Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [04] Ελληνική Προεδρία ΕΕ
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Τρομοκρατία
  • [07] Ασφαλιστικά ταμεία
  • [08] Δίκη Οτσαλάν
  • [09] Ιράκ κρίση - Ελλάδα
  • [10] Θεοφάνεια - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [11] Τουρκία - Επίσκεψη Καραμανλή
  • [12] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [13] ΥΠΕΧΩΔΕ - Σεισμοί

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/01/2002

    Ο εορτασμός των Θεοφανίων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και η εκλογή προεδρείων στους δήμους και τις νομαρχίες είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βλέπουν φως 150.000 αυθαίρετα. Το νέο καθεστώς νομιμοποίησης για χιλιάδες οικήματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φόβος για μεγάλο σεισμό. Σεισμολόγοι μιλάνε για πάνω από 6 Ρίχτερ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις εισφορών έως και 39%. Πρόταση - ΣΟΚ για το ασφαλιστικό σύστημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γέμισε η αγορά από πλαστά ευρώ. Προσέξτε μην την πατήσετε.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόσο αυξάνονται μισθοί και συντάξεις. Οι αποδοχές και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: Η μάχη για 2.547 θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. ΔΕΗ: Νέα προκήρυξη για 781 μηχανικούς και τεχνικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ρευόμενοι και..περδομενοι επέστρεψαν εις τας Αθήνας! Επανακάμπτουν οι Αθηναίοι στο Κλεινόν Αστυ μετά τις παρατεταμένες διακοπές των εορτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μας μπλέκουν στον πόλεμου του Κόλπου. Τεράστιες οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι προθεσμίες για 2.072 θέσεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Εμφύλιος'' στην Κύπρο. Σύγκρουση Κληρίδη-Μαρκίδη με άγνωστες συνέπειες.

    ΕΣΤΙΑ: Σκανδαλώδεις διατάξεις για τους βουλευτές. Το Σχέδιο Νόμου για το ασυμβίβαστο.

    Espresso: Ετσι θα αδυνατίσω τη Δήμητρα! Πώς πήρε την απόφαση η χήρα Παπανδρέου. Ο γιατρός της αποκαλύπτει την επαναστατική μέθοδο που θα εφαρμόσει.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εισάγονται 2 στους 3 σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι.

    Traffic News: Ο Μάκης ετοιμάζει βόμβες για Αβραμόπουλο και Γιάννα. Μυστικές διπλωματικές επιστολές στο φως της TV.

    Η ΧΩΡΑ: Εμείς θα λύσουμε όλες τις διαφορές μας. Ερντογάν: τόσα χρόνια βαρεθήκαμε να ακούμε τα ίδια. Καραμανλής: Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Ερντογάν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εις το όνομα του πολίτη! Τα ΚΕΠ βάζουν φρένο στην ταλαιπωρία και το λάδωμα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ποιοι ευθύνονται για την υστέρηση της πόλης. Ο Χάρης Καστανίδης μιλά εφ΄όλης της ύλης αλλά περισσότερο για τη Θεσσαλονίκη.

    [03] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''στο εκλογοδικείο κατά ισχυρή πιθανότητα θα λυθούν οι όποιες διαφορές βουλευτών που δεν...''συμμορφώθηκαν'' και αρνούνται για την ώρα να υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη τη δήλωση αναστολής των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες διακομματική επανάσταση εντός του Κοινοβουλίου με τους πολέμιους του μέτρου να ετοιμάζουν πυρετωδώς τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να επιτύχουν την άμβλυνση του νόμου και τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''σκανδαλώδεις διατάξεις περιλαμβάνει το σχέδιο Νόμου για το βουλευτικό ασυμβίβαστο. Ακόμη και ο τίτλος ''Επαγγελματικό ασυμβίβαστο και συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα δραστηριότητες-Ρύθμιση ασφαλιστικών ,συνταξιοδοτικών και λοιπών ζητημάτων βουλευτών'', προδιαθέτει για το διάτρητο περιεχόμενό του''.

    [04] Ελληνική Προεδρία ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ''με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη και την κοινή συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, η Αθήνα αναλαμβάνει κι επίσημα τα καθήκοντα της προεδρίας της ΕΕ σε χρονική περίοδο κατά την οποία το χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράκ επιτείνει τη ρευστότητα''.

    [05] Κυπριακό

    Η Espresso υποστηρίζει ότι ''όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το προεκλογικό σκηνικό στην Κύπρο, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη για την προεδρία. Η εξέλιξη, που αιφνιδίασε πολλούς στη Μεγαλόνησο, απομακρύνει την πιθανότητα επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη , ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες είχε ζητήσει από τους Κύπριους να του δώσουν δεκαεξάμηνη εντολή για να επιτύχει τη λύση του πολιτικού προβλήματος''.

    [06] Τρομοκρατία

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα αρχίσει από τις διωκτικές αρχές ο νέος κύκλος συλλήψεων και παραπομπών σε δίκη για την υπόθεση της τρομοκρατίας (17Ν, ΕΛΑ, 1η Μάη , Επαναστατικούς Πυρήνες). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εμπλοκή τουλάχιστον έξι ατόμων σε τρομοκρατική δραστηριότητα".

    [07] Ασφαλιστικά ταμεία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "έξι μήνες μετά την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση, όλα δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 'κόκκινο'. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα ταμεία εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα, τα οποία υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ".

    [08] Δίκη Οτσαλάν

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "δώδεκα πρόσωπα-κλειδιά, πλην του βασικού 'πρωταγωνιστή', θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για την παράνομη μεταφορά και παραμονή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη χώρα μας, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου του 2003".

    [09] Ιράκ κρίση - Ελλάδα

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες κάνει "πρεμιέρα" η ελληνική προεδρία στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής: ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου, θα πραγματοποιήσει στις αρχές Φεβρουαρίου περιοδεία στη Μέση Ανατολή ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα θα μεταβεί ,ως μέλος της κοινοτικής τρόικας στην Αγκυρα. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο , το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο στόχος της περιοδείας είναι διπλός: αφενός να παροτρύνει τα μετριοπαθή αραβικά καθεστώτα να παρέμβουν (και αυτά) προς τους Αμερικανούς για την αποτροπή του πολέμου με το Ιράκ. Και αφετέρου, να διαπιστωθούν οι προθέσεις των συγκεκριμένων χωρών στην περίπτωση που αρχίσουν οι επιχειρήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε διπλωματικό, επιχειρησιακό αλλά και οικονομικό γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση η συμμετοχή της χώρας μας στην επόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας εναντίον του Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδέκτης ανεπίσημων αιτημάτων από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την παροχή διευκολύνσεων, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της και των συμβατικών υποχρεώσεών της προς το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ".

    [10] Θεοφάνεια - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά αγίασε τα νερά έξω από τον πατριαρχικό οίκο, στον Κεράτιο Κόλπο, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινητική και κατανυκτική".

    [11] Τουρκία - Επίσκεψη Καραμανλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ελληνική κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ίδια γραμμή πλεύσης τάχθηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και την συνέδεσαν με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "πρέπει να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών", είπε ο Ερντογάν στον Καραμανλή κατά τη συνάντησή τους και ανέφερε ότι οι νέοι πολιτικοί πρέπει να δώσουν καινούργια διάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να λύσουν όλες τις διαφορές. Ο Καραμανλής είπε ότι η ΝΔ στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Ερντογάν και τη συνεργασία του κόμματός του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση), "διπλό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρδολομαίου. Μια επίσκεψη που τελείωσε με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο με την εκτός αρχικού προγράμματος συνάντηση του Ελληνα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κ. Ερντογάν στην Αγκυρα, χθες το απόγευμα".

    [12] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας θέτει εκ νέου σε αμφισβήτηση το καθεστώς στο Αιγαίο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις πάγιες θέσεις και τις μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας. Επί της ουσίας, αμφισβητεί όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις οι οποίες καθορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου και δεν αποδέχεται τα υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα, ενώ φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο για επαναχάραξη χαρτών που αφορούν στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας".

    [13] ΥΠΕΧΩΔΕ - Σεισμοί

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "εμφαντικά απορρίφθηκε και κάθε σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών για επιστημονικό non paper που κυκλοφορεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και κατά τα σενάρια έφτασε ήδη στα χέρια της υπουργού Βάσως Παπανδρέου, στο οποίο και φέρεται να καταγράφονται και εκτιμήσεις - με συναπτόμενο υλικό αποτελεσμάτων στατιστικής μελέτης - ερευνητικής ομάδας, με αντικείμενο την πιθανότητα εκδήλωσης μεγάλου σεισμού στη δυτική Ελλάδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 7 January 2003 - 22:59:54 UTC