Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αγροτικά  
  • [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [05] Παράνομος τζόγος
  • [06] ΕΕ-Κονδύλια  
  • [07] Ελλάδα-ΗΠΑ-Εξοπλισμοί
  • [08] Κυπριακό  
  • [09] ΝΔ-Κυβέρνηση  
  • [10] Σεισμική δραστηριότητα
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Φορολογικές δηλώσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/01/2002

    Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αποκαλύψεις για τον παράνομο τζόγο και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κράτος φρουτοσαλάτα. Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα της παρανομίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποζημίωση στα θύματα των κρατικών σκανδάλων. Με γενναία χρηματικά ποσά στους πολίτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εφαγαν τα λεφτά των αγρο-τών. Λάδι στη φωτιά από την αποκάλυψη του κοινοτικού επιτρόπου Γεωργίας.

    Η ΑΥΓΗ: Στους δρόμους οι αγρότες, στις Βρυξέλλες ο Σημίτης. Στα Τέμπη ξεκίνησαν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν περνάει ο εκβιασμός του Κόκκαλη. Σωσίβιο σωτηρίας στους "κουλο-χέρηδες" αναζητάει ο καταχρεωμένος και ετοιμόρροπος "νονός" των κρατικών προμηθειών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόλεμος νεύρων με τρακτέρ και ΜΑΤ στις εθνικές οδούς. Κυβέρνηση- συνδικα-λιστές μετρούν τις δυνάμεις τους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα δέκα SOS της φορολογικής σας δήλωσης.

    ΕΘΝΟΣ: Οι 2.032 κρυφές προσλήψεις. Εγκρίθηκαν από Χριστοδουλάκη-Σκανδαλίδη για 9 υπουργεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κουρδισμένο από την Αγκυρα το ρεζιλίκι Οτσαλάν. Επιχειρεί να στρέψει τους οπαδούς του για... χίλια χρόνια κατά της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αντάρτικο και η Αννα (Διαμαντο-πούλου). Συμπλέει με Τσουκάτο και τους 44 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.173 προσλήψεις στο Δημόσιο το Φεβρουάριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι Hi-Tech. Εκπτωση 2,5% αν υποβάλετε τη δήλωση ηλεκτρονικά.

    ΕΣΤΙΑ: Η αλήθεια για τους αγρότες. Η χαμένη 20ετία των ευρωπαϊκών πόρων.

    Espresso: Ο Μάκης έδωσε στοιχεία-φωτιά στον Χρυσοχοϊδη. "Είμαι καθαρός" λέει ο Αρης (Σπηλιωτόπουλος).

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική "ζούγκλα" σε εθνικό δίκτυο. Με πρωταγωνιστές τους πιο ασήμαν-τους κομπάρσους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετωπική σύγκρουση. Ούτε οι αγρότες ούτε η κυβέρνηση κάνει πίσω.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσώνουν τον διάλογο για το Αιγαίο με τη Χάγη. Συμφώνησαν Παπανδρέου-Τζεμ.

    ΝΙΚΗ: Τα τρακτέρ απέναντι στα ΜΑΤ. Διπλό μέτωπο δοκιμασίας για την κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ποτάμι φουσκωμένο η οργή της αγροτιάς. Στο πλευρό τους έχουν όλο το λαό.

    Traffic news: Που φτάνουν οι σχέσεις του "βαρόνου". Πόσο καλή είναι η γνωριμία Στεφανόπουλου-Νικολετάτου;

    Η ΧΩΡΑ: Τα πλοκάμια του Νικολετάτου με τους πολιτικούς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οχι σε EXPO χωρίς μετρό-υποθαλάσσια. Κατηγορηματική η αντίθεση του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 1.635 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διαφωνία για EXPO-Μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης.

     

    [03] Αγροτικά  

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών έχει αρχίσει και στη χθεσινή πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων οι δυο πλευρές στάθηκαν απέναντι, με τον υπουργό Γεωργίας να αφήνει υπονοούμενα για υποκινούμενες διαμαρτυρίες, αλλά και να δηλώνει ρητά πως τα μπλόκα δεν θα επιτραπούν".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "πλημμύρισαν από τρακτέρ χθες οι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι αγρότες, υλοποιώντας την υπόσχεσή τους, βρέθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί στις εθνικές οδούς, σε πείσμα της κυβέρνησης που τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε ένα ανελέητο μπαράζ ανακοινώσεων με στόχο την αλλοίωση του αγροτικού μετώπου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "η προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών θα πέσει στο κενό. Το ίδιο και η προσπάθεια να αποκρύψει την αιτία που οδηγεί τους αγρότες στη μάχη για την επιβίωσή τους και που δεν είναι άλλη από την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης και της ΕΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η κυβέρνηση έφαγε τα λεφτά - ξεπερνούν τα 37 δις. δραχμές - που είχε τα προηγούμενα χρόνια παρακρα-τήσει από τους αγρότες για να συντάξει ελαιοκομικό και αμπελουργικό κτηματολόγιο. Η αποκάλυψη του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ και ο άμεσος κίνδυνος να χαθούν, από 1ης Νοεμβρίου 2003, οι επιδοτήσεις για το λάδι, εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους αγρότες, που ήδη έστησαν σε πολλές περιοχές της χώρας μπλόκα και άρχισαν το κρυφτούλι με τα ΜΑΤ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ κ. Φίσλερ για την αγροτική πολιτική θα έχει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Εκμεταλλευόμενος της επισκέψεώς του στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Σημίτης θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες".

     

    [04] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε διάλογο εφ' όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου συμφώνησε η ελληνική πλευρά. Ελπίδα της Αθήνας είναι ότι η διαδικασία αυτή -που συμφωνήθηκε μεταξύ των κκ Παπανδρέου και Τζεμ και ανακοινώθηκε χθες- θα οδηγήσει στην παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις για τη νέα αυτή εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση αδιεξόδου η Ελλάδα θα έχει ουσιαστικά "νομιμοποιήσει" μέσω του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "Ελλάς και Τουρκία προχωρούν σε αναβάθμιση του διαλόγου που μέχρι τώρα περιοριζόταν στα θέματα "χαμηλής διπλωματίας". Ενόψει των δεδομένων αυτών και της προφανούς διαφοράς στις πρώτες τοποθετήσεις Αθηνών και Αγκύρας, η κυβέρνησις οφείλει να ενημερώση περί τίνος ακριβώς πρόκειται".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "η Ελλάδα προτίθεται να προωθήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας (α' εξάμηνο 2003) εφόσον έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, τον Ευρωστρατό, το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "η Αγκυρα έστησε παγίδα στην Αθήνα και την σύρει στο τραπέζι του διαλόγου για όλες τις μονομερείς αξιώσεις που έχει διατυπώσει για το Αιγαίο. Το νέο Νταβός μοιάζει με Τριμερή στη Νέα Υόρκη".

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "η στρατηγική που ακολούθησε αυτή τη φορά η χώρα μας έναντι του ΝΑΤΟ ήταν πολύ προσεκτική. Η Αθήνα απέφυγε να θέσει δημοσίως στον αρχηγό της Συμμαχίας αμερικανό πτέραρχο Τζ. Ράλνστον τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, με τις καθημερινές πλέον παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και εστίασε την προσοχή της στο θέμα του Ευρωστρατού".

    H Espresso επισημαίνει ότι "τη θέση της Ελλάδας για συμπληρωματική δράστη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τρόπο που να διασφαλίζει την αυτονομία της χωρίς εξάρτηση από ΝΑΤΟϊκες εγκαταστάσεις, επανέλαβε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου".

     

    [05] Παράνομος τζόγος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και ιδιαιτέρως στον πρωθυπουργό, οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα του παράνομου τζόγου μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "εσωκομματικά μαχαιρώματα κατήγγειλε ο ανεξάρτητος, πλέον βουλευτής Αχαίας Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Αποτυχημένη προσπάθεια κατέβαλλε χθες να μας πείσει για την αξιοπιστία του μετά τα τελευταία γεγονότα που τον απομάκρυναν από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

     

    [06] ΕΕ-Κονδύλια  

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σοβαρή μείωση των κοινοτικών (διαρθρωτικών) χρηματοδοτήσεων θ’ αντιμετωπίσει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Συνοχής (Ισπανία, Πορτογαλία από το 2006) μετά την ένταξη στην ΕΕ (2004) των 10 σήμερα υποψηφίων χωρών της κεντρικής και ανατο-λικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας, σύμφωνα με τις εκθέσεις που αναμένεται να υιοθετήσει αύριο η Κομισιόν με εισηγητές τον αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ και για τη Γεωργία Φράντς Φίσλερ. Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτή τη συνεδρίαση της Κομισιόν θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

     

    [07] Ελλάδα-ΗΠΑ-Εξοπλισμοί

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "οι Αμερικανοί ζητούν από την Ελλάδα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αντίθετη, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δαπανούμε το 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ κυμαίνεται στο 1,5%".

     

    [08] Κυπριακό  

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τρεις ακόμη πρεσβείες-εκτός από τις ΗΠΑ διατηρούν γραφεία στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με κατάλογο που έχει καταρτίσει ο καθεστώς Ντενκτάς. Πρόκειται για τις πρεσβείες της Βρετανίας, της Γερμανίας κα της Αυστραλίας. Το ερώτημα, πάντως που προκύπτει είναι αν τα γραφεία αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για προξενικές υποθέσεις ή και για διπλωματική εργασία".

    Η Traffic News τονίζει ότι "κατηγορηματικά διέψευσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τις φήμες ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση της Κύπρου ,για τη μεταφορά στην Ελλάδα σύγχρονων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς-συγκεκριμένα ρωσικών ελικοπτέρων-τα οποία πρόσφατα απέκτησε ο κυπριακός στρατός".

     

    [09] ΝΔ-Κυβέρνηση  

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "σε πλήρη ετοιμότητα ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έθεσε από χθες τη ΝΔ ο κ. Κώστας Καραμανλής, αφού όλοι στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι τα τεράστια προβλήματα βουλιάζουν την κυβέρνηση και ίσως το ΠΑΣΟΚ να μην διστάσει ακόμη να αλλάξει και αρχηγό μήπως και γλυτώσει την συντριβή που έρχεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "στη ΝΔ λίγο απέχουν από το να "προσεύχονται" υπέρ της παραμονής του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ! Οσο παράδοξο και αν ηχεί, αρκετά από τα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης πιστεύουν πως ο νυν πρωθυπουργός μέχρι το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θα έχει φθαρεί τόσο πολύ, ώστε θα αποτελεί έναν αδύναμο αντίπαλο. Αντίθετα, ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές, είτε με τον Γιώργο Παπανδρέου, είτε με κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος, θα δημιουργήσει μια εικόνα ανανέωσης για το κυβερνών κόμμα και θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σ’ έναν ιδιαίτερα δύσκολο αντίπαλο προεκλογικά."

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "ανοιχτά όλα τα κοινωνικά μέτωπα έχει πλέον η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών ομάδων. Στη μεγάλη εσωστρέφεια και την εσωκομματική ένταση που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα δρουν προσθετικά, επιβαρύνοντας το πολιτικό κλίμα και οι διαρκείς κινητοποιήσεις τις οποίες έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ο αναβρασμός που παρατηρείται σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα".

     

    [10] Σεισμική δραστηριότητα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έχει θέσει σε επιφυλακή τους σεισμολόγους, που έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους όχι μόνο στις περιοχές που "κουνήθηκαν" - κεντρικό Ιόνιο και Κορινθιακός - αλλά και σειρά άλλων "υπόπτων" περιοχών, όπως η Ρόδος, η Νότια Κρήτη ή το Βόρειο Αιγαίο".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απέχει πολύ η σύγκλιση. Η Ελλάδα έχει το 68% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γλιτώστε φόρο και χρόνο μέσω Internet. Κίνητρα με στόχο να αυξηθούν από 30.000 σε 300.000 οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "10 "SOS" στη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων. Κίνητρα για τη συμπλήρωση και αποστολή της δήλωσης μέσω του Internet".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κόβεται η χρηματοδότηση μεγάλων έργων από την ΕΕ. Περικοπές από τις συγκοινωνίες και κυρίως τους σιδηροδρόμους".

    [12] Φορολογικές δηλώσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Κίνητρα με στόχο να αυξηθούν από 30.000 σε 300.000 οι ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον έκπτωση 2,5% στον φόρο για όσους υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. Απαλλάσσονται από την αποστολή των δικαιολογητικών στην Εφορία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 January 2002 - 16:29:48 UTC