Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ενοπλες Δυνάμεις - Αλλαγές
  • [04] Αφγανοί πρόσφυγες
  • [05] Αντιπολεμική πορεία
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Οι επιπτώσεις από την κρίση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/09/2001

    Οι αλλαγές στη δομή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, το δράμα των Αφγανών προσφύγων, η χθεσινή αντιπολεμική συγκέν-τρωση στην Αθήνα και η επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ στην Αθήνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.  

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκτακτα μέτρα για βιοχημικό πόλεμο. Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το χάλι της δημόσιας διοίκησης ... Τι ομολόγησε κατά την επίσκεψή του στον Συνήγορο του Πολίτη ο πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόγνωση. Εκατομμύρια τα θύματα των Ταλιμπάν.

    Η ΑΥΓΗ: Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή για πόλεμο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 15 νεκροί στη Βουλή της Ελβετίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στόχοι και στην Ευρώπη. Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν και χτυπήματα εκτός Αμερικής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομάδες χημικού πολέμου στον Ελληνικό Στρατό.

    ΕΘΝΟΣ: Νέα τάξη στη ζωή μας. Μέτρα ασφαλείας: Η κυβέρνηση υλοποιεί τις αποφάσεις της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χαίρε Πάπα οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε ξένους η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια και ζητά βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρατός 2 ταχυτήτων λόγω τρομοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φως στο τούνελ του Μπιν Λάντεν. Ταλιμπάν: Τον βρήκαμε, του ζητήσαμε να φύγει.

    ΕΣΤΙΑ: Ντροπή για την Ελλάδα. Οι χθεσινές εικόνες από το συλλαλητήριο.

    Espresso: Υποπτες κλοπές! Τι ψάχνουν οι δράστες στις σημειώσεις του Τριανταφυλ-λόπουλου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αδιέξοδο οι Ταλιμπάν. Η παγκόσμια πίεση προκαλεί εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πόλεμος" στο παρασκήνιο. Ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν επιδιώκει η Ουάσιγκτον.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10 ύποπτοι υπό παρακολούθηση στην Ελλάδα. Για διασύνδεση με τους τρομοκράτες στις ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Μη μιλάς, μη γελάς ..." εκτίθεται η Ελλάς! Συστάσεις φιλοαμερικανισμού για το ... καλό μας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλειώδης απάντηση του λαού της Αθήνας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκτακτη σύσκεψη τρόμου για μέτρα ασφαλείας σε: υδραγωγεία, Μετρό, ΔΕΗ, αεροδρόμια, λιμάνια.

    Η ΧΩΡΑ: Σε ανάκριση Μίνως και Μυτιληναίος. Πώς φαγώθηκαν δισεκατομμύρια στο Χρηματιστήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μισθωτοί με "νοίκι". Ολες οι λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που συζητείται στη Βουλή.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκδικούμενος πολίτης σκότωσε χθες 14 βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Ελβετίας.

    [03] Ενοπλες Δυνάμεις - Αλλαγές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων ευέλικτων και εφοδιασμένων με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας εξήγγειλε ο υπουργός Αμυνας". ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "ειδική στρατιωτική μονάδα για την αντιμετώπιση κινδύνων από προσβολές με ραδιοβιολογικά και χημικά όπλα συγκροτεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας από τις νέες απειλές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων έχει ως στόχο η υλοποίησις της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεωρήθεως η οποία προωθείται από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι προτεραιότητες της αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης επιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της μαζικής εισβολής προσφύγων. Ομως, το νέο αμυντικό δόγμα οδηγεί και σε αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις με την πρόληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών και τη συγκρότηση εφεδρείας άμεσης ετοιμότητας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "το τεράστιο "κεφάλαιο" της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης άνοιξε χθες και επίσημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος προσδίδοντας χαρακτήρα επείγουσας προτεραιότητας και δίνοντας χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το έτος 2003".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "ειδικό τμήμα ραδιοβιοχημικού πολέμου δημιουργεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού σύμφωνα με χτεσινή εξαγγελία του Ακη Τσοχατζόπουλου. Το τμήμα αυτό θα επανδρωθεί με στελέχη του στρατού που ήδη έχουν αποφοιτήσει από ειδικά σχολεία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση Βιοχημικού Πολέμου".

    [04] Αφγανοί πρόσφυγες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "μετά τα αθώα θύματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, εκατομμύρια Αφγανοί κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα εξαιτίας του τυφλού φανατισμού των Ταλιμπάν. Η έξοδος προσφύγων από το Αφγανιστάν προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά μιας ανθρωπιστικής κρίσης για την οποία οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σημάδια κάμψης μεταδίδει το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, καθώς φαίνεται να πιέζεται πολλαπλώς από το εσωτερικό και το εξωτερικό και δεν δείχνει ικανό να αντιμετωπίσει το κύμα φυγής του πληθυσμού προς το Πακιστάν ούτε την αυξανόμενη πίεση των αντικαθεστωτικών της Βόρειας Συμμαχίας, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία".    

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "οικονομική βοήθεια, ύψους ενός εκατομμυρίου δολλαρίων θα προσφέρει η Ελλάδα για Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στο Ιράν και στο Πακιστάν. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διευκρι-νίζοντας ότι 500.000 δολ θα δοθούν στην ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα αλλά 500.000 δολ σε μη κυβερνητικές οργανώσεις".

    [05] Αντιπολεμική πορεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν αρχή, η αρχή ενός κινήματος κατά του πολέμου, κατά της εμπλοκής της χώρας μας στο έγκλημα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ εις βάρος όλων των λαών του κόσμου κατά του περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών". 

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι" η πρώτη αντιαμερικανική - αντιπολεμική διαδήλωση έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα, η δεύτερη προγραμματίζεται για αύριο το βράδυ και η κυβέρνηση, ιδιαίτερα ανήσυχη από την έκταση που έχουν λάβει οι λαϊκές αντιδράσεις στους δρόμους, τις πλατείας αλλά και τα ... γήπεδα, συνιστά αυτοσυγκρά-τηση, επικαλούμενη την διεθνή εικόνα της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με την δημιουργία εκτενών επεισοδίων προσπάθησαν χθες το βράδυ, γνωστοί - άγνωστοι που κινούνται στον αναρχικό χώρο, να αμαυρώσουν την αντιπολεμική συγκέντρωση που είχε οργανωθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, με αφορμή την επικείμενη στρατιωτική επίθεση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "ήταν μια καλή αρχή" δήλωσαν οι διοργανωτές της χθεσινής αντιπολεμικής συγκέντρωσης και πορείας προς τη Βουλή καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Το χθεσινό συλλαλητήριο εξελίχθηκε ομαλά προκαλώντας προφανώς αισθήματα ανακούφισης στην κυβέρνηση, η οποία ανησυχούσε για τυχόν δυσάρεστες προεκτάσεις οι οποίες θα εξέθεταν τη χώρα διεθνώς, όπως είχε δηλώσει μια ημέρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "ευρύτατη πολιτική στήριξη από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνει η αυριανή αντιπολεμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα "Το αίμα των αθώων στη Νέα Υόρκη δεν απαντιέται με το αίμα των αθώων στο Αφγανιστάν". Την ίδια ώρα στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ οι Αμερικανοί πολίτες θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπους και θα καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "αντιπολεμικά συλλαλητήρια μετά ...ξύλου στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδες αναρχικών, που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στη χθεσινή πορεία, συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονο επεισόδιο, που ευτυχώς δεν είχε σοβαρούς τραυματισμούς".

    [06] Ολυμπιάδα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "πρόσκληση για κατάταξη" προς τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 απέναντι στην τρομοκρατία απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση". 

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "πιέζει για εναλλακτικά σενάρια η ΔΟΕ την ελληνική πλευρά, καθώς είναι προφανές ότι οι χρόνοι για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν βγαίνουν".

    Σύμφωνα με την Espresso, διπλή γροθιά ... για την αθηναϊκή Ολυμπιάδα από το νέο πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Η μια με εμπιστευτική του επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής και η άλλη με δηλώσεις του στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης. Και οι δύο με κοινό παρανομαστή: καθυστερούν τα ολυμπιακά έργα στην Αθήνα".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "από γεύματα και δείπνα στο ΠΑΣΟΚ καλά πάνε. Οσο πλησιάζει ο χρόνος του συνεδρίου τόσο τα στελέχη του κόμματος προσπαθούν να βρουν νέες συμμαχίες και να πάρουν καλύτερη θέση εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ . Μέλη της προερχόμενα από το "εκσυγχρονιστικό" μπλοκ πληροφορούνται ότι "κόβονται" από την πριμοδότηση για εκλογή στη νέα ΚΕ του Κινήματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "μετά λοιπόν τον Ακη και τη Βάσω ο εν αναμονή γραμματέας του κόμματος συναντήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη με τον Κώστα Σκανδαλίδη αλλά και με τον Θεόδωρο Πάγκαλο - σε ταβέρνα, βεβαίως βεβαίως. από γεύμα σε γεύμα, από ραντεβού σε ραντεβού ο Λαλιώτης εξασφαλίζει τη στήριξη που χρειάζεται ώστε να διαψεύσει όσους έχουν ξεκινήσει σπέκουλα για την υποψηφιότητά του".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Περιορισμένες οι επιπτώσεις. Εκτιμήσεις του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Λίστα με 74 μετοχές για Short selling".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η κρίση ακουμπά πλέον βιομηχανία και εμπόριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναπτυξιακά αντίδοτα ζητούν οι επιχειρήσεις".

    [09] Οι επιπτώσεις από την κρίση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία βλέπει η διοίκηση του ΣΕΒ από την κρίση που ακολούθησε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες προς το παρόν επικεντρώνονται στις αεροπορικές εταιρίες και τον τουρισμό. Αντίθετα το εμπόριο καταγράφει ήδη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη λιανική αγορά λόγω της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει ακόμα το απαντητικό χτύπημα των ΗΠΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 28 September 2001 - 14:20:11 UTC