Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [04] Αντιπαράθεση για ΔΕΚΑ
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Νέα σχολική χρονιά
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Σοφοκλέους - Πτώση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/09/2001

    Η χθεσινή κρίση στα μεγάλα χρηματιστήρια, η αντιπαράθεση για τη ΔΕΚΑ και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γκρεμίστε τους επιτέλους! Και νέα καταστροφή στο Χρηματιστήριο χθες με 4,17% κάτω.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα έγγραφα που καίνει Σημίτη - υπουργούς.

    Η ΑΥΓΗ: Το Κτηματολόγιο εκτός του κυβερνητικού προγράμματος!

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι νέες προσλήψεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το πρόγραμμα ως το 2004.Εργα, αλλαγές και νέοι θεσμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά δάνεια για φοιτητές. Πώς διαμορφώνονται επιτόκια και δόσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Λεηλάτησαν τους τάφους της Βεργίνας. Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμαζόταν να σκύψει στην κλειδαρότρυπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν βάζει λάδι στα "μωρά" της ... Χρήστου Λαδά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο εγκέφαλος της ληστείας στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο χτύπημα Εβερτ με ντοκουμέντα. Σοφοκλέους: Σήμερα το πόρισμα-καταπέλτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νόσος των τρελών μετοχών. Κρίση στον εγκέφαλο των ανεπτυγμένων αγορών.

    ΕΣΤΙΑ: Εποχή Κοσκωτά. Θυμίζει η υπόθεσις του Χρηματιστηρίου.

    Espresso: Με ακινητοποίησε ο Διάβολος όταν προσευχήθηκα για την Μαργέτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροξυσμός σ΄ όλα τα χρηματιστήρια λόγω αβεβαιότητας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγόμενη κρίση.Βουτιά 4,17% στο ΧΑΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: 19+1 δεσμεύσεις της κυβέρνησης ως το 2004. Με πολλές φιλοδοξίες το νέο συμβόλαιο.

    ΝΙΚΗ: ΑποΔΕΚΑτισαν το ΧΑΑ. Μικροκομματικοί καβγάδες, παιχνίδια, διεθνείς αγορές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τέρμα οι αυταπάτες για το λαό. Πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στη φόρα το χαρτί. Πήγε για μαλλί ... Ξεσκεπάζεται το παιχνίδι.

    Η ΧΩΡΑ: Αδίστακτη συμμορία. Ο Εβερτ ξεσκέπασε τις απάτες στο Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 4,17% κάτω η Σοφοκλέους, βαριές κατηγορίες Μ. Εβερτ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ολες οι νέες προσλήψεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελλάς-Γαλλία Σοσιαλιστική συνεργασία στην Αθήνα.

    [03] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "στην καρδιά του συστήματος, δηλαδή ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία (σε αντίθεση με το 1998, όταν θύμα ήταν οι αναδυόμενες αγορές) χτυπά τώρα η διεθνής κρίση. Τρελάθηκαν χθες οι μετοχές στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια αν και στο κλείσιμο ηρέμησαν κάπως".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το φάντασμα της ύφεσης πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία και απειλεί με κατάρρευση τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο τυφώνας που έπληττε στο μέσον της χθεσινής συνεδρίασης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και το ελληνικό κόπασε μετά την ακτίδα αισιοδοξίας που εξέπεμψε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η επικρατούσα αβεβαιότητα για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις έπληξε χθες τα χρηματιστήρια του κόσμου, επιτείνοντας τις διάχυτες ανησυχίες για την επερχόμενη ύφεση. Το Τόκιο έκλεισε νωρίς χθες το πρωί με απώλειες 3,05% και μετέδωσε ανάλογο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία αρχικώς σημείωσαν ανάλογη πτώση, παρασύροντας και τη Σοφοκλέους σε δίνη πωλήσεων που την οδήγησαν σε πτώση 4,17% στην περιοχή των 2.500 μονάδων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ελεύθερη πτώση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών της Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να καταγράφει ενδοσυνεδριακά απώλειες της τάξης του 5,18% με κατώτερη τιμή στις 2.510,24 μονάδες. Λίγο πριν το τέλος όμως το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον, που σημειώθηκε οδήγησε το δείκτη στις 2.536,97 μονάδες για να κλείσει τελικά με πτώση 4,17%".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "βουτιά κάτω από τις 2.600 μονάδες πραγματοποίησε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους παρασυρόμενος από το διεθνές κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν υποχωρήσει σε ναδίρ τριετίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Μαύρη" Δευτέρα για τη Σοφοκλέους που βρέθηκε χθες στο έλεος της καταστροφικής πτώσης και μοιάζει τώρα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί με τον γκρεμό να χάσκει κάτω από τα πόδια της".

    [04] Αντιπαράθεση για ΔΕΚΑ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "οι "αποκαλύψεις" προκάλεσαν θυμηδία σε όσους έχουν τελειώσει το πρώτο έτος Οικονομικής Σχολής. Τα περίφημα έγγραφα ήταν αποφάσεις με τις οποίες ο τότε υφυπουργός επικύρωνε τα ποσά που χρειάζονταν για να πληρωθούν οι μετοχές. Κι από τη ρουτίνα αυτή δεν προκύπτουν βέβαια ούτε ποινικές ούτε πολιτικές ευθύνες, αλλά ούτε και εντολή για αγοραπωλησίες μετοχών".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "νέα συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψε ο Εβερτ για το έγκλημα της αδίστακτης συμμορίας στο Χρηματιστήριο: ο Σημίτης και η παρέα του για να διατηρηθούν στην εξουσία "έσπρωξαν" προεκλογικά στη Σοφοκλέους πάνω από 250 δις των φορολογουμένων. Παρουσίασε 16 εντολές του τότε υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για πληρωμές στη ΔΕΚΑ που έκανε τον "τζόγο" για να συγκρατήσει το Δείκτη πάνω από τις 5.000 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "διαστάσεις ανάλογες του σκανδάλου Κοσκωτά λαμβάνει η υπόθεσις της Δημοσίας Επιχειρήσεως Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ Α.Ε.) που απετέλεσε τον κύριο μοχλό παρεμβάσεως στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την προεκλογική περίοδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "με ντοκουμέντα για τον τρόπο χειραγώγησης του ΧΑΑ από τη ΔΕΚΑ κατά την προεκλογική περίοδο απάντησε ο Μ. Εβερτ στην επίθεση της κυβέρνησης κατά του ίδιου και της Δικαιοσύνης. Ο Ν. Χριστοδουλάκης μετέθεσε τις πολιτικές ευθύνες σε υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ ο Α. Κακλαμάνης αναγκάστηκε να δώσει σήμερα το εισαγγελικό έγγραφο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "εξαντλώντας και τα τελευταία περιθώρια υπομονής των χιλιάδων μικροεπενδυτών που έπεσαν θύματα του χρηματιστηριακού σκανδάλου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση κλιμακώνουν τον μικροκομματικό τους καβγά ανταλλάσσοντας πάνω από τα συντρίμμια της Σοφοκλέους, αλληλοκατηγορίες και βαρύτατους χαρακτηρισμούς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αρχίζει σιγά -σιγά να ξετυλίγεται το "κουβάρι" της μεγαλύτερης απάτης που έγινε στα χρηματιστηριακά χρονικά, διεθνώς. Το σκάνδαλο της ΔΕΚΑ ΑΕ, τα πλήρη στοιχεία του οποίου παρουσίασε χθες ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ αποκαλύπτει τη μεγάλη πλεκτάνη που έστησε προεκλογικά ο πρωθυπουργός με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σε σχόλιό της γράφει ότι "το πολιτικό σκηνικό, μετά την συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δείχνει να ξεκαθαρίζει. Οπως είπε χθες και ο Ακης Τσοχατζόπουλος 'είναι αστείο να τίθεται θέμα διαδοχής' γιατί 'δεν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη για κάτι τέτοιο".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "στην τελική ευθεία για το Συνέδριο του Οκτωβρίου εισέρχεται το κυβερνών κόμμα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και εν όψει της εκλογής των συνέδρων, στις 30 Σεπτεμβρίου. Χθες, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος προανήγγειλε συγκρούσεις πολιτικών στο Συνέδριο, ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη, εντός των ημερών, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "νέα δεδομένα για τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ και για τις φιλοδοξίες των κορυφαίων στελεχών πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος με τις δηλώσεις του από το βήμα της ΔΕΘ προσδιόρισε ουσιαστικά το σημείο πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί το πολιτικό ζητούμενο του Συνεδρίου".

    H ESPRESSO προσθέτει ότι "'Αιχμάλωτος' των προθέσεων δύο κορυφαίων υπουργών του φαίνεται πως είναι στην παρούσα συγκυρία ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιώργος Παπανδρέου 'πετούν επιδεικτικά το γάντι' στον Κ. Σημίτη, μη λαμβάνοντας ούτε στο ελάχιστο τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγα 24ωρα από τη Θεσσαλονίκη, για το θέμα του ανασχηματισμού".

    [06] Νέα σχολική χρονιά

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς σήμερα, δυστυχώς με τα ίδια πάντα προβλήματα. Ο μεγάλος αδικημένος και φέτος τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Ενα μόνο παράδειγμα: Από τα 101 νέα βιβλία έχει φτάσει στις σχολικές μονάδες κανένα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "ξεκινάει σήμερα μια νέα σχολική χρονιά, για να μας υπενθυμίσει ότι η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική της κυβέρνησης διευρύνεται και τις συνέπειές της βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "χιλιάδες μαθητές που σήμερα θα παραστούν στην τελετή του αγιασμού θα αναγκαστούν και τη νέα αυτή σχολική χρονιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους το απόγευμα, ενώ μια σειρά από βιβλία θα φθάσει στα χέρια τους καθυστερημένα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χανιά, Πάτρα και Λάρισα είναι οι πόλεις που αντιμετωπίζουν το πιο έντονο πρόβλημα σε ελλείψεις αιθουσών αλλά και 'διπλοβάρδιες' ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "τα 'χτυποκάρδια στο θρανίο' ξεκινούν σήμερα και έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα 'πρωτάκια', τους πολυπληθείς μικρούς μας φίλους που αφήνουν τη σίγουρη αγκαλιά της οικογένειας και το γοητευτικό κόσμο της πλήρους ελευθερίας, για να μπουν στον κόσμο του ωραρίου, των κανόνων και της μάθησης".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Παγκόσμια δοκιμασία. Οι αγορές έφτασαν στα όρια του πανικού λόγω του κινδύνου διεθνούς υφέσεως".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Χρηματιστήρια στα πρόθυρα νευρικής κρίσης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Σοφοκλέους και πάλι το "μάρμαρο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΧΑΑ: Βουτιά σε κενό με εισαγόμενη ψυχρολουσία".

    [08] Σοφοκλέους - Πτώση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "σε μία έντονα αρνητική για τα χρηματιστήρια διεθνή συγκυρία, οι επίμονες επιθέσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οδήγησαν τη Σοφοκλέους στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων μηνών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 11 September 2001 - 14:47:50 UTC