Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-04-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/04/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Επίσκεψη Πάπα
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Μεσανατολικό
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/04/2001

    Το Ασφαλιστικό, η επίσκεψη του Πάπα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τρώνε και το οικογενειακό επίδομα. Αγριος εμπαιγμός χιλιάδων εργαζομένων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μείωση συντάξεων για να σωθούν τα Ταμεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φέρνουν τη σύγκρουση. Ασφαλιστικό: κυβερνητικός κυνισμός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προωθούν τώρα την 40ετία. Ισότητα προς τα κάτω στις συντάξεις.

    Η ΑΥΓΗ: Οι δρόμοι της σκλαβιάς. Αδρανεί η Διεθνής Κοινότητα για το δουλεμπόριο παιδιών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελεύθερες προσλήψεις σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Τι προβλέπει η τροπολογία που αλλάζει το νόμο Πεπονή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αύξηση των ορίων ηλικίας στα "ευγενή" Ταμεία. Το ασφαλιστικό, οι τελικές προτάσεις και τα παζαρέματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά δάνεια και για εξοχική κατοικία. Νέα σχέδια των τραπεζών για προσέλκυση πελατών.

    ΕΘΝΟΣ: Τομές σε 9 ταμεία. Ο Σημίτης διαμορφώνει τις τελικές προτάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Του ετοιμάζουν υποδοχή ... Καίσαρα. Δέκα χιλιάδες Φιλιππινέζοι και Πολωνοί θα προστεθούν στους Ελληνες Καθολικούς που θα κατακλύσουν στις 5 Μαϊου το ΟΑΚΑ για να προσκυνήσουν τον Πάπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θεατρινίστικες κινήσεις. Τα νέα τρικ των επικοινωνιολόγων για να διασώσουν τον Κ. Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόωρη σύνταξη και γυναίκες στόχος των αλλαγών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα σπασμένα στους 40άρηδες. Ασφαλιστικό: αύριο οι οριστικές αποφάσεις, αλλά...

    Espresso: 20χρονη έβαλε τον εραστή της να πάρει εκδίκηση από τον πρώην.

    ΕΣΤΙΑ: Καμμία ανησυχία! Δεσμεύσεις Σημίτη για το ασφαλιστικό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυλαία στο Ασφαλιστικό με σκηνικό νέους φόρους. Η κυβέρνηση αναζητεί σε πρώτη φάση πόρους 400 δις. δρχ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλαγές στη βαθμολογία των πανελλαδικών Εξετάσεων. Βόμβα Πετσάλνικου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δίμηνη διορία για την ψήφιση του ασφαλιστικού. Ανοιχτή η Βουλή έως τις 20 Ιουνίου.

    ΝΙΚΗ: Παίρνουν θέσεις μάχης. Χάσμα κυβέρνησης-εργαζομένων στο Ασφαλιστικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αρχίζει αντίστροφη μέτρηση για την κοινωνική ασφάλιση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η κυβέρνηση έχει ... Μαύρα μεσάνυχτα για το Ασφαλιστικό.

    Η ΧΩΡΑ: Δημόσιο: η κυβέρνηση δεν δίνει το οικογενειακό επίδομα. Ο Δρυς λέει όχι στα αναδρομικά, ενώ η καταβολή θα αρχίσει το 2002.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ασφαλιστικό: άρχισε το μεγάλο μαγείρεμα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εικονικές εξετάσεις από αύριο.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συντάξεις: Το πακέτο των άμεσων αλλαγών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γκρεμίζεται το ασφαλιστικό σύστημα.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "παραμονή στην εργασία ακόμα και μετά από εργασία 40 ετών εισηγούνται οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, που ετοίμασαν το πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "κανένα περιθώριο υπαναχώρησης δεν αφήνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Ετσι, η δρομολογημένη σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων, αλλά και "εκσυγχρονιστών-εσωκομματικών αμφισβητιών, δεν φαίνεται να αποφεύγεται, με απόλυτη ευθύνη των Σημίτη, Παπαντωνίου, Γιαννίτση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κακώς ανησυχούν οι εργαζόμενοι διότι - άκουσον, άκουσον - η Κυβέρνησις προτίθεται να περιορίση τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Και κακώς ο Τύπος προαναγγέλλει ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδοτήσεως που θα θίγουν περίπου 1,5 εκ. ασφαλισμένους".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "θέση μάχης παίρνουν οι εργαζόμενοι, ενόψει της αυριανής, επίσημης έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της κυβέρνησης προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι πληροφορίες για τις προτάσεις που υποβάλλουν οι εγχώριοι και ξένοι συμβουλάτορες προαναγγέλλουν επέλαση σε βάρος των κεκτημένων των ασφαλισμένων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "οι επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι πολύ οδυνηρές για τους εργαζόμενους, διότι στόχος είναι να περιοριστούν δραστικά οι συντάξεις, να καταργηθούν δικαιώματα, όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση, και να γίνουν δυσμενέστεροι οι όροι για την έξοδο στη σύνταξη. Κατά κόρον δηλώνεται από την κυβέρνηση, ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να προσδιορίζει , όμως, ποιά θεωρεί ώριμα και ποια ανώριμα δικαιώματα".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "αποφασισμένος για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εντός διμήνου, με κατάθεσή του στη Βουλή το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου, είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον Τάσο Γιαννίτση για την επεξεργασία του πακέτου των προτάσεων της κυβέρνησης".

    Κατά το ΒΗΜΑ, "με μελανά χρώματα περιγράφουν οι Βρετανοί το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις ώστε να αυξηθεί η αναλογία των ασφαλισμένων προς τους συνταξιούχους-σήμερα είναι δύο ασφαλισμένοι για έναν συνταξιούχο- να φτάσει τουλάχιστον στο "τρεις ασφαλισμένοι προς έναν συνταξιούχο" τότε το σύστημα θα χρεοκοπήσει".

    [04] Επίσκεψη Πάπα

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ έρχεται σήμερα να ρυθμίσει αντιπροσωπία του Βατικανού με επικεφαλής τον καρδινάλιο Τούτσι".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "φτάνουν σήμερα το απόγευμα από τη Ρώμη στην Αθήνα ο καρδινάλιος Ρομπέρτο Τούτσι και ο υπεύθυνος εθιμοτυπίας του Βατικανού, μονσίνιορ Ρενάτο Μποκάρντο. Επίμαχα θέματα στην ατζέντα της προετοιμασίας, η επιμονή του Βατικανού στην επιλογή του ΟΑΚΑ ως χώρου όπου θα λειτουργήσει ο Ποντίφικας, και το θέμα των πιθανών επεισοδίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με εκπροσώπους τόσο της Ελλαδικής Εκκλησίας και του υπουργείου Εξωτερικών όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εμπλέκονται στο γεγονός της άφιξης και παραμονής του Ρωμαίου Ποντίφικα που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 4-5 Μαϊου ε.ε. θα συναντηθούν αύριο ο υπεύθυνος Εθιμοτυπίας του Βατικανού Μονσινιόρ Ρενάτο Μποκάρτο και ο Καρδινάλιος Ρομπέρτο Τούτσι οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "η πολύ κακή κατάσταση της υγείας του Πάπα προκαλεί έντονους προβληματισμούς στην Κουρία και στους προσωπικούς του γιατρούς εν όψει του ταξιδιού του προσεχούς Μαϊου μέσα σε έξι ημέρες στην Αθήνα, στη Συρία και τη Μάλτα. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αθήνα ακόμη διαμορφώνεται και δεν έχει ανακοινωθεί, είναι δε αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων των απεσταλμένων του Βατικανού, του ΥΠΕΞ και της Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "οριστικοποιήθηκαν από την πλευρά του Βατικανού οι λεπτομέρειες του προγράμματος της διήμερης επίσκεψης του Ποντίφικα στην Αθήνα. Στην ελλαδική πρωτεύουσα φθάνει τριμελής αντιπροσωπία του Βατικανού για να συναντηθεί στις 19 Απριλίου με τον υφυπουργό Εξωτερικών και της αντιπροσωπίας της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας, όπου και θα πάρει την τελική μορφή του το πρόγραμμα".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι τους επόμενους μήνες θα κινηθούν αποφασιστικά για τη δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων στο Κυπριακό και την επίτευξη οριστικής λύσης δημιουργούν νέα δεδομένα, καθώς η Αγκυρα σχεδιάζει να ανατρέψει τη βάση των συνομιλιών με τον γγ και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα στην περίπτωση που προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "στο πλευρό του ψευδοκράτους του Ντενκτάς θα συνεχίσει να τάσσεται η Τουρκία. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ από την Κύπρο, στην οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, δείχνοντας ότι η γειτονική χώρα δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό".

    Η Espresso εκτιμά ότι "η Τουρκία φορώντας το προσωπείο του Αττίλα εμμένει στην αδιαλλαξία στο Κυπριακό πρόβλημα και επαναλαμβάνει τις απειλές της για προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζέμ στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου οροθετεί την επανεξέταση της στάσεως της τουρκικής πλευράς έναντι του Κυπριακού, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσεως που πλήττει την Τουρκία και έχει φέρει στα όρια της καταρρεύσεως το ψευδοκράτος του κ. Ραούφ Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του ψευδοκράτους συνεπεία της βαθιάς κρίσης που ξέσπασε πρόσφατα στην Τουρκία, φαίνεται να επισκιάζει ακόμη και αυτό το Κυπριακό στις συναντήσεις και επαφές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα".

    [06] Μεσανατολικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ούτε λεπτό δεν σίγησαν τα όπλα, όλες αυτές τις μέρες στη Μέση Ανατολή, όπου πλέον το κλίμα είναι ασφαλώς πολεμικό και η κατάσταση κάτι παραπάνω από απλώς εκρηκτική. Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί μια γενικευμένη έκρηξη, που θα συμπαρασύρει το σύνολο της περιοχής, ενώ η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αδιάλλακτη και αποφασισμένη να καταπατήσει κάθε συμπεφωνημένο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με τη φωτιά φαίνεται να παίζει η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν στο Ισραήλ, αυξάνοντας τους κινδύνους για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Μια μόλις μέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του συριακού στρατού στο Λίβανο, το Ισραήλ έστρεψε και πάλι τα πυρά του εναντίον των Παλαιστινίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "επτά μήνες μετά την έναρξη της Ιντιφάντα Αλ - Ακσά ο ακήρυχτος πόλεμος στα εδάφη της Μ. Ανατολής εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του, με το Ισραήλ να ανακαταλαμβάνει τμήματα της Γάζας και να ανοίγει μέτωπο με τη Συρία. Ο Σιμόν Πέρες το αποκλείει, όμως ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης στην περιοχή έχει γίνει πλέον ορατός".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "νέα μέτωπα συγκρούσεων ανοίγει το Ισραήλ στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία, καθώς και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μέρος της οποίας ανακατέλαβε χθες σε αντίποινα για τις επιθέσεις που πραγματοποιούν φανατικοί ισλαμιστές στα εδάφη του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι " εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με αρκετές φωνές να εκφράζουν φόβους για γενίκευση της σύρραξης, αν και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες απέκλεισε το ενδεχόμενο".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συλλογική ευθύνη...Συναίνεση από υπουργούς και κόμμα αναζητεί για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "500 χιλιάδες απολύσεις σε πολυεθνικές:".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ασφαλιστικό: Εξετάσεις δίνει τώρα η κυβέρνηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προϋπολογισμός: Τα τεστ δείχνουν αναθεώρηση".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ο δείκτης ανεβαίνει, η αγορά μένει στο τέλμα".

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ήπιες λύσεις για το ασφαλιστικό μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στο σύστημα. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο υπουργός Εργασίας. Οι συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών διαδέχονται πάντως η μία την άλλη και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν παροχές, προκειμένου να διασφαλιστεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και παράλληλα να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε μακροχρόνιο ορίζοντα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 18 April 2001 - 20:17:39 UTC