Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΔ - Δηλώσεις Καραμανλή - Συνεργασίες
  • [04] ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Δημοτικές εκλογές
  • [05] Στρατιωτική θητεία
  • [06] Αφορολόγητο όριο
  • [07] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη
  • [08] Δήλωση Στεφανόπουλου
  • [09] Εκλογικοί κατάλογοι
  • [10] Συνέντευξη Σιούφα
  • [11] Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [12] Αβραμόπουλος - Δημοτικές εκλογές
  • [13] Κυπριακό
  • [14] Συνέντευξη Σπυρόπουλου
  • [15] Πρώην βασιλική περιουσία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/2002

    Οι δημοτικές εκλογές και η στρατηγικές των κομμάτων, το Κυπριακό, οι αντιδράσεις από την συνέντευξη του τέως βασιλιά και η πορεία της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ''Πόιντ σίστεμ'' για τις μεταθέσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Μοριοδότηση για όλα τα μόνιμα στελέχη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημοτικές εκλογές: Φόβοι για νέα νοθεία. Εκατοντάδες χιλιάδες οι διπλοεγγεγραμμένοι. Εντονες αντι-δράσεις της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί με ταρίφα στο ''2004''. Εξαρθρώθηκε σπείρα απατεώνων-Χιλιάδες οι εξαπατημένοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπουργεία σε αποστάτες της Αριστεράς τάζει ο Καραμανλής. Στο φως το βρώμικο σχέδιο για συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γιατί όχι και ο Μίκης πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Δ. Σιούφας ανοίγει τα κρυφά χαρτιά της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΘΝΟΣ: Εξτρα σύνταξη φέρνει το Ασφαλιστικό. Μετά την κύρια και την επικουρική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κωνσταντίνος θα είναι παρών το 2004 και δηλώνει: Ερχομαι να μείνω για πάντα στην Πατρίδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανασχηματισμός απελπισίας. Σε μια δραματική προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιστρέψει το κλίμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυβέρνηση ΝΔ με υπουργούς και από άλλα κόμματα. Κ. Καραμανλής: Εντυπωσιακό άνοιγμα στην Αριστερά και τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξέσπασμα κατά βρυκολάκων. Ο πρόεδρος στηλιτεύει τους αμνήμονες για τη χούντα.

    ΕΣΤΙΑ: Το κρυφό ''ατού'' του Καραμανλή. Οταν αναλάβη την διακυβέρνηση.

    Espresso: Ερωτικό αμόκ. Πλοιοκτήτης κατηγο-ρείται ότι σκότωσε κολ γκερλ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Στα 350 ευρώ έφτασε το ''γρηγο-ρόσημο''. Σε Εφορίες, Πολεοδομίες, συντάξεις.

    Traffic news: ''Κάθαρμα θα πεθάνεις''. Τι είπε ο Βουλευτής της ΝΔ. Μπράβος τον χτύπησε μέσα στο γραφείο του. Σκοτεινά τα αίτια της επίθεσης στον Γ. Τσούρνο.

    Η ΧΩΡΑ: Συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται. Τα παράθυρα της νομοθεσίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βούγιας για Δήμο, αγκάθι η νομαρχία. Επεισοδιακή η μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΝΔ - Δηλώσεις Καραμανλή - Συνεργασίες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους θα χρησι-μοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, αν κερδίσει τις εκλογές και γίνει κυβέρνηση, διαβεβαίωσε το Σάββατο από την Βοιωτία ο κ. Κώστας Καρα-μανλής, ''κλείνοντας'' για μία ακόμη φορά το μάτι στην Αριστερά''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''το 2000 το σημιτικό ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλες αριστερές εφεδρείες, κυριαρχούσε στο χώρο του Κέντρου και είχε επιτύχει διείσδυση στην Κεντροδεξιά. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η ΝΔ έχει επιτύχει διείσδυση στο χώρο της Αριστεράς περιορίζοντας τις εφεδρείες του ΠΑΣΟΚ, κυριαρχεί απόλυτα στο χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς και αμφισβητεί την παραδοσιακή κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο χώρο του Κέντρου. Εάν κρίνουμε από το διπλό άνοιγμα Καραμανλή, ακόμη δεν είδαμε τίποτα''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''το μεγάλο πλεονέκτημα του κ. Καραμανλή είναι ότι σήμερα ελάχιστοι Ελληνες πιστεύουν πως με δική του κυβέρνηση τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν θεαματικά. Αυτό δυσχεραίνει μεν τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικώς, αλλά θα την διευκολύνη μετεκλογικώς - αν φυσικά έλθη στην εξουσία- στην άσκηση του κυβερνητικού έργου. Ο χαμηλός δείκτης προσδοκιών είναι το κρυφό ''ατού'' του αρχηγού της''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''σχέσεις... στοργής αναπτύσσονται, για μια ακόμη φορά, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, με κεντρικό στόχο την αλλοίωση της βούλησης του λαού της Δημοκρατικής Παράταξης. Το σχέδιο που ανασύρει από τα πιο σκοτεινά μονοπάτια της μνήμης, πτυχές από το 1989, εμπεριέχει αυτή την φορά απορρόφηση ενός μεγάλου κομματιού του ΚΚΕ στο οποίο κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης έχουν τάξει θέσεις ακόμα και σε υπουργικούς θώκους μιας πιθανής κυβέρνησης της ΝΔ''.

    [04] ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Δημοτικές εκλογές

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι ''βέβαιη είναι η κυβέρνηση ότι η συνεργασία ΝΔ και δυνάμεων της Αριστεράς έχει συμφωνηθεί και θα λειτουργήσει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι πληροφορίες που διαθέτει, είναι πως η συνεργασία θα υπάρξει και στον πρώτο, αλλά κυρίως στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι ενδείξεις περί μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ''κάτω από το τραπέζι'' (μετά τα ''ευφυο-λογήματα'' Φλωράκη και τη συνέντευξη Τζαννε-τάκη στην ''Απογευματινή), έγιναν βε-βαιότητα μετά τη δημόσια δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή στη Βοιωτία, ότι θα χρησιμο-ποιήσει στην κυβέρνησή του υπουργούς και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με βάση αυτά τα γεγονότα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες για επίσημη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με κόμματα της Αριστεράς''.

    [05] Στρατιωτική θητεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''από 9 σε 8-7 μήνες από παρουσιάσεώς τους στη Μονάδα εφόσον πρόκειται για οπλίτες 16μηνου-14μηνου θητείας, αντίστοιχα, μειώνεται ο χρόνος παραμονής των υπηρετούντων στρατευσίμων στις μονάδες της Θράκης, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 18ης Απριλίου και έγινε νόμος του κράτους''.

    [06] Αφορολόγητο όριο

    Η Traffic news ισχυρίζεται ότι ''πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 13.200 ευρώ (4,5 εκατ. δρχ). Με διαρροές μέσω του Τύπου η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της οικονομικής πολιτικής και να αναστρέψει το δυσμενές γι αυτή πολιτικό κλίμα. Ετσι, λέγεται ότι θα ανεβάσει το αφορο-λόγητο όριο στα 13.200, ενώ παράλληλα απο-σύρει μια σειρά από μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή Γεωργακόπουλου και τα οποία είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις''.

    [07] Συνέντευξη Χριστοδουλάκη

    Τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα κληθούν να την ''πληρώσουν'' αυτοί που φοροδιαφεύγουν, που συσσωρεύουν πλούτο χωρίς να επενδύουν και αυτοί που έχουν υπερβολική κατανάλωση. Αυτό αναφέρει στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Οικονο-μίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Και τονίζει ότι ''μόνον η δική μας αδράνεια και παραίτηση μπορεί να καλύψει το πολιτικό κενό της Δεξιάς και να της ανοίξει το δρόμο της παλινόρθωσης''. Ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες για αλαζονεία, υποστηρίζει ακόμη πως ''πολιτικός που δεν ξέρει να χάνει, δεν ξέρει και να κερδίζει'', ''διότι η πολιτική δεν είναι τέχνασμα, αλλά μια βαθιά κοινωνική διαδικασία, που θέλει τόλμη, στρατηγική και να είσαι έτοιμος να αναλάβεις το κόστος''.

    [08] Δήλωση Στεφανόπουλου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι ποσοστό 18% του ελληνικού λαού διάκειται θετικά στη δημιουργία ενός ακροδεξιού κόμματος στην Ελλάδα, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ειδικότερα τη δημοσκόπηση που φέρει ένα 7% του πληθυσμού να δηλώνει ότι χρειάζεται ένα ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα και ένα ποσοστό 11% ότι μάλλον χρειάζεται είπε: 'Πιστεύω ότι οφείλεται σε λάθος το αποτέλεσμα αυτό'".

    [09] Εκλογικοί κατάλογοι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "τη νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας με τη μη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους 338.000 διπλοεγγραμένων και 150.000 αλλογενών που παρανόμως ελληνοποιήθηκαν την τελευταία επταετία, θα προσπαθήσει να επαναλάβει και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

    [10] Συνέντευξη Σιούφα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "'η Νέα Δημοκρατία μας χωρά όλους, μας χρειάζεται όλους' είναι το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σιούφα, ενόψει των επικείμενων εκλογών για τον Α' και Β' Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι όχι μόνον. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Β" ο κ. Σιούφας σχολιάζει την επικαιρότητα με τη γνωστή σε όλους τεκμηριωμένη επιχειρηματο-λογία του. Επιμένει στην πολιτική του μεσαίου χώρου. Δεν διστάζει να επαναλάβει τις απόψεις του για την επιστροφή όλων της ΝΔ. Ούτε δυσκολεύεται να τοποθετηθεί θετικά υπέρ της στήριξης για την Προεδρία της Δημοκρατίας καταξιωμένων προσώπων που δεν ανήκουν στη ΝΔ όπως ο Μ. Θεοδωράκης".

    [11] Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "τέσσερις 'μαύρους' μήνες συμπληρώνει αύριο η Σοφοκλέους, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διέψευσε κατ' αποκλειστικότητα τις προσδοκίες των Ελλήνων, αλλά και των ξένων επενδυτών το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2002. Ηδη, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών χάνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2002 ποσοστό 16%, όταν ολόκληρες τις χρονιές, 2000 και 2001, είχε απώλειες της τάξεως του 38,5% και 17,5% αντιστοίχως!

    [12] Αβραμόπουλος - Δημοτικές εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κανέναν πολιτικό φορέα στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά θα αξιολογήσει τους υποψηφίους και αναλόγως θα πράξει. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε ο πρόεδρος του κινήματος κ. Δ. Αβραμόπουλος από τη Μυτιλήνη, όπου μετέβη το Σάββατο για να παραστεί σε ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος, όπως είπε, του ΚΕΠ είναι οι εθνικές εκλογές".

    [13] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "η Λευκωσία έχει απορρίψει νέες βολιδοσκοπήσεις για ενδιάμεση λύση ή μία κατ' αρχήν συμφωνία στο Κυπριακό και επανέλαβε την πάγια θέση της για οριστική λύση χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τη βολιδοσκόπηση για ενδιάμεση λύση έκαναν οι Αγγλοι και κυρίως οι Αμερικανοί. Και οι δύο κινούνται προς την Αγκυρα, η οποία σχεδιάζει νέο ελιγμό, με σχέδιο, όπως συνάγεται και από τις πληροφορίες της 'Σαμπάχ'".

    [14] Συνέντευξη Σπυρόπουλου

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "τρεις συντάξεις από διαφορετικά Ταμεία θα μπορούν να εισπράττουν οι ασφαλισμένοι μετά την ολοκλήρωση των προωθούμενων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο τοπίο σκιαγραφεί σε συνέντευξή του το 'Εθνος' ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Οπως τονίζει ο Ρ. Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι εκτός από την κύρια και την επικουρική σύνταξη θα μπορούν να λαμβάνουν μία έξτρα σύνταξη ή πρόσθετες παροχές από νέα συμπληρωματικά Ταμεία που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλία εργοδοτών και εργαζομένων. Μάλιστα, οι νέοι αυτοί φορείς - που θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου - θα μπορούν να συνεργαστούν και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Ο δρόμος για τις αλλαγές αυτές θα ανοίξει με τη δημιουργία επικουρικών Ταμείων ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. τράπεζες, τηλεπικοινωνί-ες), τα οποία δεν θα ξεπερνούν τα 15. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Ρ. Σπυρόπουλος, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου χρόνου ασφάλισης, ενώ νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τις γυναίκες, οι οποίες είτε θα παίρνουν μεγαλύτερη άδεια αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού είτε θα λαμβάνουν ένα νέο επίδομα βρεφονηπιακής φροντίδας".

    [15] Πρώην βασιλική περιουσία

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι "αντιδράσεις προκάλεσε στην πολιτική ζωή η συνέντευξη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της βασιλικής περιουσίας. Η υπόθεση, πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί τα τέλη του επόμενου μήνα και παρά τα όσα υπο-στηρίζονται από ορισμένες πλευρές που επιμένουν ότι 'το ζήτημα έκλεισε' όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να προκαλεί πονοκεφάλους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 April 2002 - 15:01:18 UTC