Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/09/2001
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] Ελλάδα-Τρομοκρατία
  • [05] Μεσόγεια
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/09/2001

    Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην τρομοκρατία, η ελληνική στάση στις διεθνείς εξελίξεις και οι χρήσεις γης στα Μεσόγεια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρυθμίσεις-εξπρές για τα χρέη προς το ΙΚΑ. Μειώνονται οι προσαυξήσεις για τις καθυστερήσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χημικό χτύπημα φοβάται και η Ελλάδα. Σκληρά μέτρα της ΕΕ κατά τρομοκρατίας όπως παρακολούθηση τηλεφώνων, κομάντος στα αεροπλάνα κλπ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχηγός του UCK ο Λάντεν. Με διαβατήριο Βοσνίας και βάσεις στα Βαλκάνια.

    Η ΑΥΓΗ: Πίεση να εκδίδονται Ελληνες σε ξένες χώρες. Πρόταση της Κομισιόν αντίθετη με το σύνταγμά μας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετακομίζει στα Σπάτα η Αθήνα. Τεράστιες εκτάσεις μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μουλάδες κοροϊδεύουν τον Μπους. Του συνιστούν να κάνει υπομονή και να προσκομίσει αποδείξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: YES Σημίτη σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλάζει το αμυντικό δόγμα.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρετός σε 2 μέτωπα. Πως θα υπερασπιστεί η Ελλάδα τα εθνικά θέματα και την οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θυγατρική του Λάντεν η τρομοκρατική... εταιρεία UCK. Γέννημα-θρέμμα CIA και Ισλαμιστών η βαλκανική κρίση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περικυκλωμένη από φανατικούς Ισλαμιστές η χώρα. Τα πλοκάμια της διεθνούς τρομοκρατίας απλώθηκαν στα Βαλκάνια και αγγίζουν την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: από τις Βρυξέλλες τα εντάλματα σύλληψης. Τρομοκρατία: Η EUROPOL εξελίσσεται σε FBI της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δώστε τον". ΟΗΕ: Το Συμβ. Ασφαλείας αλλάζει το σκηνικό για Μπιν Λάντεν.

    ΕΣΤΙΑ: Ελαβε θέση ο πρωθυπουργός. Η Ελλάς συντάσσεται πλήρως με την Δύση.

    Espresso: Ανεμοι πολέμου - Φτάνουν στην Κρήτη 2 αεροπλανοφόρα. Οχυρώνεται με αντιπυραυλικά συστήματα η Σούδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενα βήμα πριν από τον πόλεμο. Αδιαπραγμάτευτη η στάση των ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναμέτρηση με το χρόνο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν για τις συνέπειες μη παράδοσης του Μπιν Λάντεν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μέσα σε όλα κατά της τρομοκρατίας, λέει ο Σημίτης. Τα οκτώ "πρέπει" των ΗΠΑ σε Ελλάδα και χώρες του ΝΑΤΟ.

    ΝΙΚΗ: "Τι είναι τρομοκρατία;" Ομοθυμία στην καταδίκη, διαφωνία στον... ορισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απόφαση Κομισιόν ...Και ευρω-τρομοκρατία κατά των λαών.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Στοιχεία για 15 μας ζητούν FBI και CIA. Μέχρι τώρα τη βγάλαμε καθαρή. Σήμερα στις Βρυξέλλες:Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι.

    Η ΧΩΡΑ: Σωσίβιο ο Μπιν Λάντεν για το νόθο πρωθυπουργό. Ο Σημίτης προσπαθεί να θάψει τις απάτες και τα εγκλήματα της κυβέρνησής του στη σκιά της αμερικανικής τραγωδίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Μέτρα για αντιμετώπιση βιοχημικού χτυπήματος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ο Μπους κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέσα και έξω από την Αμερική.

    [03] Τρομοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "για πρώτη φορά χθες επίσημα αμερικανικές πηγές αναφέρθηκαν στις βάσεις του τρομοκράτη Μπιν Λάντεν στα Βαλκάνια. Στα Τίρανα οι Αλβανοί έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις, ενώ την εμπλοκή του Μπιν Λάντεν την επιβεβαίωσαν με τον τρόπο τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σερβίας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες εξακολουθούν να ψάχνουν σχεδόν στα τυφλά για συνεργάτες των τρομοκρατών που κατάφεραν το χτύπημα του αιώνα στις ΗΠΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "αμέριστη αλληλεγγύη με υπαινικτικές επιφυλάξεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας στις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και στην έκταση και στο είδος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αντίθετα, η αλληλεγγύη της Βρετανίας εξακολουθεί να εκδηλώνεται ανεπιφύλακτα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "χωρίς να έχουν εξασφαλίσει μια Συμμαχία που να ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις τους, οι ΗΠΑ προσπαθούν μέσα από τη διπλωματία να καταφέρουν να πετύχουν κτύπημα κατά της τρομοκρατίας, με πρώτο στόχο τον Μπιν Λάντεν. Κι ενώ σήμερα λήγει το τελεσίγραφο για την παράδοσή του οι Ταλιμπάν "παίζουν " με τα νεύρα της Αμερικής, επινοώντας συνεχώς νέες αιτίες που οδηγούν στην καθυστέρηση της όποιας απόφασής τους".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "αποφασισμένος να περάσει σε στρατιωτική δράση δείχνει ο πρόεδρος Μπους αφού αγνοεί τις όλος και περισσότερες φωνές που υψώνονται από Ευρωπαίους εταίρους και αμερικανικές οργανώσεις ζητώντας να αποφευχθεί η προσφυγή στον πόλεμο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "οι μουλάδες του Αφγανιστάν συνεχίζουν τις ατελείωτες διαβουλεύσεις τους στην Καμπούλ προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν στους Αμερικανούς, αλλά από τις δηλώσεις εκπροσώπων τους και από τους όρους που θέτουν είναι φανερό ότι ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον πρόεδρο Μπους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "ενεργοποιείται ο ΟΗΕ για το θέμα της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά με έναν περίεργο τρόπο που δείχνει δισταγμό να διαδραματίσει το ρόλο που του ανήκει. Ο μόνος λόγος ύπαρξης του ΟΗΕ είναι να αποτρέπει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να διατηρεί την ειρήνη".

    [04] Ελλάδα-Τρομοκρατία

    "Δεν γνωρίζουμε αν είναι οι αλλεπάλληλες επισημάνσεις της ΕΣΤΙΑΣ που ώθησαν τον κ. Σημίτη να λύση την σιωπή του και να διακηρύξη επί τέλους την θέση της Ελλάδος ενώπιον της διεθνούς κρίσεως".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "αν υπήρχε η αίσθηση κάποιας αναμονής για τη στάση της χώρας μας..Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού αποσαφήνισαν πως οι αποφάσεις της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της τρομοκρατίας θα αποτελέσουν και τη γραμμή της κυβέρνησης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "πολύ λογική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τη συμπαράταξη της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ με αφορμή την επίθεση στη Ν. Υόρκη ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "δεν υπάρχει ίχνος κατανόησης και ανοχής απέναντι στους τρομοκράτες και είναι αδιανόητος συμβιβασμός ή συνδιαλλαγή μαζί τους, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Ολαφούρ Ράγκναρ Γκρίμσον. Προσέθεσε δε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει οπωσδήποτε στο πλαίσιο που θα καθοριστεί από το ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "λαμπρή ευκαιρία να εκφράσει για μια ακόμη φορά τη νομιμοφροσύνη του προς τις ΗΠΑ βρήκε χθες ο πρωθυπουργός κατά την 70λεπτη συνάντησή του χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ισλανδίας O.R. Grimsson, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στην χώρα μας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "την αμηχανία που προκαλούν στην κυβέρνηση οι διεθνείς εξελίξεις λόγω της περιορισμένης ενημέρωσης που έχει η Ελλάδα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, επιβεβαιώνει η διάσταση των θέσεων που εκφράζεται μέσα από τους κόλπους της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "πιθανά "κύματα" τυφλών χτυπημάτων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια πονοκεφαλιάζουν τους επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου καθώς εκτιμάται ότι μετά από μια αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν ή σε κάποιο άλλο αραβικό κράτος, οι τρομοκράτες θα προχωρήσουν στην ίδια σιτγμή σε αντίποινα, θυσιάζοντας στο "βωμό" του αποκαλούμενου "Ιερού Πολέμου" δεκάδες χιλιάδες άτομα".

    Σύμφωνα με την Espresso,"τυφλό" τρομοκρατικό χτύπημα στα Βαλκάνια από φανατικούς ισλαμιστές δεν αποκλείει το υπουργείο Αμυνας. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Αμυνας αφιερώθηκε στην εξέταση ενός τέτοιου σεναρίου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "στα μέτωπα των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας εκδηλώνονται οι συνέπειες του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ. Σ΄ αυτά συμπυκνώνονται και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη διεθνή σκακιέρα".

    [05] Μεσόγεια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "Τα Μεσόγεια αλλάζουν όψη . Με τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ εντάσσονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής 42.000 στρέμματα κάτι που αναμένεται να επιφέρει μεγάλη αύξηση της οικιστικής ανάπτυξης και να συντελέσει στην τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου τμήματος των Μεσογείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων δόμησης σε 42.050 στρέμματα εκτός σχεδίου πόλης τα οποία και εντάσσονται στα γενικά πολεοδομικά σχέδια των ΜΕσογείων, προχώρησε με προεδρικό διάταγμα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο χωροθέτησης των ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "42.000 στρέμματα εντάσσονται μέσα στο προσεχές διάστημα στα σχέδια πόλεων 11 δήμων των Μεσογείων, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και βάσει του οποίου θεσμοθετούνται οι ζώνες οικιστικού ελέγχου της περιοχής".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων στην περιοχή των Μεσογείων. Χιλιάδες ιδιοκτήτες αρχίζουν αγώνα δρόμου για την έκδοση οικοδομικής άδειας πριν τεθεί σε ισχύ στο νέο Δ του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης σε συνολική έκταση 350.000 στρεμμάτων".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ξεχάστε όσα ξέρατε για το ειδυλλιακό τοπίο στα Μεσόγεια. Το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ευρύτερη περιοχή δίνει το πράσινο φως για να "χτιστεί" και το τελευταίο τετραγωνικό πρασίνου σε όλους τους δήμους της περιοχής. Αλλάζουν οικοδομική εικόνα τα Μεσόγεια".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής: ΕΞΠΡΕΣ: "Με εικονικά μεγέθη! Σημίτης-Παπαντωνίου για τον προϋπολογισμό του 2002".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "120 δις. δολλ ρίχνει ο Μπους στην αγορά. Εκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή Αλαν Γκρίνσπαν, αποφασίζεται παρέμβαση-μαμούθ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φόβοι και ελπίδες 24 Ελλήνων επιχειρηματιών.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προϋπολογισμός με από-θεματικό κάλυψης εκτάκτων αναγκών. Η κρίση ξαναγράφει την οικονομική πολιτική". Σημείωση:

    [07] Προϋπολογισμός

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "ενίσχυση του έκτακτου αποθεματικού του νέου προϋπολογισμού του 2002 αλλά και γενικότερη αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής, αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ύφεση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία".  
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 September 2001 - 7:19:39 UTC