Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Γιουγκοσλαβία
  • [05] Συνέντευξη Σκανδαλίδη
  • [06] Συνέντευξη Χυτήρη
  • [07] Νέα Δημοκρατία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/2001

    Οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και οι επικείμενες αλλαγές στη ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ψαλίδι στις άδειες των στρατευμένων. Από πότε περικόπτονται οι άδειες για τους τρεις κλάδους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέο χαράτσι για τα ακίνητα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γραμματέας από το Συνέδριο. Και άλλος εφιάλτης για τον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.356 νέοι διορισμοί σε δήμους, νομαρχίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τορπίλη Καραμανλή στη Σοφοκλέους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καύσωνας και στο πορτοφόλι μας. Αυξήσεις - φωτιά σε τσιγάρα, ηλεκτρικό ρεύμα και διόδια.

    ΕΘΝΟΣ: Δώρο στους ακρίτες. Ετοιμάζεται η προκήρυξη για τους πρώτους 5.000.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Της ξίνισε το ... "Νίκας τοις Βασιλεύσι"!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις. Σαρωτικές αλλαγές στον ασφαλιστικό χάρτη και στις παροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε ποιές σχολές πέφτουν οι βάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πτυχία με τηλεσκονάκια. Σπείρα δρούσε επί 4 χρόνια στις εξετάσεις ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Espresso: Αθώα η Ελένη Μενεγάκη για τη λαθρεμπορία.

    ΕΣΤΙΑ: Σε τέλμα η οικονομία. Τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κοσμοσυρροή...83.000 νέα μέλη στο ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο κάνει θαύματα!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Κίνημα Εβερτ ... Και που να σφίξουν οι ζέστες! Φτιάχνει κυβέρνηση. Διορίζει υπουργούς.

    Η ΧΩΡΑ: Κρυφή κάμερα αποκαλύπτει την απάτη με τη Σοφοκλέους. Σάλος μετά τις καταγγελίες για την Εμπορική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κρατική ασυλία σε τοξικές "βόμβες". Ουδείς αρμόδιος γνώριζε για την αποθήκευσή τους στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 11.000 άνεργοι ζουν στη Θεσσαλονίκη. Στοιχεία-σοκ έχει στη διάθεσή του ο ΟΑΕΔ.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ένα τα πρωτοκλασάτα στελέχη συσπειρώνονται πάλι γύρω από τον πρωθυπουργό και ο Ακης ζητάει από τον ίδιο να εγγυηθεί την ενότητα. Ικανοποιημένοι είναι όλοι από το γκάλοπ (στην "Κ.Ε.") που φέρνει τον Σημίτη απαραίτητο, με μια αλλαγή πολιτικής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "εικόνα πλήρους ακυβερνησίας και παραλυσίας εμφανίζει η χώρα. Τίποτα δεν λειτουργεί εκτός από τις εσωκομματικές κόντρες και τα συντροφικά μαχαιρώματα στο κυβερνών κόμμα. Μια εικόνα που θα συνεχισθεί καθώς φαίνεται μέχρι και τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "η προοπτική να εκλεγεί ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απευθείας από τους συνέδρους αντί της ΚΕ φαντάζει "εφιάλτης" για τον Κ. Σημίτη, καθώς μια τέτοια έκβαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μπλοκ των μετέπειτα εσωκομματικών εξελίξεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως" υποστηρίζει η αρχαία ρήση, αλλά ως φαίνεται στην κυβέρνηση δεν βρίσκει εφαρμογή. Παρά το συνεχές σφυροκόπημα που δέχονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κάθε τόσο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αντί να κάνουν "αλλαγές στην ομάδα" παραμένουν περιέργως με τους ίδιους "παίκτες".

    [04] Γιουγκοσλαβία

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "το όνειρό τους να δουν τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, σε ειδικό κελί στη Χάγη, έγινε πραγματικότητα. Οι προσπάθειές τους κατά το διάστημα μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, που έφεραν στην προεδρία της ομοσπονδίας τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα δεν πήγαν χαμένες. Απέδωσαν καρπούς και μάλιστα τους επιθυμητούς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "την ώρα που ο πρώην ισχυρός άνδρας του Βελιγραδίου βρίσκεται φυλακισμένος στη Χάγη, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που επιβαρύνουν τη θέση του έρχονται στο προσκήνιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "πολιτικές παρενέργειες συνεχίζουν και θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό να συγκλονίζουν τη μικρή Γιουγκοσλαβία, η οποία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει ακόμη μικρότερη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "καθοριστικό είναι το τρέχον 48ωρο με αναμενόμενες σημαντικές εξελίξεις στα αλληλοεπηρεαζόμενα θέματα της προσαγωγής του Μιλόσεβιτς ενώπιον "δικαστή" της Χάγης (αύριο) και τις απόπειρες κυβερνητικής ανασύνταξης, αλλά και σωτηρίας, πλέον της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδία στο Βελιγράδι".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα καθώς η έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με συνοπτικές διαδικασίες, που αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση του Ζόραν Τζίτζιτς, έχει προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "δήλωση βόμβα από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού στρατού ότι είχε λάβει εντολή να δολοφονήσει τον Τόνι Μπλέρ κατά την επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού στους πρόσφυγες στα Σκόπια την περίοδο που ο πόλεμος του Κοσόβου βρισκόταν στο ζενίθ του".

    [05] Συνέντευξη Σκανδαλίδη

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης ζητεί σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ "να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ "λαϊκή υπόθεση για να νικήσουμε", Ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι αν κάποιοι πιστεύουν ότι το ποσοστό του Κώστα Σημίτη και οι συσχετισμοί στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα κριθούν οργανωτικά "είναι γελασμένοι". Επίσης προβαίνει σε σκληρή αυτοκριτική για ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ και επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. "Γίναμε, τονίζει, τεχνικοί της εξουσίας" και "πρέπει καταρχήν όλοι μαζί να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί πάει καιρός που με τα λόγια και τις πράξεις μας δείχνουμε να περιφρονούμε την κοινωνία", προσθέτει ο κ. Σκανδαλίδης. Τέλος, κάνει λόγο για "νέους Ηρακλειδείς" που "θέλουν να κυβερνήσουν την παράταξη" και σημειώνει ότι αυτό δεν γίνεται με παραγγέλματα "ή προεδρικά διατάγματα".

    [06] Συνέντευξη Χυτήρη

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "η ψήφος πρέπει να έχει χρώμα στο συνέδριο. Το λευκό σημαίνει λιποταξία", στέλνοντας "μήνυμα" στους αμφισβητίες του Κώστα Σημίτη. Ο κ. Χυτήρης στη συνέντευξή του σχολιάζει την επίσπευση του συνεδρίου, δηλώνει αισιόδοξος για το ασφαλιστικό, αναφέρεται στο χάσμα εντός του ΠΑΣΟΚ, κρίνει την εσωκομματική αντιπολίτευση, εκφράζει τη γνώμη του για το ανασχηματισμό και καταλήγει: "Η επάνοδος της ΝΔ θα σημάνει πισωγύρισμα για την Ελλάδα".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "τριβές συνεχίζει να προκαλή στο εσωτερικό της ΝΔ η δήλωσις του κ. Γ. Βουλγαράκη ότι πρέπει να απόχωρήσουν από το κόμμα τα στελέχη της "παλαιάς φρουράς". Δια συνεντεύξεών τους ο κ. Μ. Εβερτ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αντέδρασαν αρνητικά, ενώ ο πρώτος εδήλωσε ότι σε μια κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να αναλάβη το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή ένα οικονομικό υπουργείο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "βουλευτές και στελέχη της ΝΔ επαναλαμβάνουν ορισμένα λάθη με αποτέλεσμα να τα έχουν μετατρέψει σε μέρος της πολιτικής τους ρουτίνας. Σχεδόν καθημερινά βουλευτές και στελέχη της ΝΔ διαφημίζουν άμεσα ή έμμεσα τις σχέσεις τους με μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Προσυπογράφουν εξωφρενικές διεκδικήσεις ισχυρών παραγόντων της επιχειρηματικής ζωής και των ΜΜΕ ελπίζοντας στην υποστήριξή τους στην πορεία προς την εξουσία".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "παιδική χαρά η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατόρθωσε σε χρόνο - ρεκόρ να πετύχει σχεδόν το ακατόρθωτο: να γίνει ... πεδίο μάχης μεταξύ των στελεχών, που ερίζουν για τα πάντα. Εχουμε και λέμε: εσωκομματικοί καβγάδες για το αν οι τομεάρχες θα διορίζονται ή θα εκλέγονται εν όψει μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τετάρτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αντιμετωπίζει σοβαρά η ΝΔ, η οποία- μέσω των κορυφαίων της στελεχών- δηλώνει έτοιμη δια παν ενδεχόμενο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 July 2001 - 14:54:35 UTC