Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Υπεγράφη η συμφωνία.
  • [04] Ελληνικό αεροπλάνο
  • [05] ΠΓΔΜ – Συμφωνία - Ελλάδα
  • [06] Οικονομία
  • [07] Εκλογή Πατριάρχη Ιεροσολύμων
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Ευρώ - Ελληνες
  • [10] ΝΔ
  • [11] ΠΑΣΟΚ
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Γ' ΚΠΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2001

    Οι εξελίξεις στα Σκόπια, η εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόσα χρήματα θα πάρετε από το ΙΚΑ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ολα τα επιδόματα για τα παιδιά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συμμετοχή της βάσης στις αποφάσεις. Πρόταση - τομή Ακη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βάσεις για τις τέσσερις Δέσμες και το Ενιαίο Λύκειο.

    Η ΑΥΓΗ: Εύθραυστη συμφωνία για ειρήνη στα Σκόπια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο "φάκελος" της Σίφνου. Προτεραιό-τητα στην οικονομία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ατυχοι" 600.000 φορολογούμενοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πέφτουν στο 10% τα επιτόκια στις κάρτες.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν οι πόρτες για 1.038 στην υγεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πατριάρχης ο Ειρηναίος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το κλειδί στους Αλβανούς. Για ειρήνευση στα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6.029 προσλήψεις σε υπουργεία και νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατασκοπευτικό αεροσκά-φος made in Greece.

    ΕΣΤΙΑ: Θα αντέξη μέχρι το 2004; Πρόωρες εκλογές ή θα παραιτηθή;

    Espresso: Η αστυνομία μίλησε με τον Πάσσαρη. Πως έγινε η επικοινωνία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρώ, μεγάλος "άγνωστος" για τους Ελληνες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θερινή εξόρμηση του ΣΔΟΕ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και πριμ 10 δις για να συνηθίσουμε στο ευρώ.

    ΝΙΚΗ: FYROM: Υστατη ευκαιρία. Αγκάθι ο μη αφοπλισμός του UCK.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες επεμβάσεις ενόψει. "Ειρηνευτική συμφωνία" με μάχες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σκλάβες για 1.000 δολάρια.

    Η ΧΩΡΑ: Σκόπια: Κινδυνεύουν ελληνικές επενδύσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο χτύπημα στην Εκθεση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διπλωματικό θρίλερ στα Σκόπια.

    [03] Υπεγράφη η συμφωνία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καντάφι αποφά-σισε να παράγει κλωνάνθρωπους.

    [04] Ελληνικό αεροπλάνο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Γεγονός αποτελεί το πρώτο εξ' ολοκλήρου ελληνικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που φέρει την ονομασία "Πήγασος". Η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Πολεμική Αεροπορία, πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές και πριν από μία εβδομάδα εκτέλεσε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του. Το made in Greece κατασκοπευτικό είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία του. Οι 8 Έλληνες τεχνικοί χρησιμοποιώντας υλικά του εμπορίου πέτυχαν να εντάξουν την Ελλάδα στις κατασκευάστριες χώρες αμυντικού υλικού υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η παραγωγή του.

    [05] ΠΓΔΜ – Συμφωνία - Ελλάδα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "Πυρετωδώς προετοιμάζεται η ελληνική πλευρά τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, μετά την υπογραφή της ειρηνευ-τικής συμφωνίας ανάμεσα στα σλαβομακεδο-νικά και αλβανικά κόμματα της γειτονικής χώρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "Υπό τον ήχο των μαχών, που στην κυριολεξία δεν έχουν καθόλου σταματήσει, υπεγράφη χτες στα Σκόπια υπό την αιγίδα των ΝΑΤΟϊκών , η λεγόμενη Ειρηνευτική Συμφωνία που περιλαμ-βάνει όλες τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η αλβανική μειονότητα. Σε δήλωση του ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλει ελληνικό στρατό".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "Με την απειλή των όπλων και της βίας να σκιάζει τις εξαγγελίες, υπεγράφη τελικά χθες το απόγευμα στα Σκόπια η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των σλαβο-μακεδονικών και των αλβανικών κομμάτων υπό την ασφυκτική αιγίδα και παρουσία των εκπροσώπων ΝΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ για τη μεθόδευση της αποστολής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, ενώ ο γγ της Συμμαχίας Τζ. Ρόμπερτσον θα ενημερώσει για τις εξελίξεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Ένα νέο κεφαλαίο για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα των Σκοπίων άνοιξε χθες με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και των αλβανόφωνων κομμάτων, όμως ουδείς είναι σε θέση να πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το γειτονικό κράτος θα μπει σε τροχιά απόλυτης εκεχειρία. Οι περισσότεροι από τους κυβερνητικούς και διπλωματικούς παράγοντες που εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις τελευταίες εξελίξεις άφησαν σαφέστατα να εννοηθεί ότι η περιβόητη πολιτική συμφωνία θα αποδειχθεί γράμμα κενού περιεχομένου. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε χθες για το αν θα επιτευχθεί τελικά ο αφοπλισμός των Αλβανών εξτρεμιστών, είπε ότι δεν θέλει να φανεί ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "Το σήμα για να φύγουν αμέσως για τα Σκόπια περιμένουν αξιωματικοί και οι υπόλοιποι άνδρες της Ελληνικής Δύναμης που βρίσκεται στο 525ΜΤΠ στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Η χθεσινή απόφαση του UCK παρατείνει, ίσως, για μερικές ακόμα μέρες την αναμονή για την αναχώρηση".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "Ο "Σπερχειός", ο "Βαλκάνιος" κι ο "Αλέξανδρος" είναι τα τρία σχέδια που εκπόνησαν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κύμα προσφύγων από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στους νομούς που συνορεύουν με την ΠΓΔΜ με προοπτική φιλοξενίας 1.000 ατόμων σε κάθε νομό. Στα κέντρα αυτά θα γίνεται αστυνομικός έλεγχος και θα καταγρά-φονται τα στοιχεία του καθενός, θα φωτογρα-φίζεται και θα εκδίδεται ταυτότητα-έγγραφο πρόσφυγα. Όσο για το "Αλέξανδρος", αυτό αφορά την προστασία εγκαταστάσεων κάθε είδους στη βόρεια Ελλάδα, που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος δολιοφθορέων και προβοκα-τόρων".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "Οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια, ύψους εκατοντάδων δις, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις κάνες του UCK. Στο βαθμό που θα επικρατήσουν οι Αλβανοί τα εκεί υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Alpha Bank, τα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης ενεργειακής μονάδας της ΠΓΔΜ, και οι μεγάλες επενδύσεις ελληνικών εταιρειών θα μπουν σε περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη".

    [06] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "Προσπάθειες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καταβάλλει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς ο ρυθμός για την προσέλευση ξένων επενδυτών βαίνει συνεχώς μειούμενος. Η "συνταγή" που προωθεί ο κ. Γ. Παπαντωνίου θα είναι αφού η κυβέρνηση απορ-ρίπτει την λύση των "αφορολογήτων ζωνών" ή των "ζωνών χαμηλής φορολογίας" και κρίνεται ότι η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου για την ελληνική οικονομία περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε (για παράδειγμα στην δημοσι-ονομική σταθερότητα), ενώ από την άλλη πλευρά ίσως να αποτελούσε μια "χρυσή ευκαιρία" για την εγκατάσταση στην Ελλάδα "off shore" εταιρειών "ευκαιρίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "Από την ευφορία της παραλίας στην οικεία εφορία...Αρχές Σεπτεμ-βρίου, αμέσως μετά την κατάθεση του νομο-σχεδίου για τη μετατροπή των φόρων σε ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει την προετοι-μασία μετάβασης στο ενιαίο νόμισμα και αναθέ-τει την εκκαθάριση όσων δηλώσεων δεν έχουν εκκαθαρισθεί στις ΔΟΥ. Έτσι, εξαιτίας του ευρώ, 600.000 φορολογούμενοι θα περάσουν από την Εφορία για την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές".

    [07] Εκλογή Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "Με διαφορά 2 ψήφων από τους αντιπάλους του, ο μητροπολίτης Ιεραπόλεως κ. Ειρηναίος εξελέγη νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ενα ... σύστημα "7-5-5". Αυτό ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Οι 7 ψήφοι για τον κ. Ειρηναίο, ο οποίος εξελέγη Πατριάρχης, 5 ψήφοι για τον μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο και 5 ψήφοι για τον μητρο-πολίτη Πέτρας κ. Κορνήλιο. Η εκλογή σκόρπισε χαμόγελα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συγκρατημένη ικανοποίηση στο Φανάρι..."

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "Η εκλογή του Ειρηναίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ο Ειρηναίος ήταν ο εκλεκτός του κ. Χριστόδουλου), ενώ προκάλεσε ανακούφιση στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού μια τόσο σημαντική εκκρεμότητα έκλεισε έπειτα από οκτώ μήνες".

    Η Espresso γράφει ότι "Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η πιο πολύκροτη πατριαρ-χική εκλογή. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς επί οκτώ μήνες έλαβε χώρα ένα έντονο παρασκήνιο, με ίντριγκες και χτυπήματα κάτω από τη μέση".

    [08] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "Την ανησυχία του για την πορεία του Κυπριακού εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του με αφορμή την συμπλήρωση 27 χρόνων από την εκδήλωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο".

    [09] Ευρώ - Ελληνες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "Επικίνδυνο κενό ενημέρωσης διαπιστώνεται μεταξύ των πολιτών, μόλις πέντε μήνες πριν από την έλευση του ευρώ και την πλήρη απόσυρση της δραχμής. Όπως προκύπτει από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 73% του ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ελάχιστα ή καθόλου ενημε-ρωμένο για την εισαγωγή του νέου νομίσματος. Μόνο το 23% δηλώνει καλά ενημερωμένο και μόλις το 4,1% πολύ καλά ενημερωμένο".

    [10] ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ επισημαίνει ότι "Εκλογές, "για να σωθεί ο τόπος από την παρατεταμένη ακυβερνησία και η οικονομία από το τέλμα", θα ζητήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ "Δεν λείπουν και οι προβληματισμοί για ενδεχόμενη προβοκάτσια κατά την επίσκεψη του κ. Σημίτη, ώστε να ενοχοποιηθεί η Νέα Δημοκρατία. Οι αντιδράσεις που οργανώνονται στη συμπρωτεύουσα εναντίον του κ. Σημίτη, δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρα-μανλής έδωσε ρητή εντολή στους συνεργάτες του, να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη για ενέργειες που θα κηλίδωναν την εικόνα του κόμματος, κάτι που θα εξυπηρετούσε αφάντα-στα το ΠΑΣΟΚ το οποίο διανύει περίοδο σημαντικής κάμψης".

    [11] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "Μια ατζέντα γεμάτη από σημειώσεις τις οποίες τις επόμενες μέρες θα κληθεί να μετουσιώσει σε άμεσες αποφάσεις "συνόδευσε" τον πρωθυπουργό στη Σίφνο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "Σχεδόν έτοιμη είναι η ολοκληρωμένη πρόταση της πλευράς Άκη Τσοχατζόπουλου για ένα νέο, εντελώς άλλης φιλοσοφίας καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Ένα καταστατικό που θα θεσμοθετεί τη συμμετοχή του απλού πολίτη, μέλους του κόμματος, στις διαδικασίες λήψης των απο-φάσεων, για όλα τα ζητήματα της πολιτικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ τονίζει ότι "Στο στόχαστρο όλων των στελεχών, και μάλιστα με μια διαπαραταξιακή ομοθυμία, βρίσκονται οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί του κόμματος, δηλαδή ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθό-πουλος".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Εν μέσω διακοπών οι συνεντεύξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται σχετικά με την πορεία της Κυβέρνησης και του κόμματος αλλά και σχετικά με το Συνέδριο- γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η σχετική συζήτηση θα "ανάψει" όσο πλησιάζουμε προς τον κρίσιμο Οκτώβριο".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "Το ερώτημα έχει αρχίσει να απασχολή όλο και περισσότερους πολίτες: Θα αντέξη ο κ. Σημίτης μέχρι το 2004; Αν ναι, τί θα κάνη ώστε να παύση να σύρεται καί νά κυβερνήση αποτελεσματικά;".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγώνας δρόμου για το Γ' ΚΠΣ. Με στόχο την ταχεία ένταξη έργων στα επιχει-ρησιακά προγράμματα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι φέρνει η άνοδος του ευρώ. "Εσπασε" το φράγμα των 90 σεντς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εύθραυστη ισορροπία στις διεθνείς αγορές. Εβδομάδα ανακοινώσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υποτιμημένο το ΧΑΑ λέει τώρα η Morgan Stanley. Διθύραμβοι και για τη μετοχή του ΟΤΕ από τον ξένο οίκο".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αύξηση κερδοφορίας 11% των εισηγμένων εταιριών το 2001. Θετικές εκτιμήσεις από την SSSB".

    [13] Γ' ΚΠΣ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Φθινοπωρινή επίθεση με στόχο την ταχεία ένταξη έργων στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ηδη αρκετές περιφέρειες έχουν προχωρήσει στις πρώτες προκηρύξεις για την ένταξη έργων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και από τον Σεπτέμβριο αναμένεται κλιμάκωση των σχετικών ενεργειών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 15 August 2001 - 8:27:39 UTC