Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/2001
  • [02] Οικονομική πολιτική
  • [03] Νέοι όροι δόμησης
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/08/2001

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου, η αντιπαράθεση εκκλησίας-κυβέρνησης για θρήσκευμα σε ταυτότητες και οι νέοι όροι για τα εκτός σχεδίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7.328 θέσεις για αποφοίτους Γυμνασίου-Λυκείου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): "Έθαψε" για δεύτερη φορά τον Ανδρέα ο Πάγκαλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.412 θέσεις σε Δημόσιο-δήμους-τράπεζες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνάντηση Σημίτη-Χριστόδουλου με πρωτοβουλία Αβραμόπουλου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα άνοδος-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες.

    ΕΘΝΟΣ: 4 "όχι" από τον Γιάννο. Συνέντευξη υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους ξεψαχνίσει πριν τους... ξεροψήσει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άγρια παζαρέματα Σημίτη με πρωτοκλασάτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει το 2002 σε κρατήσεις και φόρους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι νέοι όροι για τα εκτός σχεδίου.

    ΕΣΤΙΑ: Τα τρις σε "πακέτα". Κάθε χρόνο από τη Θεσσαλονίκη.

    Espresso: Η Δήμητρα (Λιάνη) παρουσιάστρια στο κανάλι του Κουρή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χριστοδουλάκης: όχι ψίχουλα σε πολλούς, αλλά παροχές που μετράνε

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πρόεδρος: Ψυχραιμία δέσποτα. Τα είπαν τηλεφωνικά.

    Η ΧΩΡΑ: Διχάζει την κοινωνία ο Σημίτης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βουλιάζουν" τα πανεπιστήμια.

    [02] Οικονομική πολιτική

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "Δεν μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική μοιράζοντας ψίχουλα σε πολλούς, χωρίς κριτήρια. Αυτό υποστηρίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, με αφορμή τη συζήτηση για τις παροχές στη ΔΕΘ, αλλά και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Πιο σημαντικό από τις μικροαυξήσεις σε επιδόματα είναι να στηριχθούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με γενναίες ενισχύσεις για να αλλάξει η ζωή τους. Όλα αυτά, όμως, χωρίς να πριονίζουμε το δέντρο της ΟΝΕ, καταλήγει ο κ. Χριστοδουλάκης".

    [03] Νέοι όροι δόμησης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "Αλλάζουν από το 2002 οι όροι δόμησης σε 40 περιοχές, κυρίως νησιά και παράκτιες ζώνες, με στόχο να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Τα οικόπεδα θα θεωρούνται άρτια στα 8-10 στρέμματα για κατοικίες και 12-15 για τουριστικές εγκαταστάσεις.

    Τα 4 στρ. διατηρούνται υπό προϋπόθεσης. Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης και καταργείται η ανέγερση κατοικιών σε αγροτικές περιοχές, ανεξάρτητα από το οικόπεδο.Το ΥΠΕΧΩΔΕ ιδρύει υπηρεσία ``Ράμπο`` για αυθαίρετα και περιβάλλον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "Ιδρύεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικό σώμα "Ράμπο" περιβάλλοντος. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα υπάγονται απευθείας στη δικαιοδοσία του υπουργού και θα επιβάλλουν για πολεοδομικές αυθαιρεσίες, ρύπανση της ατμόσφαιρας και πολλές άλλες περιβαλλοντικές παραβάσεις ``πρόστιμα-εξπρές`` από ένα έως άνω των δέκα εκατομμυρίων δρχ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "Στον αέρα άρχισε να τινάζεται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για τα οικόπεδα που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές. Η αρχή των δυσμενέστερων αλλαγών έγινε από την Πάτμο μία από τις 48 περιοχές της χώρας όπου προωθούνται σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και οι ειδικές χωροταξικές μελέτες".

    [04] Ταυτότητες

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για δεύτερη φορά κλείνει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στην Εκκλησία αρνούμενος να δεχθεί την επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα του επέδιδε το έγγραφο με τα τρία και πλέον εκατομμύρια υπογραφών και το αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Πυροσβεστική" θα είναι για μία ακόμη φορά η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των ταυτοτήτων. Σύμφωνα με εκλεγμένες πληροφορίες, που προέρχονται από καλά ενημερωμένους κύκλους ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επικοινώνησαν τηλεφωνικά εν οψει της μεθαυριανής συνάντησής τους και ο Πρόεδρους του συνέστησε "νηφαλιότητα" στους χειρισμούς".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι αύριο Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναμένεται να ανακοινώσει τον αριθμό των υπογραφών τις οποίες συγκέντρωσε η Εκκλησία για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μεθαύριο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο, εκτός από τα αποτελέσματα της συλλογής των υπογραφών, θα παραδοθεί πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "Άγρια παζαρέματα στο κυβερνών κόμμα, ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, τους πρωτοκλασάτους, αλλά και τα μεσαία στελέχη και τους βουλευτές που ευελπιστούν οτι αν "συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις", είναι πολύ πιθανόν να καταλάβουν τελικά το "πολυπόθητο χαρτοφυλάκιο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η επανεκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του Κινήματος και η λευκή`` ψήφος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "Στο "φόρτε" τους είναι οι προσυνεδριακές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ όλη την εβδομάδα. Δύο συνεδριάσεις του Ε.Γ. μία της επιτροπής θέσεων, μια της κυβερνητικής επιτροπής και κορυφαία όλων, η συνεδρίαση της Κ.Ε. δείχνουν πως έφτασε η ώρα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του συνεδρίου που προκάλεσε ο πρωθυπουργός για τον Οκτώβριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "Σήμερα και την Τετάρτη σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα επιχειρήσει, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, να αναγκάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αφ` ενός, να εκδηλώσουν τις όποιες αντιθέσεις τους στην κυβερνητική πολιτική και, αφ` ετέρου να μην εμβολίσουν πλήρως την πολιτική που ακολουθεί".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "Τα χαρτιά τους ανοίγουν σιγά-σιγά τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο. από την πλευρά του ο Κώστας Σημίτης δια της γνωστής μεθόδου των διαρροών, βολιδοσκοπεί και ανιχνεύει τις προθέσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και εν όψει του Συνεδρίου του Κόμματος κορυφαία στελέχη του Κινήματος και μέλη του κομματικού Οργανισμού άνοιξαν τα χαρτιά τους δηλώνοντας "ναι στο Σημίτη", αλλά "όχι στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "Με δύο ταχύτητες και χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση κορυφαίων στελεχών της, η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει τις εξελίξεις της εβδομάδας στο μέτωπο των σχέσεων της με την Εκκλησία. Εν όψει της ανακοίνωσης του αριθμού των υπογραφών για τις ταυτότητες, αύριο επιχειρεί από τη μία να πείσει ότι δεν την ενδιαφέρει ένα "τελειωμένο" κατ' αυτή ζήτημα ενώ από την άλλη προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    [06] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Σε ευθεία αντιπαράθεση με τα στελέχη που ζητούν αλλαγή οικονομικής πολιτικής εισέρχεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. " Δεν υπάρχει θέμα νέου μείγματος της πολιτικής στην οικονομία, γιατί η οικονομική πολιτική, όπως την εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια, έχει αποδώσει πολύ σημαντικά, για τη χώρα και την κυβέρνηση". τονίζει ο κ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αφήνει αιχμές κατά του κ. Τσοχατζόπουλου, που ζητά αλλαγή οικονομικής πολιτικής. "Δεν έχω καταλάβει τι εννοείτε με την αλλαγή αυτή", αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως "σε ότι αφορά, την κυβέρνηση, η οικονομική πολιτική, όπως την έχουμε προσδιορίσει, θα εξακολουθήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης". Ο κ. Παπαντωνίου δηλώνει ευθέως ότι θα είναι υποψήφιος για το νέο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ απαντώντας στο σύνθημα συντρόφων του " ναι στον Σημίτη, όχι στους σημιτικούς", υπογραμμίζει πως ναι μεν θα παιχθούν παιχνίδια από κάποιους μηχανισμούς στην εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, "η δύναμη των μηχανισμών, όμως φθίνει με τον καιρό και στη νέα Κεντρική Επιτροπή θα επικρατήσουν επιλογές οι οποίες ανταποκρίνονται στο σύγχρονο στίγμα του ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 August 2001 - 16:15:49 UTC