Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/08/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΓΔΜ-Ελληνική δύναμη
  • [04] Σημίτης - ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΕΕ-Ελλάδα
  • [06] ΝΔ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Απόφαση ΣτΕ
  • [09] Προσλήψεις
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/08/2001

    Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και η ελληνική στάση, η ατζέντα των αρχηγών μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παίρνουν φωτιά οι εισφορές στο ΤΕΒΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επικίνδυνη ρύπανση σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα χρυσά επαγγέλματα. Ποιες ειδικότητες έχουν ζήτηση.

    Η ΑΥΓΗ: Θερμό φθινόπωρο προμηνύει η αυριανή απεργία στα διυλιστήρια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κύμα νέων προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι 9+5 παγίδες των τραπεζικών συναλλαγών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόσο μειώνονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: Το τελικό σχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστρέφει σήμερα (ο πρωθυπουργός) να προλάβει το αύριο

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέο ρεζιλίκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πράσινο φως" για ενιαίες συντάξεις από το ΣτΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νο" Μίστερ Μπους από το 75% της Ευρώπης.

    ΕΣΤΙΑ: Πιέζεται ο κ. Σημίτης. Τα κομματικά στελέχη ζητούν εξουσίες.

    Espresso: Επαθε σοκ ο Στέλιος(Καζαντζίδης) με τη διαθήκη που ετοίμασαν

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύνταξη στην ίδια ηλικία για άνδρες και γυναίκες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Καυτός" Σεπτέμβριος. Στη ΔΕΘ η πολιτική αντιπαράθεση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιμένει στα πυροτεχνήματα ο Χριστόδουλος.

    ΝΙΚΗ: Αγχος για ΔΕΘ-Συνέδριο. Διέκοψε τις διακοπές του ο πρωθυπουργός

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενας νεκρός ναύτης το νέο θύμα. Εφοπλιστική ασυδοσία.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Γιατί ήρθε ξαφνικά. Καυτά ραντεβού Σημίτη.

    Η ΧΩΡΑ: 400 παιδιά μας στη φωτιά του πολέμου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 43 δρόμοι αδιάβατοι για αστικά λεωφορεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Συμβόλαιο δέσμευσης. Τι ζητεί η Θεσσαλονίκη από πρωθυπουργό

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ο Δήμαρχος θέλει φως στα ιστορικά κτίσματα.

    [03] ΠΓΔΜ-Ελληνική δύναμη

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "Σήμερα φθάνουν στα Σκόπια οι 15 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και έξι Ελληνες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ελληνική στρατιωτική ηγεσία επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας περιβάλλοντος ασφάλειας πριν από την άφιξη της ελληνικής μονάδας ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενέργειες εναντίον της. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας της στρατιωτικής ηγεσίας είναι το γεγονός ότι ενώ αναγνωριστική ομάδα επέλεξε ήδη την τοποθεσία όπου θα κατασκευασθεί το προσωρινό ελληνικό στρατόπεδο, αυτή κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "Εντός των ερχόμενων ημερών 400 Έλληνες στρατιώτες θα πέσουν στη φωτιά του ακήρυκτου πολέμου που συνεχίζεται στα Σκόπια παρά την ειρηνευτική συμφωνία. Οι αντάρτες του UCK θέτουν νέους όρους για τον αφοπλισμό τους, ενώ ο "Αλβανικός Εθνικός Στρατός ", που αποτελεί παρακλάδι του, αρνείται να καταθέσει τα όπλα και επιμένει στη συνέχιση πολέμου. Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση "Απαραίτητη Συγκομιδή "ξεκίνησε ήδη με την αποστολή στα ΣΚόπια του επιτελείου της ταξιαρχίας, στο οποίο συμμετέχουν και έξι Έλληνες αξιωματικοί, και προφυλακής από 400 στρατιώτες , στην πλειονότητά τους βρετανοί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "ΝΑΤΟϊκό παράγγελμα περιμένει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας για την αναχώρηση προς την ΠΓΔΜ του256 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο Κιλκίς και αποτελείται από περίπου 350 άνδρες. Ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών δεν έχει καθοριστεί τελικά και δεν αποκλείεται να φτάσει τους 800 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, έμμισθους και στρατεύσιμους οπλίτες".

    [04] Σημίτης - ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για την 66η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή τα θέματα της οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "Το "χαρτί" της οικονομίας ετοιμάζεται να παίξει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, που επιστρέφει σήμερα από τη Σίφνο. από τη Δευτέρα και αφού πρώτα "τακτοποιήσει με ηρεμία τους φακέλους του" στους Αγίους Θεοδώρους, ο κ. Σημίτης αρχίζει το δεύτερο γύρο των επαφών του με διπλό σκοπό: αφενός να διαμορφώσει τις τελικές του αποφάσεις για τις οικονομικού περιεχομένου παρεμβάσεις του στη ΔΕΘ και αφετέρου να ανιχνεύσει τις προθέσεις των κορυφαίων στελεχών εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "Αγχωμένος, ανασφαλής και ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων που προμηνύει η επιμονή του στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιορίζει στο ελάχιστο τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Σίφνο και επιστρέφει εσπευσμένα σήμερα στους Αγίους Θεοδώρους για να προετοιμαστεί ενόψει των κρίσιμων σ συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά και των Επιτροπών Θέσεων και Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "Οι εσωκομματικοί "άνεμοι" και η επιτάχυνση των διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ εν όψει του Πρόωρου Συνεδρίου του Οκτωβρίου, ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να επισπεύσει για δύο ολόκληρες ημέρες την αναχώρησή του από την Σίφνο".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξη να ανακτήσιη τον έλεγχο προ του Συνεδρίου. Είναι αδιανόητο να συνεχίση να άγεται και να φέρεται μέχρι τότε, με κίνδυνο μάλιστα να χάση πλήρως την κομματική ισχύ του. Λογικώς, ο κ.Σημίτης θα αντιδράση. Και μάλλον θα αιφνιδιάση. Η επίσπευσις της επιστροφής του από την Σίφνο ασφαλώς δεν είναι τυχαία".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "Η νομιμοποιητική βάση των κορυφαίων αιρετών του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα. Εάν, μετά τον Κ.Σημίτη, το σώμα των συνέδρων εκλέξει ¨δεύτερον" ή "τρίτο" στην ιεραρχία, τα σενάρια "διαρχίας" θα επανεμφανισθούν. Αντίθετα σε περίπτωση εκλογής από την Κεντρική Επιτροπή οι δυνατότητες αμφισβήτησης του προέδρου του κόμματος θα είναι περιορισμένες".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "Ο πρωθυπουργός, μετά το ναυάγιο των προσπαθειών συγκρότησης νέας ηγετικής ομάδας τον περασμένο χειμώνα, προσπάθειες που συνέβαλαν στο φούντωμα της εσωκομματικής κρίσης, θα επιχειρήσει να στηρίξει και να προωθήσει σειρά στελεχών που ενστερνίζονται τις δικές τους πολιτικές θέσεις. Εκτός από τη μάχη της πολιτικής, θα δώσει και τη μάχη των προσώπων, που θα την εκφράσουν μετά τον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "Πανστρατιά, προκειμένου να ανακοπεί η συνεχιζόμενη (και κατά τα φαινόμενα μη ανακτοπτόμενη) καθοδική πορεία του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν πλέον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούν την επιστροφή στο κόμμα ακόμη και του Δημήτρη Τσοβόλα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "Σενάριο γενίκευσης της κρίσης και εξάπλωσής της εκτός συνόρων των Σκοπίων αναλύει η εφημερίδα "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ", που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ανησυχεί εύλογα περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται το ενδεχόμενο " να έχουν οι Αλβανοί αντάρτες - που ενισχύονται από την αλβανική ηγεσία στο Κόσοβο - ως απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας με την ένωση όλων των Αλβανών σε ένα κράτος".

    [05] ΕΕ-Ελλάδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Κόλαφος για τη χώρα μας οι αποφάσεις και οι εκθέσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων. Έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου της ΕΕ κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στην κατανομή των γεωργικών επιδοτήσεων. Η ΕΕ ζητάει την επιστροφή 36 δις. δραχμών. Καταπέλτης η απάντηση του αρμόδιου επίτροπου της ΕΕ κ. Μπαρνιέ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Αλαβάνου για τα αίτια της λειψυδρίας στις Κυκλάδες.

    [06] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι "Έτοιμη να αντιμετωπίσει το μπαράζ παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας ΣΗμίτης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, παρουσιάζεται η Νέα Δημοκρατία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "Το εάν πρέπει να τεθεί ευθέως θέμα πρόωρων εκλογών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τη Νέα Δημοκρατία φέρεται να είναι το κομβικό σημείο της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή στη συμπρωτεύουσα και θα απασχολήσει τη ΝΔ μετά την επιστροφή του προέδρου του κόμματος από την Ίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε διακοπές στην Αθήνα οι ζυμώσεις σχετικά με την επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία του Ανδρέα Ανδριανόπουλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορμή για την πυροδότηση νέων σεναρίων σχετικά με το θέμα έδωσαν δύο συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές, στον "Αντέννα" και τον "Σκάι", του ίδιου του ¨απολωλότος προβάτου", δηλαδή του κ.Ανδριανόπουλου, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, του κ.Προκόπη Παυλόπουλου".

    [07] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "Η Λευκωσία εκτιμά πως έως ότου τα Ηνωμένα Έθνη υποβάλουν ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού-πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη- δεν θα γίνεται κάτι ουσιαστικό στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ο Αλβαρο ντε Σότο θα περιορίζεται στην υποβολή άτυπων εγγράφων και θα ζητά να έχει επ`αυτών τα σχόλια των δύο πλευρών".

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι "Βαρύτατες καταγγελίες και πάλι από Τουρκοκυπρίους εναντίον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ιζλετ Ιζτζιάν γγ μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης πολιτικής δύναμης στα Κατεχόμενα , του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του φερέφωνου της Άγκυρας στα Κατεχόμενα. Τον καταγγέλλει για δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους Τουρκοκυπρίου και "να ανακόψουν το ρεύμα υποστήριξης προς τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις".

    [08] Απόφαση ΣτΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στα "επαγγελματικά" συστήματα ασφάλισης και ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Παρ`ότι είναι ασαφές ποια ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν "επαγγελματικά" στη χώρα μας, είναι βέβαιο ότι η υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών δημιουργεί βάση εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών".

    [09] Προσλήψεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις εκτός ΑΕΠ θα πραγματοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο και αφορούν θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ όπου το δημόσιο χάνει την πλειοψηφία των μετόχων ".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σκάκι με δολάριο-ευρώ. Με στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης σε ΗΠΑ και ΕΕ

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοδος 0,60% και κέρδη για 226 μετοχές. Η Σοφοκλέους κινήθηκε αντίθετα από όλες τις αγορές και έσπασε το φράγμα των 2.700 μονάδων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ευρω-χαμόγελα για χρέος - πληθωρισμό. Τι λέει η Μπουντεσμπάνκ. Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναπτυξιακό ανάχωμα για το δημόσιο χρέος. Στο 95,8% του ΑΕΠ οι οφειλές του κράτους το 2002 από 98,5% φέτος.

    [11] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Στα 35,3 δις. έφτασε χθες ο όγκος των συναλλαγών. Αξιόλογα τα κέρδη πολλών μετοχών της περιφέρειας. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για την πορεία της Σοφοκλέους. Ελπίδες για τόνωση της αγοράς από τη Δευτέρα με την επιστροφή των επενδυτών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 17 August 2001 - 21:52:14 UTC