Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Φορολογική μεταρρύθμιση - αντιδράσεις
  • [04] Συμβασιούχοι - Απόφαση
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ελληνοτουρκικά
  • [07] Ενεργειακή πολιτική
  • [08] Δημοτικές εκλογές
  • [09] Προσλήψεις
  • [10] Ασφαλιστικό
  • [11] Ελλάδα - Μέση Ανατολή
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Ενεργειακή πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/04/2002

    Οι αντιδράσεις για τις προτάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, η απεργία της ΑΔΕΔΥ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι δημοτικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.266 προσλήψεις σε νομαρχίες, δήμους, υπουργεία. Ολες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θεραπεύεται η λευχαιμία στα παιδιά. Με επιτυχία 100%. Τι ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ατακτη υποχώρηση μετά την κατακραυγή. Ο Σημίτης ''άδειασε'' τον Χριστοδουλάκη για τη φοροληστεία.

    Η ΑΥΓΗ: ΜΑΤ και ξύλο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της χθεσινής απεργίας στο δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε κλοιό ο Χριστόδουλος. Δεν τον αφήνουν να δει τον Γιασέρ Αραφάτ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ''σύνδρομο Γιαννίτση'' ξαναχτυπά. Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τις προτάσεις για τη φορομεταρρύθμιση μετά τις αντιδράσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα χτίζετε στα ιδιωτικά δάση. Αυτός είναι ο νέος δασονόμος.

    ΕΘΝΟΣ: Απόφαση σταθμός για τους συμβασιούχους. Το Εφετείο ανοίγει το δρόμο για τουλάχιστον 2.000 μονιμοποιήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Παύσατε πυρ'' βροντοφώ-ναξε ο Χριστόδουλος. Εκκληση για ειρήνη, στην Αγία Γη από τον αρχιεπίσκοπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζαρέματα στο Αιγαίο. Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν ανακόπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν οι συντελεστές δόμησης. Νέο ρυθμιστικό: Δημοσιεύονται όλα τα οικόπεδα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκρίνια στο υπ. συμβούλιο- Σκληρή κριτική από τον Τύπο και...Απετάξατο τη φορο-πρόταση.

    ΕΣΤΙΑ: Κρυφοί φόροι για όλους. Πλήττονται κυρίως τα μεσαία εισοδήματα.

    Espresso: Το μεγάλο μυστικό του θησαυρού! Τι κρύβει η μαφιόζικη επίθεση στην Τανάγρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκρίθη χωρίς αξιολόγηση. Η φορολογική μεταρρύθμιση, ''θύμα'' της επικοινωνίας και του εκλογικού κύκλου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 55.000 νέες θέσεις στην ενέργεια. 91.000 θέσεις έμμεσης απασχόλησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν ξέρουν τίποτα τώρα για τον ...φόρο. Ο Σημίτης άδειασε τον Χριστοδουλάκη.

    ΝΙΚΗ: Η μοναξία του ''τσάρου''. Επίθεση από Βενιζέλο-Ευθυμίου, αποστάσεις από Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα φορο-επίθεση σε εξέλιξη. ''Προτάσεις επιτροπής'' και κυβερνητική απάτη.

    Traffic News: Με πόρνες ο ένας στους δύο. Θάνος Ασκητής στη Βουλή: Οι μισοί παντρεμένοι καταφεύγουν στον αγοραίο έρωτα.

    Η ΧΩΡΑ: Ξύλο στους απεργούς καβγάδες στην κυβέρνηση! Δακρυγόνα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάνει πίσω ο Σημίτης. Εντονες κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο για την πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης.

    [03] Φορολογική μεταρρύθμιση - αντιδράσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''υπό το φόβο του πολιτικού κόστους η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη αποκήρυξε επί της ουσίας το πόρισμα της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τους έως τώρα χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''ισχυρές αντιδράσεις προκάλεσε το ατόπημα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, που εμφανίστηκε να υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργακόπουλου και οι οποίες κρίνονται ως αντιλαϊκές, και να τις παρουσιάζει σχεδόν ως κυβερνητικές θέσεις''.

    Σύμφωνα με την Traffic News, ''ιδιαίτερα επικριτικοί - με πιο επιθετικό τον πρώτο - ήταν οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να υιοθετούνται άκριτα και δίχως να προηγηθεί διάλογος τέτοιες ''αντιλαϊκές προτάσεις'' οι οποίες πλήττουν το επικοινωνιακό ''προφίλ'' του κυβερνώντος κόμματος''.

    Η Espresso αναφέρει ότι ''το Νίκο Χριστο-δουλάκη αναγκάστηκε να ''αδειάσει'' ο πρωθυπουργός μετά τις πιέσεις που δέχθηκε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο από τους υπουργού του για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αν και το θέμα της σύσκεψης ήταν το ενεργειακό, η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετέθεσε τη συζήτηση στο φορολογικό''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάση τη λαϊκή κατακραυγή που προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιλογές που προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιλογές ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να ... αποστασιοποιηθεί από το σχετικό κείμενο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, επιβεβαίωσε όμως ότι πρόκειται για τις προτάσεις, βάσει των οποίων η κυβέρνηση θα αρχίσει μια νέα παρωδία ''κοινωνικού διαλόγου''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής ''υπάρχει και η άθλια συνταγή της ΝΔ η οποία συνιστά: μη βάζετε νέους φόρους, αλλά μειώστε τις δαπάνες, που πολύ απλά σημαίνει, να περιοριστεί δραστικά η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή να πληρώσουν οι ασθενέστεροι. Αυτή η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση: Να βελτιώσει το κοινωνικό της πρόσωπο με μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Αυτό είναι το πολιτικό στοίχημα''.

    [04] Συμβασιούχοι - Απόφαση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''το δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων ανοίγει το Διοικητικό Εφετείο, κρίνοντας αντισυνταγματική ρύθμιση του νόμου 2839/00, που περιόριζε τα χρονικά όρια για τη δικαίωσή τους. Η προσφυγή έγινε από συμβασιούχους του ΤΕΒΕ και την υπόθεση χειρίστηκε ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ Αλέξης Μητρόπουλος. Εκτιμάται ότι από την απόφαση θα δικαιωθούν τουλάχιστον 2.000 συμβασιούχοι ενώ αναμένονται και άλλες αποφάσεις από δικαστήρια όλης της χώρας''.

    [05] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου προχωρούν στις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα μετά την ανακοίνωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον γγ της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης Αμπντελουαχέντ Μπελγκεζάζ στα κατεχόμενα. Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς έγκειται στο γεγονός ότι ο Αραβας αξιωματούχος ενώ προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα τα δικαιώματα των παλαιστινίων θα μεταβεί πρώτα στα κατεχόμενα μετά από παρέμβαση της Τουρκίας για να δει τον Ντενκτάς''.

    [06] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''με προσπάθεια για όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα έγινε χθες στην Αθήνα η δεύτερη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τον διμερή διάλογο. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν αόριστα μετά τη συνάντηση ότι αυτός ο γύρος κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο όπως ο προηγούμενος: η ελληνική πλευρά προσπάθησε να ''ανιχνεύσει'' την πιθανότητα παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν ήταν σε θέση όμως ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν αν οι Τούρκοι έθεσαν όπως την προηγούμενα φορά, το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''σύρεται σε διάλογο η Αθήνα για τις αξιώσεις που ήγειρε πρόσφατα η Αγκυρα για τους αεροδιαδρόμους''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να προωθηθη. Διάλογος δεν σημαίνει διαπραγμάτευση ούτε απεμπόληση εθνικών δικαιωμάτων. Η Ελλάς έχει από πλευράς διεθνούς δικαίου ισχυρότατα αερίσματα. Το ερώτημα είναι αν έχη και πολιτικά ερείσματα στους εταίρους και συμμάχους''.

    [07] Ενεργειακή πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η επάρκεια και η ασφάλεια στον Ενεργειακό Τομέα της χώρας είναι εξασφαλισμένη, διότι μέχρι το 2010 θα διατεθούν 5,3 τρις. δρχ διαβεβαίωσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με Ενεργειακά θέματα. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν 55.000 νέες θέσεις εργασίας στον Ενεργειακό Τομέα και σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων".

    [08] Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με πολλές "ωδίνες" πορεύεται το ΠΑΣΟΚ προς την εξεύρεση των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων του. Η "κυοφορία" τόσων μηνών και οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, με τους κατά νομούς βουλευτές και στελέχη, μέχρι στιγμής, έχουν αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα, ιδίως ως προς το άνοιγμα προς την Αριστερά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ανοίγματα προς όλους τους πολιτικούς χώρους επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ εν όψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ηδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την υποστήριξη του τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Κάκκαλου στο νομό Πιερίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "η Νέα Δημοκρατία δεν επείγεται να ανακοινώσει τους δικούς της υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη του Απριλίου (22 με 27 του μήνα) πιθανότατα θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα εν ενεργεία δημάρχων και νομαρχών που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μετά το Πάσχα θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το όνομα του υπερνομάρχη Αθηνών θα ανακοινωθεί τελευταίο".

    [09] Προσλήψεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "την ώρα που οι αρμόδιοι επεξεργάζονται σταδιακές αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο, που αφορούν τους γραπτούς διαγωνισμούς και τον υπολογισμό των μορίων, ύστερα και από τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση προωθεί με την κάλυψη χιλιάδων νέων θέσεων την πλήρωση αναγκών στους δήμους, τις νομαρχίες, τα νοσοκομεία και τα υπουργεία της χώρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται αυτό χρονικό διάστημα στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα και από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μεσώ της πρόσληψης εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων αλλά και την ενίσχυση του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας".

    [10] Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "ανατρέπει το κλίμα της δήθεν συναίνεσης κυβέρνησης-συνδικάτων για το ασφαλιστικό, η παραίτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου από τη Γραμματεία Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ και δρομολογούνται πλέον εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απόσυρση των μέτρων για το ασφαλιστικό".

    [11] Ελλάδα - Μέση Ανατολή

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "βρισκόμαστε σε ένα από τα κρισιμότερα σημεία του Μεσανατολικού. Η θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες εξομάλυνσης και μετά διευθέτησης ή θα πάμε σε χειρότερες εξελίξεις και σε ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπα-στικοποίηση των λαών των αραβικών χωρών, με απρόβλεπτες συνέπειες" τόνισε χθες το βράδυ από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συμπυκνώ-νοντας με τον τρόπο αυτόν και τα συμπεράσματα από την ωριαία συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του πρίγκιπα Σαούντ Αν Φαϊσάλ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "στο κενό πέφτει τελικώς η κοινή μεσολαβητική προσπάθεια Ελλάδας-Τουρκίας για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ισμαήλ Τζεμ στην Ιερουσαλήμ, αλλά και τη συνάντησή τους με τον Γιασέρ Αραφάτ".

    Αντίθετα η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "σε εκκρεμότητα εξάλλου εξακολουθεί να παραμένει η πραγμα-τοποίηση της συνάντησης των κ.κ. Γ. Παπανδρέου - Ι. Τζεμ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γ. Αραφάτ, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία θα καθοριστεί από την ισραηλινή πλευρά. Κατά πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει πιθανώς την Τρίτη ή την Τετάρτη. Ανοιχτή παραμένει τέλος και η πιθανότητα επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην Τεχεράνη, για συνάντηση με τον ομόλογό του δόκτορα Χαράζι, καθώς το Ιράν και οι σχέσεις του με τη Χεζμπολάχ διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι ''να εφαρμοστεί αμέσως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσει η ανθρωποσφαγή στη Μ. Ανατολή ζήτησε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Στη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στην ΕΕ''.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Αποκήρυξαν τη μελέτη! Στο υπουργικό Συμβούλιο για το φορολογικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Γιγαντιαίες επενδύσεις στην ενέργεια. Σχέδιο ανάπτυξης με χρηματοδότηση 16,2 δις ευρώ".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Επίθεση υπουργών στον Χριστο-δουλάκη. Φωτιές άναψε το φορολογικό-αποστάσεις κράτησε ο πρωθυπουργός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Υποσχέσεις για επενδύσεις 16.1 δις ευρώ στην ενέργεια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''7% θα αυξηθούν φέτος τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αισιόδοξες προβλέψεις SSSB-EUROBANK".

    [13] Ενεργειακή πολιτική

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "για επενδύσεις 16,1 δις ευρώ (5,5 τρις δραχμών) μέχρι το 2010 στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως θέμα την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 12 April 2002 - 17:27:47 UTC