Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές
  • [04] Τρομοκρατία
  • [05] Διεύρυνση Ευρώπης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/10/2002

    Τα αποτελέσματα του β΄γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών είναι το βασικό θέμα στις περισσότερες εφημερίδες του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γαλάζια Ελλάδα. ''Σάρωσε'' η Νέα Δημοκρατία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξεπουπουλιασμένοι κοκορεύονται για το... ''Βατερλώ'' τους. Ενώ η ΝΔ κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα. 30 νομαρχίες και το 70% των δήμων στη ΝΔ. 45,3% ο Τζαννετάκος, 54,7% η Φώφη. ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ...αν βάλουν μυαλό, σταματήσουν τα λάθη και διώξουν τους κλέφτες που εκθέτουν την κυβέρνηση. Κράτησε γερά το ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πήρατε το μήνυμα; Αυτή την Ελλάδα ονειρευόμαστε.

    ΕΘΝΟΣ: Εντολή για σταθερή πορεία έως το 2004. Πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση με τοπικές απώλειες. Ισχνό το μήνυμα της ΝΔ με οριακά κέρδη πανελλαδικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γαλάζιες... νταλίκες γιόμισαν όλη την Ελλάδα. Ενώ οι αναλυτές ''παρκάρουν'' ... τζιπάκια και Φιατάκια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψήφος καταδίκης. Εντονα αντικυβερνητικά ψήφισε ο λαός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νίκη-ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα. Εκλογές: Εντυπωσιακή πρωτιά σε νομαρχίες-δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μηνύματα για όλους. Κυριαρχία των 2 κομμάτων εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ κράτησε Γεννηματά και Ντόρα, οι δύο μεγάλες νικήτριες του β΄γύρου.

    ΕΣΤΙΑ: Θριάμβευσε η Νέα Δημοκρατία. Ο εκλογικός χάρτης έγινε γαλάζιος.

    Espresso: Τώρα αρχίζει η κόντρα Φώφης-Ντόρας. Γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μοιράστηκαν δάφνες και αγκάθια. ''Διάβασαν'' τα μηνύματα Σημίτης, Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με νέα ορμή στους αγώνες για τα λαϊκά συμφέροντα.

    Traffic news: 62%-Σούπερ σταρ η Ντόρα έσπασε όλα τα ρεκόρ στο Δήμο της Αθήνας. Γαλάζια και στα χέρια της Μπακογιάννη η πρωτεύουσα. Η Φώφη ''πάτησε'' το 4 επί 4 του Τζαννετάκου.

    Η ΧΩΡΑ: Φεύγουν. Ο λαός έστειλε το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ σαρώθηκε σε όλη τη χώρα. 62% το αστέρι της Ντόρας έλαμψε στην Αθήνα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έπεσαν ''κάστρα''. Οι τοπικές κοινωνίες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Ανατροπές σε 22 νομαρχίες και σε 8 δήμους της Θεσσαλονίκης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ψάχνουν για χαμένους. Νίκησε η ΝΔ, αλλά δεν ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε αυτή την αναμέτρηση κέρδισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κέρδισε η ΝΔ". Με τα λόγια αυτά ο Κ. Καραμανλής επισήμανε τη μεγάλη πολιτική και εκλογική νίκη της παράταξής του. Η ΝΔ κυριάρχησε σε 30 νομαρχίες και σε 30 τουλάχιστον δήμους πρωτευουσών νομών. Καθοριστικής πολιτικής σημασίας η κυριαρχία της ΝΔ στους δήμους της Β' Αθηνών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "Αλέκα Παπαρήγα: Από σήμερα ξανά στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανάπτυξη των αγώνων, για να προχωρήσει όσο γίνεται ευρύτερα η συμπαράταξη των δυνάμεων που με συνέπεια και καθαρότητα αντιπαλεύουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "τα αποτελέσματα τελικώς δείχνουν πως τα κριτήρια με τα οποία ψήφισε ο λαός είχαν πολλαπλά περιεχόμενα. Κερδισμένη στο σύνολο των νομαρχιών και των δήμων είναι η ΝΔ, αλλά δεν μπορεί να θριαμβολογήσει, καθώς έχει σημαντικό βάρος η απώλεια της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς, παρά το ότι η συσπείρωσή της είχε κατακόρυφη άνοδο, σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Ετσι, η εντύπωση της νίκης μετριάζεται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά οτι "τη νικηφόρα πορεία που χάραξε η Θεσσαλονίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακολούθησαν χθες τόσο η Αθήνα όσο και ο Πειραιάς, με τη θριαμβευτική επιτυχία της Ντόρας Μπακογιάννη και την άνετη επικράτηση του Χρήστου Αγραπίδη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει οτι "οδυνηρό μήνυμα έστειλαν οι πολίτες στο ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ποσοστό για τον Τζαννετάκο. Αρωμα γυναίκας στο Λεκανοπέδιο με Ντόρα δήμαρχο και Φώφη υπερνομάρχη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''Η Ντόρα σέρνει τον χορό στην Τ.Α. Σάρωσε στην Αθήνα με το πρωτοφανές ποσοστό 61% και είναι η αναμφισβήτητη πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Χιλιάδες Αθηναίοι πανηγύρισαν την εκλογή της πρώτης Δημάρχου Αθηναίων''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο ''Ωρες ευθύνης για τη ΝΔ'' προσθέτει ότι ''δεν επιτρέπονται στο εξής άλλα λάθη. Δυστυχώς η επιλογή ενός προσώπου στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς χάλασε μια μαγική εικόνα για τη ΝΔ που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο επικοινωνιακός προσανατολισμός του κόμματος και να γίνουν αλλαγές προσώπων στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι ''η ΝΔ έκανε χθες ένα άλμα προς την εξουσία. Πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία της και όλα δείχνουν πια οτι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και χθες η λαϊκή βούληση επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής επόμενος πρωθυπουργός''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''Σοφός ο λαός τιμώρησε και την υπεροψία του ΠΑΣΟΚ και την ανικανότητα της ΝΔ και τους έκοψε τα πόδια η νίκη της Φώφης και της Ντόρας...Μητσοτάκη!''

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ότι ''ο χθεσινός δεύτερος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επεκύρωσε τα αποτελέσματα του πρώτου: η Νέα Δημοκρατία είναι η πρώτη πολιτική δύναμις της χώρας, με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, η 'ψαλίδα' είναι δύσκολο να υπολογισθή, αλλά πάντως είναι της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων, αν η Νέα Δημοκρατία δεν διαπράξη σοβαρά σφάλματα, θα είναι η επόμενη Κυβέρνησις της Χώρας''.

    H ESPRESSO αναφέρει ότι ''για 16+4 χρόνια η ΝΔ κυριαρχεί στην Αθήνα. 40% αποχή. Ο κόσμος αντί για την κάλπη πήγε στην παραλία''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''κέρδη και ζημίες είχαν και οι δύο μεγάλοι μονομάχοι του χθεσινού δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί όχι μόνο άντεξε, αλλά και γιατί κατήγαγε μεγάλη νίκη στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Η ΝΔ για τη νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Αθήνα και σε 30 νομαρχίες. Αλλά και τα δύο κόμματα είχαν σοβαρότατες απώλειες''.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''σαφή εντολή στην κυβέρνηση για σταθερή πορεία μέχρι το 2004, οπότε θα διεξαχθούν οι γενικές βουλευτικές εκλογές, έδωσαν οι κάλπες. Ταυτόχρονα, αυστηρή ήταν η προειδοποίηση για βελτίωση και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου. Από τις αγροτικές περιοχές το μήνυμα είχε σταλεί την περασμένη Κυριακή. Χτες δόθηκε και από το λεκανοπέδιο της Αττικής. Οσο για τη ΝΔ, παρά τα σχετικά κέρδη της, δεν κατόρθωσε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και να εγείρει ζήτημα πρόωρων εκλογών''.

    [04] Τρομοκρατία

    Η Traffic News αναφέρει ότι '' η υπόθεση της 17Ν οι πραγματικές διαστάσεις της επιτυχίας της επιχείρησης, αλλά και ο σχεδιασμός των επόμενων ''βημάτων'' για την ολοκλήρωση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα θα είναι τα βασικά θέματα των συνομιλιών και επαφών του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Ουάσιγκτον, δύο χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ''.

    [05] Διεύρυνση Ευρώπης

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι '' οι Ιρλανδοί είπαν το περασμένο Σάββατο ένα σαφές ''ναι'' τη Συνθήκη της Νίκαιας και στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιστρέφοντας το αρνητικό αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος. Η Κομισιόν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος ''ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο της διεύρυνσης'', μόλις ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα ''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 21 October 2002 - 19:18:54 UTC