Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2003
  • [02] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [03] Ρυθμίσεις χρεών
  • [04] Κύπρος-Ντενκτάς
  • [05] Δημόσιο χρέος
  • [06] Ολοήμερα σχολεία
  • [07] Αγορά-Οικονομία
  • [08] Προσλήψεις
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Φορολογικές εκκρεμότητες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2003

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004, η ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων, το δημόσιο χρέος, η διακύμανση τιμών στην αγορά, η ολοκλήρωση του μέτρου των ολοήμερων σχολείων και οι δηλώσεις Ντενκτάς για Κυπριακό και διαβατήρια είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φθηνό χρήμα για τις υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου. Μετά τις διακοπές αντιμέτωποι με τα προβλήματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έρχεται καύσωνας αύριο...Τριήμερο με το θερμόμετρο στους 39-40 βαθμούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν χρέη 3,3 τρις. Αυτοί ξοδεύουν, εμείς χρωστάμε.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέα κόλπα! Προσλήψεις στο Δημόσιο με σειρά προτεραιότητας. Καταργείται το ΑΣΕΠ εν ...ονόματι του ΠΑΣΟΚ και των προεκλογικών ''επειγόντων περιστατικών''.

    Η ΑΥΓΗ: Οι τιμές συνεχίζουν την ανηφόρα! Ενώ.. απουσιάζει η κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: ''Φάκα'' για υπουργούς και βουλευτές τα κότερα της ...κλεφτουριάς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το ''φάντασμα'' του Σύδνεϊ πάνω από την Αθήνα. Επικρίσεις και αμφισβητήσεις έξωθεν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Ο χάρτης τιμών σε όλη τη χώρα. Η αγορά επιφυλάσσει ευκαιρίες σε όσους διαθέτουν ρευστότητα.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζει η ζωή χιλιάδων μαθητών. Ολοήμερα σχολεία: Άλλες 1.300 μονάδες μπαίνουν από τον Σεπτέμβριο στο σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Κύπρος ήταν ...μακρυά για την Μεταπολίτευση! Ο Αττίλας ΙΙ στις 14 Αυγούστου 1974 , είναι αυτός που ουσιαστικά κατέλαβε το 38% της Νήσου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καραβάνια κοκαϊνης μέσω Πειραιά. Νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια και τις χώρες της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νοθεία στο 80% των ποτών της αγοράς. Ο ΕΦΕΤ δεν έχει προσωπικό, το ΣΔΟΕ δεν προλαβαίνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρυθμίσεις χρεών για 650.000. Εφορία: Με απλή αίτηση και 48 άτοκες δόσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Το τράμ διώχνει τα ΙΧ. Το πλέον αμφιλεγόμενο έργο της Αθήνας.

    Espresso: Διαζύγιο βόμβα ισχυρού του χρήματος. Σε μάχη τα επιτελεία των δικηγορικών γραφείων. Η γυναίκα του απαιτεί δισεκατομμύρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείωση φόρων και παροχών. Γερμανικό μήνυμα στην Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ''Καυτός'' Δεκαπενταύγουστος. Θα μας επισκεφθεί ο ευρωπαϊκός καύσωνας;

    ΤΑ ΝΕΑ: Ναυμαχίες ταχύπλοων-συμβατικών. Τα υπέρ και τα κατά για το Αιγαίο.

    ΝΙΚΗ: Εμπιστοσύνη από ΔΟΕ. ''Πράσινο φως '' από Ρόγκ για έργα-ασφάλεια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 2004 ...προβλήματα στις πλάτες του λαού. Ένας χρόνος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Traffic News: Σόδομα και γόμορα στα ελληνικά νησιά. Καρέ καρέ τα όργια των Βρετανών στην παραλία Λαγανά της Ζακύνθου, οι οποίοι προκαλούν τις Αρχές και υπόσχονται ότι του χρόνου θα επανέλθουν.

    Η ΧΩΡΑ: Κανόνια στην αγορά. Φόβοι για νέα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ματωμένα χιλιόμετρα. Οδικές αρτηρίες με προδιαγραφές επαρχιακών δρόμων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι μάχες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι διαγκωνίζονται για μια έδρα στη Β. Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην Ελλάδα προσεκλήθησαν 201 χώρες. Όπως ανακοίνωσε η Γ. Αγγελοπούλου από τη Λωζάννη.

    [02] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "με όξος, χολήν και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν ορισμένα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου την Αθήνα, έναν χρόνο πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων του 2004, ενώ δεν έλειψαν και οι άκαιρες συγκρίσεις με τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Οι "New York Times" πρόβαλαν σχόλια του πέντε φορές χρυσού ολυμπιονίκη Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος προεξόφλησε ότι "αποκλείεται να βγει η Αθήνα νικήτρια από τη σύγκριση με το Σίδνεϊ". Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ υπενθύμισε ότι καμία πόλη δεν ήταν έτοιμη έναν χρόνο πριν από τους Αγώνες και "ψήφισε" Αθήνα, λέγοντας: "Το σημαντικό είναι να είναι όλα έτοιμα δύο μήνες πριν από την έναρξη".

    Σύμφωνα με την ΝΙΚΗ "την αισιόδοξη εκτίμηση πως η Αθήνα θα διοργανώσει "καταπληκτικούς Αγώνες", έκανε χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη του στον τρόπο που προετοιμάζουν την Ολυμπιάδα του 2004 οι Έλληνες διοργανωτές. Το αισιόδοξο μήνυμα Ρογκ στάλθηκε από την Λωζάνη, όπου μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, διεξήχθη η τελετή κατά την οποία απευθύνθηκαν από την Γιάννα Αγγελοπούλου προσκλήσεις προς 201 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες και συνιστούν αριθμό-ρεκόρ σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι υποσχέσεις χθες από τη Λωζάνη της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου για 'μαγική Ολυμπιάδα' και οι πανηγύρεις για την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την τελετή έναρξης στις 13 Αυγούστου του 2004, δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες και τους φόβους για τα πολλά προβλήματα, κατασκευαστικά και οργανωτικά της διοργάνωσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επισήμανε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι οι 365 μέρες που απομένουν δεν θα είναι ρόδινες και ότι απαιτείται σκληρή δουλειά".

    Κατά την Traffic News "απαντώντας προς κάθε κατεύθυνση και σε όσους επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της και την προσφορά της από τη θέση της προέδρου ΑΘΗΝΑ 2004, η Γιάννα Αγγελοπούλου, με χθεσινή δήλωσή της διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η Αθήνα θα διοργανώσει 'μαγικούς' Αγώνες και συστήνει σε όποιον το αμφισβητεί να κάνει υπομονή μέχρι το 2004".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "όπως υποστήριξε η κ. Αγγελοπούλου η προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται εντός του καθορισμένου προγράμματος, 'η ταχύτητα της δουλειάς μας αυξάνει και όλοι οι Έλληνες προσμένουν να υποδεχθούν όλο τον κόσμο στην Ελλάδα'".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "οι τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις γιόρτασαν χθες τον ένα χρόνο που απέμεινε πριν από την τελετή έναρξης".

    Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι "το χάος των 'οικονομικών μεταναστών' και των παντός χρώματος και πάσης φυλής αλλοδαπών που κυκλοφορούν αδέσποτοι στην Ελλάδα, δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι πολυσέλιδες οι αναφορές των εφημερίδων των Αυστραλίας και κυρίως της The Australian, που ανήκει στο μεγιστάνα Ρ. Μέρντοχ, για τους Ολυμπιακούς του 2004. Ειδικότερο ενδιαφέρον μία επισήμανση του Πίτερ Γουΐλσον ο οποίος υποστηρίζει ότι 'αν και οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι ένα εντυπωσιακό 97% των Ελλήνων υποστηρίζει τους Αγώνες οι περισσότεροι γκρινιάζουν'. Αν και εδώ που τα λέμε πολλοί είναι εκείνοι που σκέπτονται τι θα γίνει μετά από αυτούς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "με πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ενός χρόνου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυβέρνηση και 'Αθήνα 2004' προσπαθούν να κρύψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της διοργάνωσης".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "μετά τους Αυστραλούς, νέο μπαράζ επικρίσεων για το 2004 και τα έργα. Επικριτικός προς την Ελλάδα και τις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν χθες ο βρετανικός Τύπος, ενώ οι αυστραλιανές εφημερίδες αναγνωρίζουν ότι η απαίτηση της χώρας να παράσχει τη δική της ασφάλεια στους αθλητές της ενδέχεται να οδηγήσει σε ρήξη με την Ελλάδα".

    [03] Ρυθμίσεις χρεών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''με μια απλή αίτηση στον έφορο περίπου 650.000 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο φόρους εισοδήματος ακινήτων και ακόμα και πάνω από 300.000 ευρώ ο καθένας, θα ρυθμίζουν το χρέος τους επιλέγοντας και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων οι οποίες μπορεί να φτάνουν τις 48. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού με την είσπραξη σημαντικού τμήματος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκτιμάται ότι φτάνουν συνολικά τα 5,5 δισ ευρώ''.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ''με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης, από το οποίο θα προκύπτουν οι επιχειρήσεις που θα ελέγχονται αλλά και ο επιπλέον φόρος που θα πληρώνουν θα γίνονται πλέον οι φορολογικοί έλεγχοι. Πρόκειται για ένα σύστημα αντίστοιχο του γνωστού point system όπου ανάλογα με τα μόρια που θα συγκεντρώνει κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζονται και οι σχετικοί φόροι''.

    [04] Κύπρος-Ντενκτάς

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''το κατοχικό καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς δεν επιτρέπει στους Τουρκοκυπρίους τη χρήση κυπριακών διαβατηρίων παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του το προηγούμενο διάστημα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι που ταξιδεύουν με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και διέρχονται από συνοριακές πύλες της Τουρκίας''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO, ''μέχρι πρόσφατα ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριζε πως οι Τουρκοκύπριοι ''έχουν κάθε δικαίωμα'' να εξασφαλίσουν κυπριακά διαβατήρια. Τώρα που όπως υπολογίζεται, περίπου 40.000 από αυτούς έγιναν κάτοικοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε διαφορετικά''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''είναι πάντως εμφανές πως ο Ραούφ Ντενκτάς για την ώρα δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας και με τους νόμους του διεθνούς δικαίου καθώς χαίρει της στήριξης των στρατηγών''.

    [05] Δημόσιο χρέος

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''κρυφό χρέος 10 δισ. δολαρίων (3,3 τρισ δρχ) που προστίθεται στα εμφανή 66 τρισ δρχ δημιουργεί αναταραχή στην κυβέρνηση και ραγίζει την κοινωνική χάρτα του πρωθυπουργού καθώς διαπιστώνεται ότι η δημιουργική λογιστική είναι παρούσα και το δημόσιο χρέος της χώρας σκαρφαλώνει στα 70 τρισ δρχ''.

    [06] Ολοήμερα σχολεία

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ''ολοήμερα γίνονται τα μισά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς από τα 11.739 που υπήρχαν συνολικά το 2002, τα 5.700 θα λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά με διευρυμένο ωράριο. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου επεκτείνεται και βελτιώνεται καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν επιπλέον 1.300 νηπιαγωγεία και δημοτικά''.

    [07] Αγορά-Οικονομία

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''η αγορά στενάζει. Τα ''φέσια'' και τα ''κανόνια'' από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ξεπερνούν τα 540 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται θεαματικά ο δανεισμός των επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά εκφράζονται φόβοι για νέα ''λουκέτα'' και για χιλιάδες απολύσεις''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι '' για δεύτερη συνεχή μέρα σημειώθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά! Ενώ οι προχθεσινοί πρωταθλητές του 63%, τα ραδίκια, έπεσαν, χθες κατεγράφησαν ημερήσιες (!) αυξήσεις έως και 18,4% σε 15 προϊόντα . Από τα καρότα, τα αγγούρια, τα μήλα έως και τα φασολάκια''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι ''κατά 20 δρχ το λίτρο έχουν ακριβύνει οι βενζίνες από την αρχή του καλοκαιριού, πάνω από δύο δραχμές η αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Νέες αυξήσεις έγιναν χθες και στα οπωροκηπευτικά έως 18,4% ενώ οι τιμές τον Αύγουστο δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που περίμενε η κυβέρνηση''.

    [08] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι ''η κυβέρνηση ξανάκοψε και ξανάραψε το ΑΣΕΠ στα μέτρα της. Μέσα στον Αύγουστο τροποποίησε με ξαφνικό ''πραξικόπημα'' τον κανονισμό για να βολέψει τους ''ημέτερους'' με ''πράσινα'' μόρια και σειρές προεκλογικής προτεραιότητας''.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Πριμ στα γρήγορα προγράμματα. Διορθωτικές κινήσεις και ανακατανομές στο Τρίτο ΚΠΣ''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Τα 110 νέα ονόματα στις λίστες του ΠΑΣΟΚ. Τα ψηφοδέλτια σε 49 εκλογικές περιφέρειες.

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Ρυθμίστε τη δόση προς την εφορία μόνοι σας''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Πανωτόκια: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού. Με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας προς τις τράπεζες''.

    [10] Φορολογικές εκκρεμότητες

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "κίνητρα για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών συνολικού ύψους 5,5 δισ ευρώ προωθεί η εφορία, παρέχοντας στους οφειλέτες τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πάσης φύσεως χρέη τους με τους όρους που αυτοί επιθυμούν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 14 August 2003 - 22:00:47 UTC