Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΝΔ
  • [04] Οικονομία
  • [05] Συντάξεις - ΕΕ
  • [06] Δημόσιοι υπάλληλοι - Εφάπαξ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Δίκη Οτσαλάν
  • [09] Λαθρομετανάστες
  • [10] Τρομοκρατία-Συλλήψεις
  • [11] Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [12] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου
  • [13] ΠΑΣΟΚ
  • [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] Ομόλογα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/01/2003

    Το Κυπριακό και η στάση της Τουρκίας, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η έκδοση ομολόγων, η στρατηγική της ΝΔ, καθώς και οι πληροφορίες για νέες συλλήψεις ατόμων υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Ολες οι αλλαγές σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Δώστε αμέσως το οικογενειακό επίδομα. Στο πλευρό των 200.000 δικαιούχων η ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Στα θρανία όλοι οι οδηγοί ταξί. Από σεμινάρια και εξετάσεις για να πάρουν νέες άδειες.

    Η ΑΥΓΗ:Παγκόσμια απαισιοδοξία. Ερευνα της ICAP σε 65 χώρες για το 2003.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Πάταγος σε Αθήνα και Λονδίνο για το σπίτι του Κωνσταντίνου. Δεν δίνω την βίλα στον τέως λέει τώρα ο γιος του Χατζηιωάννου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Φρένο τις Εφορίες. Δεκατρία νέα μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι αυθαιρεσίες. Απλουστεύσεις και αντικειμενικοί έλεγχοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Είκοσι μέτρα ανάσες για την τσέπη μας. Ολα τα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    ΕΘΝΟΣ:Εφάπαξ νέου τύπου για το δημόσιο. Θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία 5ετία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Σκαλί, σκαλί, βουλιάζει και η Σοφοκλέους! Κ. Θάνος: Στις 1.650 μονάδες η νέα πτώσις του Χρηματιστηρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Μαζεύουν το χρήμα μέσω των λαϊκών ομολόγων. Ο μεγαλύτερος εσωτερικός δανεισμός για να ανακουφιστούν τα ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Ομηροι 200.000 εργαζόμενοι για το επίδομα. Κυβέρνηση: Την προεκλογική περίοδο η καταβολή των αναδρομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:19 αλλαγές και λαϊκά ομόλογα. Φόροι: Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.

    ΕΣΤΙΑ:Επικίνδυνο ''γιαπί'' είναι η Αθήνα. Η Κυβέρνησις αποποιείται των ευθυνών της.

    Espresso:Επιχειρηματίας ερωτευμένος με την κόρη του! Τη βίαζε 10 ολόκληρα χρόνια. Απείλησε τον δεσμό της με περίστροφο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Εργολάβων κατορθώματα...Η τρύπα στο Μετρό ανέδειξε τη διαπλοκή του κατασκευαστικού λόμπι.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Αφορολόγητα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις. Τρεις εκδόσεις το 2003 , συνολικού ύψους ως 2,5 δις. ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ:Εντοκο...φλερτ σε μικροκαταθέτες. Λαϊκά ''ομόλογα'' με 4%.

    ΝΙΚΗ:Φρένο από Κομισιόν στις κοινωνικές παροχές. Προβλέπει δυσκολίες μετά το 2004.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Σκέτη κοροϊδία τα ''λαϊκά ομόλογα''. Συμπαιγνία κυβέρνησης-τραπεζιτών.

    Traffic News:''Δεν θέλω να κυκλοφορήσει το βιβλίο για τον Στέλιο''. Ασφαλιστικά μέτρα από τη Βάσω.

    Η ΧΩΡΑ:Καταργείται το πόθεν έσχες για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Φορολογικά μέτρα-έκπληξη από την κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Κομπόδεμα με λαϊκά ομόλογα. Μέτρα με κοινωνικό προφίλ δια στόματος Χριστοδουλάκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Αρπαχτή με τα ''λαϊκά ομόλογα''. Ο Ν. Χριστοδουλάκης μαζεύει 2,5 δις ευρώ!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Τριτοκοσμική είναι η εικόνα της χώρας μας.

    [03] ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ''μπλόκο στις παράνομες (και εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ) προσλήψεις αποφάσισε η ΝΔ. Κι εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στο απαράδεκτο εμπόριο ελπίδας, στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση με μπαράζ υποσχέσεων ''για μια θέση στο δημόσιο'' προς τους χιλιάδες ανέργους που η ίδια δημιούργησε''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''εκλογές στο ...βάθος του τρέχοντος έτους, του 2003, βλέπουν στη Ρηγίλλης και ως εκ τούτου έχουν την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός που ψήφισε η Βουλή θα μείνει μόνο στα χαρτιά αφού θα επιβαρυνθεί από τις ...αναπόφευκτες προεκλογικές παροχές''.

    [04] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''δεκαοκτώ φορολογικές ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών η επίλυση διαφορών πριν από το δικαστήριο, οι έλεγχοι με αντικειμενικά κριτήρια καθώς και τα λαϊκά ομόλογα με καθαρό επιτόκιο 3-3,5% είναι τα πρώτα οικονομικά μέτρα του 2003. Σημίτης, Χριστοδουλάκης και Γκαργκάνας προετοιμάζουν και μέτρα υπό τη σκιά του πολέμου στο Ιράκ. Αλλά η κυβέρνηση σκέφτεται και το εσωτερικό μέτωπο, εξετάζοντας δεύτερο κύμα μέτρων για αγρότες (πιστωτικές διευκολύνσεις) και δημοσίους υπαλλήλους (οικογενειακά και άλλα επιδόματα)''.

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ''την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο επεξεργαζόμενη σειρά φιλολαϊκών μέτρων, αρχής γενομένης από την έκδοση των ''λαϊκών ομολόγων'' που εξαγγέλθηκε χθες και επίσημα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, η ΕΕ επιχειρεί από την πλευρά της, να βάλει ''φρένο '' στις κοινωνικές παροχές , προειδοποιώντας για..δύσκολες ημέρες μετά το 2004, σε περίπτωση που υπάρξει χαλάρωση στον τομέα της οικονομίας και εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μιας πολιτικής προεκλογικών παροχών''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''με σειρά παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση του συστήματος, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις ΔΟΥ και την πάταξη της διαφθοράς στους εφοριακούς ολοκληρώνεται τους πρώτους μήνες του 2003 η φορολογική μεταρρύθμιση''.

    [05] Συντάξεις - ΕΕ

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και άμεση λήψη νέων μέτρων για τις συντάξεις απευθύνει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χθες ενέκρινε ''εν μέρει'' το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2002-2006''.

    [06] Δημόσιοι υπάλληλοι - Εφάπαξ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ''οι αποδοχές της τελευταίας πενταετίας αποτελούν πλέον τη βάση για τον υπολογισμό του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που περνούν στη σύνταξη. Η ρύθμιση ευνοεί τους πτυχιούχους και διπλωματούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ποσό που εισπράττουν φτάνει μέχρι τα 44.020 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τριακονταπενταετία''.

    [07] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''με επιφυλάξεις δέχθηκε η Αθήνα τη χθεσινή καταστροφή της Αγκυρας απέναντι στο Κυπριακό. Μολονότι η νέα πολιτική ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μιας καινούργιας πολιτικής στο Κυπριακό, την οποία θα παρουσιάσει σύντομα, ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πολιτική αστάθεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη γείτονα χώρα εγείρει σημαντικά ζητήματα αξιοπιστίας, ακόμα και για τις δηλώσεις των επίσημων φορέων της τουρκικής κυβέρνησης''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι ''διαστάσεις διχασμού προσλαμβάνει η ανοιχτή σύγκρουση του Ερντογάν και της κυβέρνησης των μετριοπαθών ισλαμιστών με το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας για το Κυπριακό, η οποία αναζωπυρώθηκε από τη σκληρή επίθεση του Ραούφ Ντενκτάς κατά του νικητή των τουρκικών εκλογών, την πολιτική του οποίου επέκρινε έντονα και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,''σε ανοιχτή αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν έρχεται ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Repubblica.Χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ''άτομο που δεν έχει καμιά εξουσία''. Οσον αφορά τις καθημερινές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον του απαντά ότι θα πρέπει να αποφασίζει το Κοινοβούλιο και όχι οι πλατείες''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''αναμφισβήτητα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις ημέρες αυτές στην Κύπρο είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβή. Η απόφασις του προέδου Κληρίδη να διεκδικήση δεκαεξάμηνη θητεία προκειμένου να ολοκληρώση τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και την διαδικασία εντάξεως της Κύπρου, θα έπρεπε λογικά να συνενώση όλες τις πολιτικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων. Δυστυχώς γίνεται αντικείμενο αντιπαραθέσεως των Ελληνοκυπρίων''.

    Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''αποκορύφωμα του νέου κύκλου συνομιλιών του Αλβαρο ντε Σότο θα είναι η υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει κάποια θέματα σε συνδυασμό και με την εργασία των νομικών επιτροπών''.

    [08] Δίκη Οτσαλάν

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "άγνωστο είναι πλέον το πότε και υπό 'ποιές συνθήκες' θα εκδικασθεί η υπόθεση Οτσαλάν, η οποία ανεβλήθη χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας λόγω της απουσίας, αλλά και αιτημάτων του συνηγόρου του 'πρωταγωνιστή' εκείνης της νύχτας Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των δύο συνοδών του Γιακάρ Τσεντκίζ και Κάγια Αϊφέρ".

    [09] Λαθρομετανάστες

    Σύμφωνα με την ESPRESSO 'συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση λόγω της συνεχούς εισόδου στη χώρα χιλιάδων λαθρομεταναστών, αλλά και λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα για να αυξήσει την παροχή πολιτικού ασύλου σε λαθρομετανάστες που εμφανίζονται ως 'θύματα πολιτικών διώξεων'. Η κυβέρνηση φοβάται ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών θα διογκωθεί αν πραγματοποιηθεί τελικά η πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ".

    [10] Τρομοκρατία-Συλλήψεις

    Η TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι "κλήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα οι 330 μάρτυρες -Ελληνες και αλλοδαποί- που θα εξεταστούν στη δίκη για την υπόθεση της '17 Ν'. Η διαδικασία -σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- αρχίζει στις 3 Μαρτίου 2003 με την παρουσία 18 κατηγορουμένων και 40 συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ η δικογραφία αριθμεί ... 50.000 σελίδες!".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σύμφωνα με έγκυρη αστυνομική πηγή, η οποία βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας, υπολογίζεται ότι θα γίνουν τρεις-τέσσερις συλλήψεις ανδρών που ανήκουν στους Επαναστατικούς Πυρήνες. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών φέρεται να υπήρξε περιφερειακό μέλος της '17Ν' και ως σύνδεσμός της με τους Επαναστατικούς Πυρήνες, αλλά και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις 'ΕΛΑ' και '1η Μάη'".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη σύλληψη ενός ακόμη τρομοκράτη που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του, προέρχονται από τις εργαστηριακές αναλύσεις των αντικειμένων που βρέθηκαν στις δύο γιάφκες της '17Ν' αλλά και από καταθέσεις των προφυλακισμένων μελών της οργάνωσης".

    [11] Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας και βουλευτικής ιδιότητας στη Βουλή θα καθορίσουν τη στάση τους οι βουλευτές Αλ. Λυκουρέζος (ΝΔ) και Θ. Ασκητής (ΠΑΣΟΚ). Οι μόνοι που έως τώρα δεν έχουν συμμορφωθεί κει εξακολουθούν να αντιδρούν στη συνταγματική πρόβλεψη".

    [12] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "έτοιμος να κλείσει οριστικά μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας εντός του 2003 εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εκτός από το Κυπριακό για το οποίο παγίως τους τελευταίους μήνες εκφράζει την αισιοδοξία του, δηλώνει αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και ως προς το ενδεχόμενο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το θέμα των Σκοπίων".

    [13] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και η επικοινωνιακή αντεπίθεση στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ συνθέτουν το τρίπτυχο του κυβερνητικού και πολιτικού σχεδιασμού σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα ο Θ. Πάγκαλος δεν αποκλείει εκλογές το καλοκαίρι".

    ΤΑ ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ''έστω και με σημαντική καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των λαϊκών ομολόγων. Ομως τα λαϊκά έντοκα δεν επαρκούν για να σηματοδοτήσουν μια συνολικότερη στροφή της οικονομικής πολιτικής. Θα απαιτηθεί κατά συνέπεια να γίνουν ριζικές τομές στην πολιτική της κυβέρνησης. Αν πρόκειται οι πολίτες να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα και να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Σε αντίθετη περίπτωση τα λαϊκά έντοκα κινδυνεύουν να αποδειχθούν σταγόνα στον ωκεανό''.

    [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Επικίνδυνα πειράματα!. Αφορολόγητοι πλέον οι τίτλοι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Φορολογική αναμόρφωση με 18 μέτρα. Ενοποίηση 20 δημοτικών φόρων".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Αδελφοποίηση Σοφοκλέους και ...Δουκίσσης Πλακεντίας!"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Κίτρινη κάρτα από ΕΕ για τα δημοσιονομικά. Με κατηγορίες για "μη εκμετάλλευση" της ανάπτυξης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Τα "έντοκα" Χριστοδουλάκη ανάβουν φωτιές στις τράπεζες. Για μια χούφτα ευρώ επανέρχονται οι ουρές στα γκισέ".

    [15] Ομόλογα

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "την ώρα που σε άλλες αγορές λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της ευρύτερης κεφαλαιαγοράς, όπως πχ στις ΗΠΑ, με την παντελή κατάργηση της φορολογίας των μερισμάτων, ή προωθείται η ενιαία φορολόγηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων για αποφυγή διαρροής κεφαλαίων, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις δανειακές ανάγκες της και προφανώς από τις συνθήκες της αγοράς, προχωρεί ουσιαστικά σε κατάργηση της ισχύουσας σήμερα φορολογίας 10% επί των τόκων για τους τίτλους του δημοσίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 9 January 2003 - 17:01:23 UTC