Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-12-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί
  • [04] Ταμείο Εγγυοδοσίας-ΜΜΕ
  • [05] ΝΔ
  • [06] Ελληνική Εκκλησία Οικ. Πατριαρχείο
  • [07] ΓΣΕΕ
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Μεταλλεία Χαλκιδικής
  • [10] ΠΑΣΟΚ
  • [11]
  • [12] Προϋπολογισμός-Σημίτης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/12/2003

    Τα σενάρια για τη διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στις δηλώσεις Μητσοτάκη για την οικονομία και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση,οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο για τη 17Ν και το Κυπριακό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 50.000-200.000 ευρώ σε μικρομεσαίους με εγγύηση του Δημοσίου. Ενεργοποιείται από σήμερα το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οργιο με την κρατική διαφήμιση. Στη Βουλή ο πακτωλός που εισρέει στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διαρχία στο ΠΑΣΟΚ αναρχία στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών άρχισε την εσωκομματική αντιπολίτευση.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόλπο για να χτίσουν οι συνεταιρισμοί. Παρακάμπτεται το ''Επικρατείας''-με υπουργική απόφαση το πράσινο φως.

    Η ΑΥΓΗ: Αμείωτη η φτώχεια. Κομισιόν: Οι Ελληνες φτωχότεροι Ευρωπαίοι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εργάτες αγρότες και λαϊκά στρώματα στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου. Ενθουσιώδης υποδοχή στην Μαγνησία ο λαός τον έρανε με ροδοπέταλα και φώναζε το σύνθημα ''Παπανδρέου-Παπανδρέου''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυξήσεις 8% και 39 ωρών εβδομάδα απαιτεί η ΓΣΕΕ. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν σήμερα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μειώστε το επιτόκιο στην πιστωτική σας κάρτα. Πιο φτηνό το ''πλαστικό '' χρήμα.

    ΕΘΝΟΣ: Μειώστε τα επιτόκια σε κάρτες-δάνεια. Δικαστική απόφαση δικαιώνει δανειολήπτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν μένει αλλά επιμένει ότι μένει!...Παρά τις διαψεύσεις, σε πλήρη εξέλιξη, εκ νέου τα σενάρια για αποχώρηση του Κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Είμαι έτοιμος να αναλάβω. Αρκεί να κινηθούν οι διαδικασίες. Διακήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την περιοδεία του στο Βόλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρχισε τον ....ανένδοτο στους υπουργούς. ΠΑΣΟΚ: αρχηγική εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών στο Βόλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι ποινές και οι φωνές. Αυλαία 17Ν : Τι σημαίνουν τα ισόβια και οι καθείρξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Εσχατος λαϊκισμός. Κατηγορούν προκαταβολικώς την πολιτική της ΝΔ.

    Espresso: Ο ''Αρχοντας των Δαχτυλιδιών'' μας οδήγησε στη λατρεία του Σατανά! Τι κατέθεσαν χθες οι νεαροί σατανιστές που συνελήφθησαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμφάνιση Γιώργου με άρωμα αρχηγού. Μίλησε για τη διαπλοκή και τα κακώς κείμενα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παρέμβαση Σημίτη στη διαδοχολογία. Τέλος στις φήμες θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγγλικό SOS για το όζον στην Αθήνα. Βιταμίνες στους αθλητές τους κατά του νέφους!

    ΝΙΚΗ: ''Στις εκλογές πάμε με τον Σημίτη''. Τέλος στα σενάρια διαδοχής. Μήνυμα του πρωθυπουργού με πολλαπλούς αποδέκτες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μισθός 1.100 ευρώ το κατώτερο όριο αναγκών. Προκαλεί όσους βογκάνε καθημερινά, ''ζητώντας'' κατώτερο μισθό 560 ευρώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

    Traffic News: Μοντέλο σε οικογενειακή επιχείρηση απάτης. Μάνα και δύο αδελφές ξάφριζαν περιουσίες ανυποψίαστων επιχειρηματιών και πλουσίων.

    Η ΧΩΡΑ: Τι κρύβει η σιωπή Σημίτη. Τρικυμία εν κρανίω στο ΠΑΣΟΚ, αφού όλοι μιλούν για την επόμενη μέρα.

    City Press: Μαύρες γιορτές λόγω υποκρισίας. Η ΝΔ εμπόδισε στη Βουλή την άμεση πληρωμή των εργαζομένων στα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

    MetroRAMA: Αυλαία για τη δίκη. Εβρεξε ισόδια για 6. Ελεύθερος ο Τέλιος. Στο εδώλιο ξανά Γιάννης Σερίδης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παγωνία στην εορταστική αγορά. Επάρκεια αγαθών-Ανεπάρκεια χρημάτων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συλλαλητήριο δημάρχων σήμερα στη Βουλή.

    [03] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι ''το πιο μεγάλο κόλπο έστησε στη Βουλή η κυβέρνηση για να περάσει το περοεκλογικό νομοσχέδιο για τη ρευματοδότηση των αυθαιρέτων. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η Βάσω Παπανδρέου παρέκαμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας και άναψε το πράσινο φως για την οικοπεδοποίηση των εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών''.

    [04] Ταμείο Εγγυοδοσίας-ΜΜΕ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''η χορήγηση των πρώτων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να εγκρίνει μέσα στις επόμενες μέρες το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που από σήμερα τίθεται επισήμως σε λειτουργία. Τα εγκαίνια του Ταμείου θα γίνουν σήμερα επισήμως από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο, δίδοντας έτι το ''πράσινο φως '' μετά από πολύμηνη καθυστέρηση για την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα μεσεγγύησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα''.

    [05] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι '' η κυβέρνησις Σημίτη, που κατά την δεύτερη θητεία της διέλυσε ό,τι θετικό είχε προσφέρει στην οικονομία την περίοδο 1996-2000, τώρα κατηγορεί προκαταβολικώς τη Νέα Δημοκρατία''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ''τείχη υποκρισίας και δημαγωγίας απέναντι στις ''επώδυνες'' για τα λαϊκά στρώματα προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη υψώνει η ηγεσία της ΝΔ φθάνοντας στο σημείο να αποκηρύξει το απάνθρωπο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της για χάρη της ψηφοθηρίας''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''σε σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησαν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη περί αυστηρής περιοριστικής πολιτικής την οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές''.

    [06] Ελληνική Εκκλησία Οικ. Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''αίσθηση προκάλεσε η παράταση της παραμονής του Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου , Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου πατέρα Θωμά Συνοδινού στο Φανάρι. Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής παρέμεινε και χθες στο Φανάρι (δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ότι αναχώρησε το βράδυ για την Αθήνα) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαισθανθεί το αδιέξοδο και επιδιώκει εναγωνίως τη λύση της εκκλησιαστικής διένεξης από το Φανάρι''.

    [07] ΓΣΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι ''αυξήσεις μισθών της τάξης του 8% για το 2004 και πλήθος άλλων θεσμικών μέτρων θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις η ΓΣΕΕ διευρύνοντας κατά τρόπο πρωτοφανή τον κύκλο των διεκδικήσεων. Με γνώμονα προφανώς και τις εκλογές όπως διεφάνη στη χθεσινή ολομέλεια της διοίκησής της η ΓΣΕΕ δείχνει να εγκαταλείπει τη μετριοπάθεια των προηγούμενων ετών και κινείται με τρόπο επιθετικό''.

    [08] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''στη σύνδεση της επίλυσης του κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ συνοψίζεται η νέα στρατηγική της Αγκυρας, μετά το ''εργαστηριακό αποτέλεσμα'' των παράνομων ''εκλογών'' στα Κατεχόμενα. Η τουρκική πλευρά θα αξιώσει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο Αναν''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι ''νέα παρελκυστική τακτική για το Κυπριακό προετοιμάζουν ο Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα σε μια προσπάθεια αφ΄ενός να αποφύγουν τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος, αφ΄ετέρου για να μην τους καταλογισθούν εξολοκλήρου και μονομερώς οι ευθύνες για μη λύση του κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 οπότε εντάσσεται η ελεύθερη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [09] Μεταλλεία Χαλκιδικής

    Η City Press αναφέρει ότι ''όταν χρεοκόπησαν τα Μεταλλεία, λόγω της απόσυρσης της καναδικής TVX οι βουλευτές της ΝΔ έδιναν αγώνες υπέρ των ανέργων. Μόλις έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή τη λύση με τη μορφή τροπολογίας σε άλλο νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε διαδικαστικούς λόγους για να αναβάλει τη συζήτηση και τη λύση του προβλήματος''.

    [10] ΠΑΣΟΚ

    "την αποφασιστικότητά του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, διαμήνυσε προς κάθε ενδιαφερόμενο ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια πρωινής σύσκεψης με το επιτελείο των συνεργατών του".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν οτι "η δήλωση, η οποία ήρθε ως απάντηση στα σενάρια που διακινούνται όλες αυτές τις ημέρες και έχουν θέσει σε κατάσταση υπολειτουργίας την κυβέρνηση, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα εφόσον έγινε κατ' εντολήν του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένος "με όλα αυτά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''το ''σήμα'' από το μέγαρο Μαξίμου που αγωνιωδώς περίμεναν όλοι στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ ήρθε χθες. Και ''γράφει'' ότι ο Κώστας Σημίτης σε πείσμα των απανωτών σεναρίων, δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις προσεχείς εκλογές. Ο κ. Σημίτης προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση με τους στενούς συνεργάτες του (Πρωτόπαπας, Χυτήρης, Κοσμίδης, Θέμελης) αποφασισμένος να στείλει το μήνυμα οτι ''είναι και θα είναι εδώ'' αλλά χωρίς ο ίδιος να κάνει προσωπική δήλωση. ''Δεν μπορώ να σέρνομαι πίσω από κάθε σενάριο'' είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος θεωρεί ''γελοίο'' να δίνει κάθε τόσο την ίδια απάντηση''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι '' δυναμικό ''παρών'' στις πολιτικές εξελίξεις με ιστορικές αναφορές στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στον Γεώργιο Παπανδρέου έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου από τη Μαγνησία, όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία. Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ανοικτής πολιτικής συζήτησης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού παρουσίασε πλατφόρμα θέσεων για μια σειρά θεμάτων όπως η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση , η αγροτική πολιτική, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.''.

    Το Metrorama αναφέρει οτι "με προσωπική του παρέμβαση από τη Μαγνησία, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε χθες να βάλει τέλος στα σενάρια περί διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "δύο κέντρα εξουσίας υπάρχουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τη χθεσινή παρέμβασή του στη Μαγνησία έδωσε μεν τέλος στο κλίμα αμφισβήτησης του κ. Σημίτη, ωστόσο χάραξε δική του αυτόνομη πορεία ώστε να μην ταυτισθεί με την κυβερνητική πολιτική".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "σε κατάσταση νευρικής κρίσης το κυβερνών κόμμα. Ο Κ. Σημίτης αρνείται να τοποθετηθεί σε προσωπικό επίπεδο και εκπροσωπούμενος από τον υπουργό Τύπου φέρεται να δηλώνει οτι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια της διαδοχολογίας με τον Γιωργάκη να πραγματοποιεί αρχηγική περιοδεία στη Μαγνησία".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου) "σε νευρική κρίση έχει περιέλθει το κυβερνητικό "στρατόπεδο" στο οποίο βουλευτές και στελέχη "ροκανίζουν" την καρέκλα του πρωθυπουργού μετά την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να θέσει θέμα διαδοχής, ενώ την ίδια στιγμή οι επίδοξοι "δελφίνοι" έχουν αρχίσει τις "κονταρομαχίες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "φαίνεται να κερδίζει καθημερινά πόντους ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο μείζον ζήτημα που απασχολεί το κυβερνών κόμμα, αναφορικά με το ποιός θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "η τεράστια απήχηση του Γιώργου Παπανδρέου στους αγρότες, στους εργάτες και στα λαϊκά στρώματα εγγυάται με απόλυτο τρόπο την ριζική αλλαγή του σκηνικού και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη αναμέτρηση με την Δεξιά. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης, που εμφανίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, να επιστρέψουν και πάλι στην Δημοκρατική Παράταξη, με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "η αμερικανική πρεσβεία ενημέρωσε την Ουάσιγκτον οτι μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προδιαγράφοντας την άνοδο του Γ. Παπανδρέου. Αυτό ανέφεραν αξιόπιστες πηγές, ενώ ο Τ. Μίλερ, ερωτηθείς, απάντησε οτι το θέμα αφορά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    [11]

    Η Traffic news εκτιμά οτι "με ελάχιστες αποκλείσεις από την εισαγγελική πρόταση, επιβλήθηκαν χθες οι τελικές ποινές του δικαστηρίου στα μέλη της "17 Νοέμβρη". Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε συνολικά 55 φορές ισόβια και ποινές κάθειρξης 9.225 χρόνια στους 15 "πρωταγωνιστές" της τρομοκρατικής οργάνωσης, κλείνοντας την αυλαία της πολύκροτης δίκης".

    Η Espresso επισημαίνει οτι "δεν έχουν συλληφθεί ολοι οι τρομοκράτες της "17 Νοέμβρη". Υπάρχουν δολοφόνοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι". Οι συγγενείς των ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες της οργάνωσης ξέσπασαν έξω από τον Κορυδαλλό, λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι βαριές πόρτες. Η οργή και η θλίψη αναμειγνύονται με τη σιγουριά οτι κυκλοφορούν ελεύθερα μέλη της "17 Νοέμβρη" που έπρεπε να είχαν καθίσει στο εδώλιο για να καταδικαστούν".

    [12] Προϋπολογισμός-Σημίτης

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "ο πρωθυπουργός ετοιμάζει με πολλή προσοχή την ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό -την οποία, όπως έγινε γνωστό χθες, θα παρακολουθήσει ο ίδιος πολύ στενά και επί καθημερινής βάσεως- εκτός από την καθιερωμένη ομιλία του λίγο πριν από την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας. Ο κ. Σημίτης ετοιμάζεται για πολιτική μάχη, κατά την οποία αναμένεται να επιτεθεί εναντίον της ΝΔ για την -αποκρυπτόμενη- οικονομική της πολιτική".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 18 December 2003 - 17:02:29 UTC