Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Αντικειμενικές αξίες
  • [03] Νομοσχέδιο για οργανωμένο έγκλημα
  • [04] Μεταρρύθμιση ΕΣΥ
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Αντικειμενικές αξίες Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το νομοσχέδιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ και οι νέες δείκτες του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φθηνά σπίτια για χιλιάδες δικαιούχους του ΟΕΚ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Πόσο κοστίζει το σπίτι σας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Τρομοκρατία" στον Σταθόπουλο. Από Σημίτη και Χρυσοχοϊδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακίνητα: οι νέες τιμές για όλη την Ελλάδα. Πόσο αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

    Η ΑΥΓΗ: Γενικευμένο φακέλωμα και με το νόμο! Με διάταξη τινάζεται στον αέρα η προστασία προσωπικών δεδομένων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλες εκτάσεις στο σχέδιο πόλεως. Επισπεύδονται οι αποφάσεις για την Αττική λόγω του αεροδρομίου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αμόκ για νέους φόρους. Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

    ΕΘΝΟΣ: Ακίνητα: νέο τοπίο. Αντικειμενικές: Ποιοί χάνουν-ποιοί κερδίζουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πινακωτή-πινακωτή Από τ άλλο μου τ' αυτί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το χρυσάφι Μιλόσεβιτς πουλήθηκε μέσω Ελλάδας. Οσα υποστηρίζουν ελβετικές και γιουγκοσλαβικές αρχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόσο ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακίνητα: Ολες οι νέες τιμές.

    Espresso: Εστειλαν στο σπίτι του έμπορο ναρκωτικών. Γκάφα της ΕΛ.ΑΣ.

    ΕΣΤΙΑ: Υπουργός ή βουλευτής; Εκεί υπάρχει το ασυμβίβαστο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυξήσεις έως 100% στις αξίες ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές διογκώνουν τη φορολογία και παγώνουν την αγορά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το υπουργείο Εργασίας μελετά τη μείωση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τιμές φωτιά αυξάνουν φόρους-νοίκια. Παγώνει η αγορά.

    ΝΙΚΗ: 17"υφυπουργοί" Υγείας. Ορίσθηκαν οι πρόεδροι των περιφερειακών ΕΣΥ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βίαιη επίθεση στη λαϊκή στέγη. Αυξήσεις - φωτιά.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αντικειμενικές αξίες: Αρπαχτή με τα ακίνητα. "Πάγωσε" η κτηματαγορά.

    Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Τινάζονται στα ύψη (μέχρι 85%) οι αγορές των σπιτιών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες αντικειμενικές αξίες -πάγωσε η αγορά ακινήτων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.

    [02] Αντικειμενικές αξίες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η αύξηση έως και 85% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πυροδοτήσει, Από την ερχόμενη Δευτέρα, εκρηκτικές αυξήσεις έως 113% στους φόρους μεταβιβάσεων, στα ενοίκια, στις τιμές των ακινήτων και στα τέλη, ενώ πλήττει καίρια την κτηματαγορά και την οικοδομική δραστηριότητα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αρνητικές υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις στη χθεσινή ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για τις εντός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν, ότι οι αυξήσεις μέχρι 85% σε συνδυασμό με τους ήδη υφισταμένους 30 φόρους και τέλη σε βάρος του ακινήτου περιουσίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση του φορολογικού βάρος των οικονομικών ενεργών πολιτικών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο μετριοπαθείας προβλέψεις, το υπουργείο Οικονομικών υπερέβαλε εαυτό και προχώρησε σε αυξήσεις μέχρι και 100% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμβάλλοντας στη μεγέθυνση της "φούσκας" των ακινήτων, χωρίς μάλιστα να έχει προχωρήσει στις διορθωτικές μειώσεις της φορολογίας των μεταβιβάσεων, κληρονομιών και γονικών παροχών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα σε συνδυασμό με τους ήδη υφιστάμενους 30 φόρους και τέλη σε βάρος της ακίνητης ιδιοκτησίας θα έχει ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση του φορολογικού βάρους των οικονομικά ενεργών πολιτών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης για να γεμίσουν τα χειμαζόμενα κρατικά ταμεία, εξαπελύθη χθές με τη δημοσιοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Οι νέες τιμές είναι αυξημένες έως και 120% σε ορισμένους δρόμους ακριβών περιοχών".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "καθόλου δεν απασχόλησαν τους πεφωτι-σμένους εγκεφάλους της Οικονομίας...οι συνέπειες των απίστευτα υψηλών αυξήσεων - που αυτοί αποφάσισαν - στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων; Και καθόλου δεν λογάριασαν πως η εμφανέστατα φορομπηχτική πολιτική που ακολουθούν...θα πλήξει καίρια ολόκληρο το πλέγμα της αγοράς ακινήτων...".

    [03] Νομοσχέδιο για οργανωμένο έγκλημα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "στις 12 Μάρτη θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση τον "τρομονόμο" , ενώ χτες σε κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθ-υπουργό, εξετάστηκε το τελικό προκαταρκτικό σχέδιο των νέων, αντιδημοκρατικών μέτρων και σχεδιά-στηκε ο τρόπος παρουσίασης του νομοσχεδίου στην κοινή γνώμη, ώστε να μειωθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "θέμα ημερών είναι η επίσημη παρουσίαση του τρομονόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο οποίος έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων Από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς με σημαντικότερες την παραίτηση έγκριτων πανεπιστημιακών Από τη νομο-παρασκευαστική επιτροπή".

    Η Espresso εκτιμά ότι "οι ισχυρές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ανάγκασαν τον Κώστα Σημίτη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύνταξης του νομοσχεδίου".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "Ο Κ. Σημίτης συγκάλεσε αιφνιδίως σύσκεψη με θέμα το σχέδιο για τον "τρομονόμο" η οποία όμως εξελίχθηκε σε ομηρική φιλονικία. Η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης του "τρομονόμου" υπό το αυστηρό και συγκεκριμένο πλαίσιο που υποδεικνύουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στην κυβέρνηση απετέλεσε την αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι της συζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ Σημίτης και Χρυσοχοϊδης απαίτησαν Από τον κ. Σταθόπουλο να άρει τις επιφυλάξεις του σχετικώς με ορισμένες διατάξεις του σχεδίου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "πράσινο φως" για κατασχέσεις μέσα Από τους τραπεζικούς λογαρια-σμούς των κακοπληρωτών οφειλετών για ηλεκτρονι-κές παρακολουθήσεις (τηλεφώνων, φαξ κλπ) των υπόπτων για ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα και για δυνατότητα επιλογής Από κάθε μάρτυρα σε δίκη και του πολιτικού όρκου, "ανάβει" νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "δεν ικανοποίησαν - όπως φαίνεται- τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, για την αντιμετώ-πιση του οργανωμένου εγκλήματος. Το θέμα αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκε εκτενώς το περιεχόμενο σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Δικαιοσύνης".

    [04] Μεταρρύθμιση ΕΣΥ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "στα χέρια 17 νέων προέδρων, που θα ασκούν καθήκοντα μάνατζερ στα ισάριθμα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), περνά η ευθύνη για την εύρυθμη και αποκεντρωμένη λειτουργία του ΕΣΥ. Νέοι οι περισσότεροι και κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων θα ασκούν, υπό την εποπτεία του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδό-πουλου και των γενικών γραμματέων των περι-φερειών τους, όχι μόνο το μάνατζμεντ στα τοπικά κρατικά νοσοκομεία, αλλά και κυβερνητική πολιτική στον χώρο ευθύνης τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το "σήμα εκκίνησης" για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στης υγεία, η οποία θα βασιστεί στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας τα ονόματα των 17 προέδρων των ΠΕΣΥ. Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και δεν θα μείνει στα χαρτιά, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρξει ανοχή προς αυτούς που σκέφτονται να ορθώσουν εμπόδια στην εφαρμογή της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τον διορισμό των 17 προέδρων των ΠΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Μ?αυτόν τον τρόπο μπαίνει στη φάση της υλοποίησης η μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ, η οποία όταν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον υπουργό θα το απογειώσει".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "με τη δέσμευση ότι η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ δεν θα μείνει στα χαρτιά ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος άναψε χθες το πράσινο φως για την υλοποίησή της παρουσιάζοντας τα ονόματα των 17 προέδρων που θα στελεχώσουν τα ΠΕΣΥ".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "ελπίδα ότι η σύγχρονη άποψη με βάση τα κριτήρια της ιδιωτικής οικονομίας αρκούν για να λειτουργήσει με καλύτερο τρόπο το "εξαθλιωμένο" σύστημα υγείας της χώρας μας. "γέμισε" τους Ελληνες η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για το διορισμό 17 μάνατζερ υγείας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "βήματα εμπρός και όχι πίσω διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση κυρίως προς τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και την αντι-πολίτευση, ότι είναι αποφασισμένος να κάνει ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος στον ανηφορικό δρόμο των αλλαγών του ΕΣΥ".

    [05] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναμορφώνει την αγορά με νέο πλαίσιο δημιουργίας, διαχείρισης και αναθεώρησης δεικτών, το οποίο θα εγγυάται αξιοπιστία, αντιπροσώπευση και διαφάνεια. Οι αλλαγές αφορούν τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη (27 νέες εισαγωγές και ισάριθμες διαγραφές), την αναβάθμιση του δείκτη της Παράλληλης Αγοράς (40 μετοχές), τη διεύρυνση των κλαδικών δεικτών σε 16 και τη δημιουργία δείκτη Total Return για την Κύρια και την Παράλληλη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η διοίκηση του ΧΑΑ ανακοίνωσε χθες ότι Από την προσεχή συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Μαρτίου θα υπολογίζεται ο Γενικός Δείκτης με τους 16 νέους δείκτες. Οπως ανακοίνωσε το ΧΑΑ, διευρύνεται η αποτύπωση της χρηματιστηριακής οικονομικής δραστηριότητας που έχουν σημαντική παρουσία στο ΧΑΑ με τη δημιουργία 16 κλαδικών δεικτών , εκ των οποίων οι 10 είναι καινούργιοι".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "δεκαέξι νέους βασικούς και επιμέρους κλαδικούς δείκτες θα έχουν στη διάθεσή τους Από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου οι επενδυτές, προκειμένου να παρα-κολουθούν με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια την πορεία του ΧΑΑ".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "Από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα ισχύσουν οι αναθεωρημένοι και οι νέοι χρηματιστηριακοί κλαδικοί δείκτες. Οι κλαδικοί δείκτες γίνονται 16 εκ των οποίων οι 10 είναι καινούργιοι. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο δείκτης της Παράλληλης αγοράς, εξασφαλίζοντας με τη συμμετοχή 40 εταιριών την αντιπροσωπευτικότερη απεικόνιση της πορείας των τιμών στην αγορά αυτή".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σοβαρές παρενέργειες. Από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυξήσεις έως 100% στα ακίνητα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Limit up στα ακίνητα. Οι νέες αντικειμενικές αλλάζουν το τοπίο στην κτηματαγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα 6 τομεακά προγράμματα που θα εγκρίνει η Κομισιόν. Την άλλη εβδομάδα στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ευρωπαϊκό προφίλ αποκτά η Σοφοκλέους. Με νέους δείκτες στα διεθνή πρότυπα".

    [07] Αντικειμενικές αξίες

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Από Δευτέρα ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Καμία αλλαγή στα εκτός σχεδίου. "Ετεροχρονισμένα" θα ισχύσουν οι μειω-μένοι φορολογικοί συντελεστές. Μέχρι τότε, ελέω κυβερνήσεως, "παγώνει" η κτηματαγορά. Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 2 March 2001 - 16:14:41 UTC