Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-02-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/2/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [05] ΚΚΕ
  • [06] Εκλογές
  • [07] Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/2/2004

    Η χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Δυναμική μετά το ντιμπέιτ. Χείμαρρος ο Καραμανλής επισφράγισε τη νίκη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ''Λίγος'' ο Γιωργάκης. Η κυριαρχία Καραμανλή έδωσε την εξήγηση των υπεκφυγών του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξήλωσαν το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Οι τέσσερις αρχηγοί αποκάλυψαν τη μεγάλη πολιτική αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κυριαρχία Καραμανλή. Βατερλώ Γιώργου σε εθνικό δίκτυο.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοιγμα Κωνσταντόπουλου στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Ντιμπέιτ: Παπανδρέου-Καραμανλής στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σούπα το ντιμπέιτ. Πολύς θόρυβος για το τίποτα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέντε μονόλογοι... Ο καθένας είπε πάλι τα δικά του. Δέσμευση Παπανδρέου για αλλαγές σε κόμμα-κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο πολίτης σε πρώτο πλάνο. Δέσμευση Καραμανλή για τη νέα διακυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Νίκη ουσίας και εντυπώσεων. Ο Γιώργος πρόβαλε το όραμά του με ειλικρίνεια, πειστικότητα και αποφασιστικότητα πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηταν καλά διαβασμένος, αλλά έμεινε... επανεξεταστέος! Ο Γ. Παπανδρέου ασαφής και δημαγωγικός στις απαντήσεις του - Ακέραιες και πραγματικές οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμφάνιση πρωθυπουργού. Καταπέλτης ο Καραμανλής στην τηλεοπτική αναμέτρηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής με αέρα νικητή. Ντιμπέιτ: Ο πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε σε ουσία και εντυπώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μια ωραία συνέντευξη Τύπου... 5 αρχηγοί-Γνωστές θέσεις σε ασφυκτικό χρόνο, επί 2,5 ώρες.

    ΕΣΤΙΑ: Φάνηκε ο Πρωθυπουργός. Συντριπτική υπεροχή Καραμανλή στον χθεσινό διάλογο.

    Espresso: Την ''τσάκωσε'' ο άνδρας της με τραγουδιστή του Fame Story. Στα πρόθυρα διαζυγίου γνωστή ηθοποιός.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεδείχθη η διαφορά. Πειστικός Καραμανλής, ανεπαρκής Παπανδρέου. Ανετος ο Τσοβόλας, σταθεροί Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τηλεμαχία για οπαδούς. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί ικανοποίησαν τους ψηφοφόρους τους. Δύσκολα τα συμπεράσματα για τους αναποφάσιστους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σούπα για 5. Το χρονόμετρο έκλεψε την ουσία. Παράλληλοι μονόλογοι των αρχηγών.

    ΝΙΚΗ: Και οι 5 ήταν υπέροχοι. Κέρδισαν η πολιτική και η δημοκρατία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διακαναλική συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα: Ψήφος στο ΚΚΕ το λαϊκό συμφέρον.

    The Daily Times: Ετσι πλήγωσαν χτες το διάλογο στην TV. Debate: θύμα των περιορισμών για ουσιαστική συζήτηση.

    Traffic News: Αντζελα Δημητρίου: Δεν χρωστάω τα ρούχα που φοράω. Δικαστικοί κλητήρες στο σπίτι της Αντζελας.

    Η ΧΩΡΑ: Κυρίαρχος ο Καραμανλής σε ένα ντιμπέιτ όπου φάνηκε ''λίγος'' ο Γιώργος. Εδειξε οτι έχει σταθερές θέσεις και γνώση των προβλημάτων.

    City Press: Παράλληλοι μονόλογοι χωρίς ντιμπέιτ. Μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης οι ψηφοφόροι που έμειναν με υποτυπώδη ενημέρωση.

    MetroRAMA: Βελούδινη αναμέτρηση. Το άγχος και το χρονόμετρο κατέβαλαν πολιτικούς και δημοσιογράφους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επαιξαν άμυνα. Οι πέντε αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε παράλληλους μονόλογους.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η αντιπαράθεση που δεν έγινε... Χάθηκε η ευκαιρία για πραγματικό διάλογο αρχηγών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κέρδισε η Δημοκρατία. Από τη χθεσινή συζήτηση των πέντε αρχηγών.

    [03] Κυπριακό

    Το Metrorama υποστηρίζει οτι ''νέο εμπόδιο στην ομαλή πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό προέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς, υποβάλλοντας μακροσκελές έγγραφο με το οποίο ζητεί αναθεώρηση όλων των βασικών σημείων του σχεδίου Ανάν''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι ''την επισήμανση οτι τα θέματα που εγείρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εκτός των πλαισίων του τύπου των διαπραγματεύσεων, που καθορίστηκαν στη Ν. Υόρκη, έκανε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος''.

    [04] Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Η Traffic news γράφει οτι ''χωρίς καμία αλλαγή σε σχέση με πέρσι και σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, είδε το φως της δημοσιότητας η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το περιεχόμενο της έκθεσης κινείται στο ίδιο ακριβώς περσινό μοτίβο και επισημαίνεται η ύπαρξη κρουσμάτων ξενοφοβίας στην Ελλάδα, ενώ για την Τουρκία η προώθηση μεταρρυθμίσεων που όμως ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως''.

    [05] ΚΚΕ

    Η Espresso σημειώνει οτι ''σφοδρή κριτική κατά των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο. Για μεν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου είπε οτι ''υπηρέτησαν και υπηρετούν τις επιταγές και τις επιθυμίες των ΗΠΑ'', ενώ για τη ΝΔ επισήμανε πως αν κερδίσει τις εκλογές δεν θα υπάρξει αλλαγή διακυβέρνησης καθώς το κόμμα με τις τοποθετήσεις του δείχνει οτι είναι σταθερό στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου''.

    [06] Εκλογές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''με νομοθετική ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος σε όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εν λόγω εκλογείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επιδεικνύοντας στον οικείο δήμο την αστυνομική ταυτότητά τους ή το διαβατήριο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα μητρώα αρρένων''.

    [07] Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''σε πολύ υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεμαχία, καθώς και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν κατά κοινή ομολογία στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους όχι μόνο με πολιτική ευπρέπεια αλλά και με ουσιαστικά επιχειρήματα. Μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης ήταν τόσο η πολιτική, όσο και η ίδια η δημοκρατία που έζησε μια κορυφαία στιγμή που σίγουρα προάγει τα πολιτικά ήθη της χώρας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''άνευρη , άοσμη και χωρίς κανέναν περιεχόμενο αποδείχτηκε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών που απογοήτευσαν στην κυριολεξία τον κόσμο με την έλλειψη τόλμης και ουσιαστικού πολιτικού λόγου, αλλά και με τις γενικόλογες απαντήσεις τους στις ελάχιστες καυτές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους δημοσιογράφους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''το γενικό πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί έχει τρία σκέλη: Είχαν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες γι αυτό το ντιμπέιτ και μάλλον δεν δικαιώθηκαν. Οι κκ Παπανδρέου και Καραμανλής είχαν περισσότερο ''στρογγυλό '' λόγο προσέχοντας να μην κάνουν το μεγάλο λάθος. Και δεν έκανα παρά τις επιμέρους ατυχείς στιγμές τους. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων δεν είχαν τέτοιο φόβο, μιλούσαν πιο ελεύθερα δεν δίσταζαν να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις είπαν ότι η οικονομία αντέχει μεγάλες παροχές''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''οι ασφυκτικές διαδικαστικές δεσμεύσεις περιόρισαν σε παράλληλους μονολόγους την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε εντυπώσεις με την ηρεμία και τα επιχειρήματά του''.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, ''το πολυσυζητημένο ''debate'' η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε πολιτικών αρχηγών έγινε τελικά χθες, ζητούμενο όμως παραμένει το αν αυτή η διαδικασία -που τόσο πολύ συζητήθηκε πριν καν πραγματοποιηθεί- είναι ικανή να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ''πείθοντας'' του αναποφάσιστους υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος''.

    Η City Press σημειώνει ότι ''μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης οι ψηφοφόροι που έμειναν με υποτυπώδη ενημέρωση. Παπανδρέου και Καραμανλή δεν δέχθηκαν μεγάλη πίεση για να διευκρινίσουν την πολιτική τους. Αγεφύρωτο το χάσμα του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς. Εικόνα πολιτικής ισοπαλίας που λογικά αφήνει ανέπαφο το προβάδισμα της ΝΔ. Σοβαρή η παρουσία των δημοσιογράφων οι οποίοι όμως εγκλωβίστηκαν στη διαδικασία που όρισαν τα κόμματα''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''η ειλικρίνεια, η σοβαρότητα και η πειστικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν πρωθυπουργό σηματοδότησαν την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό ντιμπέιτ. Ηταν μια νίκη ουσίας και εντυπώσεων . Ο Κ. Καραμανλής κάλυψε τις εκδηλώσεις των ακροδεξιών στοιχείων του κόμματός του μιλώντας για ''αποχρώσες απόψεις'' που αναπτύσσονται στη ΝΔ''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι '' αν εξαιρεθούν ορισμένες ''άτακτες'' η χθεσινοβραδινή πρώτη συνεύρεση όλων των πολιτικών αρχηγών στο τηλεοπτικό πλατό - και η μετάδοσή της σε εθνικό δίκτυο - δεν δικαίωσε τις εκτιμήσεις για την ενδεχόμενη επιρροή της στην εξέλιξη της προεκλογικής διαμάχης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διακήρυξε ότι δεν είναι ''δέσμιος'' εσωκομματικών συσχετισμών και παλαιών μηχανισμών στην άσκηση της πολιτικής του''.

    Η Daily Times αναφέρει ότι ''τίποτα δεν ήταν όπως θα το ήθελε ο ελληνικός λαός. Κατά τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι σ΄αυτόν το διάλογο από τους δύο ηγέτες που διεκδικούν την πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε πολύ πιο άνετος και πολύ πιο σίγουρος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου διακρίθηκε για τη νευρικότητά του. Πάντως οι εκτιμήσεις όλων φέρουν το αποτέλεσμα να μην επηρεάζει σοβαρά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι ''πέντε αρχηγοί αλλά κατ΄ουσίαν μια παράσταση για δύο ρόλους το χθεσινό ντιμπέιτ που μπορεί να διαφημίστηκε πολύ, όμως δεν πρόσφερε στην κοινή γνώμη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία θολή και αδύναμη να καλύψει την ουσία της πολιτικής, αφού κάθε δημοσιογράφος είχε ''χρεωθεί'' έναν πολιτικό αρχηγό σε κάθε θεματική ενότητα, κάτι που ευνοούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δεν ρωτήθηκε για τα χιλιάδες προβλήματα που συσσώρευσε η κυβέρνηση Σημίτη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''λυτρωτικά λειτούργησε για τον Γιώργο Παπανδρέου η χθεσινή πολυσυμμετοχική τηλεμαχία, που του επέτρεψε να κρυφτεί ουσιαστικά πίσω από τις τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι '' ο ίσκιος του ΠΑΣΟΚ πλάκωσε χθες βράδυ έναν αμήχανο Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος απολογείτο για την κυβερνητική πολιτική συμβουλευόμενος τις σημειώσεις του. Ο Κώστας Καραμανλής με τεκμηριωμένο λόγο κέρδισε τις εντυπώσεις δίνοντας καθαρό στίγμα για το μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι ''ανέδειξε κατά γενική ομολογία τις δυνατότητες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίσθηκε από την αμηχανία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου και την εμφανή αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μια ανοιχτή συζήτηση, δίνοντας ασφαλή εξήγηση για την αποφυγή του ντιμπέιτ με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει οτι ''τη νίκη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης σφράγισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε αρχηγών. Παρά το γεγονός οτι του έγιναν πολλές εχθρικές ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο αντιπαρήλθε τους σκοπέλους, αλλά αναδεικνύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ και τα προβλήματα των πολιτών κατάφερε συντριπτική υπεροχή''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι ''έτοιμος να κυβερνήσει έδειξε ο Κ. Καραμανλής στο χθεσινό ντιμπέιτ. Με τον αέρα του νικητή, αλλά και ρεαλιστής, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε να έχει έτοιμες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι ''καταπέλτης ήταν για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στο πολυθρύλητο ''ντιμπέιτ'' των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καραμανλής έδωσε για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά του και απέδειξε οτι δεν είναι μόνο ένας δεινός ρήτορας αλλά και γνώστης όλων των μεγάλων ζητημάτων''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι ''παρ' ότι ο κ. Καραμανλής βρέθηκε εν μέσω των πυρών και των αρχηγών των τριών κομμάτων της Αριστεράς, με τις απαντήσεις του κατέδειξε: Πρώτον, οτι μόνο η Νέα Δημοκρατία διαθέτει συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα για να απεγκλωβίση τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Και δεύτερον, οτι ο ίδιος έχει βαθειά γνώση των προβλημάτων, ακόμη και σε εξειδικευμένες πτυχές τους, καθώς και γνώση του τρόπου παρεμβάσεως''.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ''φανερό έγινε από τη χτεσινή τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, που στέκει μπροστά στον κάθε εργαζόμενο -παρά τις ασφυκτικές διαδικασίες- και όχι μόνον. Η ουσιαστική αντιμετώπιση και λύση των τελευταίων είναι δυνατή, αλλά με την προϋπόθεση της εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια στην ολιγαρχία του πλούτου και του κατεστημένου''.

    Η ΑΥΓΗ σε σχόλιό της γράφει οτι ''η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση έδωσε σε ''σύνοψη'' το ουσιαστικό στίγμα της προεκλογικής περιόδου, των κρίσιμων θεμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν πλέον καν να διατυπώσουν διαφορές πολιτικής. Ούτε βεβαίως να τις διακρίνει κανείς άλλος''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει οτι ''χθες όποιος παρακολούθησε το υποτιθέμενο debate θα κατάλαβε σίγουρα γιατί ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε όλον αυτόν τον καιρό και με όλα τα μέσα να βρεθεί μόνος του απέναντι στον Κ. Καραμανλή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες''.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 2 March 2004 - 15:12:22 UTC