Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/12/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εφάπαξ
  • [04] Εξεταστική Επιτροπή
  • [05] Χριστόδουλος
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Συνέδριο ΟΛΜΕ
  • [08] Οικονομία
  • [09] Κεφαλαιαγορά- Χρηματιστήριο
  • [10] Υγεία -Νοσοκομεία
  • [11] Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
  • [12] Ελληνική Αστυνομία
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Πιστοληπτική ικανότητα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/12/2004

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η άρση του πλαφόν στο εφάπαξ, και θέματα που άπτονται της οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Αυξήσεις στο εφάπαξ από Αρειο Πάγο. Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για χιλιάδες συνταξιούχους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Τηλεπειρατεία. Τα κανάλια παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς. Όλοι καταγγέλλουν την ασυδοσία της Τηλεόρασης στη δραματική περιπέτεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Αρραβώνας χωρίς ημερομηνία γάμου. Οι 25 ηγέτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Εφάπαξ χωρίς όριο. "Πράσινο φως " από τον Αρειο Πάγο για την κατάργηση του πλαφόν. Ωφελούνται οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, Δημοσίου, τραπεζών.

    Η ΑΥΓΗ:"Ναι" στην Τουρκία με αναγνώριση της Κύπρου. Οι 25 συμφωνούν για έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Έσπασε τα στεγανά ο Χριστόδουλος. Τόλμησε να επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού τους έγκλειστους της 17Ν. Η συνομιλία του Αρχιεπισκόπου με τον Σάββα Ξηρό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Ολονύκτιο παζάρι του Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι "25" αποφασίζουν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. "Αγκάθι" η (μη) αναγνώριση της Κύπρου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Αυξήσεις έως 300 ευρώ στις συντάξεις του ΙΚΑ. Όλη η εγκύκλιος που ισχύει από 1-1-2005.

    ΕΘΝΟΣ:Άνοιξαν την πόρτα για ιστορικό συμβιβασμό. Ολονύχτιο παζάρι με Ερντογάν για να συμφωνήσει στις προϋποθέσεις της ΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Όσο κι αν επιθυμούν κάποιοι να μπουν οι Τούρκοι στο Ευρωπαϊκό κλαμπ, θα παραμένουν πάντα Ανατολίτες και Γιαλαντζί ...ντεμέκ Ευρωπαίοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Έτριξε τα δόντια στον Ερντογάν. Ηχηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Κυπριακό.Τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Παζάρι αλά....τούρκα! Βρυξέλλες: Σκληρές διαπραγματεύσεις για αναγνώριση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Μέσω Κύπρου το ΟΚ στην Τουρκία. Παίρνει ημερομηνία αν υπογράψει Τελωνειακή Ένωση.

    ΕΣΤΙΑ:Αυτοκαταλύεται η Ευρωπαϊκή Ενωσις. Η τουρκική ένταξις παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της.

    ESPRESSO:Με κυνηγούν οι γυναίκες! Ο "δράκος" ζήτησε να τον προστατεύσει η Αστυνομία από τις θαυμάστριές του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Ναι" με όρους στην Τουρκία. ΕΕ: Διαπραγματεύσεις από 3 Οκτωβρίου 2005-Αναγνώριση Κύπρου- Χωρίς εγγύηση ένταξης.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Κυπριακό διαβατήριο χρειάζεται η Τουρκία. Τουρκία και Κύπρος απασχολούν τη Σύνοδο των "25" ευρωπαϊκών ηγετών.

    ΤΑ ΝΕΑ:Σκληρά μέτρα ....κι όποιος αντέξει το 2005. Ομολογεί το αδιέξοδο ο Αλογοσκούφης.Ενώ θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, η Κομισιόν θα ζητάει καινούργιο!

    Η ΝΙΚΗ:Σκληρό παζάρι στην ΕΕ. Αναμένεται κείμενο "διπλής αναγνώρισης". Προτεραιότητα η αναγνώριση της Κύπρου. Θέμα Αιγαίο βάζει εμμέσως η Τουρκία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    TRAFFIC NEWS: Γυναίκα το κρυφό χαρτί της διαπραγμάτευσης. Ποιος ήταν ο ρόλος της Στέλλας στην απελευθέρωση των ομήρων.

    Η ΧΩΡΑ:5.000 προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ. Τι προβλέπει το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

    City Press:Ευρω-σύγχυση λόγω Τουρκίας. Οι ηγέτες των "25" ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Μetro:Τέρμα τα "παπαγαλάκια". Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη θωράκιση της Κεφαλαιαγοράς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ναι στα έργα και χωρίς EXPO. Βατερλό της Θεσσαλονίκης στο Παρίσι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάσαμε την EXPO STOP! Χθες στο Παρίσι.

    [03] Εφάπαξ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "πράσινο φως" για την άρση του ανώτατου ορίου στο εφάπαξ των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων , υπαλλήλων Δημοσίου και συνταξιούχων των ΔΕΚΟ άναψε με πρότασή του ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "η επιβολή ορίου στο εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών είναι αντισυνταγματική. Την εισήγηση αυτή έκανε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο Εισαγγελέας κ. Δ. Λινός. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2005".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "περισσότεροι από 120.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 1993, θα πάρουν αναδρομικά από τη διαφορά στο εφάπαξ λόγω της κατάργησης του πλαφόν, εφόσον γίνει δεκτή σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινού".

    [04] Εξεταστική Επιτροπή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "τους....προκατόχους του ως υπευθύνους για ό,τι έγινε στα εξοπλιστικά, έδειξε με το δάκτυλο ο Γιάννος Παπαντωνίου".

    [05] Χριστόδουλος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "έσπασε τα στεγανά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που τόλμησε χθες να επισκεφθεί στον Κορυδαλλό, εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων, τόσο τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη όσο και τον χουντικό Νίκο Ντερτιλή. Αναδεικνύοντας τον πνευματικό του ρόλο δεν δίστασε να συνομιλήσει σε κελιά τους, ακόμη και με αυτούς που δηλώνουν "άθεοι" να τους δείξει ότι για την Εκκλησία όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του Θεού".

    [06] Προσλήψεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "περίπου 1000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα προσληφθούν στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προκήρυξη που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ εντός του μήνα".

    Η ΧΩΡΑ , προσθέτει ότι "στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση 5.000 ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας έως 30 ετών προχωρεί το υπ. Απασχόλησης μέσω νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων".

    [07] Συνέδριο ΟΛΜΕ

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "περίπου το 10% των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν ολοκληρώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΟΛΜΕ στο πλαίσιο του 7ου εκπαιδευτικού της συνεδρίου με τίτλο "Παγκοσμιοποίηση και εκπαιδευτική πολιτική: από τις επιλεκτικές πολιτικές στην παιδεία για όλους".

    [08] Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι " σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Α" από "Α+" προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από την αναθεώρηση των στοιχείων για τα ελλείμματα και το χρέος της περιόδου 1997-2003".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "νέα μέτρα λιτότητας το 2005 προανήγγειλε ουσιαστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης".

    [09] Κεφαλαιαγορά- Χρηματιστήριο

    Το metro γράφει ότι "καθαρούς κανόνες" στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου επιδιώκει να θέσει η κυβέρνηση, βγάζοντας εκτός "παιχνιδιού" τα λεγόμενα "παπαγαλάκια", που γνώρισαν στιγμές δόξας ιδιαίτερα την περίοδο 1989-99 με το νομοσχέδιο "Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και από πράξεις χειραγώγησης" , το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και θα κατατεθεί στη Βουλή στης αρχές του 2005".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "κακούργημα η χειραγώγηση και η κατάργηση πληροφοριών. Αυξημένες αρμοδιότητες στην Επ. Κεφαλαιαγοράς".

    [10] Υγεία -Νοσοκομεία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας, κατέδειξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Μ. Σκουλάκη αλλά και τους διαδόχους του στο υπουργείο Υγείας, γιατί σκορπούσαν αφειδώς χρήματα σε εργολάβους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "αποφασισμένος να βγάλει έξω από τα νοσοκομεία τους εργολάβους με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε σκανδαλώδεις συμβάσεις δήλωσε ο υπ. Υγείας".

    [11] Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    Η CITY PRESS γράφει ότι "οι ηγέτες των '25' ανοίγουν το δρόμο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχουν πείσει εαυτούς και την κοινή γνώμη για την ορθότητα της στρατηγικής τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν μεν τη συγκατάθεσή τους να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου του 2005, θέτοντας όμως αυστηρούς όρους, οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην οδηγήσουν στην πλήρη ένταξή της".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχολιάζει ότι "για το Κυπριακό, η ηγεσία της Ευρώπης ψάχνει μια ορολογία που να κάμψει τις ουσιαστικές αντιδράσεις για τον κίνδυνο να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου, ενώ για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν γίνεται καμία κουβέντα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κούρσα ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για τη θέση της Τουρκίας μέσα στην ΕΕ".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "να μην χαθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο η ευκαιρία ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλβανός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "μια 'διπλής ανάγνωσης' διατύπωση στο Κείμενο Συμπερασμάτων για την κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, θα είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κοινός τόπος μεταξύ Τουρκίας και των '25' στο επίμαχο και για τις δύο πλευρές ζήτημα της κατάληξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "η στρατηγική και τακτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει πλήρως αποσαφηνιστεί καθώς είναι δεδηλωμένη η υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και ο αυστηρός έλεγχος της υλοποίησης των υποχρεώσεων καθώς και η πλήρωση των όρων που απαιτούνται για την ένταξή της".

    Η ESPRESSO εκτιμά ότι "από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι η Ελλάδα, την εποχή που στις χώρες της ΕΕ, παρά την αμερικανο-βρετανική υποστήριξη, αυξάνονται οι φόβοι πως η ένταξη μιας μουσουλμανικής χώρας θα σημάνει ουσιαστική αλλοίωση του χαρακτήρα της κοινότητας".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "οι 25 ηγέτες της ΕΕ άνοιξαν χθες την πόρτα στην Τουρκία για τον ιστορικό συμβιβασμό. Αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα στις 3 Οκτωβρίου 2005, με ανοικτό όμως το θέμα της ένταξης και σκληρούς όρους και διαμόρφωσαν κοινή θέση για την υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης με την Κύπρο από την Τουρκία μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "ημερομηνία έναρξης διαλόγου, με ανοικτή όμως ημερομηνία και χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσαν χθες βράδυ οι 25 ηγέτες κατά το δείπνο τους στις Βρυξέλλες"

    [12] Ελληνική Αστυνομία

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "δικαιούται λοιπόν ευσήμων η Ελληνική Αστυνομία. Με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την δύσκολη αυτή κρίση, κατέπληξε ευχάριστα όλους τους Έλληνες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι με τέτοιες ενέργειες αποκαθίσταται το δημόσιο αίσθημα ασφαλείας. Δεύτερον, διότι η επιτυχία αυτή ασφαλώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε μελλοντικό μιμητή των δύο Αλβανών".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Χαμένη ευκαιρία το Γ΄ΚΠΣ; Αυστηρή κριτική του ΣΕΒ για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Fitch μας υποβάθμισε, η Moody's προειδοποιεί. Μετά τη Standard & Poor's νέο ράπισμα από δύο διεθνείς οίκους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προαναγγελία θυέλλης. Το έλλειμμα εκτινάσσεται τελικά στο 6%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Αξιόχρεο: Αντίθετες απόψεις Moody's, Fitch. Σταθερή η πιστοληπτική μας ικανότητα σύμφωνα με την πρώτη".

    [14] Πιστοληπτική ικανότητα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "σταθερή παραμένει η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του έγκυρου διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's. Αντίθετα, σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε με αντίστοιχη έκθεσή του χθες άλλος διεθνής οίκος αξιολόγησης ο Fitch Ratings".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 17 December 2004 - 23:02:35 UTC