Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρωστρατός
  • [04] Εθνική-Alpha Bank
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Αλλαγές στο ΥΠΕξ
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] ΕΣΥ-Πανεπιστημιακοί γιατροί
  • [09] Αυξήσεις
  • [10] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [11] Κυβέρνηση-Αντιδράσεις
  • [12] Ασφαλιστικό-Πρόταση Τσουκάτου
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Απασχόληση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/01/2002

    Οι ερμηνείες για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για αποτροπή κυβερνητικής εσωστρέφειας, οι αιχμές Ζαφειρόπουλου κατά συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών, η πρόταση 45 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Θεόδωρο Τσουκάτο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αποδοχές θα έχετε το 2002. Οι αυξήσεις που θα λάβουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μισθοί 3,2% συντάξεις 4%. Ποιές αυξήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψαλίδι σε μισθούς-επιδόμα-τα. Με δόσεις οι αυξήσεις στο Δημόσιο.

    Η ΑΥΓΗ: Εφιάλτης "κλοφέν" από τη φωτιά στη ΔΕΗ. Η έκρηξη των Χριστουγέννων δεν προκάλεσε μόνο μπλάκ-άουτ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θανατηφόρο κλοφέν της ΔΕΗ έπνιξε την Κοζάνη. Οι αρμόδιοι απέκρυψαν το γεγονός από εργαζομένους, πολίτες, πυροσβέστες αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέοι άνεμοι ανταρσίας ενοχλούν τον κ. Σημίτη...Κινήσεις στη Βουλή, δηλώσεις στα "παράθυρα" και ψίθυροι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η λίστα με τις 74 ύποπτες τροφές. Ο νέος κατάλογος της GREENPEACE.

    ΕΘΝΟΣ: Τα κλειδιά στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Να τους πεις να το βουλώσουν οι υποκριτές! Ο Απ. Κακλαμάνης τα έψαλε στον Μίλερ για τους Αμερικανούς τρομολάγνους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις. Και χορήγηση επιδόματος 60.000 δρχ σε 120.000 υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί δικαιούνται τα νέα επιδόματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η μάχη των χειρουργείων. Ακραία αντιπαράθεση πανεπιστημιακών - υπουργείου.

    Espresso: Ο Δαμόφλης για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή του μέσα από τη φυλακή και ισχυρίζεται ότι: Αυτή είναι η αλήθεια για την υπόθεση Κοσκωτά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ημέρες πολέμου στα νοσοκομεία. Εφόρμηση πανεπιστημιακών σε χειρουργεία- Κλείνει πόρτες ο υπουργός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 45 βουλευτές ζητούν διάλογο για το ασφαλιστικό. Πρώτος υπογράφων ο "στρατηγός" Θεόδωρος Τσουκάτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με...45άρι πυροδοτήθηκε νέα ένταση στο ΠΑΣΟΚ. "Ως εδώ και μη παρέκει" λέει ο Σημίτης.

    ΝΙΚΗ: Παραιτήσεων συνέχεια. Απειλούν να τα "βροντήξουν" δύο υπουργοί και δύο υφυπουργοί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητικός εμπαιγμός με 0,49 ευρώ τη μέρα!

    Η ΧΩΡΑ: Ολοι οι μισθοί στο Δημόσιο. Πως θα διαμορφωθεί το σύνολο των αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χωρίς υγρά καύσιμα η Θεσσαλονίκη. Από την έλλειψή τους εξαρτώνται ακόμα και οι αγροτικές κινητο-ποιήσεις.

    [03] Ευρωστρατός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η ισπανική προεδρία επιμένει σε γρήγορη λύση του θέματος του ευρωστρατού, το οποίο θεωρεί ευαίσθητο και γι αυτό θα ζητήσει ευελιξία από όλους τους ενδιαφερόμενους. Το δήλωσε χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών κ. Πικέ που συζήτησε χθες το βράδυ με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου".

    [04] Εθνική-Alpha Bank

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το Χρηματιστήριο και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν συμμερίζονται την πολιτική αξιολόγηση της μη επιτευχθείσης συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι, όπως οι UBS, Moοddy's και η Deutsche Bank χαρακτηρίζουν σωστή την έγκαιρη απόφαση διάλυσης της συμφωνίας συγχώ-νευσης Εθνικής - Alpha Bank και θεωρούν ότι η μεν Εθνική θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τον ρόλο του "εθνικού πρωταθλητή" και η Alpha να συνεχίσει την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου. Πηγές της χρηματιστηριακής αγορά αναφέρουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες".

    [05] Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πισώπλατη μαχαιριά δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, η οποία τέλεσε εγκαίνια παραρτήματός της στα κατεχόμενα με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον λεγόμενο "πρέσβη" της Τουρκίας στο ψευδοκράτος και την ηγεσία του στρατού κατοχής. Εξω φρενών με την κίνηση των ΑΜερικανών, η οποία στην ουσία συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε μια περίοδο μάλιστα που διεξάγονται συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η Λευκωσία προέβη σε έντονο διάβημα ζητώντας εξηγήσεις".

    [06] Αλλαγές στο ΥΠΕξ

    Η Espresso τονίζει ότι "χωρίς να ρίξει ούτε καν ένα βλέμμα στον υπουργό Εξωτερικών συνοφρυωμένος και σχεδόν μόνος, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρό-πουλος "παρέδωσε" στον αντικαταστάτη του, τον Ανδρέα Λοβέρδο, και στη συνέχεια κατευ-θύνθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όπου βρίσκονται ακόμη οι συνεργάτες του...Πριν εγκαταλείψει τους χώρους του υπουργείου Εξωτερικών είχε και νέες ευκαιρίες να επαναλάβει την απόλυτη διαφωνία του με τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων του Τομέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μάλιστα σε ο,τι αφορά το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η αγωνία και ο πανικός που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση των αγροτών να βγουν και πάλι στους δρόμους μετά τον κυβερνητικό εμπαιγμό εις βάρος τους ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσουν σε σχέδιο αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων, που βασίζεται σε έμμεσες απειλές και συμποτάζ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, δεν υποστηρίζουμε τους αποκλεισμούς των δρόμων και κάθε άλλης μορφής ακραία κινητοποίηση που δημιουργεί προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες η ΝΔ μετά από συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση των συντονιστών, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή, για τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και αιτήματα που θέτουν με αυτές οι αγρότες".

    [08] ΕΣΥ-Πανεπιστημιακοί γιατροί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε οριακό πλέον σημείο έχει φθάσει η αντιπαράθεση μεταξύ πανεπιστημιακών γιατρών και υπουργείου Υγείας. Η διελκυστίνδα των τελευταίων μηνών κινδυνεύει να σπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες για την ιατρική εκπαίδευση και τους φοιτητές, καθώς και για τους ασθενείς και το επίπεδο των παροχών υγείας που λαμβάνουν".

    [09] Αυξήσεις

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ούτε τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος των προηγούμενων χρόνων, ούτε την προβλεπόμενη αύξηση του πληθωρισμού το 2002, θα καλύψουν οι αυξήσεις - εμπαιγμός, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αυξήσεις, που χρησιμοποιούνται σαν "μπούσουλας" και για τις διαπραγματεύσεις των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα".

    [10] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται ότι "έντονες αμερικανικές πιέσεις ασκούνται σε παρασκηνιακό επίπεδο στην ελληνική πλευρά, με σκοπό την προώθηση λύσης...εξπρές στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Οι ΗΠΑ δεν πιέζουν για κάποιο καινούργιο θέμα, καθώς το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, δίνοντας έμφαση και στο "ζήτημα" του Αιγαίου χωρίς την ύπαρξη "ατζέντας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "μάθημα ... υποχωρητικότητας απέναντι στις παράλογες αξιώσεις της Αγκυρας σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων αναμένεται να παραδώσει ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων Ευρώπης πτέραρχος Τζ. Ράλτον στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ)".

    [11] Κυβέρνηση-Αντιδράσεις

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "η ζωή μας κύκλους κάνει, το ίδιο και του ΠΑΣΟΚ. Κάτι η παραίτηση Ζαφειρόπουλου, κάτι το άρθρο Πάγκαλου στο "Βήμα", κάτι ότι και άλλοι (δυο) υφυπουργοί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, συν οι κινητοποιήσεις δημιούργησαν σκηνικό κρίσης, ανάλογο της προ της προκήρυξης του συνεδρίου, περιόδου. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η με πρωτοβουλία του Θ. Τσουκάτου, παρέμβαση 45 βουλευτών του κόμματος για άμεση λύση του Ασφαλιστικού. Αποτέλεσμα; Εκρηξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που γνωστοποιήθηκε με διαρροές προς τον Τύπο. Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πηγές, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι "δεν θα ανεχθεί επιστροφή στο παρελθόν", και πως η στάση του μπορεί να περιγραφεί από τη δράση "ως εδώ και μη παρέκει".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "όλοι μαζί" βγήκαν από το συνέδριο, αλλά με την πρώτη ευκαιρία τα μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βγάζουν τα κρυμμένα μαχαίρια και διάφοροι βουλευτές βρίσκουν την ευκαιρία να ενοχλήσουν με κάποιον τρόπο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "φρένο" στις φιλοδοξίες του Γ. Παπανδρέου και στα σενάρια αλλαγής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να θέσει χθες το Μ. Μαξίμου, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε βάρος του Κ. Σημίτη και σε όφελος του υπ. Εξωτερικών. Δήλωση Πρωτόπαπα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ η συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Α. Τσοχατζόπουλου αναζωπύρωσε τη φημο-λογία".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "μήνυμα ότι "δεν διαπραγματεύεται" τον ρόλο του έστειλε χθες ο πρωθυπουργός φοβούμενος ότι θα ενισχυθεί η εσωκομματική αμφισβήτηση, που μετά το φιάσκο της τραπεζικής "συγχώνευσης" προσλαμβάνει χαρακτήρα προετοιμασίας της μετά Σημίτη εποχής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "αγωνιώδης προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κυβερνητικής κρίσης καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η αιφνίδια παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Ζαφειρό-πουλου, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση περί διαδοχής του Κώστα Σημίτη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "μορφή βραδυφλεγούς βόμβας έχουν πάρει οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που, λόγω και της πολύ δυσμενούς για το κυβερνών κόμμα συγκυρίας, σχεδόν όλοι κριτικάρουν όλους αποδοκιμάζοντας πολιτικές και στρατηγικές, με συγκλίνονται πυρά τις τελευταίες ημέρες, κατά του Κ. Λαλιώτη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη υποβολής τεσσάρων νέων παραιτήσεων. από τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, που θεωρεί ανεπαρκή την κυβερνητική στήριξη στην προσπάθειά του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, αλλά και από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη, που βρίσκεται σε ανοιχτή πλέον σύγκρουση με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Στα πρόθυρα τη υποβολής παραίτησης βρίσκονται και οι υφυπουργοί Πολιτισμού Γιάννης Κουράκης και Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, οι οποίοι διατηρούν κάκιστες σχέσεις με τους προϊσταμένους τους υπουργούς".

    [12] Ασφαλιστικό-Πρόταση Τσουκάτου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "στα χέρια τους παίρνουν την υπόθεση της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να χαράξουν "κλίμα νίκης" για τις επόμενες εκλογές, 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρώην "στρατηγό" του Κινήματος Θεόδωρο Τσουκάτο".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ζήτησαν χθες 45 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης) με πρώτο υπογράφοντα το "στρατηγό" Θεόδωρο Τσουκάτο".

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μήνυμα στα συνδικάτα. Η κυβέρνηση με την αύξηση του 2,5% στο δημόσιο έδωσε το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιές μετοχές προτείνουν 4 ξένοι οίκοι".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιοί παίρνουν τα πρώτα 100 δις. της πληροφορικής. Ανοίγει το πακέτο του 1,5 τρις. από το Γ' ΚΠΣ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πόσο θα μειώνεται ο φόρος με την αύξηση της απασχόλησης. Τι προβλέπει το ν/σ για την επιχειρηματικότητα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Σήμα για τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους δίνει η SSSB. Προβλέπει ανάκαμψη, διαπιστώνει ευκαιρίες".

    [14] Απασχόληση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Οι τελευταίες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες στο κείμενο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο οποίο περιλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και για την αύξηση της απασχόλησης, μελετώνται από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή".  
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 24 January 2002 - 18:10:11 UTC