Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-12-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Αυθαίρετα-Ηλεκτροδότηση
  • [05] Δηλώσεις Χριστόδουλου-Αντιδράσεις
  • [06] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [07] ΕΕ-Ρυθμός ανάπτυξης
  • [08] Υπόθεση MAYO
  • [09] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [10] Τουρκία-Παραβιάσεις στο Αιγαίο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/12/2002

    Το έντονο παρασκήνιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για λύση στο Κυπριακό και η δικαστική διαμάχη των κυρίων Λαλιώτη-Μητσοτάκη για την υπόθεση ΜΑΥΟ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Τα επιδόματα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ολες οι διευκρινίσεις που δίνει η ΓΣΕΕ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Νόμος-σοκ για τους φοροφυγάδες. Τι επιτάσσει εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ευρω-χαστούκι στην Τουρκία. Ολονύχτιο θρίλερ στο πιο κρίσιμο δείπνο των ''15'' στην Κοπεγχάγη.

    Η ΑΥΓΗ:Ενταξη της Κύπρου με ''ευχή'' για λύση. Κοπεγχάγη: Αμερικανικές παρεμβάσεις για χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Συμβόλαια τραπεζών με τη Μαφία. Για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:24 ώρες παρασκήνιο. Η Κύπρος πλήρες μέλος της ΕΕ χωρίς όρους. Δεκέμβριο 2004 η απόφαση για την Τουρκία αν...

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ηλεκτροδότηση στα αυθαίρετα χωρίς τη ..''βούλα'' της εφορίας. Με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

    ΕΘΝΟΣ: Ευρωπαϊκό διαβατήριο παίρνει η Κύπρος. Σημίτης: Στην Κοπεγχάγη από τους τρεις στόχους μας πετύχαμε ήδη τον έναν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Τραγικό λάθος του Κ. Σημίτη που, στην Κοπεγχάγη, έβαλε... Στο ίδιο πιάτο ένταξη - Κυπριακό και ...καλή όρεξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλος):Ολίγον από Κύπρο στην Ευρώπη από την ...μέση και κάτω! Το Κυπριακό στις καλένδες και ουσιαστική διχοτόμηση με τον ...Νόμο!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Κλείδωσε η ένταξη . Λύση δεν βρέθηκε. Ενώ κρίνεται σήμερα η μισή επιτυχία της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Παγίδα η ένταξη σε θολό τοπίο. Κοπεγχάγη:Μπαίνει η Κύπρος στην ΕΕ/Μυστήριο με τους ''αστερίσκους''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:4.30 μμ Η ώρα της τελικής κρίσης. Η λύση ακροβατεί, αλλά η Κύπρος εντάσσεται.

    ΕΣΤΙΑ:Ιστορική ημέρα. Η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Espresso:Με άφησε για τα λεφτά της Αθηνάς! Η γυναίκα του Αλβάρο μίλησε στη Daily Mail.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ευρώπη καλωσορίζει Κύπρο. Ενταξη με ή χωρίς λύση-Δεκέμβριος 2004 ραντεβού για Τουρκία.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Μια ανάσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς την Ευρώπη των ''εικοσιπέντε''.

    ΤΑ ΝΕΑ:Καλημέρα Ευρώπη, λέει η Κύπρος. ''Κλείδωσε'' η ένταξη. Σκληρό παζάρι για λύση του Κυπριακού και ημερομηνία στην Τουρκία.

    ΝΙΚΗ:Μεγάλο παζάρι για την Τουρκία. Μετά τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Σύνοδος διεύρυνσης της εκμετάλλευσης λαών και χωρών. Από την Κοπεγχάγη 2002 στη Θεσσαλονίκη 2003.

    Traffic News:Ετοιμη να τα βροντήξει η Ασπα. Απειλεί με μηνύσεις όσους την κατηγορούν. Φήμες ότι έχει ενοχληθεί ο αγαπημένος της.

    Η ΧΩΡΑ:Ο Καραμανλής πήρε το ΝΑΙ των Ευρωπαίων για την Κύπρο. Σήμερα η μεγάλη απόφαση. Ο Σημίτης και οι ''14'' πιέζουν την Τουρκία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό για να πάρει σειρά για την Ευρώπη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Οι 15 αιτίες της κρίσης στην αγορά. Θεσσαλονίκη: Οι ελπίδες ανάκαμψης στο 13ο μισθό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Στην Κύπρο τα σύνορα της ΕΕ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ο Σημίτης προβλέπει ένταξη. Διαμαρτυρίες σε Ελλάδα και Κύπρο.

    [03] Κυπριακό

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης απεφάσισε χθες οτι η Κύπρος καθίσταται πλήρες μέλος της ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις ανεξαρτήτως επιλύσεως του πολιτικού προβλήματος. Για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό ορίστηκε έσχατο χρονικό όριο που λήγει σήμερα στις 16.30 (ώρα Δανίας). Οι εναλλαγές σεναρίων, συναισθημάτων και εκτιμήσεων για την τελική έκβαση χαρακτήρισαν το χθεσινό πρώτο 24ωρο της Συνόδου Κορυφής. Το παρασκήνιο που είχε αρχίσει από την προηγουμένη με την άφιξη των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων καθώς και αξιωματούχων των ΗΑΠ και του ΟΗΕ διεκόπη μόνο για το βραδινό ''δείπνο εργασίας'' των 15 ηγετών''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ''το ''διαβατήριο'' της Κύπρου για την ΕΕ αναμένεται να σφραγίσει και επίσημα απόψε η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης ανοίγοντας το δρόμο για ένα διαφορετικό μέλλον για το μαρτυρικό νησί. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που έδωσαν σκληρή διπλωματική μάχη τα τελευταία χρόνια για την υπόθεση της Κύπρου, βλέπουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να επιτυγχάνεται ο βασικός στρατηγικός στόχος της ένταξης της Κύπρου''.

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι ''η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον Ελληνισμό. Μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο τους, που τελείωσε στη 01.30 σήμερα το πρωί, οι ηγέτες των 15 κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν στην Κοπεγχάγη την ένταξη της Κύπρου. Δώδεκα χρόνια μετά την αίτησή της για την προσχώρηση στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα (4 Ιουλίου 1990) η εθνική προσπάθεια δικαιώνεται. Η Κύπρος έγινε ομοφώνως αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο άρθρο της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''οι Ελληνες δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το όλο κυπριακό πρόβλημα εξήλθε από το τέλμα στο οποίο είχε περιπέσει ακριβώς επειδή η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά ''έπαιξαν το χαρτί'' της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου. Το μαρτυρικό νησί γίνεται πλέον μέλος της μεγάλης ΕΕ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ουδείς άλλο τρόπος διαφαινόταν για να ανασυρθεί το Κυπριακό από τη λήθη ενός απαράδεκτου στάτους κβο αλλά και να δοθεί στην Ελλαδα η ευκαιρία να ίσταται έναντι της Τουρκίας με επιχειρήματα αμιγώς ευρωπαϊκά''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο άρθρο της υπογραμμίζει επίσης ότι ''η διαφαινόμενη ένταξη της Κύπρου θα αποτελέσει το θρίαμβο μιας εθνικής στρατηγικής εφόσον επικυρωθεί χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι '' στην κόψη του ξυραφιού παίχτηκαν όλα τα θέματα χθες στο Συμβούλιο Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη τη νύχτα, η Κύπρος εντάσσεται είτε με λύση είτε χωρίς λύση του Κυπριακού. Εκλήθησαν όμως οι δύο πλευρές από την ΕΕ νά έχουν βάλει ή όχι την υπογραφή τους για το σχέδιο Αννάν ως τις 4.30 τοπική ώρα (5.30 ώρα Ελλαδος). Η Τουρκιά θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2004, αν πληροί τα κριτήρια για να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Και οι υπό ένταξη χώρες που κάνουν σκληρά παζάρια εκλήθησαν να δεχτούν τους όρους της ΕΕ ή να μείνουν εκτός''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο δικό τους άρθρο αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής, ''ένα βήμα με ιστορική σημασία κάνει σήμερα η Κύπρος αφού όλα δείχνουν ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία. ..Η πολύχρονη προσπάθεια για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Ενα βήμα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον καθώς ανατρέπει τους συσχετισμούς στο νησί...Και επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις...Και με ενισχυμένο το αίσθημα της ασφάλειας την προσπάθεια της Τουρκίας- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- να επιβάλει τη διχοτόμηση''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''στην πρωτεύουσα της Δανίας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος και της Κύπρου δίνει σκληρή μάχη για την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει λύση ή όχι του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κλείδωσε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτης, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από εξίμισι χρόνια συμμετοχής του στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια έσπευσε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''ανατολίτικο παζάρι διεξάγεται στην Κοπεγχάγη τις τελευταίες ώρες, μετά από τις πιέσεις της Τουρκίας απέναντι στους ''15'' για μια πιο χειροπιαστή ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''αντιμέτωπη με τη δυσφορία που έχουν προκαλέσει οι έντονες αμερικανικές πιέσεις αλλά και δική της επιθετική και απειλητική στάση απέναντι στους Ευρωπαίους βρίσκεται η Τουρκία''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''εύλογες εντυπώσεις δημιούργησε εδώ στην Κοπεγχάγη η σπουδή που επέδειξε ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει ως βούληση της ελληνικής πλευράς να συμπεριληφθεί στο κείμενο των Συμπερασμάτων των ''15'' για την ένταξη της Κύπρου η ευχή ή ενθάρρυνση των Ευρωπαίων ηγετών προς την ελληνοκυππριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Μεγαλονήσου. Η δήλωση του πρωθυπουργού ερμηνεύθηκε από πολιτικούς κύκλους ως σαφής πρόθεσή του να διασώσει εκ των προτέρων τα προσχήματα και στο ορατό ενδεχόμενο που η ''καθαρή ένταξη'' για την οποία κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση ''θολώσει'' τελικά από μια -έστω έμμεση και προσεκτική-αναφορά των ''15'' στο πολιτικό πρόβλημα''.

    Η Traffic News σημειώνει ότι ''ιδιαίτερα έντονες είναι οι πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών τόσο προς την ελληνοκυπριακή όσο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά, στην Κοπεγχάγη προκειμένου να υπογράψουν το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη ο γγ του οργανισμού Κόφι Αννάν''.

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι ''αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν έχει καταλήξει στο ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετάβασής του στην Κοπεγχάγη''.

    [04] Αυθαίρετα-Ηλεκτροδότηση

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι ''την υπαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και αυθαίρετα τα οποία οικοδομήθηκαν από την 1/1/1995 μέχρι σήμερα, στο καθεστώς της άμεσης ηλεκτροδότησης αποφάσισε χθες το υπουργείο Οικονομικών''.

    [05] Δηλώσεις Χριστόδουλου-Αντιδράσεις

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι ''αυτή τη φορά ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρήκε την αντίδραση και πολιτικών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παρά τα παραπλανητικά σχήματα, περί εθναρχικού ρόλου κλπ, στη σημερινή δημοκρατία η πολιτικολογία της Εκκλησίας σημαίνει οτι η ηγεσία της γίνεται κόμμα ή πολιτική τάση σε κόμμα. Τώρα πιέζει τη ΝΔ προς μια ακραία εθνικιστική γραμμή κατά της λύσης του Κυπριακού. Προς μια γραμμή που, αν την υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως η κυβέρνηση, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υποστούν τη μεγαλύτερη πολιτική και διεθνή ήττα τους. Για στρατηγικούς και τακτικούς λόγους η Λευκωσία και η Αθήνα οφείλουν να επιμένουν απολύτως και σθεναρά στην πολιτική λύση του Κυπριακού.

    [06] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι ''είναι γενονός οτι τα τελευταία χρόνια μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού εξελίσσεται από την κυβέρνηση μια μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης της ''Ολυμπιακής Αεροπορίας'', με τελικό στόχο το γενικό ξεπούλημα του αερομεταφορέα''.

    [07] ΕΕ-Ρυθμός ανάπτυξης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι ''υπό έλεγχο θα παραμείνει για τα επόμενα δύο χρόνια ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, στην έκθεσή της η ΕΚΤ, αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος και του χρόνου''.

    [08] Υπόθεση MAYO

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (Μιχαλόπουλου) ισχυρίζεται οτι ''οι εκατέρωθεν αγωγές μεταξύ των Κ. Λαλιώτη και Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις συμβάσεις κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων, αλλά και τη λιβεριανή εταιρεία ΜΑΥΟ συζητήθηκαν την Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Με τις αγωγές, ο ένας διεκδικεί από τον άλλο χρηματικό ποσό ενός δις. δρχ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι ''νέο ''ποταμό'' ατράνταχτων στοιχείων κατέθεσε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Λαλιώτης για την σχέση της Λιβεριανής OFF-shore εταιρείας ΜΑΥΟ με την Νέα Δημοκρατία''.

    [09] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι ''διχογνωμία επικρατεί στην κυβέρνηση για το θέμα της ψήφισης ή όχι μέσα στο 2002 του εκτελεστικού νόμου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών''.

    [10] Τουρκία-Παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Η Espresso επισημαίνει οτι ''τα τουρκικά μαχητικά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας παραβίαζαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο, προκαλώντας την άμεση απάντηση από τα ελληνικά αεροσκάφη. Ο ουρανός πάνω από το Αιγαίο έγινε πεδίο σκληρών αερομαχιών, σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Την ίδια ώρα 5 τουρκικές κορβέτες, που είχαν αποπλεύσει την προηγούμενη από το λιμάνι της Σμύρνης στο πλαίσιο της μέσης ναυτικής άσκησης ''Τσεβίκ Πενς'' πραγματοποιούσαν πυρά στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 13 December 2002 - 17:11:31 UTC