Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-02-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Δίκη ΕΛΑ
  • [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/02/2004

    Η ψηφοφορία στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του προέδρου, οι προεκλογικές περιοδείες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανατροπή στο ασφαλιστικό σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ. Ξανά στο τραπέζι συντάξεις και όρια ηλικίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αβε Καίσαρ Γιωργάκη...Ψήφισαν εξαναγκαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και τα 16χρονα παιδιά τους, οι καλοβολεμένοι από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πορεία νίκης με αέρα 5 μονάδων. Ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις σε Ντίσελντορφ, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Με ποιους θα κυβερνήσει η ΝΔ. Τα ονόματα της εξουσίας. Καραμανλής: Σηκώστε σημαίες ελληνικές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελείωσε το σάπιο ΠΑΣΟΚ. Καταργούνται πρασινοφρουροί, βαρώνοι και λαμόγια. 1.011.858 κόσμου έδωσε εντολή στον Γιώργο για την δημιουργία της νέας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημήτρης Αβραμόπουλος:Το ΠΑΣΟΚ μαέστρος στην παραπλάνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Εντολή για αλλαγή και νίκη. 1.020.145 πολίτες άνοιξαν τον δρόμο στον Γιώργο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Γιώργος ήρθε....πρώτος! Χθες, στις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παράσταση για έναν ρόλο θυμηδία για το σταλινικό αποτέλεσμα. Κάλπες στο ΠΑΣΟΚ με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς εκλογικούς καταλόγους, με μέλη ''φαστ φουντ''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλή ψήφισε ο λαός. Πορεία νίκης: Μέγα πλήθος και πάθος στην περιοδεία του προέδρου της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκατομμυριούχος! Ο Γιώργος ξύπνησε το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Κακόγουστη ''φιέστα''. Η χθεσινή ψηφοφορία-παρωδία του ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: Η διπλή ζωή επώνυμου ζευγαριού οδηγεί στο διαζύγιο! Μετά από μία δεκαετία γάμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εχω εντολή ρήξης με 1.017.085 ''ναι''. Ο Γιώργος μιλάει στα ΝΕΑ μετά την εκλογή.

    The Daily Times: Εντυπωσιακή λαϊκή συμμετοχή. Απρόσμενο 99,84% υπέρ του νέου αρχηγού.

    Traffic News: Ο Μπόμπολας έδιωξε τον Λιάτσο. Χαμός στο MEGAλο κανάλι. Επειδή ρώτησε τον Πάγκαλο για όσα έλεγε τόσα χρόνια εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου.

    Η ΧΩΡΑ: Ελα να τα πούμε μπροστά στον λαό. Ο Καραμανλής ρίχνει το γάντι στον Παπανδρέου για διάλογο στην TV. Περιμένω απάντηση για να κάνουμε 3 δημόσιες συζητήσεις.

    City Press: 1.011.858 εντολές για ανατροπή. Πρωτοφανής η συμμετοχή μελών και φίλων για την ανάδειξη στην ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου.

    MetroRAMA: ''Δαγκωτό'' στον Γιώργο. 1.011.858 μέλη και φίλοι. Συγκινημένος από τη ''γιορτή του πολίτη'' δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πράσινο φως από 1.000.000 πολίτες. Εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Γ. Παπανδρέου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:1.000.000 οι φίλοι του Γιώργου. Και επισήμως από χθες πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''εντολή και αλλαγές και ανατροπές με στόχο τη νίκη στις 7 Μαρτίου έλαβε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου συμμετοχή πάνω από 1.000.000 πολιτών για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα για ανατροπές στην κοινωνία και στο κόμμα, που απέστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί πλέον το πιο ισχυρό ''χαρτί'' στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης''.

    Η City Press υποστηρίζει ότι ''ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση εκλογή του ηγέτη από τη βάση για να παρακάμψει τον κομματικό μηχανισμό και τους ''βαρόνους'' του κυβερνητικού κόμματος. Εδειξε το δρόμο τον οποίον θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα και η ΝΔ με βάση ένα πρότυπο που κερδίζει έδαφος διεθνώς. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διεκδίκησε και πέτυχε τη διεύρυνση της βάσης του ΠΑΣΟΚ''.

    Σύμφωνα με την ESPRESSO,''πέρα από την αθρόα συμμετοχή ωστόσο το ακόμη περισσότερο ενθαρρυντικό στοιχείο στη διαδικασίας εκλογής του Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον αποτιμήθηκε από τους συνεργάτες του, ήταν το πάθος του κόσμου που ψήφισε''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι '' δεν έχει προηγούμενο αυτή η λαϊκή εκδήλωση-γιορτή η πανηγυρική ψηφοφορία σ΄ολόκληρη τη χώρα. Τέτοια πάνδημη και αυθόρμητη κινητοποίηση όλων των γενεών, εφήβων, νέων , ανδρών ,γυναικών έως και υπερηλίκων, δεν γνώρισε κανένα κόμμα έως τώρα. Απογοητεύτηκαν όσοι ήθελαν και θέλουν τον πολίτη στον καναπέ απλό θεατή και ακροατή των απόψεών τους όσοι τον θέλουν αδιάφορο και παθητικό και όχι ενεργό μέλος της κοινωνίας, με θέση και άποψη με μαχητική παρουσία στα συμβαίνοντα''. Δημιουργεί για τη νέα ηγεσία η τεράστια λαϊκή κινητοποίηση πρόσθετες ευθύνες και δεσμεύσεις για τις αλλαγές και τις ανατροπές που υποσχέθηκε. Το κάλεσμα γέννησε ελπίδες και προσδοκίες γι αυτό και ανταποκρίθηκε με τόσο ενθουσιασμό η λαϊκή βάση. Και η ηγεσία δεν πρέπει να την απογοητεύσει''.

    Η Daily Times προσθέτει ότι ''το Κιλελέρ τον τόπο που αποτελεί ορόσημο για την ελληνική αγροτιά, επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου για να πληροφορηθεί τα ποσοστά της εκλογικής διαδικασίας που τον ανέδειξαν αδιαμφισβήτητο νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Με 1.011.858 ψήφους και το πρωτοφανές ποσοστό του 99,84% ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ''ιερή στιγμή'' την ανακοίνωση της βούλησης των πολιτών''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''ισχυρή λαϊκή εντολή από ένα και πλέον εκατομμύριο πολίτες, έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα σύνθετα δεδομένα της νέας εποχής! Η πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα συμμετοχή του λαού σε μια διαδικασία ανάδειξης πολιτικού ηγέτη, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής για το σάπιο και κουρασμένο ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε οριστικά τον κύκλο του''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι ''δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η επικοινωνιακή καταιγίδα Νο 2 του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή - παρωδία του νέου αρχηγού του. Με τη μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες επιχείρησαν να δραστηριοποιήσουν τους οπαδούς του ΠΑΟΣΚ ενόψει εκλογών και να κλέψουν την παράσταση επικοινωνίας. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό''.

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, ''όλη η Ελλάδα διεπίστωσε χθες πώς εξευτελίζεται η έννοια της δημοκρατικής ψηφοφορίας: Ενας υποψήφιος, ένα ψηφοδέλτιο (συν λευκό) κατ΄όνομα ''εκλογικά κέντρα'' δήθεν ''εφορευτικές επιτροπές'' χωρίς αντικείμενο, ακόμη και ''παραβάν''!

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι ''δημόσιους υπαλλήλους που πιέστηκαν από το εργασιακό τους περιβάλλον να βαφτιστούν και να ψηφίσουν ως ''φίλοι'', 16χρονα τέκνα κομματικών μελών που ξεσηκώθηκαν για να στηρίξουν την ''ηγεμονία'' του νέου αρχηγού, αλλοδαπούς που τους ''είπαν να πάνε να ψηφίσουν με τις πράσινες κάρτες τους'' και κομματικά μέλη που υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν γιατί ''έπρεπε'' να το κάνουν, επιστράτευσε η Χαριλάου Τρικούπη για να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι ''τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς χθες πήρε μεν και επίσημα τον τίτλο του προέδρου, ωστόσο έχει μπροστά του τη σημαντικά μεγάλη διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ αλλά και το γεγονός ότι πλέον θα πρέπει να καταθέτει προτάσεις και πρόγραμμα και να υπερβεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον κόσμο από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι ''να λοιπόν που οι κραυγές του κυβερνώντος κόμματος και η προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων της ΝΔ ήταν ένα προπέτασμα καπνού(!) προκειμένου να αποκρυβεί η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει μετά τις εκλογές σε ανατροπή όλων των εργασιακών κεκτημένων. Στο κυβερνητικό του πρόγραμμα χαρακτηρίζει ...''μεγάλη εκκρεμότητα'' το ασφαλιστικό και αναζητά...''συναίνεση'' για τη λήψη των ''αναγκαίων'' αποφάσεων''.

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "δυναμική απάντηση στο ΠΑΣΟΚ από χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι έδωσαν το "παρών" χθες στις συγκεντρώσεις της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ άρχισε την πορεία νίκης από το Βορρά και διέτρεξε σε μία ημέρα όλη τη χώρα, μεταφέροντας το μήνυμα της ανανέωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "βέβαιο μήνυμα νίκης έλαβε ο Κώστας Καραμανλής στη μαραθώνια περιοδεία που πραγματοποίησε χθες, από το Βορρά μέχρι το Νότο της χώρας! Στις τρεις ομιλίες του σε Πιερία, Φθιώτιδα και Βοιωτία, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και σε πανηγυρικό κλίμα πρωτοφανούς παλμού και ενθουσιασμού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία προχώρησε σε μια συμφωνία τιμής με το λαό".

    Η Traffic news εκτιμά οτι "επίθεση τόσο κατά του Γιώργου Παπανδρέου όσο και κατά της χθεσινής διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου του Κινήματος, την οποία χαρακτήρισε "πρωτοφανή", εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής, ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε το νέο πια πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει οτι "η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη βρίσκεται μισό... βήμα από την εξουσία και, ως εκ τούτου, είναι πολύ λογικό να κορυφώνονται οι συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το βάρος της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και για τους τεχνοκράτες που θα στελεχώσουν τις τράπεζες και τους οργανισμούς".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει οτι "δημόσια πρόσκληση για τρεις τηλεοπτικές συζητήσεις απηύθυνε χθες από τη Θεσσαλονίκη στον Γ. Παπανδρέου ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν για τα προβλήματα των πολιτών και τα προγράμματά τους, επαναφέροντας το αίτημα και για τηλεοπτικό διάλογο με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων. Ενθουσιώδης η πορεία του από τον Βορρά έως τον Νότο".

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στην Αθήνα έφθασε χθες ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει της μετάβασής του στη Ν. Υόρκη όπου θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με την συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    [06] Δίκη ΕΛΑ

    Το Metrorama επισημαίνει οτι "ξεκινάει σήμερα, στην ειδική αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ, περίπου δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίκης της "17Ν".

    [07] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    "Λαϊκή εντολή" στο πρόσωπό του να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου τη θετική ψήφο των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έλαβαν μέρος στη χθεσινή ανάδειξή του σε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πανηγυρική εκλογή του ως ο τρίτος πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ο Γιώργος Παπανδρέου στα ΝΕΑ δηλώνει οτι "στηρίζεται στη δύναμη των πολιτών" για να προχωρήσει στις ρήξεις που έχει ήδη προδιαγράψει και τονίζει οτι οι αλλαγές που επιχειρεί "δεν έχουν ορίζοντα τις εκλογές". Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζει, έστω και έμμεσα, οτι θα συνεχίσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Για τις ίδιες τις εκλογές εκφράζει τη βεβαιότητά του οτι θα κερδίσει και σημειώνει οτι η δυναμική που έχει δημιουργήσει η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο έχει τα χαρακτηριστικά "ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος εξουσίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 9 February 2004 - 17:08:01 UTC