Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/08/2001
  • [02] Κυβέρνηση-Εκκλησία
  • [03] Επιδοτήσεις
  • [04] Αλλαγές στον ΟΓΑ
  • [05] ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/08/2001

    Η αντιπαράθεση Εκκλησίας-Κυβέρνησης για ταυτότητες, οι σαρωτικές αλλαγές στον ΟΓΑ και οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, νέους, αγρότες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, νέους, γυναίκες αγρότες. Μοιράζεται "πίτα" 2,2 τρις από το Γ ΚΠΣ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τον...Πάπα παριστάνει ο Σημίτης!...Ενώ ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε τις 3.008.901 υπογραφές!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξεσκέπασε την ανίερη ομάδα. Ο Χριστόδουλος καταγγέλλει τον "ετσιθελικό εκσυγχρονισμό".

    Η ΑΥΓΗ: Μετατρέπει τις υπογραφές σε ψήφους! Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στη "Χριστιανική Ελληνική Πολιτεία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές στον ΟΓΑ. Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ποιους και γιατί συμφέρει το "μέτωπο με τα ράσα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διπλασιάζονται τα ασφάλιστρα στα ΙΧ.

    ΕΘΝΟΣ: Τριπλή δέσμη για τους αγρότες. Νέες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συναντίληψη ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δύο δρόμοι για τις ταυτότητες. Δημοψήφισμα ή νομοθετική ρύθμιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Ανατροπές μετά το συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το χρέος ενός Προέδρου. Άρθρο-παρέμβαση της "Ε" ενόψει της επίσκεψης Χριστόδουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Το πείσμα θα τον ρίξη. Αντιμέτωπος με 3.008.901 πολίτες.

    Espresso: Απειλεί τη ζωή μου γνωστός πολιτικός. Δήλωση-βόμβα από τη Νατάσσα Γερασιμίδου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση από το παρελθόν Με 3.000.000 υπογραφές υπό μάλης ο κ. Χριστόδουλος σπεύδει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ....Πολύ κακό για το τίποτα. Αμετακίνητη η κυβέρνηση στις θέσεις της.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πώς παραπλανά το λαό ο Χριστόδουλος.

    ΝΙΚΗ: Απλή αναλογική. Ρηξικέλευθη πρόταση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να τους γυρίσουμε την πλάτη. Επικίνδυνη η αντιδικία κυβέρνησης-Εκκλησίας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Θαύμα! Θαύμα! Πρώτο κόμμα χωρίς κάλπες και εκλογές.

    Η ΧΩΡΑ: Σκοτεινά κέντρα δεν θέλουν το θρήσκευμα. Ομιλία-φωτιά του Χριστόδουλου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδιέξοδο για Σημίτη οι ταυτότητες.

    [02] Κυβέρνηση-Εκκλησία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "το χθεσινό πολιτικοθρησκευτικό διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου δεν προκάλεσε μόνο δονήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το μέτωπο Εκκλησίας και κυβέρνησης είναι ανοιχτό, είναι μεγάλο και θα απασχολεί πιθανότατα για αρκετό καιρό την κοινή γνώμη".

    Η Espresso αναφέρει ότι "με "εφόδιο" τα τρία εκατομμύρια των υπογραφών ο Αρχιεπίσκοπος έτριξε χθες και πάλι τα δόντια του, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Εκκλησίας για τις ταυτότητες".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου -με την εξαίρεση της ΝΔ- συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος στη σκληρότερη μέχρι σήμερα τοποθέτησή του για το ζήτημα των ταυτοτήτων απαίτησε εκ νέου τη διενέργεια δημοψηφίσματος ή την αλλαγή της νομοθεσίας. Και παράλληλα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, επιβεβαίωσε την απόφασή του να αναμιγνύεται ενεργά στα πολιτικά πράγματα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "πρώτο κόμμα", και μάλιστα χωρίς τους ...κινδύνους και τα απρόοπτα που μπορεί να επιφυλάξει η κάλπη, αναδείχθηκε η Εκκλησίας της Ελλάδος, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου. Παρά τις επανειλημμένες φραστικές διαβεβαιώσεις του ίδιου οτι δεν επιδιώκει πολιτικό ρόλο, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, παρουσία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, έσπευσε να συγκρίνει τον αριθμό των πολιτών που υπέγραψαν για το δημοψήφισμα με τις ψήφους που έλαβαν τα πολιτικά κόμματα στις εκλογές του Απριλίου 2000".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "άφεση... αμαρτιών" από τα 3.008.91 Ελλήνων πολιτών καλείται τώρα να ζητήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός από χες βρίσκεται σε ρήξη με τον ελληνικό λαό και όχι με την Εκκλησία. Και συνειδητοποίησε έστω και αργοπορημένα, ότι 3.008.901 Έλληνες του έχουν γυρίσει την "πλάτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ηχηρό ράπισμα για τα ανίερα σχέδια των μικρόσχημων και μεγαλόσχημων της χώρας μας, που επιθυμούν την απορθοδοξοποίηση του Έθνους μας, αποτέλεσε χθες η πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο αριθμητική ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η οποία εκφράσθηκε μέσω των τριών εκατομμυρίων και πλέον υπογραφών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πρώτος που το έχει αντιληφθεί είναι ο ίδιος. Χθες ανακοίνωσε τον αριθμό των υπογραφών που υποστήριξε οτι διαθέτει. Ανέρχονται σε 3.008.901 . Αντιλαμβανόμενος όμως οτι αυτές δεν του αρκούν, προχώρησε σε πολιτικές συγκρίσεις, ισχυριζόμενος οτι εκπροσωπεί το πρώτο κόμμα".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "ένας πρωθυπουργός που επιδεικνύει τόση αναποφασιστικότητα στα σημαντικά θέματα και τέτοιο πείσμα στα επουσιώδη, δεν έχει πολιτικό μέλλον. Διότι σε τελική ανάλυση, το θέμα των ταυτοτήτων είναι επουσιώδες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "με τη φράση "ο λαός μίλησε" και ανακοινώνοντας τα εκατομμύρια των υπογραφών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έθεσε ουσιαστικά χθες τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους, αν αγνοήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία και γράψουν για άλλη μια φορά την Ιεραρχία και το 50% των ψηφοφόρων στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακολουθώντας την ερημική και κοινωνικά μη αποδεκτή πορεία τους".

    [03] Επιδοτήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σημαντικές ευκαιρίες για όσους επιχειρηματίες θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους ή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση με σημαντική οικονομική επιδότηση από κοινοτικά κονδύλια περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ), για το οποίο στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν νέες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις".

    [04] Αλλαγές στον ΟΓΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σημαντικές αποφάσεις για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και την ενίσχυση των αγροτών παίρνει η κυβέρνηση. Προχωρεί σε αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και σε λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην αρτιότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Καθιερώνει κίνητρα για τη συγχώνευση περίπου 6.000 συνεταιρισμών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "στην πραγματοποίηση 11 αλλαγών προχωρά ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του. Μέσα στο "πακέτο" των παρεμβάσεων αυτών, τις οποίες ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του ΟΓΑ, περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεών του κατά 5.000 δρχ για το 2002, η λειτουργία του αριθμού κλήση "1464" για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του και η "επιχείρηση" επίσπευσης των συνταξιοδοτικών αιτημάτων, τα οποία σήμερα καθυστερούν λόγω της ελλιπούς μηχανοργάνωσης και των γραφειοκρατικών προβλημάτων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σημαντικές παρεμβάσεις στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης που προβλέπει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αγροτών, τη γρηγορότερη έκδοση σύνταξης, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την ενίσχυση του προσωπικού και την ίδρυση νέων υποκαταστημάτων του ΟΓΑ παρουσίασαν, χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης και ο διοικητής του οργανισμού κ. Μουτσόπουλος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "με τον υπουργό Εργασίας ξεκίνησε η καθιερωμένη κάθε χρόνο - λόγω εγκαινίων της ΔΕΘ- κοροϊδία των εργαζομένων από την κυβέρνηση, που έστησε χτες ολόκληρη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξαγγείλει ένα πεντοχίλιαρο αύξηση στις αγροτικές συντάξεις κι ένα τηλεφωνικό νούμερο παραπόνων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "ψίχουλα είναι οι αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Πέντε χιλιάδες δραχμές όλες κι όλες είναι η μηνιαία αύξηση που ...πομπωδώς εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης οτι θα δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους του ΟΓΑ για το 2002".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα κληθούν το 2002 να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της διαβίωσης με ένα "φιλοδώρημα" των 5.000 δραχμών το μήνα".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "δυναμιτίζεται το κλίμα στο κυβερνών κόμμα όσο πλησιάζει ο καιρός του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Στα ΜΜΕ τα στελέχη δεν χάνουν ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους για το συνέδριο και κάτω από Ποιους όρους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σε κινήσεις επανασυσπείρωσης του συνόλου των "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων, αλλά και κατευνασμού των προσκείμενων στον υπουργό Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου στελεχών προχωρεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης εν όψει του συνεδρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "αισιοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ οτι τελικώς το ΕΓ απόψε θα κατορθώσει να συνθέσει τις απόψεις και τις θέσεις των μελών του και θα καταλήξει σε ένα ενιαίο κείμενο για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες σύνθεσης σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, σε οργανωτικό επίπεδο, όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατόν να προκύψει σύνθεση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ενάμιση περίπου μήνα πριν από το κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, 41 βουλευτές του κυβερνώντος που μετέχουν στο Β θερινό τμήμα της Βουλής, ανταποκρίθηκαν χθες στην πρόσκληση για γεύμα του υπουργού Εξωτερικών και ανθρώπου -κλειδί για τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 29 August 2001 - 17:55:18 UTC