Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νέα κυβέρνηση
  • [04] Οικονομική πολιτική
  • [05] Απογευματινά ιατρεία
  • [06] Αφγανιστάν
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] Οικονομική πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/10/2001

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, οι φόβοι για νέα κρούσματα της νόσου του άνθρακα και η οικονομική πολιτική, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΕΣΥ πληρώνεις. 45.000 θα στοιχίζει η απογευματινή εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανέλαβαν οι "Μανωλιοί" και οι άλλοι. Κ. Καραμανλής: "Ανα-παλαίωση με κουρασμένα πρόσωπα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αντικειμενικά κριτήρια από την πίσω πόρτα. Αιφνιδιαστική κίνηση από το υπουργείο Οικονομικών.

    Η ΑΥΓΗ: Πόλεμος κατά αμάχων! Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν χωριό στο Αφγανιστάν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πανικός για τις εκλογές. 49 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζη-τούν μέσω της Βουλής τους φακέλους με όλες τις συμβάσεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πρέπει να τρέξουμε!" Οι οδηγίες και οι εντολές προς τους υπουργούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τέρμα το τζάμπα στα νοσοκομεία. Με υπουργική απόφαση νόμιμο το "φακελάκι".

    ΕΘΝΟΣ: Σφίγγει τα λουριά. Σκληροί κανόνες από Σημίτη στους υπουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσφυγή στο ... λαϊκό Συμβούλιο Χαρίτων. Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στρατιές συμβούλων στα υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θεσμός η παραπαιδεία, με τιμολόγιο η Υγεία.

    ΕΣΤΙΑ: Τα παιδία παίζει. Ετσι έγινε ο ανασχηματισμός.

    Espresso: Η περίεργη υπόθεση του επιχει-ρηματία και της ερωμένης του. Τι κρύβεται πίσω από τον άγριο ξυλοδαρμό της ηθοποιού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών. Το πρώτο δείγμα γραφής της "νέας" κυβέρνησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αρχίζουν τα δύσκολα. Κ. Σημίτης: Η δική μας επίδοση κρίνει την πορεία του τόπου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρινόμαστε απ' τη διαχείριση των χρημάτων του λαού. Προειδοποίηση Σημίτη σε υπουργούς.

    ΝΙΚΗ: "Μετανοώ δέσποτα". Ο εκσυγχρονισμός πάει στον ... παράδεισο. Υποχώρηση στο Εκ-κλησιαστικό. Συνάντηση Σημίτη με Χριστόδουλο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατύτατη αντιπολεμική συσπείρωση. Παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερι-κανική πρεσβεία την Πέμπτη, 8 Νοέμβρη.

    Traffic news: Γιατί έδειραν αλύπητα την πρωταγωνίστρια του "Καλημέρα ζωή".

    Η ΧΩΡΑ: Πρεμιέρα με δηλητήριο, κλάματα και ομολογία των εγκλημάτων τους. Συντροφικά μαχαιρώματα στις αλλαξοκαρεκλιές των υπουργείων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε κώμα ο τουρισμός. Το τρομοκρατικό χτύπημα και ο πόλεμος ανατρέπουν τα σχέδια των διακοπών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στρατηγικό σχέδιο πρώτη φορά για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλος εορτασμός για τη διπλή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Επους του '40.

    [03] Νέα κυβέρνηση

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Σαφή προειδοποίηση προς τους υπουργούς να ελέγξουν τις δαπάνες των υπουργείων τους απηύθυνε χθες ο Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι "κρινόμαστε" από τον λαό για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή οι πρώτες τριβές παρουσιάστηκαν στην κυβέρ-νηση για τις αρμοδιότητες των υφυπουργών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "τα προβλήματα που ζητούν άμεση αντιμετώπιση χωρίς χρονοτριβές βρίσκονται ενώπιον της νέας κυβέρνησης την επόμενη μέρα μετά τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με κοινή εκτίμηση, οι βασικές προτε-ραιότητες της κυβέρνησης είναι η οικονομία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ενίσχυση της περιφέρειας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αυστηρούς κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς στη συνε-δρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης "σφίγγει τα λουριά" αποφασισμένος να μην επιτρέψει αρνητικά φαινόμενα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως στο παρελθόν με την έλλειψη αλληλεγγύης και τις δημόσιες διαφοροποιήσεις".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "το ντεμπούτο της νέας κυβέρνησης Σημίτη έγινε με συντροφικά μαχαι-ρώματα, αιχμές που αποτελούσαν και κάρφωμα των εγκλημάτων των προκατόχων τους, ικανή δόση από φαρμάκι και άφθονα δάκρυα. Ακης, Βάσω και Φαρμάκης ήταν οι πιο αιχμηροί".

    Στο σχόλιό της η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "η νέα κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια των καθυστερήσεων γιατί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα πάντα είχαν βαλτώσει εξαιτίας των εσωκομματικών συγκρούσεων στο ΠΑΣΟΚ του συνεδρίου και βεβαίως του προαναγγελθέντος από μήνες ανασχηματισμού".

    [04] Οικονομική πολιτική

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "βελτίωση ανταγωνιστικότητας, επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών, επίλυση Ασφαλιστικού και πραγμα-τική σύγκλιση οι άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδου-λάκη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση αφού ξεπέρασε τις επισημότητες και τις ευσυγκίνητες παραδόσεις-παραλαβές, από νωρίς χθες το απόγευμα βρέθηκε αντιμέτωπη με το πλήθος των προβλημάτων και τις εντολές του πρωθυπουργού για συλλογικότητα, απ-αλλαγή από τα βάρη του πολιτικού κόστους και έλεγχο των δαπανών".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "μεγάλες και επείγοντος χαρακτήρος είναι όλες οι εκκρεμότητες του Οικονομικού Επιτελείου, που χθες ανέλαβε "δράση" υπό τη νέα σύνθεσή του. Επί πλέον, καλείται να συγκεράση πολλούς και αντιφατικούς στόχους, ενώ θα πρέπει να αλλάξη σε πολλές περιπτώσεις και το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται".

    Η Traffic news τονίζει ότι "τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανάπτυξης προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου".

    [05] Απογευματινά ιατρεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "έτοιμη για υπογραφή είναι η υπουργική απόφαση για τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσο-κομείων, που θα κοστίζει μέχρι και 44.000 δραχμές και θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευ-ματοποίηση, κάνοντας τα νοσοκομεία μόνο κατ' όνομα δημόσια".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "μεταφορά του κόστους λειτουργίας - ή έστω μέρους αυτού - των νοσοκομείων από τον κρατι-κό προϋπολογισμό στους Ελληνες ασθενείς επιχειρεί το υπουργείο Υγείας με την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των περίφημων απογευματινών ιατρείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "εξοντωτικές θα είναι για τους ασθενείς οι αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Η επίσκεψη σε έναν καθηγητή Χειρουργικής θα κοστίζει περίπου 45.000 δρχ ενώ σε έναν καθηγητή Παθολογίας περίπου 30.000 δρχ. Το 40% της αμοιβής αυτής θα παρακρατείται από το νοσοκομείο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "σε τροχιά ενεργοποίησης μπαίνει ο πολυσυζητημένος θεσμός των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές στο χώρο της υγείας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ο Αλέκος Παπαδόπουλος με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που κατάρτισε και από τις αρχές του 2002 θα αποτελεί νόμο του κράτους, θέτει σε ιδιωτική τροχιά τα δημόσια νοσοκομεία. Νομιμοποιεί το "φακελάκι", αποκαλώντας το, πλέον, αμοιβή επίσκεψης στο απογευματινό ιατρεία. Ποσό που κατά μέσο όρο φτάνει τις 30 χιλιάδες δραχμές, το οποίο καλείται να πληρώσει ο ασθενής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "από το κακό στο χειρότερο οδηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας. Υποχρεώνει τους ασθενείς-βιοπαλαιστές, που απευθύνονται στα Δημόσια Νοσοκομεία, να πληρώνουν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους, προκει-μένου να εξετασθούν από ένα εξειδικευμένο γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία".

    [06] Αφγανιστάν

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "με αδιάκοπους βομβαρδισμούς, βόρεια της Καμπούλ, οι Αμερικανοί ενισχύουν τη Βόρεια Συμμαχία στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν ανοίγοντας δρόμο για την κατάληψη της Καμπούλ. Ομως, δυο βδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν καν που κρύβεται ο Μπιν Λάντεν".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "η λαίλαπα των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν συνεχίστηκε χθες για 18η μέρα και, όπως λένε οι Ταλιμπάν, προσέθεσαν και 52 αμάχους στα "παράπλευρα" θύματά τους. Τα βομβαρδιστικά χτύπησαν ένα χωριό κοντά στο Κανταχάρ, με αποτέλεσμα τη σφαγή χωρικών, στην πλειοψηφία τους νομάδων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "τις βόρειες και βορειοανατολικές περιφέρειες της Καμπούλ, βομβάρδισαν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης τα αμερικανικά αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στην επέλασή τους προς την αφγανική πρωτεύουσα".

    [07] Τρομοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "η εμφάνιση του άνθρακα στο πλατύσκαλο του Λευκού Οίκου έχει προκαλέσει ανησυχία. Οι υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως, στην ουσία τρέμουν την εμφάνιση ενός άλλου μικροβίου, της ευλογιάς. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί τέτοιο κρούσμα μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν πως η χώρα τους πρέπει να θωρακιστεί και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

    Η Espresso τονίζει ότι "τη σκυτάλη του τρόμου παίρνει ο ιός της ευλογιάς από το βάκιλο του άνθρακα! Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του συναγερμού ξεκαθαρίζοντας ότι η ευλογιά δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, παρά μόνο με εμβόλια".

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στόχος η ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με το πρώτο "μήνυμα" του κ. Ν. Χριστοδουλάκη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι 5 αλλαγές που προωθώ στην οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, έδωσε χθες το στίγμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ο "Πύργος της Βαβέλ" και οι 7 Ολυμπιακοί υφυπουργοί".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λίστα αναμονής και προσδοκιών της αγοράς".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κρίσιμο τέστ με ΕΤΒΑ. Τολμηρή λύση αναμένουν οι αγορές".

    [09] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί η οικονομική πολιτική, η οποία θα επιδιώξει την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της αντοχής στις διεθνείς διαταραχές. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδου-λάκης, κατά την παραλαβή του ενοποιημένου πλέον πρώτου τη τάξει υπουργείου από τον κ. Γ. Παπαντωνίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 October 2001 - 7:33:28 UTC