Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-10-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/10/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση - Οικονομία
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Γ. Παπανδρέου - Περιοδεία
  • [06] Ανασχηματισμός - Δηλώσεις - Σχολιασμοί
  • [07] Μοσχονάς - Αβραμόπουλος
  • [08] Εμπορική Τράπεζα
  • [09] Ασφαλιστικό
  • [10] Νοσοκομεία
  • [11] Αλβανία
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΕΤΒΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/10/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι στόχοι της νέας κυβέρνησης και η απολογία των υπεύθυνων του ατυχήματος στο "Σέϊλορ" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΡΙΖΟΣεστο Αυτόφωρο. Οδηγώντας μεθυσμένος έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βγαίνουν τα μαχαίρια. Οργή στελεχών για τον σημητικό ανασχηματισμό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις δύο ταχυτήτων. Αρχίζει νέος γύρος για το Ασφαλιστικό.

    Η ΑΥΓΗ: Απλώνεται η αντιπολεμική διάθεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αγωνία: Εκλεψαν χημικά από την Αλβανία. Ποιοί τα πήραν και που τα πήγαν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τρία πρώτα αγκάθια της νέας κυβερνήσεως. Εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σκνίπα στο μεθύσι ο Δημήτρης Ρίζος! Επεσε στις 6.50 το πρωί πάνω σε τρία αυτοκίνητα, στο κέντρο της Αθήνας.

    ΕΘΝΟΣ: Ανω-κάτω 4 υπουργεία. Τελωνειακός κώδικας: Πόλεμος Αστυνομικών, Λιμενικών, Τελωνειακών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με το "κολιέ" 7 υφυπουργών πνίγουν την Γιάννα. Εμπλοκή αρμοδιοτήτων και χάος για την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετωπική υπουργών - υφ-υπουργών. Απίστευτο αλαλούμ και τρομακτικά προβλήματα με το "καλημέρα" της νέας κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μούδιασε ο "αετός". Απορούν οι ΗΠΑ με την ισχυρή αντίσταση στο Αφγανιστάν.

    ΕΣΤΙΑ: Φθάνει πια ο εμπαιγμός. Να δεσμευθή στην Βουλή ο πρωθυπουργός.

    Espresso: Ποιός καθοδηγούσε την Παπαδά από το κινητό που θα με πετάξουν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα οικονομική συνταγή από Χριστοδουλάκη-Ακη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι πρώτες δυσκολίες. Αεροπορική υποστήριξη προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Συμμαχία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απότομη προσγείωση υπουργών στην καθημερινότητα. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αθήνα, μπλοκ άουτ στην Κρήτη.

    ΝΙΚΗ: Οι "γλάστρες" του 2004. Οι υπουργοί δεν δίνουν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κατακραυγή για το νέο χαράτσι σε ασθενείς και ταμεία.

    Traffic News: Σατανική γυναίκα! Αυτή πλήρωσε τους μπράβους.

    Η ΧΩΡΑ: Τρώγονται σαν τα σκυλιά! Αλαλούμ: πάνε πίσω 6 μήνες όλα τα νομοσχέδια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 7.674 σπίτια στο σφυρί. Μέσα σε 22 μήνες στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανασχηματισμός...και πάλι τη Δευτέρα για το 2004! Τριβές για τις αρμοδιότητες των έξι υφυπουργών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πάντα συγκινεί τους Θεσσαλονικείς ο μεγάλος τους Αγιος Δημήτριος.

    [03] Κυβέρνηση - Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "το σχέδιο προϋπολογισμού του 2002 έχει ξεπερασθεί ήδη από τις εξελίξεις και πρέπει να αναθεωρηθεί. Η πώληση της ΕΤΒΑ εγείρει οικονομικά-πολιτικά διλήμματα. Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής αναμένεται ότι θα προκαλέσει, ανεξαρτήτως αγοραστή, την αντίδραση των συνδικάτων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "οι ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις της οικονομικής θέσης της χώρας, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ανταγωνιστι-κότητας, οδηγούν τη νέα ομάδα διεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής σε αναθεωρήσεις και αναπροσαρμογές".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με τρόπο σαφή και ειλικρινή πρέπει επίσης να διατυπωθή η θέσις της Κυβερνήσεως σε μείζονα θέματα όπως η αποκρατικοποίησις, η συρρίκνωσις του Κράτους, η απελευθέρωσις των αγορών, η βελτίωσις της ανταγωνιστικότητος. Κυριώτατα ο κ. Σημίτης οφείλει να δώση ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής για την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων και επιχειρηματιών".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στις μεγάλες προσδοκίες που γεννά το νέο κυβερνητικό σχήμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αναφέρεται έκθεση του γνωστού βρετανικού οίκου οικονομικών αναλύσεων HILFE. Σύμφωνα με την έκθεση, το νέο σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, περί μετριοπαθών μεταρρυθμίσεων, είναι ικανό να προωθήσει τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, καθώς και ορισμένες δομικές αλλαγές".

    [04] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μεσοβέζικη θέση για την ένταξη της Κύπρου πήρε μιλώντας χθες το βράδυ στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι. Ικανοποίησε μεν επαναλαμ-βάνοντας τη θέση ότι η λύση του πολιτικού προ-βλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης, δεν έκρυψε, έστω και έμμεσα όμως ότι οι απώτερες επιθυμίες των Ευρωπαίων είναι άλλες"!

    Αντίθετα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με το ένα πόδι στην Ευρώπη βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόντι χθες στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ρομάνο Πρόντι όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ αλλά υπερτόνισε το γεγονός ότι θα βρίσκεται "μεταξύ του πρώτου κύματος διεύρυνσης".

    Σύμφωνα με την Espresso, "νέες τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονται μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Μόλις έγινε γνωστό ότι οι πολύμηνες έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων κατέληξαν σε θετικά αποτελέσματα η Αγκυρα έσπευσε να απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα για "προάσπιση των συμφερόντων της" στα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί".

    [05] Γ. Παπανδρέου - Περιοδεία

    H Traffic News υποστηρίζει ότι "τα μέτωπα του πολέμου αναμένεται να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός εξασφάλισε συγκεκριμένες ημερομηνίες κι έτσι θα συναντηθεί την 1η Νοεμβρίου με την ηγεσία του Πακιστάν και στις 2 και 3 του μήνα με την ηγεσία του Ιράν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "τη βούληση της ΕΕ να διευρύνει τις σχέσεις της με το Πακιστάν και το Ιράν αναμένεται να τονίσει στην περιοδεία που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    [06] Ανασχηματισμός - Δηλώσεις - Σχολιασμοί

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αναστάτωση σε 4 υπουργεία και θύελλα αντιδράσεων στον χώρο της Αστυνομίας και του Λιμενικού προκάλεσε η ψήφιση στη Βουλή του νέου Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, που καθορίζει τις αρμοδιότητες των τελωνειακών αρχών στις εισόδους και εξόδους της χώρας".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "δύο μέρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις αρμοδιότητες των...2004 υφυπουργών του "ολυμπιακού κύκλου" αποκαλύπτει ότι το πολυπληθές του κυβερνητικού σχήματος εξυπηρετεί πρωτίστως την διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και την εκτόνωση της δυσφορίας των ουκ ολίγων δυσαρεστημένων από την μη "αξιοποίησή" τους βουλευτών".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "σε "γλάστρες" τείνουν να μετατραπούν οι υφυπουργοί που όρισε ο πρωθυπουργός για τις "ολυμπιακές υποχρεώσεις" των αρμόδιων υπουργείων, καθώς οι αντίστοιχοι υπουργοί όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουν την αρμοδιότητα των "ολυμπιακών υποχρεώσεων" που τους αναλογούν, αλλά ήδη φρόντισαν να μοιράσουν τους τομείς ευθύνης τους, σύμφωνα με τη δική τους βούληση".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ήδη, ξέσπασαν άγριοι σκυλοκαβγάδες στη νέα κυβέρνηση Σημίτη για τις αρμοδιότητες και τα "φιλέτα". Οι υφυπουργοί...ψάχνουν για δουλειά και ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα αναλαμβάνει ρόλο διαιτητή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "προς επίρρωσιν των ισχυρισμών που διατύπωσαν από την πρώτη στιγμή κορυφαία στελέχη της ΝΔ ήρθαν και τα αποτελέσματα δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TEMPO, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με αυτά τα 2/3 των Ελλήνων αισθάνονται λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από τον ανασχηματισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου ότι μεμονωμένες φωνές μέσα στο κόμμα επιθυμούσαν να παρέμβει σε υποθέσεις που είχαν πολιτικές διαστάσεις και κυρίως σε διώξεις εισαγγελέων κατά πολιτικών".

    [07] Μοσχονάς - Αβραμόπουλος

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "βαρύς θα είναι ο χειμώνας" στον Δήμο Αθηναίων για τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, προειδοποιεί ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελος Μοσχονάς ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης με αιχμή, όπως υποστηρίζει "υποθέσεις οικονομικής κακοδιαχείρισης". Ηδη, τη Δευτέρα που έρχεται ο κ. Αγγελος Μοσχονάς έχει δηλώσει πως θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με υπόθεση που αφορά στην ανάθεση έργων ηλεκτροφωτισμού σε ιδιωτική εταιρία από την πλευρά του δήμου".

    [08] Εμπορική Τράπεζα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "ζημιά ύψους 400 δις δρχ υπέστη η Εμπορική Τράπεζα από την παράνομη δράση που ανέπτυξαν πέντε ανώτατα στελέχη της. Η υπόθεση ανατέθηκε ήδη σε ειδικό ανακριτή, ενώ οι κατηγορίες που απήγγειλε, μετά από εξονυχιστική έρευνα, ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας κατά παντός υπευθύνου είναι απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος".

    [09] Ασφαλιστικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "διερευνητικές συναντήσεις με τα συνδικάτα θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να ξεκινήσει τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως είπε, οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ο κ. Ρέππας, "θα θέσει ξανά επί τάπητος το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης σε μια πρώτη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το επίσημο ραντεβού ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και τους συνδικαλιστές θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθούν οι βασικές αρχές που θα διέπουν τον διάλογο. Τόσο ο Δημήτρης Ρέππας όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Ροβέρτος Σπυρόπουλος θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου".

    [10] Νοσοκομεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "κατακραυγή ξεσήκωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για το χαράτσι των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία με επισκέψεις που φτάνουν μέχρι 44.000 δρχ καθώς και η προσπάθεια εμπορευματοποίησης των κυριότερων λειτουργιών μέσα στα νοσοκομεία".

    [11] Αλβανία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ σοβαρότατα - μετά τον ΤΡΟΜΟ που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αμερική και την Ευρώπη από τις επιστολές που ταχυδρομούνται με ΑΝΘΡΑΚΑ - η ΚΛΟΠΗ μεγάλων ποσοτήτων ΧΗΜΙΚΩΝ και ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ από την γειτονική μας Αλβανία".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρώτος κόμπος η ΕΤΒΑ. Η απόφαση τη Δευτέρα από Χριστοδουλάκη-Τσοχατζόπουλο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Περίεργη πίεση στη μετοχή της Εμπορικής. Ποιοί ρευστοποιούσαν μετοχές λίγο πριν γίνει γνωστή η άσκηση εισαγγελικής δίωξης;"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρώτες κόντρες υπουργών για την ΕΤΒΑ. Σε νέο αδιέξοδο η διαδικασία της πώλησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Για 681,5 δις. η υποθήκη του Γ' ΚΠΣ έως το 2007. Τιτλοποιούνται έσοδα χάριν του δημοσίου χρέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κύμα σκανδαλολογίας με θύμα τη Σοφοκλέους. Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση".

    [13] ΕΤΒΑ

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Σε θρίλερ εξελίσσεται η πώληση της ΕΤΒΑ. Η συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, δεν κατέληξε πουθενά παρά τις έντονες παρα-σκηνιακές διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 26 October 2001 - 14:17:52 UTC