Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/04/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό-Ελλάδα- ΕΕ
  • [04] Φάρμακα-Αυξήσεις
  • [05] Παιδεία
  • [06] Οικοδομική δραστηριότητα
  • [07] Δημόσιο-Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [08] Δημοσίευμα-Καταγγελία
  • [09] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/04/2004

    Το δημοψήφισμα στην Κύπρο, το σημερινό συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ και οι σχέσεις Εκκλησίας-Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις στα ΚΕΠ χωρίς εξετάσεις. Νέες θέσεις εργασίας σε Αθήνα και περιφέρεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χωρίς επιδείνωση το Κυπριακό. Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες του ''ΝΑΙ''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αυξήσεις έως και 50% σε 7.000 φάρμακα. Ανατροπή μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα με 4 δώρα για όλους. Τονωτική ένεση στην αγορά από την κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιδού η βίλα της ιδιαιτέρας του κ. Σημίτη. Τους... τάιζε καλά ο τέως Πρωθυπουργός. Μόνο τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους τάραζε στην πείνα και γι' αυτό έχασε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υπερωρίες: Τα Ολυμπιακά μπόνους των δημ. υπαλλήλων. Τα ειδικά επιδόματα και η αύξηση της υπερωριακής αμοιβής.

    ΕΘΝΟΣ: Πρώτη μάχη στην Ευρώπη μετά το βροντερό ''ΟΧΙ''. Κυπριακό: Κρίσιμο τεστ στο Λουξεμβούργο για Αθήνα-Λευκωσία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 76% ''ΟΧΙ'' ...και ξανά προς την δόξα τραβά. Οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν οτι και ένας μικρός λαός (αριθμητικά) μπορεί να ορθώσει το παράστημά του στους ισχυρούς της Γης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η νέα στρατηγική Αθήνας-Λευκωσίας. Μετά το συντριπτικό ''ΟΧΙ'' των Ελληνοκυπρίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στη μάχη με τον αέρα του 76%. Κυπριακό: Μετά την ετυμηγορία του λαού η ώρα της διπλωματίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το κρίσιμο πρώτο τέστ σήμερα. Μετά το ''όχι'' οι Βρετανοί περιμένουν στη γωνία τους Ελληνοκύπριους.

    Espresso: Απόπειρα αυτοκτονίας από την αγαπημένη γνωστού ζεν πρεμιέ. Τον έπιασε με άλλη.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός δεσμεύθηκε στο Ελσίνκι. Ο κ. Σημίτης οφείλει να απαντήση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη Νο 1 κατά ευρω-πακέτου αντιποίνων. Μετά το συντριπτικό ''όχι''.

    City Press:Γιώργος Μπαμπινιώτης:Νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

    metroRAMA: Αγωνία για την επόμενη μέρα σε Κύπρο- Ελλάδα. Ετοιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων στο βροντερό ''όχι''.

    Traffic News: Ολο το παρασκήνιο για τις κόντρες στο Fame Story. Είτε σκηνοθετημένες είτε όχι, ανεβάζουν στα ύψη την τηλεθέαση.

    Η ΧΩΡΑ: Πως θα χτίσετε στα σπίτια σας χωρίς άδειες. Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ απαλλάσσει τους πολίτες από τη γραφειοκρατία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανω κάτω η Εκκλησία. Η εμμονή του Αρχιεπισκόπου φέρνει τη ρήξη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Και ο Ταλάτ στις Βρυξέλλες! Αρχισαν οι πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση.

    [03] Κυπριακό-Ελλάδα- ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''νέα τακτική από Λευκωσία και Αθήνα με στόχο τη λύση του Κυπριακού μετά το 76% του ''όχι'' στο δημοψήφισμα. Το πρόβλημα φεύγει από την ομηρία του αμερικανοβρετανικού παράγοντα και περνά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο''.

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι ''την πρώτη μάχη για την αποφυγή υιοθέτησης ''πακέτου αντιποίνων'', που προωθεί η Βρετανία μετά το συντριπτικό ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, δίνει σήμερα η Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανοικτό είναι ακόμα και το ενδεχόμενο του βέτο''.

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι '' το πρώτο κρίσιμο τέστ μετά το βροντερό ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα του Σαββάτου πραγματοποιείται στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Θέματα αιχμής είναι ο έλεγχος της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων αλλά και οι λεπτοί χειρισμοί που απαιτούνται ώστε να μείνει ανοιχτή η πόρτα για ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σύμφωνα με τη City Press, ''η σημερινή σύνοδος θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας σειράς επαφών που θα έχουν η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να διατηρήσουν το Κυπριακό στο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και να προλάβουν το ενδεχόμενο δημιουργίας κλίματος δυσαρέσκειας κατά της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα ή ακόμα και να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι ''με σκοπό να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες του ''ΝΑΙ'' στο σχέδιο Αννάν και να θέσουν σε νέο επίπεδο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού χωρίς να υπάρξει επιδείνωση από το συντριπτικό ΟΧΙ του 75,83% των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου μετέβησαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''το διπλωματικό παζάρι για την επίλυση του Κυπριακού, όπως όλα δείχνουν, δεν σταματά με το δημοψήφισμα του Σαββάτου αλλά μάλλον τώρα ξεκινά, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια του Αμερικανό-αγγλικού άξονα, τόσο για την άρνηση των Ελληνοκυπρίων όσο και για τη διπλωματική ήττα που υπέστη η συμμαχία Λονδίνου-Ουάσιγκτον , αφού δεν κατάφεραν να ελέγξουν στο βαθμό που θα επιθυμούσαν τις εξελίξεις στην Κύπρο''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι '' σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η βρετανική πλευρά έχει ήδη κινηθεί δραστήρια εκμεταλλευόμενη τη διάχυτη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κράτη -μέλη από το ''όχι '' της ελληνοκυπριακής πλευράς δίνοντας σαφώς την εντύπωση ότι είναι έτοιμη να μπλοκάρει η ίδια προτάσεις και αποφάσεις που δεν θα ''στραπατσάρουν'' την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ''ο Τάσσος Παπαδόπουλος έρχεται αύριο στην Αθήνα για να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις του με τον Κ. Καραμανλή. Νέες εξελίξεις, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο το πλέγμα των σχέσεων με την ΕΕ και την Τουρκία δημιουργεί το συντριπτικό ''όχι'' στο σχέδιο Αννάν από το 75,83% των Ελληνοκυπρίων καθώς υποχρεώνει Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα να χαράξουν νέα στρατηγική. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να πείσει τους συνομιλητές του στη διεθνή σκηνή ότι είναι δυνατή μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, εάν αποφευχθούν οι βεβιασμένοι χειρισμοί που κυριάρχησαν από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης ως τη Λουκέρνη''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''η Λευκωσία άνοιξε συνεργασία με μεγάλο αμερικανικό οίκο για να ξεκινήσει μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια σε ΗΠΑ- Ευρώπη που θα δικαιολογεί το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων. Οι Γάλλοι ζήτησαν από τον Αννάν να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Στην Αγκυρα σήμερα συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας υπό τον Τούρκο πρόεδρο για να καθορίσει τη στάση του''.

    Η ΕΣΤΙΑ, διερωτάται ''τί είναι εκείνο που υπεχρέωσε τον τέως πρόεδρο της Κύπρου και τον τέως πρωθυπουργός της Ελλάδος να ταχθούν αναφανδόν υπέρ ενός σχεδίου, το οποίο καταψηφίσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων; Και το κυριώτερο: Γιατί δεν απαντούν οι ίδιοι οι κκ Κληρίδης και Σημίτης στις αιτιάσεις Φερχώυγκεν , αφού ο Ευρωπαίος Επίτροπος προδήλως σε αυτούς αναφέρεται;''.

    [04] Φάρμακα-Αυξήσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''την πόρτα για μεγάλη αύξηση -έως και 50%- στην τιμή επτά χιλιάδων περίπου φαρμάκων ''ανοίγει'' με απόφασή του η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας! Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου σε διάσκεψή της έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι ''πάσχει συνταγματικά και κατά συνέπεια είναι παράνομος ο σημερινός τρόπος καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων''.

    [05] Παιδεία

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την παιδεία, τηρουμένων των δημοσιονομικών κανόνων, υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της 46ης συνόδου. Οι πρυτάνεις ζήτησαν από την υπουργό αύξηση στο 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των κονδυλίων για την Παιδεία, αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μη αναγνώριση των πτυχίων των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και τη συνέχιση της απασχόλησης των διαφόρων κατηγοριών συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημίων''.

    Η City Press προσθέτει οτι ''η σύνοδος των πρυτάνεων έδωσε την ευκαιρία στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπαμπινιώτη να παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη στηρίζεται στους βαθμούς του λυκείου, στην καθιέρωση προπανεπιστημιακού έτους και σε σύστημα αξιολόγησης των υποψήφιων φοιτητών. Η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον''.

    [06] Οικοδομική δραστηριότητα

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι ''δεκάδες χιλιάδες πολίτες απεγκλωβίζονται με το νέο νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ από την υποχρέωση να λαμβάνουν πολεοδομική άδεια για τις επισκευές στα σπίτια τους. Στο εξής οι εργασίες αυτές μπορούν να εκτελούνται με την υπογραφή μιας απλής αίτησης που ονομάζεται ''Εγκριση Εργασιών'', χορηγείται από την Πολεοδομία, έχει 6μηνη ισχύ, αλλά η διαδικασία για την απόκτησή της είναι απλούστατη''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει οτι ''με τέσσερα φορολογικά δώρα θα προσπαθήσει να τονώσει η κυβέρνηση την αγορά ακινήτων που τον τελευταίο καιρό ''δείχνει'' αρκετά πεσμένη. Στο ''πακέτο'' που συζητείται αυτή τη στιγμή υπάρχει η αναβολή στην επιλογή ΦΠΑ, η μείωση των φόρων μεταβίβασης, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου όταν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις για τους τόκους των στεγαστικών δανείων''.

    [07] Δημόσιο-Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι ''αύξηση της υπερωριακής αμοιβής, ειδικά επιδόματα αλλά και αναστολή των αδειών θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικότερα εκείνους των υπηρεσιών αιχμής που θα απασχοληθούν προ και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων''.

    [08] Δημοσίευμα-Καταγγελία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι ''στην ιδιαιτέρα του Σημίτη κυρία Μαρία Πλευράκη και τις... αδελφούλες της ανήκει η πενταόροφη βιλα-πολυκατοικία που είναι πρωτοσέλιδη σήμερα στην ''Αυριανή''. Η κυρία Πλευράκη είναι κόρη παπά, από την Κρήτη και φυσικά όλο αυτό το... μεγαθήριο δεν μπορεί να έχει γίνει ούτε από τον ταπεινό μισθό της, ούτε από τα... ''πρόσφορα'' του πατέρα της''.

    [09] Ελληνική Εκκλησία - Οικ. Πατριαρχείο

    Η Espresso υπογραμμίζει οτι "νέο επεισόδιο στον ιερό πόλεμο μεταξύ των Εκκλησιών! Υπό την απειλή σχίσματος διεξάγεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατά την οποία θα γίνει η εκλογή των μητροπολιτών των λεγομένων Νέων Χωρών. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μόλις μία ημέρα και αυτή η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος απείλησε οτι θα θεωρήσει την εκλογή άκυρη και θα διακόψει την κοινωνία με τον κ. Χριστόδουλο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 26 April 2004 - 14:35:11 UTC