Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΕΕ - Διεύρυνση
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Εξοπλισμοί
  • [06] Δημόσια Διοίκηση
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Δήλωση Γ. Παπανδρέου
  • [09] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
  • [10] Ελληνικό χρηματιστήριο
  • [11] Προϋπολογισμός
  • [12] Βαλκάνια - Περιοδεία Σημίτη
  • [13] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [14] Αφγανιστάν
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Χρηματιστήριο - Τουρισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/11/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Λαλιώτη, η διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του Αιρμπάς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσωρινή σύνταξη-εξπρές. Τι αναφέρει η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4 εκ. το αφορολόγητο. Τι προτείνει η Ομοσπονδία Εφοριακών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έφυγαν οι τύραννοι. Μπήκαν στην Καμπούλ με τραγούδια του Μίκη.

    Η ΑΥΓΗ: Έφυγαν οι Ταλιμπάν ήρθαν οι Μουτζαχεντίν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Άνοιγμα ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και την Αριστερά. Ο Λαλιώτης οδηγεί το Κίνημα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Ταλιμπάν καταρρέουν, άφαντος ο Μπιν Λάντεν. Η Καμπούλ έπεσε, ο (ανταρτο)πόλεμος μεταφέρεται στα βουνά.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.000 βιαστές κυκλοφορούν μεταξύ μας!

    ΕΘΝΟΣ: Λύση για 2 επιδόματα. Άναψε "πράσινο" για οικογενειακό-πολυτέκνων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά στην Καμπούλ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διπλό ναυάγιο στην εξωτερική πολιτική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι ευνοϊκοί όροι συνταξιοδότησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετά την πτώση. Καμπούλ: Χάος, σφαγές, πλιάτσικο, αλλά και εκδηλώσεις ενθουσιασμού.

    ΕΣΤΙΑ: Δόλιο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Παραδίδει την εξουσία μόνο για 10 μήνες.

    Espresso: Με βίασε ο γυμνασιάρχης! Θύμα παιδεραστίας 12χρονη μαθήτρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αισιοδοξία επιστρέφει στη Δύση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Από το 2002 το οικογενειακό επίδομα.Δέσμευση Γ. Φλωρίδη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βαρβαρότητες αλλά και ανακούφιση στην Καμπούλ.

    ΝΙΚΗ: Προς νέο εμφύλιο. Η Β. Συμμαχία χώρισε την Καμπούλ σε ζώνες επιρροής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μήνυμα αντιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό.

    Traffic News: "Τρέμω για τη Βάνα. Θα τη βρούμε δολοφονημένη"! Στενή συγγενής της ηθοποιού δήλωσε στην "Traffic".

    Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις ΙΚΑ. Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε εύκολα τη σύνταξή σας μέσα στο λαβύρινθο του ιδρύματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:16-17 βουλευτές θα βγάζει η Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέο σκηνικό. Οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στον ανταρτοπόλεμο. Έπεσε η Καμπούλ υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έπεσε η Καμπούλ. Υψώθηκε η αγωνία του κόσμου.

    [03] ΕΕ - Διεύρυνση

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "χαστούκι" στην Άγκυρα, εύσημα στην Κύπρο αλλά και δικαίωση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, συνιστά η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πορεία των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει πως η Κύπρος θα ενταχθεί ακόμη και χωρίς επίλυση του Κυπριακού, ενώ ψέγει την Άγκυρα για τις επιδόσεις της σε όλους τους υπό εξέταση τομείς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες την ετήσια "έκθεση προόδου" της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προαναγγέλλοντας ότι στα τέλη του 2002 "δέκα χώρες" μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα μπορούσαν να αρχίζουν ουσιαστικά διαπραγ-ματεύσεις ένταξης για τυπική προσχώρηση μέχρι το 2004 ενώ το καθεστώς της Τουρκίας αναβαθμίζεται σε "νέο στάδιο" παρ΄ όλο που δεν πληροί τα πολιτικά και οικονομικά "κριτήρια", και οι δύο βαλκανικές υποψήφιες χώρες, η Βουλγαρία και η Ρουμανία φαίνεται να "χάνουν το τρένο" της Ευρώπης".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε βαθύ λήθαργο. Έχασε την εξουσία στις 10 Οκτωβρίου 1993 και ήδη έχει συμπληρώσει στην αντιπολίτευση 8 συνεχή χρόνια. Έκτοτε έχει αλλάξει δύο αρχηγούς (Μητσοτάκη-Έβερτ) και έχει χάσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις (1996-2000). Την τελευταία τετραετία (από το 1997) ηγέτης της είναι ο Κ. Καραμανλής. αλλά ούτε αυτός έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα καθαρό ρεύμα νίκης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "ενώνει τη φωνή της με αυτήν των αγροτών η ΝΔ και παράλληλα ανεβάζει κι άλλο τους τόνους στο ζήτημα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "πολιτική ανοιγμάτων προς άλλους πολιτικούς χώρους , ιδιαίτερα προς την Αριστερά, θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ, με πρώτο στόχο τη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές- στα πρότυπα του 1998- αλλά και για να αμβλύνει την εικόνα του "αμιγώς δεξιού" κόμματος, που αποτρέπει την εισροή ψηφοφόρων από το χώρο της κεντροαριστε-ράς".

    [05] Εξοπλισμοί

    Η Espresso γράφει ότι "ένας ένας οι πρεσβευτές των χωρών που εμπλέκονται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα περνούν την πύλη του ελληνικού Πενταγώνου. Μετά τις αμερικανικές, τις ρωσικές και τις αγγλικές πιέσεις από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Γιάννο Παπαντωνίου, το χορό σέρνει σήμερα η Γερμανία. Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Κάρλ Χάινς Κούνα επισκέπτεται το μεσημέρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας".

    [06] Δημόσια Διοίκηση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "επί τάπητος είναι αποφασισμένη να θέσει η κυβέρνηση σαρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και στο εκλογικό σύστημα στην κατεύθυνση που εξήγγειλε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Ενδεικτικές μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές επιση-μάνσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, ο οποίος υπογράμμισε πως "ο κ. Σκαν-δαλίδης ανοίγει ένα διάλογο με τα άλλα κόμματα".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "οξύτατη επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι ακολουθεί μια πολιτική εκφοβισμού σε σχέση με το Κυπριακό, και προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις τουρκικές προκλήσεις".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "θορυβημένη από τις συνεχείς απειλές και προκλήσεις της Άγκυρας, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επέλεξε να απαντήσει δια του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ήταν τέτοια και τόσο έντονη που σαφώς παραπέμπει σε εποχές πριν από την εμφάνιση της λεγόμενες ελληνοτουρ-κικής προσέγγισης και παραπέμπει σε εποχές πριν από την ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας".

    [08] Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    Η Traffic News αναφέρει ότι" την εκτίμηση ότι η πτώση του αεροσκάφους της American Airlines στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης, ακόμα και αν αποδειχθεί τρομοκρατική ενέργεια, δεν θα αλλάξει κάτι, επειδή η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου".

    [09] ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αν τηρηθούν στο μέλλον, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όσα ελέχθησαν χθες στη συνάντηση αντιπρο-σωπειών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ από τους Κώστα Λαλιώτη και Νίκο Κωνσταντόπουλο, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι όχι απλώς μπορεί να σπάσει ο πάγος, αλλά ότι μπορεί και να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Η χθεσινή συνάντηση χαρακτηρί-σθηκε "πολύ καλή" και από τις δύο πλευρές".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "το θέμα της συνεργασίας στις δημοτικές που ενδιαφέρει πολύ το ΠΑΣΟΚ δεν ετέθη στη χθεσινή εθιμοτυπική συνάντηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου με τον Κώστα Λαλιώτη. Ωστόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του επίσκεψη στην Κουμουν-δούρου κατέθεσε πρόταση πολιτικού διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε , θα πρέπει να είναι "χωρίς προκαταλήψεις χωρίς προαπαιτούμενα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αλαζονεία, χωρίς ηγεμο-νισμούς και με σεβασμό στην αυτονομία" των κομμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "παρά το γεγονός ότι η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές...ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ, το βέβαιον είναι ότι ο "πάγος" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού έσπασε και παρά τις υπαρκτές και πανθομολογούμενες διαφορές η πολυπό-θητη συνεργασία στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές είναι προ των πυλών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με την πρωτοβουλία του νέου Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ γίνεται μια νέα αρχή για την εξομάλυνση στις σχέσεις των δυνάμεων αυτών, μια αρχή που ο κ. Λαλιώτης είχε την παρρησία να αντιμετωπίσει με αυτοκριτική διάθεση για τις παλαιότερες πρακτικές και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δημιούργησαν μια εν πολλοίς δικαιολογημένη δυσπιστία στις δυνάμεις των όμορων πολιτικών και κοινωνικών χωρών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "έφαγε … πόρτα και έφυγε "παγωμένος". Ο Κ. Λαλιώτης στη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο εμφανίσθηκε "μετανιωμένος" για τη μέχρι σήμερα στάση του κόμματός του απέναντι στο ΣΥΝ, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος που πάντοτε θεωρούσε το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς ως το κατ΄ εξοχήν "δοχείο διαστολής" του ΠΑΣΟΚ".

    [10] Ελληνικό χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την υπόθεση Χρηματιστήριο αναλαμβάνει προσωπικά, κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Επι-θυμεί, όπως αναφέρεται, να θέσει την κεφα-λαιαγορά στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων και να αποκαταστήσει το κύρος της στους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η ανάταξη της χρηματιστηριακής αγοράς κρίνεται επίσης αναγκαία, προκειμένου να αρχίσει να κινείται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων-μετοχο-ποιήσεων που σχεδιάζει το Δημόσιο".

    [11] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "υπό την επίδραση της διεθνούς υφέσεως αναθεωρούνται όλοι οι στόχοι και του εκτελουμένου εφετινού προϋπολογισμού και του καταρτιζομένου για το 2002 στο πλαίσιο της χαλαρώσεως του Προγράμματος Σταθερότητος. Συγκεκριμένως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης τα έσοδα του εφετινού προϋπολο-γισμού θα υποληφθούν των προβλέψεων με αποτέλεσμα το πλεόνασμα να περιορισθεί σε οριακά επίπεδα (0,1%). Για το 2002, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του πλεονάσματος περιορίζεται στο 1% (από 1,3%)".

    [12] Βαλκάνια - Περιοδεία Σημίτη

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "Βαλκανική περιοδεία" ξεκινά τις αρχές του νέου έτους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος εμφανίζεται ανήσυχος από την κατάσταση στην περιοχή ιδίως μετά τα επεισόδια στα Σκόπια. Ο ίδιος, όπως είπε, θα ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με Βαλκάνιους ηγέτες για τα θέματα της περιοχής (ώστε να υπάρξει κοινή αντίληψη, τόνισε) και ότι θα μεταβεί ο ίδιος τον Ιανουάριο στη Σόφια και τον Φεβρουάριο στο Βουκουρέστι, ενώ το ίδιο διάστημα είτε θα μεταβεί στα Τίρανα, είτε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ι. Μέτα θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπερ και το πιθανότερο".

    [13] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "με την παρέμβαση του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσπαθεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο της αποδοχής μιας σύνθετης ονομασίας λόγω των ασφυκτικών κοινοτικών και αμερικανικών πιέσεων. Το όνομα "Άνω Μακεδονία" κυκλοφορεί ως ελληνική πρόταση στη βάση διαρροών από διπλωματικούς και κυβερνητικούς κύκλους. Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, η σκοπιανή πλευρά αφήνει ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο να αποδεχτεί το όνομα "Βόρεια Μακεδονία".

    [14] Αφγανιστάν

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν χτες την Καμπούλ, χωρίς να έχει προϋπάρξει συμφωνία για την πολιτική κατάσταση στην μετά-Ταλιμπάν εποχή".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "η είσοδος των δυνάμεων της αφγανικής αντιπολίτευσης στην Καμπούλ και η πτώση της στα χέρια των αντιπάλων των Ταλιμπάν συνοδεύτηκαν από βιαιότητες, απαγωγές, βιασμούς, λεηλασίες και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, επαλη-θεύοντας όσους είχαν εκφράσει φόβους ότι θα επαναληφθεί το φρικιαστικό σενάριο που είχε ακολουθήσει την ανατροπή του φιλοσοβιετικού καθεστώτος του Νατζιμπουλάχι το 1992".

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέο σύστημα κοστολόγησης των έργων. Μεγάλα τεχνικά έργα. 5-ο Διεθνές Συνέδριο και Εκθεση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διαλύονται οι φόβοι πάνω από τις αγορές. Εντυπωσιακή η άνοδος των μετοχών στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Χαριστική βολή" στην τουριστική βιομηχανία. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτώση του Airbus ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "SOS προς ιδιώτες για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ομολογία "λιγότερου πλεονάσματος" στον προϋπολογισμό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Η σκυτάλη στην Εμπορική. Οι Γάλλοι δίνουν πράσινο φως για στρατηγικές συμμαχίες. Διεργασίες στον τραπεζικό χώρο".

    [16] Χρηματιστήριο - Τουρισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με ανακούφιση έγινε δεκτή στις χρηματιστηριακές αγορές η είδηση ότι η συντριβή του μοιραίου Airbus της American Airlines οφειλόταν σε δυστύχημα και όχι σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά αυτό ουδόλως βελτιώνει τις προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία που περνά "μαύρες ημέρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 November 2001 - 22:06:39 UTC