Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κοινωνικές παροχές
  • [04] Συνταξιοδοτικό
  • [05] Διαφθορά
  • [06] Τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [07] Αντιμετώπιση τρομοκρατίας
  • [08] Δίκη Οτσαλάν
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Καθίζηση οδοστρώματος
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/01/2003

    Τα κυβερνητικά μέτρα για ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η καθίζηση εδάφους στην περιοχή του Χαλανδρίου, η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, το συνταξιοδοτικό και η δίκη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ''Μποναμάς'' ανατιμήσεων. ''Στον αέρα'' η συμφωνία για τις τιμές. Που θα κυμανθούν οι αυξήσεις στην αγορά.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Ρυθμίσεις που αυξάνουν τα χρόνια δουλειάς και τα όρια ηλικίας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γηράσκω αεί εργαζόμενος. Αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των πρόωρων συντάξεων προωθεί η ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Πιο κοντά ο πόλεμος. ΗΠΑ και Βρετανία επιστρατεύουν εφέδρους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρήκε σπίτι στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος. Ερχεται σύντομα στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ετος παροχών το 2003. Σήμερα οι πρώτες εξαγγελίες. Μέτρα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στη συνταξιοδότηση των γυναικών. Κάθε ασφαλισμένη μητέρα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, ο οποίος αυξάνεται για κάθε παιδί.

    ΕΘΝΟΣ: Μείωση 5% εισακτέων φέτος στα ΑΕΙ. Πανελλαδικές: Τι ζητούν οι πρυτάνεις. Τι αποφασίζει το υπουργείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοιξε η γη για να μας καταπιεί! Μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να βουλιάζουν οι ...δρόμοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρι στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαύρη τρύπα υπέρ των εργολάβων. Εργα Μετρό: Η κυβέρνηση επιβραβεύει με νέα δις. τους υπευθύνους της καταβύθισης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρύπα για το 2004. Στα όρια η αποπεράτωση του έργου ως τους Ολυμπιακούς.

    ΕΣΤΙΑ: Κοινοβούλιο σοβιετικού τύπου. Οι βουλευτές υποχείρια του Κόμματος.

    Espresso: Το άγνωστο σεισμικό ρήγμα που απειλεί την Αθήνα! Μπορεί να δώσει σεισμό όμοιο με της Πάρνηθας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΛΑ,''1η Μάη'' και ''Πυρήνες'' στη σειρά για τον Κορυδαλλό. Συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα ''ανακούφισης'' των πολιτών. Αφορολόγητα ομόλογα δημοσίου - μέτρα για τους αγρότες.

    ΤΑ ΝΕΑ: 80 εφοριακοί σε λίστα διαφθοράς. Εχουν τεθεί σε αργία.

    ΝΙΚΗ: Κοινωνικό πακέτο. Στροφή της κυβέρνησης στα καθημερινά προβλήματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καθίζηση...ασφαλείας στο μετρό της Αθήνας. Κρατήρας γεμάτος ερωτήματα.

    Traffic News: Η Ρούλα λέει απόψε όλα τα μυστικά και τις πίκρες της. Μιλά στον Νίκο Ευαγγελάτο. Σκέφτεται να φύγει ένα χρόνο από την τηλεόραση.

    Η ΧΩΡΑ: Σύνταξη στα 67 για τους εργαζόμενους. Μέτρα-σοκ προωθεί η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πλαστά ευρώ στην αγορά. Εχει σημάνει συναγερμός στην ΕΛΑΣ και τις τράπεζες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δέσμευση και από Βάσω για το μετρό. Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και ανατροπές...

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πέτυχε τη μεγαλύτερη συναίνεση ο Παπαγεωργόπουλος.

    [03] Κοινωνικές παροχές

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' παρατεταμένη επίθεση παροχών καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων αρχίζει η κυβέρνηση. Σήμερα κιόλας σε ειδική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, θα αποφασιστούν μέτρα που θα ανακουφίζουν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, ή θα εκτονώνουν ορισμένες ομάδες πίεσης''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''την έκδοση αφορολόγητων ομολόγων του Δημοσίου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας ενώ θα ακολουθήσει δέσμη μέτρων για τους αγοραστές''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''τελικά η κυβέρνηση αποφασίζει σήμερα την έκδοση ''λαϊκών εντόκων γραμματίων'' σε πολύ χαμηλό ποσό, με επιδοτούμενο επιτόκιο και απαλλαγή από το φόρο 10% που ισχύει επί των τόκων των ομολόγων. Αποτέλεσμα, να ευνοηθούν ελάχιστοι καταθέτες''.

    [04] Συνταξιοδοτικό

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, από τα 65 που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος. Από όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας στο προεδρείο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου προκύπτει ότι αυτό περιλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ''ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας και η περαιτέρω ''ελαστικοποίηση'' των εργασιακών σχέσεων συγκαταλέγονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''κάθε ασφαλισμένη μητέρα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, ο οποίος αυξάνεται για κάθε παιδί. Πως επανακαθορίζονται τα ποσοστά μείωσης ή αύξησης στις συντάξεις. Πως συνυπολογίζεται ο πλασματικός χρόνος. Τι ισχύει για κάθε κατηγορία''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''υπό την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των ορίων ηλικίας. Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφέρεται ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της ''ενεργού γήρανσης''. Παράλληλα, προωθείται και η μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων''.

    [05] Διαφθορά

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''λίστα με 80 υπαλλήλους των Εφοριών που ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς έχει στο συρτάρι της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τους επόμενους μήνες θα επιχειρήσει να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στις Εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ονόματα των εφοριακών υπαλλήλων εξετάζεται να δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο, που θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα αυτή για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις''.

    [06] Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι '' στον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας. Οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων του προσεχούς Ιουνίου θα είναι κατά 5% λιγότεροι. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Τμήματα Πληροφορικής. Εκεί προβλέπεται αύξηση μέχρι και 15% λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην αγορά εργασίας''.

    [07] Αντιμετώπιση τρομοκρατίας

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι ''εντός των προσεχών ημερών οι διωκτικές αρχές ανοίγουν νέο κύκλο αποκάλυψης της δράστης των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η ηγεσία της Αστυνομίας έχει πλέον γνώση και πειστήρια για επαναπομείναντα ασύλληπτα μέλη της 17 Νοέμβρη , τον βασικό πυρήνα του ΕΛΑ και τα κεντρικά πρόσωπα που συγκρότησαν την ''1η Μάη'' και τους ''Επαναστατικούς Πυρήνες'' και έλαβαν την έγκριση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη να δράσουν''.

    [08] Δίκη Οτσαλάν

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''δώδεκα άτομα θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου Αθηνών, με την κατηγορία του κακουργήματος της προσβολής της διεθνούς ειρήνης της χώρας στην υπόθεση της σύλληψης Οτσαλάν, στο Ναϊρόμπι τέσσερα χρόνια πριν''.

    [09] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι ''επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ. Ο κ. Κληρίδης και ο κ. Σβίμερ συμφώνησαν οτι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''μια μόλις εβδομάδα πριν από την άφιξη του Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσανατολίζονται οριστικά προς νέο αναθεωρημένο έγγραφο με νέα πρόταση στο εδαφικό και τον αριθμό στρατευμάτων από Ελλάδα και Τουρκία''.

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι ''από την πλευρά του ο Ντενκτάς ετοίμασε δύο χάρτες με ποσοστό εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση γύρω στο 30%. Στον ένα μάλιστα ο Ντενκτάς αφήνει την Καρπασία υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά μεταθέτει κοντά στη γραμμή Αττίλα τα υπόλοιπα εδαφικά όρια''.

    [10] Καθίζηση οδοστρώματος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "μάχη με τον χρόνο δίνει το Μετρό για να προλάβει να ανακατασκευάσει τα 25 μέτρα της σήραγγας, 200 μέτρα μετά τον σταθμό Χαλάνδρι, που υποχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης προκαλώντας στο οδόστρωμα κρατήρα 150 τετραγωνικών μέτρων. Σώθηκε από θαύμα ο οδηγός. Για ανεξήγητα γεωλογικά φαινόμενα κάνουν λόγο καθηγητές του Πολυτεχνείου, ενώ ανακοίνωση της "Αττικό Μετρό" παραδέχεται ότι υπήρξαν αστοχίες στην προσωρινή επένδυση της σήραγγας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "εντολή σε εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν τις εδαφολογικές μελέτες για το έργο του μετρό στο Χαλάνδρι, καθώς και τα μέτρα που είχαν ληφθεί έδωσαν χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ Γιάννης Χρυσικόπουλος".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "πλήθος ερωτημάτων εγείρει ο κρατήρας μήκους 8 μ., πλάτους 7μ. και βάθους 15 μ., που δημιουργήθηκε χθες το πρωί στο έργο επέκτασης του μετρό από την Εθνική Αμυνα στον Σταυρό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "όπως αποδεικνύεται, το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με μεγάλες προχειρότητες στη μελέτη και κατασκευή, με ευθύνη της κυβέρνησης, της 'Αττικό Μετρό' και της 'Μπέχτελ' που το επιβλέπουν, κάνοντας όλα τα χατίρια των εργολάβων, οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν σε χρόνο και χρήμα".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "με τέτοια πανελλήνια κατάντια στον τομέα των δημοσίων έργων, αλλά και της καθημερινής γενικά ζωής, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για σήμερα το ειδικό κομματικό-κυβερνητικό όργανο για την Επικοινωνιακή Πολιτική".

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "εφιάλτης για όλη την Αττική κοντεύουν να γίνουν τα έργα του μετρό, καθώς πλέον αν υπάρξει επέκταση γραμμής ή νέα έργα και δεν γίνει κάτι τότε όλοι παραξενεύονται. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "καθιζήσεις σημειώνονται σε 10 περιοχές του νομού Ιωαννίνων, πάντα στον ορεινό όγκο της Πίνδου, ως συνέπεια των βροχοπτώσεων που πλήττουν τον τελευταίο καιρό την περιοχή. Ωστόσο η κατάσταση στον οικισμό Πλάκα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς οι κατολισθήσεις εντείνονται, μετά και τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Ποιος ανταγωνισμός; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ''ομολογεί'' ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Περιορισμένη θα είναι η έκδοση ''λαϊκών '' εντόκων''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Βρυξέλλες εγκαλούν Ελλάδα για το χρέος. Ερώτηση-καταγγελία στη Βουλή από τον Μ. Εβερτ''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Πακέτο ομολόγων με αφορολόγητες αποδόσεις. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τους ''λαϊκούς'' τίτλους''.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Απαισιόδοξοι οι Ελληνες για την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της EUROSTAT''.

    [12] Οικονομία

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για το 2003 αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα συζητήσει προηγουμένως τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η αναμενόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 8 January 2003 - 20:17:36 UTC