Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Παπαντωνίου - Δαπάνες
  • [04] Πτυχία ξένων Πανεπιστημίων
  • [05] Τουρκία - Ευρωστρατός
  • [06] Σεισμός
  • [07] Ελλάδα - Αφγανιστάν
  • [08] ΝΔ
  • [09] Νομοσχέδιο - Αντιδράσεις
  • [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [11] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha
  • [12] Γερμανικές αποζημιώσεις
  • [13] Οικονομία
  • [14] Ευρωστρατός
  • [15] Ολυμπιάδα
  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] Πώληση Ολυμπιακής

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/11/2001

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του Αιρμπας στη Νέα Υόρκη, η επανεξέταση των αμυντικών δαπανών, οι προτεραιότητες στην οικονομία, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ο χθεσινός σεισμός στην Αττική, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στον αέρα τα πτυχία του εξωτερικού. Επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα ξένα πανεπιστήμια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι εφάπαξ θα πάρουν 400.000 υπάλληλοι. Σε ποιές περιπτώσεις συμφέρει να επιλέξουν το νέο τρόπο υπολογισμού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τρόμαξε η Αθήνα με τα 4,5 Ρίχτερ. Μνήμες '99 ξύπνησε το ρήγμα στην Πάρνηθα.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα επιδρομή στις παραλίες. Αντιπολίτευση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φόβος για νέο μεγάλο σεισμό. Μετά τα 4,5 Ρίχτερ στην Πάρνηθα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αμερικανοί κομάντος κυνηγούν τον Μπιν Λάντεν από σπηλιά σε σπηλιά... Οι Ταλιμπάν ηττημένοι οδηγούνται τώρα σε αλληλοσπαραγμό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φρένο ΔΙΚΑΤΣΑ στα πτυχία από Ανατ. Ευρώπη.

    ΕΘΝΟΣ: Δόγμα Γιάννου. Ενοπλες Δυνάμεις: Ριζικές αλλαγές σε 5 άξονες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Καρφί της Γιάννας προς τους... "πάρλες" του 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανταρσία στη Βουλή. Αρχισαν τα όργανα δυο εβδομάδες μετά τη "νέα" κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σκάνδαλο με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Υπ. Παιδείας: Οργιο αυθαιρεσίας και παρατυπιών. Πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μειώνουν φόρους-όπλα. 450 δις. πακέτο οικονομιών και ελαφρύνσεων για του χρόνου.

    ΕΣΤΙΑ: Διπλασιασμός των φόρων. Αυτό επέτυχαν με τις "ελαφρύνσεις".

    Espresso: Νέα αποκάλυψη της 14χρονης: Ο γυμνασιάρχης μου είχε πει ότι του άρεσε και άλλη μαθήτρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σφίγγει ο κλοιός ΗΠΑ για Λάντεν και Ομάρ. Ταυτόχρονα θεσμοθετούνται ειδικά στρατοδικεία για τους τρομοκράτες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στήριξη στις άνεργες γυναίκες. Η κυβέρνηση στοχεύει στην ισότητα των ευκαιριών, στην κοινωνική συνοχή και στην αποκέντρωση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στρατοδικεία. Νέο... όπλο βρήκε ο Μπους κατά τρομοκρατών. Επικίνδυνο κλίμα στις ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Κίνημα Πάγκαλου". Εμμεση αμφισβήτηση της δεδηλωμένης από 11 βουλευτές της συμπολίτευσης. Αμηχανία και ανησυχία στο Μαξίμου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παναγροτικός ξεσηκωμός στην Καρδίτσα. Δυναμικό ξεκίνημα αγώνων.

    Traffic news: Εβαλε βόμβα στον εραστή της γυναίκας του. Ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία. Στόχος επιχειρηματίας του Ηρακλείου.

    Η ΧΩΡΑ: Πόσο εφάπαξ θα πάρουν οι δημ. υπάλληλοι. Πως υπολογίζεται η αποζημίωση για όσους συνταξιοδοτηθούν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόμβα Γιάννου στις αμυντικές δαπάνες. Εξήγγειλε σταδιακή μείωση κατά 20% των κονδυλίων για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Λίστα ντροπής. Πόσα παίρνουν καθηγητές για να "σπρώξουν" μετεγγραφές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στρατοδικεία υπόπτων αλλοδαπών για τρομοκρατικές ενέργειες θα αρχίσουν να λειτουργούν στην Αμερική, σύμφωνα με διάταγμα του Μπους.

    [03] Παπαντωνίου - Δαπάνες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "στην πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας υποστήριξε ότι οι διαδικασίες προμηθειών που δεν έχουν ολοκληρωθεί θα επανεξεταστούν. Ο κ. Παπαντωνίου έθεσε ως στόχο τη μείωση των αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι από το 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 4% στα μέσα της δεκαετίας (2005) και θα σταθεροποιηθούν σε αυτό το ποσοστό μέχρι το 2010".

    [04] Πτυχία ξένων Πανεπιστημίων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "η απόφαση που έλαβαν τα μέλη του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ, σε συνεδρίαση που πραγματο-ποίησαν στις 2 Νοεμβρίου, βάζει φρένο στην αναγνώριση των πτυχίων των παραπάνω τμημάτων των ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πλην αυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς προβλέπει την επανεξέταση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν, προκειμένου να διαπιστωθεί "το ομοταγές των σχολών αυτών με τις αντίστοιχες των ελληνικών πανεπιστημίων", όπως χαρακτηριστικά αναφέ-ρεται σε σχετική ανακοίνωσή του".

    [05] Τουρκία - Ευρωστρατός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "Λονδίνο, Αγκυρα και Ουάσιγκτον απεργάζονται σχέδιο για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ευρωπαϊκό στρατό - ερήμην της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέχρι το τέλος του μήνα αξιωματούχοι της Βρετανίας και των ΗΠΑ θα μεταβούν στην Αγκυρα, προκειμένου να εξετάσουν μια συμβιβαστική λύση που θα διέπει τις σχέσεις της Τουρκίας με την υπό διαμόρ-φωση κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [06] Σεισμός

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με τον τρόμο νέου μεγάλου σεισμού ζουν από χθες το βράδυ (21.55) οι Αθηναίοι, μετά το ξύπνημα του ρήγματος της Πάρνηθας. Τα 4,5 Ρίχτερ, δόνηση "καρμπόν" με αυτή του Σεπτεμβρίου του '99, που συγκλόνισαν την Αττική, αξιολογήθηκαν από τη σεισμολογική κοινότητα της χώρας ως "επανεργοποίηση της σεισμικής δραστη-ριότητας".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης, λίγη ώρα μετά το συμβάν, δήλωσε ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο χώρο με το μεγάλο σεισμό του 1999, ωστόσο πρόκειται για μεμονωμένο σεισμικό γεγονός, που, προς το παρόν, δεν εμπνέει καμμία ανησυχία".

    [07] Ελλάδα - Αφγανιστάν

    Η Espresso σημειώνει ότι "το πράσινο φως για την προετοιμασία του σχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν έδωσε και η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ. Με σήμα που έφτασε χθες στο ελληνικό Πεντάγωνο, όπως άλλωστε και στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της Συμμαχίας, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ ζητάει να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο προτίθεται η κάθε χώρα να συνεισφέρει στην υλοποίηση του σχεδίου".

    [08] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "η Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσωπικά ο κ. Κώστας Καραμανλής όταν διακηρύσσει ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων των συντηρητικών δυνάμεων για την τελική αναμέτρηση με το κυβερνών κόμμα, πρέπει και να το εννοεί. Διότι, απλούστατα αν δεν υπάρξει στην πράξη υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας, τότε ο αγών για την κατάκτηση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι σκληρός και αμφίρροπος".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "το θετικό κλίμα που υπήρξε λίγο πριν από το καλοκαίρι, δεν έδωσε τη δυναμική που η Ρηγίλλης επιθυμούσε, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να ανακάμψουν - έως ένα βαθμό και στη Νδ να αρχίζει δειλά δειλά ένας νέος γύρος εσωκομμα-τικών συζητήσεων".

    [09] Νομοσχέδιο - Αντιδράσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "πριν καλά-καλά περάσουν δυο εβδομάδες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Σημίτη, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προεξαρχόντων κορυφαίων στελεχών και πρώην υπουργών όπως οι κ.κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Αρσένης, Στ. Παπαθεμελής, Κ. Παπούλιας, Σ. Βαλυράκης, Χρ. Παπουτσής, Παν. Κρητικός και άλλοι, έδειξαν τις διαθέσεις τους για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα στο κυβερνών κόμμα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "ως επανεμφάνιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης - διευρυμένης μάλιστα με στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος - στο κυβερνών κόμμα εκτιμάται η χθεσινή απόφαση μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μην καταψηφίσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει η ΝΔ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει θέματα αιγιαλού και παραλίας".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "το μήνυμα πως ακόμα και η δεδηλωμένη τίθεται εν αμφιβόλω έστειλαν χθες στον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνηση 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, δημιουργώντας το πρώτο ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα και κίνδυνο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και βάζοντας τέρμα στην προσωρινή πρωθυπουργική ευφορία για την επικράτηση στο Συνέδριο".

    [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "με χιλιάδες τρακτέρ να "εισβάλλουν" και να "κατα-λαμβάνουν" την πόλη της Καρδίτσας άρχισε χθες η νέα μάχη της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η Νέα Δημοκρατία δεν υποστηρίζει τελικά τις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, εφ΄ όσον περιλαμβάνουν μορφές αγώνα όπως το κλείσιμο δρόμων".

    [11] Συγχώνευση Εθνικής - Alpha

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σαφές μήνυμα για την πρόθεσή του να στείλει στον εισαγγελέα την υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha Bank, σε περίπτωση που οι όροι και τα τελικά κείμενα συμφωνίας μεταξύ των δυο τραπεζών υποκρύπτουν στοιχεία αμφισβήτησης έδωσε στον Ιωάννη Κωστόπουλο ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής τους το βράδυ της Τρίτης".

    [12] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "νέα ώθηση στον αγώνα για την καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δίνει νομοθετική πρωτοβουλία του Θ. Πάγκαλου. Ο πρώην υπουργός και 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ φέρνουν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ασυλία των Κρατών και το πρόσθετο Πρωτόκολλο που υπογράφηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1972".

    [13] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "φόροι μειώνονται και αμυντικές δαπάνες περι-κόπτονται. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει σήμερα πακέτο 450 δις. για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, αφορολόγητο 2,9 εκ., ενίσχυση του ΙΚΑ με 1,3 τρις. και άλλων ταμείων. Ο υπ. Αμύνης εξήγγειλε στη Βουλή αμυντικές δαπάνες 4% του ΑΕΠ ως το 2004 και επανεξέταση εξοπλισμών. Ιδρύεται Γεν. Γραμματεία για έλεγχο, διαφάνεια και νομιμότητα προμηθειών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "την ανάπτυξη θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η κυβέρνηση και επιχειρεί με συντονισμένες κινήσεις να δημιουργήσει θετικό κλίμα. Χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του 2002 και πήρε το "οκέι" για επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και για τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή την άλλη Τετάρτη".

    [14] Ευρωστρατός

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "προβληματι-σμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι ολοένα και συχνότερες "πρωτοβουλίες" μεμονωμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, στο πλαίσιο προώθησης ζητημάτων της Ενωσης (όπως αυτή της δημιουργίας του Ευρωστρατού), παρακάμπτουν τα θεσμο-θετημένα όργανα της ΕΕ και αγνοούν τις ειλημ-μένες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "έπ’ ουδέν" η Ελλάδα θα συμφωνήσει στη συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό του ευρωστρατού, δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Ι. Παπαντω-νίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της "ακόμη και το βέτο".

    [15] Ολυμπιάδα

    H Traffic news επισημαίνει ότι "η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο μικροκομμα-τικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Βουλή για τις παραλείψεις της και τις καθυστερήσεις στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες εκθέτουν τη χώρα διεθνώς".

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Από αποτυχία σε αποτυχία ... Αδύνατη δείχνει πλέον η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση φόρων σε κέρδη και σε μισθούς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κλίμα αισιοδοξίας στο Χρηματιστή-ριο. Η ΔΕΗ ... δίνει ρεύμα στη Σοφοκλέους-Επανέρχονται οι επενδυτές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νυχτερινό λίφτινγκ στον προϋπολογισμό. Σε συνάντηση Σημίτη-Χριστο-δουλάκη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "100 δις δρχ στις ΑΧΕ. Ενεση ρευστότητας στην αγορά".

    [17] Πώληση Ολυμπιακής

    Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι "ενώπιος ενωπίω σήμερα η κυβέρνηση με την εκ των πραγμάτων παραδοχή ότι η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας απέτυχε. Κατά συνέπεια το κράτος παραμένει "μέτοχος αμέτοχος" του εθνικού μας αερομεταφορέα (μια και είναι ο μονοπρόσωπος μέτοχος αλλά του απαγορεύεται να προχωρήσει σε εισροή νέων μετρητών) και οδηγείται εκ του αποτελέσματος να κηρύξει άγονο τον υφιστάμενο διαγωνισμό εκμεταλλευόμενο υπέρ αυτού τη διεθνή συγκυρία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 November 2001 - 15:28:06 UTC