Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατική επίθεση - ΗΠΑ
  • [04] Τρομοκρατική επίθεση - Οικονομία
  • [05] Υπόθεση ΔΕΚΑ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/09/2001

    Η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, οι συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης στη διεθνή οικονομία και η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για την υπόθεση της ΔΕΚΑ Α.Ε. είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πόλεμος σκιών ... Πράσινο φως στις ΗΠΑ από ΝΑΤΟ και ΕΕ για χτυπήματα όπου γης ...

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Περιμένουν νέο χτύπημα. Τρόμος σε ολόκληρη την Υφήλιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντίποινα απαιτούν οι Αμερικανοί. Η κοινή γνώμη πιέζει για δράση και ο Μπούς το μεθοδεύει.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ αναζητούν τον στόχο. Αγνωστοι ακόμη οι δράστες της επίθεσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεκάδες Ελληνες ανάμεσα στις χιλιάδες Αμερικανούς νεκρούς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυνηγώντας τον Μπίν Λάντεν. Μετά το πρώτο σοκ οι Αμερικανοί μιλούν για πράξη πολέμου και ετοιμάζονται.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: SOS.Οι Αμερικανοί κήρυξαν πόλεμο σε άγνωστο εχθρό.

    ΕΘΝΟΣ: Εκβιάζουν την Ευρώπη. PAX AMERICANA. Πάνω στα συντρίμμια οι ΗΠΑ επέβαλαν μέσω ΝΑΤΟ παγκόσμιο τρομονόμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκδίκηση - Αρμαγεδδόνα ετοιμάζουν οι Αμερικανοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σπείρα υπουργών πίσω από τη ληστεία στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιερή συμμαχία με αιχμή το ΝΑΤΟ. ΗΠΑ: Φρένο από την κοινή γνώμη για αντίποινα στα τυφλά.

    ΕΣΤΙΑ: Κλονίζονται οι οικονομίες. Μετά το πλήγμα στην "ατμομηχανή".

    Espresso: Περιμένοντας το δεύτερο χτύπημα. Ο Πλανήτης κρατάει την αναπνοή του. Ο Μπούς τρέμει το χειρότερο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Αμερική μετράει τις πληγές και αξιώνει κοινή αντίδραση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φόβος για τον πόλεμο "καλού και κακού" ... έτοιμη η Αμερικανική ηγεσία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα θραύσματα φτάνουν ως την Ελλάδα. Αγωνία στην κυβέρνηση για οικονομία-πιέσεις για τρομοκρατία.

    ΝΙΚΗ: Ζητείται ελπίς! Από την PAX AMERICANA στην ... PAX DEMOCRATICA.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι λαοί να επαγρυπνούν και να αντιδράσουν μαζικά.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Και τώρα τί;

    Η ΧΩΡΑ: Παγκόσμιος ζόφος! Θρηνεί θύματα και η Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παγκόσμιο χάος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τις πταίει; Προβληματισμός για την αντίδραση του πληγωμένου γίγαντα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συσκέψεις για συμπαράσταση στην Αμερική και για κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    [03] Τρομοκρατική επίθεση - ΗΠΑ

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αν τα συναισθήματα αγωνίας και φόβου συνέχουν αναπότρεπτα την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη.. Από κανέναν, ωστόσο, δεν μπορεί να διαφεύγει-και ιδίως από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της υπερδύναμης- ότι όλα τα υπερσύγχρονα μέσα ασφαλείας. Αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατα-στην ουσία ουδόλως λειτούργησαν- για να προληφθεί ή να ματαιωθεί το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "τα πρώτα σημάδια της "επόμενης μέρας" ή μάλλον της νέας εποχής που ξεπρόβαλε μέσα από τα συντρίμμια των Διδύμων και του Πενταγώνου άρχισαν να παρουσιάζονται. Η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονισμένη από την εκατόμβη των αθώων πολιτών, μουδιασμένη αναμένει την απάντηση Μπούς στους τρομοκράτες. Απάντηση που μοιάζει να βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης".

    Η Espresso σημειώνει ότι "όσο καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός από το γκρεμισμένο World Trade Center και το Πεντάγωνο, το τοπίο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης Μπούς αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Λευκό Οίκο, εισηγήσεις από τα think tanks και σίγουρα οργή. Οργή που όλα δείχνουν ότι θα εκδηλωθεί με "χτυπήματα" των ΗΠΑ τόσο στον διπλωματικό τομέα όσο και στον στρατιωτικό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες. Και αυτό που διαδραματίστηκε προχθές το μεσημέρι στις ΗΠΑ ήταν κήρυξη πολέμου από αγνώστους. Αυτό αποδεικνύουν με άκρως δραματικό τρόπο τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που σήμερα 48 ώρες μετά τη τραγωδία παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια των κτιρίων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "με τους νεκρούς απροσμέτρητους - κατά τις πρώτες εκτιμήσεις υπερβαίνουν τις 10.000 - με τμήμα της στρατιωτικής και οικονομικής ελίτ αποδεκατισμένο και τον φόβο να σκιάζει την άλλοτε άτρωτη υπερδύναμη, η αμερικανική ηγεσία επιχειρεί ανασύνταξη, προσπαθεί να απεγκλωβίσει τυχόν διασωθέντες από τα ερείπια, να επαναφέρει την ομαλότητα της οικονομικής ζωής, εντείνει τις έρευνες κυρίως σε αραβικές κοινότητες για την αποκάλυψη των δραστών και προετοιμάζεται για τη δυναμική απάντησή της επιδιώκοντας την υποστήριξη των συμμάχων της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στη λογική που θέλει το .. "αίμα να ξεπλένεται με αίμα", προσανατολίζεται δυστυχώς η αμερικανική υπερδύναμη μετά την προχθεσινή, πρωτοφανούς έκτασης τρομοκρατικής ενέργεια σε βάρος της. Η απόγνωση της νέας κυβέρνησς των ΗΠΑ, αυτού του πληγωμένου από κάθε άποψη "γίγαντα" όλα δείχνουν πως θα αποδειχθεί ο χειρότερος σύμβουλος αυτή την ώρα, μιας και οι προσπάθειες πέραν από τη διάσωση των οποίων επιζώντων εστιάζονται στην εξεύρεση των υπευθύνων της τραγωδίας και όχι στην επανεξέταση μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που οδήγησαν μέχρις εδώ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "με μια παγωμάρα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των απλών αμερικανών πολιτών ξημέρωσε η επόμενη ημέρα της απίστευτης τραγωδίας η οποία νωρίς το πρωί της Τρίτης έπληξε τις ΗΠΑ. Οσο οι ώρες περνούσαν τόσο οι απλοί Αμερικανοί αφομοίωναν την πραγματικότητα αδυνατώντας να πιστέψουν τη συμφορά που είχε χτυπήσει το αμερικανικό έθνος".

    [04] Τρομοκρατική επίθεση - Οικονομία

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "σε μαζική παροχή ρευστότητας προχώρησαν χθες οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, προκειμένου να στηρίξουν τη δοκιμαζόμενη διεθνή οικονομία. Πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέδειξαν ψυχραιμία, σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια της Ασίας αλλά και την Σοφοκλέους που έκανε βουτιά 7,74%".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "το χθεσινό πρωινό θα μπορούσε να είναι καλύτερο σε σχέση με αυτό που περιμέναμε καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά μετά το σοκ που επακολούθησε της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ. Ομως το δικό μας, το οποίο δεν έχει απαλλαγεί από τις ...παιδικές ασθένειες, κατέγραψε τρομακτικές απώλειες".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "έπειτα από έντονες διακυμάνσεις οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης χτες μια ημέρα μετά την τραγωδία στις ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου του χρυσού και η αγορά συναλλάγματος εμφάνισαν επίσης επίσης εικόνα σταθεροποίησης και το ζητούμενο παραμένει το πότε και το πώς θα μπορέσει η διεθνής οικονομία να ξαναμπεί στους κανονικούς της ρυθμούς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "σε κατάσταση πανικού βρέθηκε χτες η Σοφοκλέους όπου ο γενικός δείκτης έχασε 7,74% και έκλεισε στις 2.358 μονάδες. Στον κατήφορο συνέχιζαν το πρωί χτες τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ παράλληλα οι λεγόμενες νομισματικές αρχές με συντονισμένες προσπάθειες επιχείρησαν να επιλύσουν τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "η διεθνής αγορά χρήματος και η διακίνηση κεφαλαίων εισέπραξαν πρώτες τις συνέπειες από την κρίση την οποία διέρχεται η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά την προχθεσινή πολλαπλή τρομοκρατική σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ενώ οι 8 πλουσιότερες χώρες του κόσμου διακήρυξαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διάλυση της παγκόσμιας οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ανυπολόγιστες προβλέπονται οι οικονομικές συνέπειες από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση κατά της Αμερικής, που από χθες μετράει νεκρούς μέσα στα συντρίμια των δύο πύργων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και Πενταγώνου. Η Νέα Υόρκη αποτελεί την "καρδιά" της παγκοσμίου οικονομίας. Και το προχθεσινό πλήγμα αναμένεται ότι θα έχη αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του κόσμου".

    [05] Υπόθεση ΔΕΚΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η εθνική τραγωδία που ζεί από χθες η Αμερική "σκέπασε" – προσωρινά - το θόρυβο για το σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες μετοχών της ΔΕΚΑ. Η χθεσινή δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη δικαίωσε την πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Εβερτ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις δραστηριότητες της εταιρίας αυτής στην κρίσιμη προεκλογική περίοδο του 2000".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "το ..δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο "δείχνει" σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ασπρογέρακα, που αφορά τα "βρώμικα" παιχνίδια που έγιναν προεκλογικά στο Χρηματιστήριο με θύματα σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικροεπενδυτές και στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των Ελλήνων πολιτών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "νέο "λάδι στη φωτιά" της κόντρας για την τραγωδία της Σοφοκλέους μεταξύ κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης έρριξε χθες η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη του εισαγγελικού εγγράφου για την ανάμειξη της κρατικής ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο, λίγο πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "όλα εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ευθύνες για τον υπουργό και τους υφυπουργούς Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ προκύπτουν από το εισαγγελικό έγγραφο - "φωτιά" που απέστειλε στη Βουλή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Ασπρογέρακας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται πλέον, ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης, που συνέπραξαν σε μια από τις μεγαλύτερες ληστείες που έγιναν ποτέ στη χώρα. Το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Ασπρογέρακα για την κρατική ΔΕΚΑ που έδωσε – επιτέλους - χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις των εγκεφάλων της "απάτης".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στο σκαμνί οδηγείται η συμμορία του Μαξίμου, που χρησιμοποιώντας το colpo grosso της τεχνητής ανόδου της Σοφοκλέους, κέρδισε τις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 και οδήγησε στην κόλαση ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές που είδαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "καταπέλτης για την κυβέρνηση είναι το προεκλογικό "παιχνίδι" της ΔΕΚΑ στο ΧΑΑ. Το πόρισμα διαπιστώνει τη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας από τον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βαρύ το κόστος... για τις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αγωνία για τη διεθνή οικονομία. Εκτακτα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις - Κεντρικές Τράπεζες του G7".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καζάνι που βράζει. Ψύχραιμες οι αγορές της Ευρώπης στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αγωνιώδης προσπάθεια στήριξης των αγορών. Ψυχραιμία στην Ευρώπη ενώ το ΧΑΑ άνοιξε για να πέσει".

    Οι συνέπειες στη διεθνή οικονομία από την επίθεση στις ΗΠΑ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Γιγαντιαία προσπάθεια από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για περιορισμό των άμεσων επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Η ING εντοπίζει έξι τουλάχιστον αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η πρωτόγνωρη αυτή κρίση στη διεθνή οικονομία".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 13 September 2001 - 14:18:16 UTC