [06] Χρήμα-Χρηματιστήριο

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "Κλίμα ανησυχίας και απογοήτευσης επικρατεί στη Σοφοκλέους, η οποία βαδίζει από αρνητικό σε αρνητικό ρεκόρ και όλοι αναρωτιούνται πλέον που θα σταματήσει η κατρακύλα. Ηδη από χθες ο γενικός δείκτης τιμών βρίσκεται στα επίπεδα του Απριλίου 1999 ενώ ο χαμηλός τζίρος (έφτασε μόλις τα 36,2 δις. δραχμές ή 106,3 εκ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις μεριδίων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ενισχύουν την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα του Χρηματιστηρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Το Χρηματιστήριο Αθηνών τελεί ακόμη υπό την επίδραση του σοκ του ευρώ και δείχνει να μην έχει δυνάμεις να αντιδράσει στις εντεινόμενες καθοδικές τάσεις που επικρατούν εδώ και καιρό. Χθες, με ελάχιστο τζίρο μόλις 36 δις. δρχ έχασε 2,27% και έφερε το γενικό δείκτη στις 3.145,02 μονάδες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "Τα όρια της απόλυτης ξεφτίλας αγγίζει πλέον η κατάσταση στο Χρηματιστήριο, το οποίο καταρρέει υπό το απαθές-και σίγουρα ένοχο- βλέμμα των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που έχουν αφήσει τους μικροεπενδυτές βορά στα νύχια των ντόπιων και ξένων αρπακτικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "Επιδεινώθηκε το άσχημο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς η συνεχιζόμενη πτώση του γενικού δείκτη τιμών και ο ιδιαίτερα απογοητευτικός τζίρος συρρίκνωσαν τα όποια περιθώρια αισιοδοξίας και οδήγησαν στο ναδίρ την ήδη αρνητική επενδυτική ψυχολογία".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοιγμα" με αναστολές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στην Ευρώπη η σκυτάλη της ανάπτυξης. Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ζητείται τώρα ο από μηχανής θεός! Η πτώση στο ΧΑΑ φέρνει αρνητικές επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δυο συν και ένα πλην στα διαρθρωτικά. Σημαντικά βήματα για ΔΕΗ και ΕΛΤΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σβήνουν οι οφειλές των "κόκκινων" κωδικών. Ρύθμιση - "ανάσα" για την αγορά.

    [08] Διαρθρωτικά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Με δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω προχωρεί ο διαρθρωτικός εκσυγχρονισμός της χώρας από την κυβέρνηση και όχι μόνο. Ετσι, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από γίγαντα του εξωτερικού για στρατηγική συμμαχία με τη ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και τον καθορισμό της ημερομηνίας (8.2.2001) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ που ανακοινώθηκαν χθες, εμφανίσθηκε στην αντίθετη αρνητική κατεύθυνση η επιστροφή στο αδιέξοδο γύρω από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 9 January 2001 - 15:21:22 UTC