Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-07-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/07/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ''17 Νοέμβρη''
  • [04] Κακοκαιρία
  • [05] Μετεξεταστέοι
  • [06] Κυπριακό
  • [07] Δημοσκόπηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/07/2002

    Τα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", το Κυπριακό, η κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το θέμα των μετεξεταστέων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πάρτε σπίτι με χαμηλό επιτόκιο. Ελκυστικά πακέτα που θα στεγάσουν τα όνειρά σας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμβόλαια θανάτου. ''Ενοικιάστηκαν'' οι πιστολάδες της ''17Ν''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φόρεσαν κουκούλες έβγαλαν τις μάσκες. Σε νευρική κρίση ο ''κύκλος του Παρισιού''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 50 νέες συλλήψεις. Παραδίνονται άνευ όρων και οι δύο καθηγητές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετσι θα χτίσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Για ποιές περιοχές είναι έτοιμος ο χωροταξικός σχεδιασμός.

    ΕΘΝΟΣ: ''Σούπερ μάρκετ'' με 400 υπηρεσίες και πιστοποιητικά. ΚΕΠ: Σε ποιούς δήμους θα αρχίσουν να λειτουργούν από Σεπτέμβρη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ''17 Νοέμβρη'' ''τα έπαιρνε'' από Ελληνες επιχειρηματίες. Επαληθεύεται, πλήρως, ο Γρηγ. Μιχαλόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες και τη διεθνή τρομοκρατία. Καθοριστικός σύνδεσμος της ''17Ν'' ο 52χρονος καθηγητής (''Σ'') που ανακρίνεται από τους Αγγλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαριστική βολή στη 17Ν από Σάββα και ''Νικήτα Α''. Τρομοκρατία: Αλλαξε στάση και θα μιλήσει στον εισαγγελέα ο Ν. Παπαναστασίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Λουκά, φύγε'' ... φώναξε στον Κουφοντίνα μετά τον τραυματισμό του από τη βόμβα στον Πειραιά. Συγκλονιστικά σημεία από την ομολογία του Σάββα.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβέρνησις σε διακοπές. Κατηργήθη και το ''μπρήφινγκ''.

    Espresso: Το θρίλερ της φυγής του Κουφοντίνα στην Τουρκία. Συγκλονιστική μαρτυρία: ''Στις 2 Ιουλίου ήθελε να περάσει τον Εβρο με τη βοήθεια των δουλέμπορων''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκάλυψε όλους τους εκτελεστές. Εκλεισε τα κενά για 17Ν ο Σάββας.

    Traffic news: Οχι του Ρέμου σε γυμνή φωτογράφηση. Τον πολιορκούσε γνωστό περιοδικό.

    Η ΧΩΡΑ: Λευκά κελιά. Δίπλα-δίπλα με τους Απριλιανούς Ξηροί, Σερίφηδες και οι άλλοι, για δημιουργία εντυπώσεων. Είχαν αρχίσει προετοιμασίες πριν σκάσει η βόμβα στα χέρια του Ξηρού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Φωτιά'' τα δίδακτρα. Πάνω από 4.000 ευρώ το χρόνο για κάθε μαθητή σε φροντιστήρια-σχολές.

    [03] ''17 Νοέμβρη''

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν ότι ''το ζήτημα της παραγραφής ορισμένων εγκλημάτων της 17 Νοέμβρη θα απασχολήσει ασφαλώς, σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, τη Δικαιοσύνη. Και όσο κι αν είναι δυσάρεστη η προοπτική ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης να καταφέρουν να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους... Οι αποφάσεις δεν μπορεί παρά να ληφθούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι τις όποιες ενδεχόμενες πολιτικές σκοπιμότητες''.

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι ''η προετοιμασία των λευκών κελιών στον Κορυδαλλό ξεκίνησε πριν σκάσει στα χέρια του Σάββα Ξηρού η βόμβα! Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκόπιμα η κυβέρνηση επέλεξε να βρίσκονται δίπλα-δίπλα τα κελιά των συλληφθέντων μελών της 17Ν και των επιζώντων Απριλιανών πραξικοπηματιών Ιωαννίδη και Ντερτιλή''.

    Η Traffic news εκτιμά ότι ''σε μία πρωτόγνωρη φιέστα για τα δικαστικά, αλλά και σωφρονιστικά ελληνικά δεδομένα, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τόσο η διεξαγωγή της δίκης των μελών της ''17Ν'' όσο και η κράτησή τους στις φυλακές Κορυδαλλού''.

    Η Espresso γράφει ότι ''ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να ολοκληρώσει τον κύκλο των συλλήψεων των μελών της ''17Ν'' που εξακολουθούν να διαφεύγουν. Οι αστυνομικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους και δεν αρκούνται στα κωδικά ονόματα με τα οποία ήταν γνωστά στους κύκλους της οργάνωσης και έτσι αναφέρονται στις ομολογίες των άλλων συλληφθέντων''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι ''με την άνευ όρων παράδοση των δύο καθηγητών, που μαζί με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αποτελούν τον ηγετικό πυρήνα της 17 Νοέμβρη και μιας γυναίκας κλειδί που συμμετέχει από την αρχή στην οργάνωση, κλείνει ο πρώτος κύκλος συλλήψεων για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα νέο κύμα προσαγωγών που αφορά μέλη ακροαριστερών ομάδων που είχαν παράλληλη σύνδεση με την ''εταιρία'' που ταλαιπώρησε για δεκαετίες τη χώρα''.

    [04] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι ''οι έντονες καταιγίδες το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το χαλάζι και ο αέρας δημιούργησαν, κατακαλόκαιρα, μια εφιαλτική κατάσταση χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Οι χείμαρροι φούσκωσαν, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, γέφυρες υποχώρησαν, οικισμοί ''βούλιαξαν'' στη λάσπη, καλλιέργειες ''βομβαρδίστηκαν'' από το χαλάζι. Οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές στη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Θάσο''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''σοβαρά προβλήματα, αλλά και υλικές ζημίες προεκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Παρασκευή διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και την Αττική, με κορύφωση τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου στα Σπάτα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι ''σπίτια, καταστήματα και κάμπινγκ πλημμύρισαν, ποτάμια υπερχείλισαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν και κατολισθήσεις σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας μας το περασμένο Σαββατοκύριακο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε στη Χαλκιδική και στη Θάσο η θεομηνία που έπληξε το Σάββατο αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι ''οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Σαββατοκύριακο την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα και ιδίως τους Νομούς Καβάλας (Θάσος), Χαλκιδικής, Ροδόπης, Φθιώτιδος και Εύβοιας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άτομα και να αντληθούν νερά από τις πλημμύρες. Σημαντικές ζημιές είχαμε και σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ιδίως στο Πικέρμι, τα Σπάτα και το Δήλεσι, όπου είχαμε συνεχείς διακοπές της ηλεκτροδότησης''.

    [05] Μετεξεταστέοι

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δεύτερη ευκαιρία το Σεπτέμβριο θα έχουν πλέον και οι μαθητές της Α΄ Λυκείου που δεν κατάφεραν να περάσουν την τάξη, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Ετσι, περίπου 2.000 άτομα, το 2,3% δηλαδή των μαθητών της Α' Λυκείου, που δεν κατάφεραν να προαχθούν στην επόμενη τάξη, θα έχουν τη δυνατότητα το Σεπτέμβριο να εξεταστούν σε ενδοσχολικό επίπεδο".

    [06] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "συνεχίζονται αύριο οι απευθείας συνομιλίες και, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχ. Παπαπέτρου, κατά την αυριανή συνάντηση αναμένεται να τοποθετηθεί επί του εδαφικού ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος πήρες το 'πράσινο φως' από την Αγκυρα".

    [07] Δημοσκόπηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η πρώτη δημοσκόπηση μετά την έναρξη των εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας εμφανίζει οριακή βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ. 'Το Σεπτέμβρη που δεν θα είναι σε έξαρση το θέμα, θα φανεί αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βελτιώσει ακόμα και οριακά τη θέση του', απαντά η ΝΔ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ραντεβού την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε εκτιμούν στη ΝΔ ότι θα αποτυπωθεί πλήρως η επίδραση των επιτυχιών της Αστυνομίας στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην είδηση ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στις 5,5 μονάδες μετά τη εξάρθρωση της '17 Νοέμβρη'".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "υπό το κλίμα που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προσπαθήσει να διαμορφώσει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό, το οποίο επί μακρό χρονικό διάστημα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στο σύνολο των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος έχει γίνει συνείδηση ότι μόνο οι επιτυχίες που υπάρχουν αναφορικά με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν είναι ικανές για να ανατρέψουν το πολιτικό κλίμα και να ξαναδώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 29 July 2002 - 18:51:06 UTC