Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-02-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/02/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Καραμανλής-Βρετανία
  • [04] Ελλάδα-ΕΕ-Οικονομία
  • [05] Δημοτικές εκλογές
  • [06] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό
  • [07] Καταναλωτικά δάνεια
  • [08] Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [09] Επίθεση κατά Στεφανόπουλου-Αντιδράσεις
  • [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας-Συρία
  • [11] Συμβασιούχοι
  • [12] Αγρότες-Κινητοποιήσεις
  • [13] Ιδιωτική ασφάλιση
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Ασφάλιση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/02/2002

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, τα ελληνοτουρκικά, οι κινητοποιήσεις των αγροτών και το μέλλον των συμβασιούχων στο Δημόσιο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι αυξήσεις σε συντάξεις και εφάπαξ. Κυμαίνονται από 0,75-3,5%.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέες συντάξεις. Μετά την αύξηση από 0,75%-3,5% σε Ασφαλιστικά Ταμεία για 2,3 εκατ. ασφαλι-σμένους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 30% πάνω τα ασφάλιστρα στα αυτοκίνητα. Αυξάνονται οι αποζημιώσεις και θα πληρώσουμε το κόστος.

    Η ΑΥΓΗ: Μανιφέστο για την ειρήνη από το Πόρτο Αλέγκρε. Το 2ο παγκόσμιο φόρουμ καταδικάζει την "επιβολή ισχύος" των ΗΠΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιός άρπαξε τα 100 δις. από τις πλακέτες των παράνομων κουλοχέρηδων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι Βρυξέλλες προτείνουν (και) ιδιωτική ασφάλιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμο το σχέδιο της Οδηγίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί συνεταιρισμοί μπορούν να χτίσουν. Πράσινο φως σε όσους είχαν συσταθεί πριν από το 1979.

    ΕΘΝΟΣ: Σήμα για 1.719 θέσεις από δυο υπουργεία. Αποκλειστικό: Τι ζητούν από το ΑΣΕΠ, Εργασίας-Υγείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μασκαράδες αποσταθερο-ποίησης κατήγγειλε ο Σημίτης. Υπαινίχθη "μεταμφιεσμένα" οικονομικά συμφέροντα πίσω από την κρίση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξήσεις κοροϊδία στους συνταξιούχους. Μόλις 166 δραχμές ημερησίως για την πλειοψηφία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πρόγραμμα για 3.445 θέσεις σε Δημόσιο-δήμους. Κυβέρνηση: Τι ισχύει για ΙΚΑ-τραπεζικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παρέμβαση στο τηλε-χάος. Σημίτης: από μεταμφιεσμένα συμφέροντα η επίθεση.

    ΕΣΤΙΑ: Μας εγκαλούν για την ΟΝΕ. Με ψευδή στοιχεία έγινε η ένταξις.

    Espresso: Καταγγελία για κρυφή κάμερα σε ξενοδοχείο: Είδα σε εφημερίδα να κάνω έρωτα με τη γυναίκα μου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεν ήταν ευκαιριακή ούτε τυχαία επίθεση. Ανήσυχος ο πρωθυπουργός προειδοποιεί και λαμβάνει μέτρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ωρα μηδέν για τους αγρότες. Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση αγροτών-Υπ. Γεωργίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πριμ παρηγοριάς αντί μονιμοποίησης στους συμβασιούχους. Τι σκέπτεται η κυβέρνηση μετά την αρνητική απόφαση.

    ΝΙΚΗ: Ρήξη με τη διαπλοκή αποφάσισε το Εκτελεστικό. Το ΠΑΣΟΚ, έστω και καθυστερημένα, αντιδρά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παντού ενισχυμένα μπλόκα της αγροτιάς. Παλλαϊκή η στήριξη στον αγώνα τους.

    Traffic news: Γυμνές στο Ιντερνετ. Αγνωστοι Ιταλοί εκθέτουν πανέμορφες Ελληνίδες.

    Η ΧΩΡΑ: Ασφυκτικός έλεγχος σε ειδήσεις και εκπομπές. Τεράστια η ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας αν επιτραπεί επέκταση του θέματος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι νέες συντάξεις. Πως διαμορφώνονται για το 2002 μετά τις αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2.199 νέες θέσεις εργασίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ήρεμη επιφυλακή η Βόρεια Ελλάδα. Εξαιτίας του νέου σεισμού στην Τουρκία.

    [03] Καραμανλής-Βρετανία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καρα-μανλής στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιεί περιοδεία από το περασμένο Σάββατο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την υποστήριξή του στην ελληνική ναυτιλία, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του τα μέλη του Συμβουλίου Ναυτιλιακής Συνεργασίας, χθες το μεσημέρι στο Λονδίνο".

    [04] Ελλάδα-ΕΕ-Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι το βιοτικό μας επίπεδο είναι αδύνατον να φθάση στο 80% της Ευρωπαϊκής Ενώσεως μέχρι το 2004. Ακριβώς διότι η σύγκλισις ήταν και παραμένει εν πολλοίς πλασματική. Αν η Κυβέρνησις δεν επανα-παυόταν στα εικονικά στοιχεία και τις λογιστικές αλχημείες, τα πράγματα θα μπορούσαν - ήδη σήμερα - να είναι πολύ καλύτερα. Αλλά ο κ. Σημίτης επέλεξε τον δικό του δρόμο".

    [05] Δημοτικές εκλογές

    Η Espresso εκτιμά ότι "ο κύβος ερρίφθη και η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε οριστικά να κατέβει υποψήφια για το δήμο της Αθήνας. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κώστα Καραμανλή. Το ραντεβού τους θεωρείται πιθανόν να πραγματοποιηθεί (εκτός απροόπτου) την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη στη Ρηγίλλης".

    [06] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "με αδιευκρίνιστο το πλαίσιο, αλλά και το ακριβές περιεχόμενο, εντός του οποίου Αθήνα και Αγκυρα προχωρούν στον "διερευνητικό" των προθέσεων διμερή διάλογο σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών των δυο Υπουργείων Εξωτερικών, οι κκ Παπανδρέου και Τζεμ ανακοίνωσαν την έναρξή του, αποφεύγοντας όμως και να διευκρινίσουν το χρονικό περιθώριο της λήξης του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η διπλω-ματία των σεισμών χθες καταρρίφθηκε στον αέρα. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια της στο Αιγαίο, ακόμη και την ώρα που ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, για να προσφέρει βοήθεια στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "και αν το καθεστωτικό ζήτημα που αποτελεί τέτοιο αγκάθι ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων Κληρίδη-Ντενκτάς ως την περασμένη εβδομάδα, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι είδους "συνομιλίες" μπορούν να γίνουν στη νέα φάση που ξεκίνησε χθες και αφορούν το εδαφικό. Πάντως η Αθήνα επιμένει τόσο στη συνέχιση των διακοινοτικών στην Κύπρο όσο βεβαίως και στο διάλογο με την Αγκυρα για το Αιγαίο".

    [07] Καταναλωτικά δάνεια

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται ότι "στα 7,7 τρις δραχμές εκτοξεύθηκαν το Νοέμβριο τα χρέη των νοικοκυριών προς τις εμπορικές τράπεζες, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξωθήσει την Τράπεζα Ελλάδος σε δραστική παρέμβαση, προκειμένου να συγκρατηθεί η έκρηξη στο μέτωπο του πληθωρισμού και να διασωθεί το πιστωτικό σύστημα από ενδεχόμενη άνοδο των κακοπληρωτών".

    [08] Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Η Traffic news σημειώνει ότι "σε εξέλιξη βρίσκεται ειδική αποστολή, με τη συναίνεση και συμμετοχή όλων των κομμάτων για την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι και στην Αθήνα. Βουλευτές, αλλά και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα γίνουν "πρεσβευ-τές" σχετικών μηνυμάτων, μεταφέροντας επι-στολές του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου και του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου προς τους ομόλογούς τους για την προώθηση της ιδέας αυτής".

    [09] Επίθεση κατά Στεφανόπουλου-Αντιδράσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ταφόπλακα στην υπόθεση της συνωμοσίας εις βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας βάζει όλος ο πολιτικός κόσμος μέχρι νεωτέρας καθώς οι δολιοφθορείς των θεσμών απειλούν ότι θα επανέλθουν. Οσον δε αφορά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως, αυτό ουδείς το αποκλείει με βεβαιότητα. Τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Παυλόπουλος το αντιμετωπίζουν ως ενδεχόμενο".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "συνέχεια στην επιχείρηση σπίλωσης του Κ. Στεφανόπουλου, σχεδιάζουν οι ίδιοι κύκλοι που προέβησαν στις δήθεν "αποκαλύψεις" της προηγούμενης Πέμπτης, με βλέψεις προς την αποσταθερο-ποίηση του πολιτικού σκηνικού - σύμφωνα με πληροφορίες που "αναπαράγονται" επίμονα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις τρεις τελευταίες ημέρες".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με σημαντική καθυστέρηση και αφού πρώτα χρειάστηκε να φθάσει η χώρα προ των πυλών μιας πολιτειακής και πολιτικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αντιδράσει απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση κέντρων και παράκεντρων που ορέγονται να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις και προχωρά σε ... "ρήξη με τη διαπλο-κή". Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του Κινήματος και ανα-κοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αρραγές εσωτερικό μέτωπο ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι αρκετά δύσκολο για την κυβέρνηση και το κόμμα, αφήνοντας κατά αυτό τον τρόπο αιχμές για την πρόσφατη δελφινολογία".

    [10] Πρόεδρος Δημοκρατίας-Συρία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "το θέμα των "διαφευγόντων πολιτικών κερδών" από τη μακρόχρονη καθυστέρηση καλλιέργειας και προώθησης των ελληνοαραβικών σχέσεων εκ μέρους των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη ανέδειξε εκ νέου η επιτυχία της τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανό-πουλου στη Συρία, η οποία έληξε χθες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση συντηρεί τη σεναριολογία της αποσταθεροποίησης μέσω δημοσιογραφικών αποκαλύψεων σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου. Η κυβέρνηση κινδυνολογεί επενδύοντας στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στην εξασφάλιση χρονικών πολιτικών περιθω-ρίων".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "ο πρωθυπουργός κατήγγειλε αόρατους εχθρούς, με αφορμή την αήθη επίθεση στον Κ. Στεφανόπουλος, ενώ άφησε υπαινιγμούς κατά των ιδιοκτητών ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ προσδίδει η κυβέρνηση στην αήθη επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, επιμένοντας στη συντήρηση εντός τεχνητού κλίματος κρίσης με αόρατους εχθρούς που στοχεύουν στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "έπεσαν χθες τα προσωπεία. Το ύποπτο παιχνίδι της κυβέρνησης με τους κινδυνολόγους ισχυρισμούς ότι τάχα "σκοτεινά κέντρα" και "συνωμοσίες" απειλούν τους δημοκρατικούς θεσμούς ήταν το προανάκρου-σμα γι την επιβολή ασφυκτικών ελέγχων στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές, δημοσιογραφικές εκπομπές. Ο Σημίτης αποκά-λυψε χθες ότι προχωρούν στην κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας!".

    [11] Συμβασιούχοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "παρασκηνιακές διεργασίες απέτρεψαν, την τελευταία στιγμή, τη μονιμοποίηση περίπου 20.000 συμβασιούχων υπαλλήλων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με αποτέλεσμα αυτοί να αντιμετωπίζουν τώρα το φάσμα της ανεργίας, καθώς είναι πλέον θέμα χρόνου η άνευ όρων απόλυσή τους".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "με μπόνους παρηγοριάς σκέπτεται το υπουργείο Εσωτε-ρικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χιλιάδων συμβασιούχων, που βλέπουν να απομα-κρύνεται ή δυσχεραίνεται το όνειρό τους για μονιμοποίηση, μετά τη χθεσινή απορριπτική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το πριμ για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους θα είναι μόρια σε περίπτωση που επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, στις οποίες ήδη υπηρετούν".

    [12] Αγρότες-Κινητοποιήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "σε αναμονή οι αγρότες ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησής τους στην Αθήνα με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "κλιμακώνεται για δεύτερη εβδομάδα ο παναγροτικός ξεσηκωμός σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Οι μαχητές της αγροτιάς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκια τους ανυποχώρητα. Αυτή την αταλάντευτη απαίτηση της μαχόμενης αγροτιάς όλης της Ελλάδας θα μεταφέρουν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας οι εκπρόσωποι των αγροτών, κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι".

    [13] Ιδιωτική ασφάλιση

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "υπό έκδοση οδηγία της ΕΕ καθορίζει το νέο νομικό καθεστώς που θα διέπει την επικουρική ασφάλισης και προσφέρει την ευκαιρία σε ιδιωτικές εταιρίες να διεκδικούν μερίδιο συνάπτοντας συμβόλαια επαγγελμα-τικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων - η οδηγία γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος που αφορούσε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά".

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στροφή για την ανάπτυξη. Προσπάθεια ενίσχυση ενδογενών μηχανισμών κατά των παρενεργειών από τη διεθνή κρίση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι ασφαλιστικές εταιρίες ισότιμες με τα Ταμεία! Με δυο κοινοτικές οδηγίες ανατρέπεται το καθεστώς στους κλάδους συνταξιοδότησης και αυτοκινήτου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Να σπάσει το συντεχνιακό κράτος. Εντός του 2002 ο νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κυβερνητικό άνοιγμα στην παραδοσιακή βιομηχανία. 9 υποσχέσεις Χριστοδουλάκη στο ΣΕΒ-Επίσκεψη Λαλιώτη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εντονες διεργασίες με επίκεντρο την Τρ. Αττικής. Νέος κύκλος εξελίξεων στις τράπεζες".

    [15] Ασφάλιση

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "ριζικές αλλαγές στην ιδιωτική ασφάλιση θα επιφέρουν δυο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρώτη πολλαπλασιάζει τα κατώτερα όρια ασφάλισης των ΙΧ και η δεύτερη ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στην κοινωνική ασφάλιση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 5 February 2002 - 16:56:15 UTC