Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΗΠΑ - Αντίδραση
  • [04] Εξεταστέα ύλη
  • [05] ΚΥΣΕΑ
  • [06] Ελληνική Οικονομία
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Διεθνή χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/09/2001

    Η απόφαση των Ταλιμπάν και η αντίδραση των ΗΠΑ, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η εξεταστέα ύλη στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μας αρμα-τώνουν οι Αμερικάνοι. Ενεργοποιήθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχίζει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Θα είναι αόρατος, μακριά από τα ΜΜΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υπομονή και θυσίες. Ο Μπους έστειλε τελεσίγραφο στους Ταλιμπάν.

    Η ΑΥΓΗ: Ευρω-αστυνομοκρατία! Οι "15" γονατίζουν τα δικαιώματα με αφορμή την τρομοκρατία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόλεμος. Ο θεός να βάλει το χέρι του ... Σάββατο ή Κυριακή αρχίζει η επίθεση Ιράκ και Αφγανιστάν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Μπιν Λάντεν ωθείται στον δρόμο του Οτσαλάν. Οι Ταλιμπάν δεν τον δίνουν αλλά του ζητούν να φύγει.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤαλιΜΠΑΜ. Ωρα μηδέν.

    ΕΘΝΟΣ: Οχι στον πόλεμο από όλο τον κόσμο. Γκάλοπ στην Ελλάδα και σε άλλες 33 χώρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εστιν ... Τούρκος μέγας οφθαλμός ος τα πάνθ' ορά. Κούρδοι πράκτορες διενεργούν κατασκοπεία για λογαριασμό της Αγκυρας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ομπρέλα προστασίας από χημικά - βιολογικά όπλα. Τα πάνω - κάτω στην

    ασφάλεια της χώρας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10ετής πόλεμος με μεγάλο κόστος. ΗΠΑ:Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια, φαινόμενα ύφεσης και απολύσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δικαιοσύνη όχι πόλεμο". Γκάλοπ σε 34 χώρες.

    ΕΣΤΙΑ: Το "ντόμινο" στην οικονομία. Ποιοί κλάδοι πλήττονται πρώτοι.

    Espresso: Ο Μπιν Λάντεν εξοπλίζει τον UCK. Κίνδυνος για την Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίδειξη δύναμης από ΗΠΑ σημάδια κάμψης Ταλιμπάν. Κορυφώνονται διπλωματικές διεργασίες και στρατιωτικές προπαρασκευές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εφτασε η ώρα ... Ανησυχίες για το επικείμενο χτύπημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10ετη πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Ρεάλ Πολιτίκ" Αποδίδει η προσπάθεια κατευνασμού της ΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προς στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής. Αναθεωρείται το "αμυντικό δόγμα".

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οι Ευρωπαίοι θα δίνουν εξετάσεις κάθε 6μηνο. Και Αμερικανοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η ΧΩΡΑ: Μπους:Ωρα για δράση. Οι ΗΠΑ απέρριψαν κάθε κουβέντα με τους Ταλιμπάν. Δεκαετής ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:1.000.000 Αφγανοί καθ΄ οδόν για Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χημικός βιολογικός πόλεμος. Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα.

    [03] ΗΠΑ - Αντίδραση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τα αεροπλανοφόρα φτάνουν, τα αεροπλάνα έφτασαν ήδη, τα χρηματιστήρια κατρακυλούν, οι σκληροτράχηλοι "πράσινοι μπερέδες" των ειδικών αμερικανικών καταδρομών είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν για τις ειδικές επιχειρήσεις που ετοίμασε το Πεντάγωνο. Οι άνεμοι του πολέμου φυσούν ορμητικά και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "οι εντεινόμενες κινήσεις προετοιμασίας του δυτικού κόσμου για μια μεγάλη διεθνή και μακρά σε διάρκεια αντιτρομοκρατική μάχη, φαίνεται να συγκλονίζει ακόμη και καθεστώτα με βαθιές αντιαμερικανικές ρίζες".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "το ανώτατο συμβούλιο των θρησκευτικών ηγετών του Ισλάμ, των γνωστών μας ουλεμάδων, ύστερα από τη μαραθώνια σύσκεψη στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, ζήτησε χθες από τον Μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα. Κάτι που όπως διευκρίνισε η ηγεσία των Ταλιμπάν πάντως "θα χρειαστεί χρόνο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "έριξαν το μπαλάκι στον Μπιν Λάντεν οι κληρικοί αφήνοντας στον Σαουδάραβα κροίσο την πρωτοβουλία των κινήσεών του. Ο υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενος του πλανήτη φέρεται να δηλώνει πρόθυμος να παραδοθεί εφόσον βέβαια οι διώκτες του προσκομίσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Η Ουάσιγκτον επανέλαβε το "πράξεις όχι λόγια" και ο πρόεδρος Μπους εξήγγειλε ένα 10ετή πόλεμο με την κωδική ονομασία "Δικαιοσύνη χωρίς όρια" με στόχο τις 60(!) χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με την απόρριψη χθες βράδυ από την Ουάσιγκτον της απάντησης των Αφγανών μουλάδων που ζητούν τώρα από τον Μπιν Λάντεν να φύγει οικειοθελώς όλα δείχνουν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να εκδηλωθεί η "δικαιοσύνη" των στρατιωτικών αντιποίνων από τις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με την Espresso, "η ώρα της δράσης φτάνει. Ολα δείχνουν ότι η επιχείρηση εναντίον του Αφγανιστάν βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κλιμακώνουν την προετοιμασία τους, οι Ευρωπαίοι ακολουθούν κατά πόας και ο Τζόρτζ Μπους απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, χωρίς όμως να αναγγέλλει την έναρξη του πολέμου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε εφαρμογή της υπόσχεσης του προέδρου Μπους για έναν ανελέητο και παρατεταμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή της επιχείρησης "Απεριόριστη Δικαιοσύνη".

    [04] Εξεταστέα ύλη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "περίπου ίδια με την περσινή είναι η διδακτέα - εξεταστέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων της Β και Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Η ύλη των εξεταζομένων μαθημάτων θα καθοριστεί από κάθε σχολείο ξεχωριστά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "την ύλη των εννέα μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά τον Ιούνιο του 2002 οι μαθητές της Β και Γ Λυκείου έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά φέτος η ύλη των υπολοίπων μαθημάτων που εξετάζονται μέσα στο σχολείο δεν θα είναι απολύτως κοινή για όλους τους μαθητές αφού αυτή δεν καθορίζεται από το ΥΠΕΠΘ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με ελάχιστες και όχι σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, η φετινή διδακτέα και εξεταστέα ύλη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες δηλαδή λιγότερο από ένα δεκαήμερο μετά την έναρξη του σχολικού έτους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "λίγες μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και νωρίτερα από πέρσι, οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Ενιαίου Λυκείου είναι σε θέση να γνωρίζουν την ύλη στην οποία θα εξεταστούν στο τέλος της χρονιά. Σε γενικές γραμμές, εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι η φετινή ύλη δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Μαθηματικά και τη Φυσική και των δύο τάξεων η ύλη είναι ίδια".

    [05] ΚΥΣΕΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "γιγάντια "ομπρέλα ασφαλείας" στην οποία θα συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί (εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στους 50.000) θα ανοίξει πάνω από τη χώρα μας με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών μαζικών τρομοκρατικών ενεργειών κατά τη διάρκεια της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σε αναθεώρηση των δομών τους προχωράνε οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, παράλληλα με τη σύσταση Εθνικού Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων, ουσιαστικά δηλαδή ένα άτυπο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο, οι Ενοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε αναδιοργάνωση ενόψει "των νέων δεδομένων της εποχής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ρίχνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προσανατολίζεται προς την αλλαγή της πολιτικής εθνικής άμυνας της χώρας μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα μας".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η προστασία της Ελλάδας και των πολιτών της από τρομοκρατικά χτυπήματα, θα αποτελεί βασικό στόχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με την εφαρμογή της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης , όπως αυτή σχεδιάστηκε τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την επαναφορά - και επίσημα - του δόγματος περί καταστολής του εσωτερικού εχθρού, του εχθρού λαού, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ανά τον κόσμο πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των Αμερικανών , σηματοδοτεί η αναπροσαρμογή του δόγματος των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων που συζήτησε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ)".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "στην έγκριση της νέας πολιτικής εθνικής άμυνας με αναβαθμισμένη την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο αμυντικό δόγμα προχώρησε το ΚΥΣΕΑ συζητώντας παράλληλα και την ενεργοποίηση ενός διυπουργικού κέντρου χειρισμού κρίσεων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "τις κατευθύνσεις σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στην κρίση της διεθνούς τρομοκρατίας έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που είχε μεν αντικείμενο την ανώτατη στρατιωτική αναθεώρηση πλην όμως το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιεστράφη στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "τη θεσμοθέτηση νέου διυπουργικού Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών που προσλαμβάνουν στρατιωτικό - πολεμικό χαρακτήρα αποφάσισε χτες το ΚΥΣΕΑ. Οι λεπτομέρειες για τη σύσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου Οργάνου θα καθοριστούν με ευθύνη του πρωθυπουργού σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου".

    [06] Ελληνική Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "αβεβαιότητα για τις διεθνείς εξελίξεις προκαλούν τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Παράλληλα, ο Γιάννος Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι δυναμική θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να "τρέχει" με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την ευρωζώνη"

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "καταλυτικό προβλέπεται ότι θα είναι το διεθνές οικονομικό "ντόμινο" για την ελληνική οικονομία. Ηδη, ο κ. Παπαντωνίου που προ εβδομάδος έλεγε ότι "δεν δικαιολογείται ιδιαίτερη ανησυχία", τώρα δηλώνει ότι "δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη των επιπτώσεων". Προφανώς συνειδητοποίησε και αυτός τις τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χωρίς φρένο οι αγορές. Δεν μπορεί να αντισταθεί η WALL STREET".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψηφίζουν "όχι" σε τυφλό κτύπημα. Αποκαλυπτική δημοσκόπηση της GALLUP INTERNATIONAL σε 34 χώρες ανατολής και δύσης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ερείπια" όλα τα χρηματιστήρια. Ερχεται ύφεση λένε οι αναλυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μακρύς ο δρόμος για το τέλος της κρίσης. Η εικόνα των αγορών διαψεύδει τους αισιόδοξους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Τελευταίο πτωτικό κύμα. Υπό την απειλή ύφεσης και τον φόβο πολεμικής ανάφλεξης. Αβέβαιο πότε και που θα τελειώσει".

    [08] Διεθνή χρηματιστήρια

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Κρίση-ντόμινο, βγαλμένη μέσα από τα ερείπια του Μανχάταν, απειλεί ευθέως τις διεθνείς αγορές, με τις οικονομικές παρενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου να αποκαλύπτονται ήδη με καταιγιστικά τρόπο. Τουλάχιστον 36 χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, με πρώτη την Wall Street, υπέκυψαν χθες σε νέες βαριές απώλειες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 September 2001 - 19:01:54 UTC