Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία
  • [04] ΝΔ
  • [05] Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό
  • [06] Ανατιμήσεις
  • [07] Προτεραιότητες κυβέρνησης
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [09] Εφορία - Κώδικας Βιβλίων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/08/2002

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και οι ανατιμήσεις προϊόντων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι αυξήσεις των στρατιωτικών για το 2003. Η εισήγηση του υπουργείου Αμυνας προς τον ΥΠΕΘΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΤΕΙ: Ολες οι βάσεις. Εισάγονται 5.459. Αναλυτικοί πίνακες για 29.492 υποψηφίους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην ΚΥΠ και η ''Αννα'' της 17 Νοέμβρη. Διάτρητη η αμαρτωλή υπηρεσία της Κατεχάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Αγώνας για να σωθεί το ''Ρίο+10''. Ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η κατάθεση του Νίκολας καίει Μητσοτάκη και Νηστικάκη. Με εντολή της τότε κυβέρνησης ο αρχιτρομοκράτης τέθηκε σε πρόγραμμα ''τεχνικής προστασίας'' και φυγαδεύθηκε από την Ελλάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σημίτης προς υπουργούς: Συμμα-ζευτείτε! Οδηγίες και νουθεσίες στο υπουργικό συμβούλιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγκύκλιος - κλειδί για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Τα πάνω κάτω φέρνει ο Δρυς στα δασαρχεία.

    ΕΘΝΟΣ: Ανέβηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές. Από ΤΕΕ σε ΤΕΙ κέρδισαν το εισιτήριο 5.459 σπουδαστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζήτησε δράση για να σταματήσει την ... αντίδραση! Ο Κ. Σημίτης επί παντός του επιστητού, στο υπουργικό συμβούλιο ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμουν τους παππούδες. Κλείνουν τον φάκελο ''17Ν''. Η ''17Ν'' και η ηγεσία είναι στον Κορυδαλλό, διακήρυξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί εισάγονται στα ΤΕΙ μέσω ΤΕΕ. Παιδεία: Αναλυτικά οι βάσεις για τους 5.459 επιτυχόντες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο κρυφός Σάββας. Μια απόπειρα ψυχογραφίας στα ... πρόσωπα του Σ. Ξηρού με βάση τις απολογίες του και τις απόψεις ειδικών επιστημόνων.

    ΕΣΤΙΑ: Διάτρητοι οι κατάλογοι. Καμμία εγγύησις για τις εκλογές.

    Espresso: Σατανιστικές τελετές με σεξ και ναρκωτικά στη Χαλκίδα! Οργια από παρέα επωνύμων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση με τα κεκτημένα. Σημίτης: Ερχονται τα δύσκολα, δεν υπάρχει περιθώριο προεκλογικών παροχών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 7 προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Τι είπε ο Σημίτης στο υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μανιφέστο Σημίτη με 6 στόχους. Αυστηρός προς ΝΔ αλλά και υπουργούς.

    ΝΙΚΗ: Πολιτική αισχροκέρδεια από τη Ρηγίλλης. Η ΝΔ δίνει ''συγχωροχάρτι'' στους κερδοσκόπους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ούτε ένα ευρώ για κάθε ελαιόδενδρο! Μετά τις καταστροφικές καταστροφές έρχεται η κοροϊδία.

    Traffic News: Αλίθια και Αγγελική. Οι δύο γυναίκες μπαινόβγαιναν στη Δαμάρεως.

    Η ΧΩΡΑ: Πώς ο Σάββας ''πούλησε'' ακριβά την απολογία του. Επιβεβαιώνεται ''Η ΧΩΡΑ''. Ολο το παρασκήνιο στον Ευαγγελισμό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυξήσεις έως και 128%. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πόλωση επιχειρεί ο Κ. Σημίτης. Εφ΄ όλης της ύλης το υπουργικό συμβούλιο.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλάζει όψη η πόλη. Στόχος του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου.

    [03] Τρομοκρατία

    Η Traffic News γράφει ότι ''ο Ξηρός έπαιξε ''χοντρό πόκερ'' με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα έδωσε σταδιακά πληροφορίες για την οργάνωση και πήρε κάποια ανταλλάγματα για το δικό του μέλλον, ορισμένα για τους αδερφούς του και για την σύντροφό του Αλίσια Ρομέρο και την πρώην γυναίκα του Αγγελική Σωτηροπούλου. Για τις δύο γυναίκες - πριν ακόμα ο Σάββας ''δώσει '' επισήμως τα αδέρφια του - υπήρχαν καραμπινάτες καταθέ-σεις, ότι μπαινόβγαιναν στη γιάφκα της οδού Δαμά-ρεως και ψώνιζαν μαζί σε κατάστημα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση (μαρτυρία κ. Κουλιανού).

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''τη μυστηριώδη γυναίκα με τον καθοριστικό ρόλο στην πυραμίδα της οργάνωσης ''17 Νοέμβρη''

    ''ξέθαψε'' ο Σάββας Ξηρός αλλά δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο της . Δημοσιογραφικές πληρο-φορίες αναφέρουν ότι η περιβόητη γυναίκα - κλειδί την ύπαρξη της οποίας επικαλείται ο Σάββας Ξηρός και Ελληνογερμανίδα και τα στοιχεία της είναι γνωστά στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''προσπάθειες του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να προκαλέσει συγκρίσεις των συνθηκών κράτησης των μελών της 17 Νοέμβρη με εκείνες των Γερμανών στελεχών της RAF, στα περίφημα πλέον ''λευκά κελιά'', διαβλέπουν οι αναλυτές της Αστυνομίας που περιμένουν ότι σύντομα θα αναφερθεί σε σύγχρονα και κάπως ... ανακαινι-σμένα ''διατάγματα - αστραπή''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''σε αντιδιαστολή με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει τις διωκτικές αρχές να προβαίνουν άμεσα σε νέες συλλήψεις και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσο-χοΐδης έκανε λόγο για ''εσωτερικό χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει η τάξη των ερευνών '' και όχι εξωγενείς παράγοντες. Καθιστώντας σαφές ότι νέες συλλήψεις θα γίνουν μόνο όταν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης περιέγραψε με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν στο εξής οι διωκτικές αρχές''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''ως ''τελειω-μένη'' θεωρεί την υπόθεση της 17Ν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο οποίος όμως παραδέχεται ότι ο φάκελος τρομοκρατία θα αργήσει να κλείσει στην Ελλάδα λόγω των σημείων που παραμένουν ακόμη σκοτεινά''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι ''την ώρα που δεν έχουν συλληφθεί τα μυαλά της δολοφονικής οργάνωσης, οι σχεδιαστές, οι εκπαιδευτές, οι θησαυροφύλακες, οι προσφέροντες την πολεμική τέχνη, πολεμική γνώση, πολεμική οργάνωση, οι σύνδεσμοί τους στην κρατική μηχανή και ενδεχομένως στην πολιτική, καθώς και αυτοί που πάτησαν τη σκανδάλη ή πυροδότησαν μηχανι-σμούς, στο υπουργικό συμβούλιο δίδεται διάλεξη του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης και όλοι μαζί αποφαίνονται ότι ''μπράβο μας, συλλάβαμε τη 17 Νοέμβρη'', τα μέλη και την ηγεσία της''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''όταν λοιπόν έχη εξιχνιασθή ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου των εγκλημάτων της τρομοκρατίας, είναι αδιανόητο ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως να δίδη την αίσθηση της πλήρους εξαρθρώσεως''.

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''κόλαφος για Μητσοτάκη και Νηστικάκη. Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση του Γκέρικ Λίμαν ο Βόιτ διαπραγματεύθηκε με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης την παραμονή του στην Ελλάδα με αντάλλαγμα να δώσει τα ονόματα ολόκληρης του ηγετικού πυρήνα του ΕΛΑ και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που είχαν επαφή με το δίκτυό του. Το αίτημα του Βόιτ απορρίφθηκε ενώ ο Μπεσάρα τέθηκε σε καθεστώς τεχνικής προστασίας και φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα''.

    Η Espresso γράφει ότι ''οι επιτυχίες των ελληνικών αρχών στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας αλλά και οι εκτιμήσεις που γίνονται από τις δύο πλευρές είναι τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τόμας Μίλερ''.

    [04] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''επίθεση κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα προετοιμάζει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής, οποίος πραγματοποιεί αυτό τον καιρό κύκλο επαφών με κοινωνικούς φορείς και με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, προκειμένου να ακούσει από πρώτο ''χέρι '' τα προβλήματά τους''.

    [05] Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''ο κ. Σημίτης εμφανί-σθηκε ανήσυχος για τη στάση της Αγκυρας στην ένταξη της Κύπρου τονίζοντας πως η Τουρκία προκειμένου να πετύχει τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη ''πιθανά δεν θα διστάσει να δημιουργήσει οποια-δήποτε προβλήματα, άρα και στην ένταξη''.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ''τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για υποστήριξη της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την Κύπρο''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου αποκλεισμού της Κύπρου από αέρα και θάλασσα σε περίπτωση ένταξης της κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ''Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρκικών Οργανώσεων'' Χουσειν Ματζίτ Γιουσούφ στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''βολκάν'' και η δήλωση αυτή αναδημοσιεύτηκε στην τουρκική επιθεώρηση ''Αϊντινλίκ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''σκηνικό πολέμου και απειλών δημιουργεί και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κύπρο, την περίοδο μάλιστα κατά την οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, μεταξύ των κκ Κληρίδη και Ντενκτάς παρουσία του γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν''.

    [06] Ανατιμήσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία της εθνικής οικονομίας, που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισείει ως ύστατο μέτρο τη δημοσιοποίηση της 'μαύρης λίστας' επιχειρή-σεων, για να περιορίσει τα κρούσματα αισχρο-κέρδειας στην αγορά και να τιθασεύσει τις πληθωρι-στικές πιέσεις, η ΝΔ προσφέρει απλόχερα 'άφεση αμαρτιών' στους επιχειρηματίες που προβαίνουν σε υπέρογκες ανατιμήσεις των προϊόντων τους''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι ''αντεπίθεση των επιχειρηματιών στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ευθύνονται για την αύξηση του πληθωρισμού, εκδηλώθηκε χθες''.

    [07] Προτεραιότητες κυβέρνησης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή εισήγησή του, επέμεινε ότι κεντρικό θέμα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι η ένταξη της Κύπρου, η λύση του πολιτικού προβλήματος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της Ε. Ενωσης".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''καμμία υποχώρηση σε αιτήματα και διεκδικήσεις οικονομικού χαρακτήρα και 'σκληρή δουλειά' ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη θερινή ανάπαυλα''.

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι ''αποτελεσματικότητα στον έλεγχο του πληθωρισμού, προστασία του εισοδήματος και σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των αγροτών ήταν οι βασικές 'εντολές' του Κ. Σημίτη προς τους υπουργούς στην πρώτη μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες. Τρομοκρατία, προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνική προεδρία, οι άλλοι στόχοι της κυβέρνησης για τους οποίους ζήτησε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς''.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ''επτά τομείς προτεραιότητας για την κυβέρνηση έθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς του απολογισμό του βαθμού εφαρμογής των δεσμεύ-σεων που ο ίδιος έχει αναλάβει κατά τις περιοδείες του''.

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ ''απόπειρα όξυνσης του πολιτικού κλίματος εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από τη στρατηγική που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η οποία ακροβατεί μεταξύ του 'σκληρού ροκ' και των εξελίξεων στο θέμα της τρομοκρατίας''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Στο κόκκινο ο δείκτης ασφυξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Μόνο πέντε μεγάλοι έτοιμοι για το πτυχίο. Κατασκευαστικές εταιρίες''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Επτά εκατομμύρια λόγοι απουσίας από την ... εφορία. Τι προβλέπει ο νέος ΚΒΣ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Επενδύσεις 751 εκατομμύρια ευρώ θυσιάζονται στο πλεόνασμα''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Σε επαναγορά μετοχών τους προχωρούν οι τράπεζες. Αποφασισμένες να στηρίξουν τα χαρτιά τους".

    [09] Εφορία - Κώδικας Βιβλίων

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι ''επτά εκατομμύρια ... επισκέψεις λιγότερες θα δεχθεί ετησίως η εφορία από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, συνεπεία του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ο οποίος θέτει σε νέα βάση τη σχέση μεταξύ επαγγελματιών και φορολογικών αρχών''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 August 2002 - 22:54:12 UTC