Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο - Κρίση
  • [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Αφθώδης πυρετός
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Γ' ΚΠΣ Η διεθνής κρίση στα Χρηματιστήρια, η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, η ομιλία Καραμανλή σε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ, το ασφαλιστικό και τα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δείκτες προώθησης "ημετέρων". Διαβλητά τα κριτήρια για τη "βαθμολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΙΧ τέλος οι φόροι! Ελεύθερη η εισαγωγή τους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καθαρές λύσεις ζήτησε ο Ακης από τον Σημίτη. "Να μαζευτούν οι παρατρεχάμενοι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εισαγόμενο κραχ στη Σοφοκλέους. Μαύρη Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κάτω και η Νέα Υόρκη.

    Η ΑΥΓΗ: Το Τέτοβο στο προσκήνιο. Οι αλβανικοί πληθυσμοί σε τροχιά απόσχισης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προστασία της ΕΛ.ΑΣ και σε πρεζέμπορο. Αξιωματικοί κατέθεσαν ψεύτικο έγγραφο στα δικαστήρια.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς το ξένο ντόμινο παρέσυρε τη Σοφοκλέους. Εισαγόμενη η χθεσινή απροσδόκητη κρίση στο Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εξπρές συντάξεις - άδειες οικοδομών. Γραφειοκρατία τέλος υπόσχεται η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Σε ποιούς τα πριμ. Η Βάσω Παπανδρέου ξεκαθαρίζει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με δόσεις και διάλογο θα μας ... αφαλοκόψουν (και) στο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα πειράματα στη Δημόσια Διοίκηση. Καταλύεται και πάλι η ιεραρχία, όπως στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: αμοιβές πολλών ταχυτήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κίτρινος πυρετός στα χρηματιστήρια. Βουτιές σε Ευρώπη, ΗΠΑ - Φόβοι για κρίση.

    Espresso: Σεξ - ναρκωτικά και άλλες αποκαλύψεις στη δίκη Ρουσέλ.

    ΕΣΤΙΑ: 37 δις το χιλιόμετρο! Αστρονομικό το κόστος κατασκευής του Μετρό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κεραυνός στις διεθνείς αγορές. Μεγάλη πτώση από 3% έως 5% σε ΗΠΑ και Ευρώπη με "σεισμικό" επίκεντρο την Ιαπωνία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγόμενη κρίση στη Σοφοκλέους. "Πατατράκ" στο Χρηματιστήριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νευρική κρίση στα Χρηματιστήρια, ανησυχία για πληθωρισμό. Διεθνής άνεμος χτυπά και την Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Ο μεγάλος τιμονιέρης! Υποχώρησε σε όλα για να κρατήσει τη θέση του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκό ΝΟ ΠΑΣΑΡΑΝ στα κυβερνητικά σχέδια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Συμβασιούχοι: Σβήστε τώρα τις φωτιές! Πρόταση για τους 10.000 που θα μείνουν στον δρόμο.

    Η ΧΩΡΑ: Στην πυρά και την εξορία οι εργαζόμενοι! Απελπισμένοι οι Ελληνες από την πολιτική της κυβέρνησης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκλεισαν τα σύνορα για εισαγωγές ζώων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο κόλπος της Θεσσαλονίκης δηλητηριασμένος από τοξικό πλαγκτόν.

    [02] Χρηματιστήριο - Κρίση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η μαύρη Τετάρτη στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Νέας Υόρκης προκάλεσε το κραχ και στη Σοφοκλέους, όπου σημειώθηκε πτώση - ρεκόρ σε όλους τους δείκτες και άνοιξε νέο κύκλο εγκλωβισμένων".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "πανικό προκάλεσε στη Σοφοκλέους, η μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών, ύστερα από την υποβάθμιση γερμανικών τραπεζών από την Goldman Sachs και την JP Morgan, αλλά και τα futures στις ΗΠΑ που προοιωνίζονται πτώση των αμερικανικών χρηματιστηρίων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "η χθεσινή μεσημβρινή θύελλα των μεγάλων υποχωρήσεων που έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησε αντανακλαστικώς τη Σοφοκλέους στην υπέρμετρη αντίδραση των πωλήσεων υπό το κράτος πανικού και τελικώς στην καταβύθιση (πτώση κατά 5,19%, κλείσιμο στις 3.063,39 μονάδες) αλλά και στο δηλωτικό των μαζικών ρευστοποιήσεων ρεκόρ τζίρου για το 2001 (171 δις δρχ)".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "στα όρια του κραχ έφτασε χθες η Σοφοκλέους, ακολουθώντας μια πορεία κατακόρυφης πτώσης του γενικού δείκτη, που εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "ξαφνικός "πυρετός" χτύπησε 19 μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες που "εμπλέκονται" με μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές. Τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακύλησαν κατά 2-3% . Η Σοφοκλέους ακολούθησε με -5% και 141 λίμιτ ντάουν. Φόβοι στην Ελλάδα για παρατεταμένη κρίση, που θα χτυπήσει την οικονομία".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ο απόηχος της αναταραχής στις διεθνείς αγορές έφτασε χθες στη Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης πραγματοποίησε κατακόρυφη πτώση 5,19%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το σημαντικό ψυχολογικό στήριγμα των 3.000 μονάδων".

    [03] ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα διλήμματα του 1996 επανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός κ .Κώστας Σημίτης, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αμφισβήτηση, μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για διεύρυνση και ανανέωση του κόμματος".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "επιχειρώντας τη φυγή από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει με δική του ευθύνη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και έχοντα απέναντί του τα κορυφαία στελέχη που τον ελέγχουν για τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του , κάνει τώρα την προσπάθεια απεγκλωβισμού του με τη μετατόπιση της ευθύνης για την υπάρχουσα κρίση σε εξωθεσμικά κέντρα, καθιστώντας υπεύθυνα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους ισχυρούς παράγοντες που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "γύρισαν την πλάτη στο "όλοι μαζί", που τους πρόσφερε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Σημίτης. Παρά την προσπάθεια που κατεβλήθη τις τελευταίες ημέρες από τον πρωθυπουργό να πέσουν οι τόνοι και να κυλήσει η συνεδρίαση του ΕΓ σε ήρεμους τόνους, τελικά δεν πέτυχε τους στόχους του".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "επί περισσότερο από ένα τρίωρο, ο πρωθυπουργός επιχειρούσε χθες να απαντήση σε ενοχλητικά ερωτήματα και να εκτονώση την κρίση που αδιαμφισβήτητα πλέον διέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Αλλά στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΓ στην οποία ο κ. Κ. Σημίτης ευρέθη αντιμέτωπος όχι μόνο με τον κ. Θ. Πάγκαλο, αλλά και με πολλές άλλες φωνές εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως, κανένα ερώτημα δεν φαίνεται να απαντήθηκε και η κρίσις δεν εκτονώθηκε".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "αποστάσεις από τα κορυφαία στελέχη, ένθεν και ένθεν, κρατούν τα μεσαία στελέχη του Κινήματος που ετοιμάζουν τις δικές τους παρεμβάσεις για τη συνεδρίαση της ΚΕ. "Ούτε το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, ούτε ο φόβος των μεγάλων που θα τους πάρει τα προνόμια μας αφορούν", έλεγε σε καμιά δεκαριά νέους συναδέλφους του παλαιός κοινοβουλευτικός".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές δεν θα θίξουν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα αυτό δεν ευσταθεί, καθώς αναμένεται να πλήξουν τους ασφαλισμένους ακόμη χειρότερα μέτρα από αυτά που δημοσιοποιούνται. Η μυστικοπάθεια που τηρεί η κυβέρνηση παρά τις διακρίσεις που υπάρχουν ,δείχνει τις προθέσεις της".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι " μορφή καταιγίδας που θα σαρώσει στο πέρασμά της όλα τα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα έχουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "αρχές Απριλίου θα διεξαχθεί ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η μελέτη του βρετανικού οίκου βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων (Εργασίας-Οικονομικών), οι οποίοι επεξεργάζονται τα στοιχεία τα οποία και θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Στοκχόλμης".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "πρεμιέρα αντιπαράθεσης για το Ασφαλιστικό προδιαγράφει η παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων στη σημερινή έναρξη των εργασιών του 30ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Την επίσημη έναρξη των εργασιών θα κηρύξει το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "συστάσεις στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου να επιλύσουν άμεσα όλες τις δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί στα τρία τελευταία προσυνέδρια του κόμματος έκανε χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση όλου του μηχανισμού εν όψει του προσυνεδρίου της Πάτρας".

    Η Espresso αναφέρει ότι "η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας, έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Καραμανλή να επιτεθεί για ακόμη μια φορά εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον οποίο χαρακτήρισε "ανήμπορο να λάβει αποφάσεις" και τον κατηγόρησε ότι "επιδίδεται στην κατασκευή εντυπώσεων για να δείξει ότι υπάρχει ακόμη στη θέση του".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τους στόχους του συνεδρίου εξακολουθεί να απαριθμεί στις ομιλίες του ο Κ. Καραμανλής, χωρίς ωστόσο, δύο εβδομάδες πριν το συνέδριο, να έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για τα θέματα που έχουν αναδειχτεί, κυρίως οργανωτικά, με "άνωθεν" βέβαια υποδείξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι " η οικοδόμηση μιας νέας πρότασης για τη διακυβέρνηση του τόπου αλλά και η οργανωτική λειτουργική μετεξέλιξη, του κόμματος είναι οι στόχοι του Συνεδρίου της ΝΔ, όπως περιγράφησαν χθες από τον Κώστα Καραμανλή σε συνδιάσκεψη με θέμα την ποιότητα της δημοκρατίας".

    [06] Αφθώδης πυρετός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση με τον αφθώδη πυρετό, που μεταδίδεται ταχύτατα από ήπειρο σε ήπειρο, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές και υγειονομικές Αρχές, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι " σε κατάσταση συναγερμού έθεσε χθες όλο τον πλανήτη η Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων του ΟΗΕ για τον κίνδυνο εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση,καθώς τα προϊόντα της Γηραιάς Ηπείρου, βρίσκονται σε ντε φάκτο διεθνή "καραντίνα". "από τον τρόπο που μεταδίδεται ο ιός είναι σαφές ότι απειλούνται όλες οι χώρες στον κόσμο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "η επιδημία του αφθώδους πυρετού ξεπέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα της νόσου στα Ηνωμένα Εμιράτα και στην Αργεντινή, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της νόσου στην κτηνοτροφία της".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Κίνητρα μέσω φορολογίας. Αναγκαία η επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης επισημαίνει η έκθεση της ΤτΕ"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι κρύβει η κρίση. Μπους: Εμπιστεύομαι την οικονομία μας. Συναγερμός για να αποτραπεί η χρεοκοπία ιαπωνικών τραπεζών και η διεθνής ύφεση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κομφούζιο στα χρηματιστήρια. Η Σοφοκλέους υπερέβαλε εαυτήν στην "προσαρμογή" στο διεθνές αρνητικό σκηνικό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανεμοστρόβιλος made in USA στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο... αέρας διαπέρασε τη γραμμή ΜΑΖΙΝΟ της Σοφοκλέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Καταιγίδα στις αγορές. Ασχημα νέα, δυσμενείς εκθέσεις και φήμες σάρωσαν τα χρηματιστήρια".

    [08] Γ' ΚΠΣ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Στις 1,5 τρις. δραχμές ανεβάζει τις εισροές κοινοτικών κονδυλίων το 2001, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, με χθεσινές του δηλώσεις, παρουσιάζοντας την αρχή πληρωμής του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η οποία θα εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ροές από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΚΠΣ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 March 2001 - 15:00:22 UTC