Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-07-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2003
  • [02] Tίτλοι εφημερίδων
  • [03] Εκλογικός νόμος
  • [04] Κυβέρνηση - ΝΔ
  • [05] Καύσιμα
  • [06] Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ελληνική Εκκλησία
  • [07] Γιατροί ΙΚΑ
  • [08] Δίκη 17Ν
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Γ. Παπανδρέου-Μίλερ
  • [11] Χρηματιστήριο-Βουλευτές
  • [12] Δημόσιο-Μέτρα κατά της διαφθοράς
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2003
  • [14] Τράπεζες-Οικονομικά αποτελέσματα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2003

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η δίκη της 17Ν και τα μέτρα διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4.138 θέσεις σε Δημόσιο, Οργανισμούς και 7.500 διορισμοί εκπαιδευτικών. Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πιάστηκαν 200 ''λαδιάρηδες'' στο Δημόσιο. Σήκωσαν τα μανίκια στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο ψυγείο η Ελλάδα αναστενάζει. 10% ακρίβυναν τα τρόφιμα σ' ένα χρόνο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι τρέχει με τον Κωνσταντίνο. Γιατί πήγε για μαγνητική τομογραφία στον ''Εγκέφαλο'', τι εξετάσεις έκανε, ποιόν γιατρό είδε στη Βασιλίσσης Σοφίας.

    Η ΑΥΓΗ: Κομισιόν εγκαλεί Αθήνα για το κοκτέιλ μόλυνσης. Ενα βήμα πριν από το ευρώ-Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ωμή παρέμβαση Βαρθολομαίου στα εσωτερικά της Εκκλησίας μας. Πάει να βάλει τους Τούρκους από την πίσω πόρτα στις Μητροπόλεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εκτός Χρηματιστηρίου βουλευτές, δήμαρχοι κλπ. Απαγορεύεται να ''παίζουν'' στη Σοφοκλέους οι αιρετοί άρχοντες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολες οι αλλαγές στην ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Ο αναλυτικός χάρτης σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του ΟΑΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Βενζίνη ''μπόμπα'' καταστρέφει τα ΙΧ. Οργιο νοθείας και λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για τα... μπάζα βλέπει την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης. ''Με την σημερινή κυβέρνηση, προκοπή η Χώρα δεν θα δει'', δηλώνει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα σκουπίδια απόρρητα έγγραφα της Κύπρου. Τα έβλεπαν δεκάδες περαστικοί, ακόμα και Τουρκοκύπριοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Οι αυξήσεις μισθών σε όλα τα κλιμάκια. Υπουργείο Οικονομικών: Ολοι οι πίνακες με τα ποσά των νέων αποδοχών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συνταγή για μονιμοποίηση. Συμφωνία για 5.500 γιατρούς του ΙΚΑ ανοίγει δρόμους.

    ΕΣΤΙΑ: Απάτη αλά ΠΑΣΟΚ. Προσφέρει σε ΚΚΕ-Συνασπισμό 3 έδρες.

    Espresso: Εμφανίζουν μοντέλο του ''Πρωινού καφέ'' να εκδίδεται. Αναστάτωση στον ΑΝΤ1 από δημοσίευμα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεργία και ανασφάλεια οι αγωνίες των Ελλήνων. Δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση και κόμματα, κατά την Eurostat.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μονιμοποιούνται χιλιάδες γιατροί του ΙΚΑ. Συμφωνία του υπουργείου Εργασίας με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τους ''κάρφωσε'' ο άνθρωπος που τους έκρυβε. Νεκροί οι δύο γιοί του Σαντάμ.

    ΝΙΚΗ: Κατηγορώ από Σημίτη. ''Αμέτοχος καιροσκόπος'' η Νέα Δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναυάγιο ''Εξπρές Σαμινα'': Μεθόδευσαν πόρισμα-προσβολή στους 80 νεκρούς.

    Traffic News: Οικογένεια έκανε σεξ 2 επί 2 στην Πάτρα. Σοκ με αιμομιξία στην Αχαϊα. Απίστευτα δίδυμα φρίκης: πατέρας-κόρη, μάνα-παππούς.

    Η ΧΩΡΑ: Σούπερ νοθεία στα καύσιμα. Ενώ καίνε οι τιμές, οι καταναλωτές δέχονται νέο χτύπημα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διακοπές αυθημερόν. Η οικονομική στενότητα υποχρεώνει σε πηγαινέλα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυξήσεις 2% στα τιμολόγια ΔΕΚΟ. Σχέδιο Χριστοδουλάκη κατά του πληθωρισμού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο τουρισμός σε κρίση με ανεργία στα ύψη. Κακές οι προοπτικές για το μέλλον.

    [03] Εκλογικός νόμος

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "αποκαλύφθηκαν χθες οι πραγματικοί στόχοι που έχει η κυβέρνηση με την ανακίνηση τώρα θέματος εκλογικού νόμου. Οπως αποδείχθηκε μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, η κυβέρνηση τράβηξε τώρα το χαρτί του εκλογικού νόμου γιατί θέλει να μπλοκάρει τις πολιτικές εξελίξεις με την προεδρική εκλογή".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "απάτη πρώτη μεγέθους συνιστά η πρότασις του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στον εκλογικό νόμο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "και ενδοκομματικές πιέσεις για τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο δέχθηκε χθες στη Βουλή ο εμπνευστής του και Υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατά την πρώτη ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που συμμετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την ίδια στιγμή ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε με πρόταση για δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ότι ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί αμέσως μετά τις εκλογές και, παράλληλα, δέσμευση ότι το δεύτερο κόμμα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας που θα καταθέσει το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, 'προκειμένου να εξασφαλιστούν η ομαλότητα και η πολιτική σταθερότητα".

    [04] Κυβέρνηση - ΝΔ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε η χθεσινή επίσκεψη στα Γρεβενά του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, που παρουσίασε τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για την τετραετία 2004-2008 και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για καιροσκοπισμό και λαϊκισμό".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "δυναμική εκκίνηση στην πορεία προς τις εκλογές έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τα Γρεβενά. Με αυτοπεποίθηση για το κυβερνητικό έργο και κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστο κεφάλαιο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, που δημιούργησε η ελληνική προεδρία, άσκησε έντονη κριτική εφ΄ όλης της ύλης στη ΝΔ την οποία χαρακτήρισε ως 'αμέτοχο καιροσκόπο' στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, ενώ έδωσε το σύνθημα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και την αλλαγή της Ελλάδας, όπως είπε".

    H Traffic News τονίζει ότι "σε πόλωση οδηγείται το πολιτικό σκηνικό της χώρας έπειτα από τη συνεχή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, σε όλο σχεδόν το εύρος της γκάμας των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία".

    H Espresso υπογραμμίζει ότι "στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει είναι σε θέση να στριμώξει στη γωνία τη ΝΔ και έπειτα από αρκετό καιρό να καταφέρει να διαμορφώσει επιτέλους την πολιτική ατζέντα που επιθυμεί ξεφεύγοντας από τα θέματα της καθημερινότητας, στα οποία υστερεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "νέες υποσχέσεις για ενίσχυση του εισοδήματος των ασθενέστερων τάξεων μοίρασε αφειδώς ο Κ. Σημίτης από τα Γρεβενά. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πολώσει το πολιτικό κλίμα, καταφερόμενος εναντίον της ΝΔ για την άρνησή της να προσέλθει σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "'γεύση' από τον δικομματικό καυγά που στήνεται προεκλογικά με στόχο την εξουσία και τη νομή της έδωσαν με τις χτεσινές περιοδείες τους οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής".

    [05] Καύσιμα

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''παράνομα κυκλώματα διακινούν τεράστιες ποσότητες νοθευμένων και επικίνδυνων καυσίμων: πετρέλαιο παράνομης διακίνησης με υπέρβαση και των ορίων του θείου και νοθευμένη αμόλυβδη βενζίνη με πετρέλαιο θέρμανσης. Περίπου δέκα στα εκατό πρατήρια διαθέτουν καύσιμα αμφιβόλου ποιότητας. Παράγοντες της αγοράς μιλούν για σούπερ νοθεία στα καύσιμα και εκτεταμένες ζημιές στα αυτοκίνητα από ακατάλληλα πετρέλαια και βενζίνες''.

    [06] Οικουμενικό Πατριαρχείο-Ελληνική Εκκλησία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι ''το Φανάρι περνάει στην αντεπίθεση και για πρώτη φορά, ύστερα από 75 χρόνια ''συνδιοίκησης'' των 36 μητροπόλεων της βόρειας Ελλάδας, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, επιβάλλει να ενημερωθεί για τους υποψήφιους ιεράρχες στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η επιστολή δημιουργεί νέα δεδομένα στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''πατριαρχική παρέμβαση για την εκλογή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα προς την Εκκλησία της Ελλάδος,, που έστειλε ο παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από τη Λήμνο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του, για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και την επιτροπική ανάθεσή τους στην Ελλαδική Εκκλησία, έρχεται και γραπτώς''.

    [07] Γιατροί ΙΚΑ

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι ''λύση στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΙΚΑ βρέθηκε κατά τη μαραθώνια συνάντηση που είχε χθες η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα και το διοικητή του ΙΚΑ''.

    [08] Δίκη 17Ν

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι ''ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος των μαρτύρων υπεράσπισης στη μεγάλη δίκη της ''17 Νοέμβρη''. Η... αυλαία έπεσε με την κατάθεση του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Βένιου Αγγελόπουλου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της αθωότητας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου''.

    [09] Κυπριακό

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν υπογραμμίζουν οτι ''γίνεται δουλειά στο Κυπριακό, κι αυτή τη φορά, όταν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, μπορεί να καταλήξουν σε αποτέλεσμα''. Αυτό είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, προσθέτοντας πως το σημαντικό είναι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, είτε μέσω του σχεδίου Ανάν είτε με κάποιους άλλους τρόπους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί κι απο τις δύο πλευρές''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι ''ερωτηματικά και ανησυχία δημιουργεί στην Κύπρο η υπόθεση των απορρήτων αρχείων τα οποία βρέθηκαν πεταγμένα σε σακούλες σκουπιδιών έξω απο το υπουργείο Υγείας. Τα συγκεκριμένα αρχεία χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά καθώς αφορούν την άμυνα και δραστηριότητες της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών''.

    [10] Γ. Παπανδρέου-Μίλερ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι ''ζητήματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και θέματα της επικαιρότητας συζήτησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός πρέσβης Τομ Μίλερ. Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε οτι μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για την άσκηση της ελληνικής προεδρίας''.

    [11] Χρηματιστήριο-Βουλευτές

    Το ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι ''όλοι οι αιρετοί άρχοντες τίθενται εκτός Σοφοκλέους. Βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, όλα τα ''πρόσωπα της εξουσίας'' απαγορεύεται να ''παίζουν'' στο Χρηματιστήριο. Οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν θα μπορούν να συμμετέχουν και σε off shore εταιρείας. Οι απαγορεύσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των διατάξεων σχετικά με την υποβολή του ''πόθεν έσχες'' το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει οτι ''τη χρονική επέκταση του ελέγχου του ''πόθεν έσχες'' των πολιτικών προσώπων ως τις εκλογές του 1974 προτείνουν με τροπολογία τους 48 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι ''παραμένει αδιευκρίνιστη η νομιμότητα του ελέγχου των χρηματιστηριακών κινήσεων των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή ''πόθεν έσχες'' της Βουλής, όπου θα φθάσουν τα διασταυρωμένα στοιχεία των βουλευτών φαίνεται να θεωρεί οτι δεν είναι αρμόδια για αναδρομικό έλεγχο εφόσον δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση''.

    [12] Δημόσιο-Μέτρα κατά της διαφθοράς

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ ''ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη συγκρότηση επταμελούς ''ομάδας'' η οποία θα παρεμβαίνει σε κρίσιμες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και ειδικότερα σε αυτές που ταλαιπωρούν τους πολίτες, ώστε εν συνεχεία να προτείνει στους εποπτεύοντες φορείς μέτρα για την αποφυγή φαινομένων κακοδιοίκησης ή συνωστισμού πολιτών''.

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/07/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Προσδοκίες και σενάρια... Με πρώτη την Εθνική (αύριο) τα αποτελέσματα των Τραπεζών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Στροφή από τα ομόλογα στις μετοχές. Νέο σκηνικό στις διεθνείς αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Στη λιανική μπαίνουν οι χονδρέμποροι. Το οργανωμένο λιανεμπόριο φοβάται τη δημιουργία αγοράς δύο ταχυτήτων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Το δίπτυχο ανεργία-φτώχεια αγκάθι για το 98% των Ελλήνων. Ευρωβαρόμετρο: το 53% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση".

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [14] Τράπεζες-Οικονομικά αποτελέσματα

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Αρχίζει αύριο -με την ανακοίνωση των στοιχείων για την Εθνική- η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το α' εξάμηνο του έτους. Το γεγονός αυτό δεν θα είχε και ιδιαίτερη σημασία, εάν δεν συνοδευόταν με "προσδοκίες" για χρηματιστηριακές εξελίξεις στο επίπεδο των τιμών, αλλά και με προσδοκίες, εν μέρει δε και με σκοπιμότητες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 July 2003 - 15:51:35 UTC