Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] "Τρελές αγελάδες"
  • [04] Εξετάσεις
  • [05] Αρθρο Λαλιώτη
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Πορεία οικονομίας

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/2001

    Ο εντοπισμός ζώου με τη νόσο των "τρελών αγελάδων" στο Κιλκίς, οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη χθεσινή αιφνίδια νεροποντή και η αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συντάξιμα τα χρόνια του Στρατού. Θεμελιώνουν συνταξιο-δοτικό δικαίωμα οι στρατευμένοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυτό μας έλειπε τώρα ... Ελληνικές "τρελές αγελάδες"!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτοί οι 5 για γνήσιο Συνέδριο. Επιστολή Παπουτσή στον Σκανδαλίδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρελές αγελάδες ήρθαν και στην Ελλάδα. Ο εφιάλτης πέρασε την πόρτα μας.

    Η ΑΥΓΗ: Ερωτήματα γεννά η πρώτη "τρελή αγελάδα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.477 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτο κρούσμα "τρελών αγελάδων" (και) στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χαροπαλεύει από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

    ΕΘΝΟΣ: Ανήσυχη η αγορά. Υπό αμφισβήτηση τώρα και τα ντόπια κρέατα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το πρώτο τρελλό βόδι στην χώρα του ... απέραντου φρενοκομείου!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρελές αγελάδες και στην Ελλάδα. "Φούσκα" οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αιτήσεις - εξπρές για 6.642 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η τρέλα μας ακούμπησε. Συναγερμός μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

    Espresso: Περίεργη επίθεση στη Νατάσα Καραμανλή. Βαριές κατηγορίες από τον γνωστό ψυχίατρο Κλ. Γρίβα.

    ΕΣΤΙΑ: Το αίσχος με τα διόδια. Αεροδρόμιο Σπάτων: 2.400 δρχ η επίσκεψις!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δέκα όροι ΕΕ στο Ασφαλιστικό. Με απόφαση της Κομισιόν αναγγέλλεται σήμερα ενιαίο πλαίσιο για τις συντάξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο "εφιάλτης" ... χτύπησε την Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρελή αγελάδα διαψεύδει τον εφησυχασμό των αρμοδίων. Το πρώτο επίσημα διαπιστωμένο κρούσμα και στην Ελλάδα.

    ΝΙΚΗ: Πρώτος στην κοινωνία. Γκάλοπ: προοπτική νίκης δίνει ο Ακης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τρελή αγελάδα στην "αυλή" μας!. Αποτέφρωσαν 146 βοοειδή.

    Η ΧΩΡΑ: Να το βίντεο! Η Εμπορική ομολογεί τα "λάθη" της στο Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγωνία για τις τρελές αγελάδες. Μετά το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ποντο Ηράκλεια του Κιλκίς.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ψυχραιμία! Κιλκίς: πρώτο κρούσμα τρελής αγελάδας στην Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη πόλη των μεγάλων προσεχών πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    [03] "Τρελές αγελάδες"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "στην τροφή που προήλθε από άλλα ζώα (κρεατάλευρα, οστεάλευρα κλπ) και η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί ως επικίνδυνη για τη μετάδοση της νόσου των "τρελών αγελάδων" εισήλθε εντούτοις παράνομα στη χώρα και διοχετεύθηκε στη συνέχεια στην αγορά, εντοπίζεται η πηγή μόλυνσης του πρώτου κρούσματος της θανατηφόρου νόσου των "τρελών αγελάδων" που βρέθηκε στην Ελλάδα, σπέρνοντας τον πανικό στην κυβέρνηση και το φόβο στους καταναλωτές".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "θα ήταν λάθος και δεν θα βοηθούσε σε τίποτα ... να δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού από το κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ... Το πρώτο επίσημα βεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα που διαπιστώθηκε χθες σε κοπάδι βοοειδών στο Κιλκίς. Θα είναι όμως ακόμα μεγαλύτερο λάθος χειρότερα θα είναι εγκληματική αμέλεια...Αν το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Υποτιμήσουν τη σημασία του και δεν πάρουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "αγελάδα πέντε ετών, ολλανδικής προέλευσης που γεννήθηκε στο Κιλκίς, ενέταξε την Ελλάδα ως 12η στις χώρες με κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Ο ιός επισημάνθηκε στα τεστ μετά τη σφαγή 34 ζώων σε σφαγείο των Σερρών και αμέσως διατάχθηκαν έρευνες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες "τρελές αγελάδες" στην Ελλάδα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "το πρώτο κρούσμα τρελής αγελάδας που σημειώθηκε στην Ελλάδα δέχεται διπλή ερμηνεία: από τη μία, αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος από την ασθένεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ δεν πέρασε και από την άλλη ότι οι έλεγχοι που γίνονται όταν γίνονταν τον ελαχιστοποιούν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "η νόσος των "τρελών αγελάδων" χτύπησε και στη χώρα μας. Απρόσβλητη μέχρι τώρα η Ελλάδα, μετρά από χθες τις πρώτες συνέπειες του διατροφικού παραλογισμού των ζώων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "αυτό που όλοι φοβόμαστε έγινε. Οι "τρελές αγελάδες" πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στην Ελλάδα. Ο διατροφικός εφιάλτης πανικοβάλλει τους καταναλωτές που δεν εφησυχάζουν από τη θανάτωση κοπαδιού στο Κιλκίς και ούτε πείθονται από τις κρατικές και όχι μόνο διαβεβαιώσεις ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει. Το κόκκινο κρέας κυρίως αλλά και το γάλα μπαίνουν στο ... μικροσκόπιο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "από χθες η χώρα μας συγκαταλέγεται στη "μαύρη λίστα" των κρατών με κρούσματα της νόσου των "τρελών αγελάδων", μετά τον εντοπισμό σε σφαγείο των Σερρών προσβεβλημένης αγελάδας που ανήκε σε μονάδα του Κιλκίς".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε ζώο στη χώρα μας εντόπισαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Κιλκίς. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης καθησυχάζει το καταναλωτικό κοινό, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα αυτών που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει εμφανιστεί η νόσος".

    [04] Εξετάσεις

    "Μέχρι το τέλος της εβδομάδας", σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης στα Λύκεια των βαθμολογικών στοιχείων για τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ηδη τα περισσότερα βαθμολογικά στοιχεία (σε ποσοστό 70%) έχουν δοθεί στους υποψήφιους, αλλά η αγωνία τους φαίνεται ότι θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή, όπου θα πάρουν τις βαθμολογίες για όλα τα μαθήματα. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και οι προθεσμίες υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους αποφοίτους της Γ' Λυκείου που διεκδικούν θέση στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι βάσεις και τα ονόματα των εισακτέων θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου".

    [05] Αρθρο Λαλιώτη

    "Εδώ και τώρα ανανέωση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ με παράλληλη οριοθέτησή του έναντι της ΝΔ", ζητεί με νέο άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. "Σύμφωνα με το κορυφαίο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ώριμη υπέρβαση του ίδιου του εαυτού του και από τη θετική μετεξέλιξη και τον σύγχρονο προσδιορισμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης που σηματοδοτεί Εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα μια υπαρκτή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ο κ. Λαλιώτης υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα "αυτιστικό κόμμα" τα όρια του οποίου αρχίζουν και τελειώνουν στον μικρόκοσμό του. Κανένας στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει, δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στο όνομα της καθαρότητας το ενιαίο και μεγάλο ΠΑΣΟΚ των ελπίδων και των νικών. Το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αφού χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη ως σύγχρονο πολιτικό μακράς πνοής, επισημαίνει ότι η δύναμη, η έλξη και η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρίσκονται στις διαφορές του και όχι στις ομοιότητές του με τη ΝΔ. Ο κ. Λαλιώτης τονίζει ότι οι αναγκαίες και απαιτούμενες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνουν πολιτικό αφοπλισμό, ιδεολογική υποταγή, ισοπέδωση των προγραμματικών διαφορών και μηδενισμό των κοινωνικών αντιθέσεων".

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "πληθαίνουν οι διεργασίες μεταξύ των βουλευτών, ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ενώ την ίδια στιγμή παράγοντες του κόμματος επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών που γεννά η "σκιώδης κυβέρνηση" αποφορτίζοντας παράλληλα και το όλο κλίμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "τα "απόνερα" της δήλωσης του Γιώργου Βουλγαράκη σχετικά με τη σταδιακή απόσυρση της παλιάς φρουράς της ΝΔ συνεχίζουν να κλυδωνίζουν το σκάφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ... καλοκαιρινό μπουρίνι που ξέσπασε στη Ρηγίλλης αναμένεται να εκδηλωθεί σε όλη του την έκταση αλλά και να εκτονωθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και έμπειρα στελέχη της ΝΔ εξορμούν σε κάθε γωνιά της χώρας προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα της κάθε περιοχής χωριστά, ώστε η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ να είναι έτοιμη να δώσει αμέσως λύσεις".

    Η Espresso τονίζει ότι "λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί μεν να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αναφορικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει και τα νέα σχήματα που προωθεί αλλά έχει ήδη πάρει τις τελικές του αποφάσεις".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη εξουσίας στη ΝΔ με αντικείμενο το μοίρασμα των υπουργικών καρεκλών ενόψει της προεξοφλούμενης ανόδου στην εξουσία. Πρόκειται για έναν αναπόφευκτο καυγά από τη στιγμή που η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει διαφορές από την εφαρμοζόμενη πολιτική και μάλιστα κάνει ο,τι μπορεί για να επιταχυνθεί η υλοποίησή της για να μην κληρονομήσει μια "δύσκολη κατάσταση".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "την ανάθεση της ευθύνης του συνεδρίου σε μια πενταμελή επιτροπή ζήτησε χθες με επιστολή του προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και μέλος του ΕΓ Χρ. Παπουτσής προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των προσυνεδριακών διαδικασιών".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "η προτεραιότητα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου απασχολεί τον πρωθυπουργό ώστε να διαψευστούν οι εκτιμήσεις περί περιόδου ακυβερνησίας, μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου τον Οκτώβριο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "σε συνέδριο αναμέτρησης μηχανισμών οδηγείται το ΠΑΣΟΚ. Περίτρανα αποδεικνύεται αυτό με τις 80.000 και πλέον εγγραφές νέων μελών, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υλοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες (από τότε που ανακοινώθηκε η επίσπευση του Συνεδρίου)".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "με την επιβολή του "νόμου της σιωπής" που πολλοί τον ονομάζουν και ως το ένστικτο για την επιβίωση του κόμματος, προσπαθεί ο Κ. Σημίτης να κλείσει τουλάχιστον κατά την προσυνεδριακή διαδικασία τα στόματα των επικριτών του".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "εξεκίνησε η "μάχη" του σταυρού για την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των επιδόξων διαδόχων του πρωθυπουργού . Τα περίπου 85.000 νέα μέλη που ενεγράφησαν στο κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν πως στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία με τρόπους που έχουν δοκιμασθή πολλές φορές στο παρελθόν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ εν όψει του πρόωρου συνεδρίου του Οκτωβρίου. Οι αντίπαλες παρατάξεις "ακονίζουν τα μαχαίρια" τους , τα κρυφά δείπνα και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις των μικρομεσαίων ιδίως στελεχών δίνουν και παίρνουν, ενώ ο οργασμός εγγραφών νέων μελών ανησυχούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και την Χαριλάου Τρικούπη".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "με όρους συναλλαγής που οδηγούν σε πλήρη ευτελισμό της έννοιας του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ κατασκευάζει το "λαό" του συνεδρίου. Στελέχη, βουλευτές και υπουργοί έχουν επιδοθεί σε "αγώνα δρόμου". Οι καταγγελίες για τον τρόπο προσέλκυσης νέων μελών πυροδοτούν κλίμα έντασης στη Χαριλάου Τρικούπη".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τρέχουν και δεν φθάνουν... Μεγαλύτερη των 700 δις. δρχ αναμένεται η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οφειλές 3 τρις. ζητούν εισπράκτορα. Αλλά το κράτος υπνώττει".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πάνω από 20% οι απώλειες της Σοφοκλέους στο 6μηνο. Καχεξία στην αγορά λόγω και του χαμηλού τζίρου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καμπανάκι για πληθωρισμό 4% και καταναλωτική πίστη. από τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ψάχνουν "συνταγή" για αλλαγή κλίματος. Συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια".

    [09] Πορεία οικονομίας

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Μικρή βελτίωση παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, παρά την επιβάρυνση από την ανατίμηση των υγρών καυσίμων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 July 2001 - 15:24:29 UTC