Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-02-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/02/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Εξελίξεις στα Βαλκάνια
  • [03] Ελληνοτουρκικά
  • [04] Συνταξιούχοι
  • [05] "Ελληνοποιήσεις"
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η συζήτηση στη Βουλή για "ελληνοποιήσεις", τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα στην καταβολή συντάξεων του ΙΚΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οδύσσεια για χιλιάδες συνταξιούχους. Δεν σέβονται τίποτα! Κράτος: Αναισθησία με ...ουρά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντάξεις ταλαιπωρίας. Ούτε σε τριτοκοσμικό κράτος τέτοιο θέαμα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Καταιγίδα" έπληξε τον Γιώργο. Ο Κόλιν Πάουελ απαιτεί και άλλη "προσέγγιση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: Ολοι οι νέοι φόροι για μεταβιβάσεις αγορές γονικές παροχές.

    Η ΑΥΓΗ: Τους πλήρωσαν με "συγγνώμη"! Ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων χθες στα γκισέ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.959 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και 50.000 μέσω ΟΑΕΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Με τα όπλα ανά χείρας οι αστυνομικοί έλεγχοι. Νέες διατάξεις στο νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κυβέρνηση "πασών των μαφιών". Κεραυνοί Καραμανλή για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Η μεγάλη ανατροπή στο Ασφαλιστικό. Απαντήσεις στα "καυτά" ερωτήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αττίλας...σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα! Κατάπτυστος ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που το πηγαίνει για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυβέρνηση πασών των μαφιών. Ο Καραμανλής απέδειξε τον βιασμό της θέλησης του λαού στις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Οδηγός για όλες τις ηλικίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφάζονται για το κρέας οι "15". Οι τρελές αγελάδες μολύνουν την ευρωπαϊκή συνοχή.

    Espresso: Μάχη την Παρασκευή στο Δικαστήριο. Η Μαργαρίτα ζητάει πίσω τις κασέτες από την Κανέλλη.

    ΕΣΤΙΑ: Χάνουμε τρισεκατομμύρια. Αρθρο του Αρ. Τσιπλάκου για τα Κοινοτικά Κονδύλια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα Σκόπια τώρα πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Με θρυαλλίδα τους Αλβανούς εξτρεμιστές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανοίγουν οι φάκελοι του "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων. Νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ουρές ντροπής για χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ. Αδιαφορία και προχειρότητα. Συγγνώμη του υπουργού για την ταλαιπωρία.

    ΝΙΚΗ: "Πυρετός" στην αγορά των ακινήτων. Τρέχουν για μεταβιβάσεις στις εφορίες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εύφλεκτη κινητικότητα στην περιοχή. Σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-KFOR.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πανωτόκια: Πήρε 25 εκ., πλήρωσε 449 σε 16 χρόνια...Αυτή κι αν είναι ληστεία! Τι θα γίνει με όσους εξόφλησαν;

    Η ΧΩΡΑ: Βασανίζουν τους συνταξιούχους! Ουρές στις τράπεζες για να πάρουν καθυστερημένα την πενιχρή σύνταξη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βασανιστήρια στην ουρά. Αφάνταστη ταλαιπωρία και χτες των πολιτών σε τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλάκεια.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βουλιάζουμε αλλά θα αναπνέουμε. Αντικρουόμενα σενάρια για όσα μας περιμένουν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πτώση τζίρου έως και 40%.Η χειρότερη περίοδος εκπτώσεων στην τελευταία δεκαετία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προσέξτε η πίεση είναι επικίνδυνη. Προειδοποιεί η ελληνική αντιϋπερτασική εταιρία.

    [02] Εξελίξεις στα Βαλκάνια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "θρυαλλίδα συγκρούσεων απειλεί τη γειτονική νεοσύστατη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, με προκάλυμμα τους θερμόαιμους του UCK ,δημιουργούν συνεχώς επεισόδια, δοκιμάζοντας τις αντοχές του καθεστώτος της ΠΓΔΜ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε χθες κάτω από τα σύννεφα της διαρκούς κλιμάκωσης της αλβανικής επιθετικότητας στα σύνορα των Σκοπίων με το Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος του πραγματισμού ο κ. Πάουελ σε αντίθεση με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξε αρκετά σαφής σχετικά με την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "τη σταδιακή και υπό όρους μείωση της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, απηύθυνε έκκληση στους Αλβανούς εξτρεμιστές να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια".

    [03] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "πικρή είναι η γεύση που άφησε στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου η πρώτη συνάντηση που είχε με το νέο Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Αν και η συζήτησή τους διήρκεσε μόλις 25 λεπτά, το διάστημα αυτό στάθηκε ικανό προκειμένου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να διαπιστώσει ότι οι ΗΠΑ μετακινούνται ακόμα περισσότερο προς την πλευρά των τουρκικών αξιώσεων και αιτημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ένας ακόμη κρίκος προστίθεται στην αλυσίδα των προσπαθειών της Αγκυρας να δημιουργεί κλίμα διχασμού στη Θράκη. Στις 16 και 17 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα επισκεφθεί τη Θράκη, προκειμένου να παραβρεθεί στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ δήμων της ανατολικής και της δυτικής Θράκης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "εξαιρετικά θολές αν όχι αρνητικές για τα ελληνικά συμφέροντα, ήταν οι απόψεις που διατύπωσε ο κ. Πάουελ, τόσο για το Κυπριακό (για το οποίο επανέλαβε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια αμερικανική πρωτοβουλία), όσο και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Σύμφωνα με την Espresso,"το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Γ. Παπανδρέου, που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Ο Κόλιν Πάουελ άκουγε σιωπηλός τον Ελληνα συνομιλητή του να του μιλά για το Κυπριακό. από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρξε καμία αντίδραση στη χθεσινή συνάντηση. Η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕξ με τον κ. Πάουελ, ωστόσο, κατέληξε με κάποιον εκνευρισμό που έγινε αισθητός στον πρώτο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι ΗΠΑ για το Κυπριακό, καθώς διαμήνυσαν σαφέστατα μέσω του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος χθες συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ότι δεν προτίθενται να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία για το Κυπριακό τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "ασφυκτικές πιέσεις για τη συνέχιση της λεγόμενης ελληνοτουρκικής "προσέγγισης" δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου στην πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός υπουργός δεν έκρυψε τις φιλοτουρκικές διαθέσεις του, που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σειρά πονοκεφάλων στην κυβέρνηση Σημίτη".

    [04] Συνταξιούχοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν χθες περισσότεροι από 25.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που επιχείρησαν να πληρωθούν από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Οσοι δεν μπόρεσαν να πληρωθούν την προηγούμενη εβδομάδα και προσήλθαν χθες στα γκισέ των τραπεζών για να εισπράξουν τις συντάξεις τους, βρέθηκαν μπροστά σε ουρές εκατοντάδων πολιτών, με άμεσο επακόλουθο να δημιουργηθεί συνωστισμός και να υπάρξουν νεύρα, ακόμη και λιποθυμίες".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα ταλαιπωρήθηκαν χθες σε πολύωρες ουρές για να πάρουν τη σύνταξή τους, κυρίως στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Η κυβέρνηση δεν βρήκε τρόπο να εξηγήσει τη μη έγκαιρη καταβολή της σύνταξης 25.000 συνταξιούχων του ΙΚΑ και περιορίστηκε σε ένα "συγγνώμη" από τα χείλη του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "τις επιλογές της κυβέρνησης πλήρωσαν και χτες με πολλή ταλαιπωρία, πάνω από 2.000 χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν σε ουρές μπροστά στα καταστήματα της ΑΓροτικής Τράπεζας για να πάρουν τις συντάξεις τους. Αυξάνονται οι αντιδράσεις για το χαράτσι των 500 δραχμών σε κάθε συνταξιούχο που επιλέγει να παραλάβει ταχυδρομικά τη σύνταξή του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "αφάνταστη ήταν η ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ οι οποίοι χθες είχαν δημιουργήσει ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής για να τους καταβληθούν οι συντάξεις τους. Συνωστισμός παρατηρήθηκε από νωρίς το πρωί στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία είχε αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων στους 25.000 συνταξιούχους που δεν βρήκαν την περασμένη Πέμπτη τις αποδοχές τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "συνεχίστηκε και χθες το σαδιστικό μαρτύριο της ουράς για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Επί ώρες περίμεναν μπροστά από τις τράπεζες για να πάρουν τις συντάξεις πείνας. Για 150.000 η ταλαιπωρία δεν πήρε τέλος. Η κυβέρνηση μίλησε για ...επιτυχία του νέου συστήματος, είπε ότι ΘΑ ξεπεραστούν τα προβλήματα και επέρριψε ευθύνες στους συνταξιούχους που "έδωσαν λάθος ονόματα"!

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "τα περήφανα γηρατειά λυγίζουν στις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα ταμεία της Αγροτικής Τράπεζας και η εικόνα τους κινδυνεύει να γκρεμίσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν το ΙΚΑ και η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των συντάξεων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "ο νέος τρόπος καταβολής των συντάξεων μέσω τραπεζών ταλαιπώρησε και εξόργισε χιλιάδες δικαιούχους που περίμεναν με τις ώρες στις ουρές και εξάντλησε τους τραπεζικούς υπαλλήλους χθες κατά την εφαρμογή του μέτρου, καθώς στα υποκαταστήματα της Αθήνας και του Πειραιά επικράτησε χαώδης κατάσταση. Η όλη αναστάτωση οφείλεται στις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ και των τραπεζικών αρχείων, στην έλλειψη ενημέρωσης και στην ανυπομονησία των συνταξιούχων".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "τόση αδιαφορία για την ταλαιπωρία ηλικιωμένων και τόση προχειρότητα στην εφαρμογή μιας καινοτομίας...Μόνο στην Ελλάδα μπορούσαν να υπάρξουν. Και το μεν μέτρο μπορεί-τελικά..-να διευκολύνει τους συνταξιούχους...Σήμερα όμως έχει ως αποτέλεσμα τις ουρές στις οποίες περιμένουν - και ακόμη πολλοί είναι στην αναμονή - να εισπράξουν..τον πενιχρό-και ίσως μοναδικό- πόρο για να ζήσουν".

    [05] "Ελληνοποιήσεις"

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "με βαρύτατες εκφράσεις ότι κατέστησε την Ελλάδα "ξέφραγο αμπέλι" και κατέστη η ίδια "Κυβέρνηση πασών των μαφιών" ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής επετέθη κατά της κυβερνήσεως χθες στην Βουλή κατά τη συζήτηση της προτάσεως για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο των παρανόμων ελληνοποιήσεων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στο κενό έπεσε μια ακόμη προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει κλίμα σκανδαλολογίας, με αφορμή αυτή τη φορά δήθεν παράνομες ελληνοποιήσεις που έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών του Απριλίου του 2000. Η Βουλή απέρριψε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την οποία εκτός της κυβέρνησης καταψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν μεν παραλείψεις, αλλά όχι παρανομίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "η κυβερνητική "ομερτά" στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων στις οποίες όπως αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα στήριξε το ΠΑΣΟΚ τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, λειτούργησε χθες στη Βουλή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής που θα διερευνούσε σε βάθος όλες τις πτυχές της αμαρτωλής αυτής υπόθεσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ο νόμος της σιωπής επιβλήθηκε μέσω κομματικής πειθαρχίας χθες στη Βουλή όπου ελέω κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη στήριξη του ΚΚΕ και του ΣΥΝ απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, εξαιτίας των οποίων αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στις περασμένες εκλογές, αλλά και η σύνθεση του ίδιου του πληθυσμού της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ένταση, ανυπαρξία νέων στοιχείων από πλευράς ΝΔ και τελικώς απόρριψη της πρότασής της, με την αρνητική ψήφο εκτός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και αυτών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε το θέμα των ελληνοποιήσεων, χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κατώτερα των προβλέψεων. Τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το 2000".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φορολογικό κομφούζιο! Ακίνητα-αμοιβαία".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Διόρθωσαν" και τα κέρδη των εταιρειών. Ευχάριστες εκπλήξεις από ΟΤΕ-ΕΛΠΕ και από δυναμικές μεσαίας κεφαλαιοποίησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παλινωδίες για τις ζημιές ΑΕ και τις επενδύσεις ιδιωτών σε Α/Κ. Ματαίωση και αναβολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ξεχωρίζουν τώρα οι εταιρίες με προοπτικές. Τι δείχνουν οι ετήσιοι ισολογισμοί".

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ικανοποιητικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερα των προβλέψεων ήταν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2000 πολλών εισηγμένων εταιριών, που σε γενικές γραμμές κινήθηκαν με αυξητικούς ρυθμούς στους τζίρους, αλλά εμφανή συγκράτηση, έως και μείωση, των κερδών τους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 February 2001 - 16:21:56 UTC