Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-12-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία
  • [04] Οικονομία
  • [05] Νέες θέσεις εργασίας - Προσλήψεις
  • [06] ΝΔ
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [09] ΔΟΥ- Ληξιπρόθεσμα χρέη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/12/2004

    Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ στον Ινδικό Ωκεανό, η οικονομία της χώρας και οι νέες θέσεις εργασίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Θρήνος. Εκατόμβες νεκρών μετά τα 8,9 Ρίχτερ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Πάνω από 24.000 οι νεκροί! Ενώ κάθε ώρα μεγαλώνει ο αριθμός τους. Αγνοούνται 30.000 άνθρωποι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Διχογνωμία για τσουνάμι στην Ελλάδα. Πόσο απειλείται η χώρα μας μετά την καταστροφή στον Ινδικό Ωκεανό.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τσεκ απ σε όλες τις οικοδομές. Το φονικό τσουνάμι....ταράζει και τα εγχώρια ύδατα.

    Η ΑΥΓΗ:Σεισμός που δείχνει το χάσμα στον πλανήτη. Ινδικός: 24.000 νεκροί-30.000 αναζητούνται-χιλιάδες τραυματίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Παγκόσμιος συναγερμός από τον φόβο νέου σεισμού. Εκτός ζώνης κινδύνου βρίσκεται η Ελλάδα υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι, χωρίς βέβαια να αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Αγνοούνται δεκάδες Έλληνες. 23.500 ήδη οι νεκροί στο "τόξο του τσουνάμι". Δεν έχουν δώσει σημεία ζωής- οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την τύχη τους.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Αγνοούμενοι δεκάδες Έλληνες. Φόβοι για νεκρούς.

    ΕΘΝΟΣ:Εφιάλτης χωρίς όρια. Φόβοι για πάνω από 30.000 νεκρούς. Δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι, εκατομμύρια άστεγοι στο έλεος του λιμού και των επιδημιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Ντενκτάδες, πατέρας και γιος, απειλούν μετά όπλα και ....Ανεμίζουν το μπαϊράκι του πολέμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επτά αλλαγές στην Ασφάλιση. Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: 1.581 προσλήψεις και 2.856 εγκρίσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Γυμνοί στα τσουνάμι. Χωρίς σύστημα προειδοποίησης ο Ινδικός, αλλά και η Ελλάδα.

    ΕΣΤΙΑ: Άδικα χάθηκαν χιλιάδες ζωές. Υπήρχε χρόνος να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές.

    ESPRESSO:18 περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν από τσουνάμι. Ο Έλληνας ειδικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Χαβάης κρούει τον κώδωνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ο πλανήτης αισθάνεται τη δοκιμασία. Πάνω από 23.000 οι νεκροί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κόλαση ο ....Παράδεισος. Ανυπολόγιστη καταστροφή από την μανία της φύσης.

    ΤΑ ΝΕΑ:Ώρες αγωνίας για Έλληνες αγνοουμένους. Καμία επικοινωνία με συγγενείς και πρεσβείες.

    Η ΝΙΚΗ:Τραγωδία χωρίς όρια. Ξεπερνούν τους 25 χιλιάδες οι νεκροί στις χώρες του Ινδικού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Νεκρός 15χρονος εργάτης- μαθητής. Νέο έγκλημα σε χώρο δουλειάς.

    TRAFFIC NEWS: "Έτσι γλιτώσαμε από την κόλαση". Το ταξίδι αναψυχής λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία. Καρδιοχτύπια για Σόμμερ και Μαστροκώστα.

    Η ΧΩΡΑ: Αγωνία για Έλληνες αγνοουμένους. Ο εφιάλτης δεν τελείωσε για χιλιάδες τουρίστες που βρέθηκαν μέσα στην Κόλαση.

    Μetro:Τραγωδία χωρίς τέλος. Με κινηματογραφική ταχύτητα ανεβαίνει ο αριθμός νεκρών, τραυματιών και αστέγων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αγνοούμενοι δεκάδες Έλληνες. Παγκόσμιο σοκ από το τσουνάμι: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απειλή παγκόσμιου σεισμού και νέων βιβλικών καταστροφών. Μετά το σεισμό 8,9 Ρίχτερ και το φονικό παλιρροϊκό κατακλυσμό.

    Σημείωση: Η εφημερίδα City Press δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Σεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν την ατυχία να ζουν σε κατάσταση έσχατης ένδειας σε συγκεκριμένους τόπους. Ταυτόχρονα, άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν την τύχη να απολαμβάνουν, κατά κανόνα με τη μέγιστη δυνατή πολυτέλεια, θερινές διακοπές. Η Φύση κατ΄αρχήν δεν κάνει διακρίσεις".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "ωστόσο, αν για τους δυτικούς τουρίστες που επέζησαν ο εφιάλτης τελειώνει με τον επαναπατρισμό τους, για τους ντόπιους των χωρών που επλήγησαν ο εφιάλτης μόλις αρχίζει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει ο φόβος για το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού, ως αποτέλεσμα της βιβλικής καταστροφής που χτύπησε την Ασία. Οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "τα φονικά παλιρροϊκά κύματα έφτασαν μέχρι τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής...Περίπου 6.000 χιλιόμετρα "διένυσαν" τα γιγαντιαία κύματα, φτάνοντας μετά την Ασία -όπου προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές- στην Κένυα, τη Σομαλία, τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "το φονικό τσουνάμι στον Κόλπο της Βεγγάζης τάραξε και τα ...εγχώρια ύδατα. Εντός των ημερών επιταχύνεται ο έλεγχος σε όλες τις οικοδομές της χώρας, με πρώτη προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές. Παράλληλα, συζητείται και πάλι το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των νέων κτιρίων".

    H TRAFFIC NEWS τονίζει ότι "βαρύ πλήγμα στην οικονομία της ΝΑ Ασίας αναμένεται να προκαλέσει ο φονικός σεισμός της νοτιοανατολικής Ασίας".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "στο κατακόρυφο φθάνει η αγωνία για Έλληνες αγνοουμένους από το φονικό τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς ορισμένοι ακόμα δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και τις ελληνικές πρεσβείες. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ιλιγγιωδώς ο αριθμός των θυμάτων". Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η φτώχεια των χωρών και η άγνοια του κινδύνου μεγέθυναν τις συνέπειες των φονικών τσουνάμι. Ο πανάκριβος εξοπλισμός προειδοποίησης δεν αγοράστηκε. Ανοχύρωτη και η χώρα μας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι '΄σε περισσότερους από 30.000 υπολογίζονται οι νεκροί στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και το πρωτοφανές παλιρροϊκό κύμα που ακολούθησε. Πρόκειται για έναν εφιάλτη χωρίς όρια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν μέσα σε μια "θάλασσα" από διάσπαρτα αντικείμενα, ερείπια και πτώματα να εντοπίσουν αγνοουμένους. Απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν τους δικούς τους. Την ίδια ώρα κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ανοίγουν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τους νεκρούς τους".

    [04] Οικονομία

    Το metro αναφέρει ότι "αυξήσεις της τάξης του 5,5% έως 6% θα λάβουν κατά μέσο όρο το 2005 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις τράπεζες και σε ορισμένες ΔΕΚΟ".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "οριακά πάνω από τον πληθωρισμό θα κυμανθούν οι αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημοσίου που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 27 έως 54 ευρώ το μήνα. Μέρος αυτών των αυξήσεων όμως θα "φαγωθεί' από την αυξημένη παρακράτηση".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "περιορισμένες μισθολογικές αυξήσεις, παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και υψηλούς δείκτες για πληθωρισμό και ανεργία, προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ισχύσει έως και το 2007".

    [05] Νέες θέσεις εργασίας - Προσλήψεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2005 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα συνδυασμένων δράσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, συνολικής διάρκειας απασχόλησης έως τρία έτη".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα προσλήψεων και τοποθετήσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τις εγκρίσεις για την πρόσληψη και την ανανέωση συμβάσεων 2.856 υπαλλήλων, διαφόρων ειδικοτήτων και κλάδων, σε έντεκα υπουργεία, υπέγραψε η τριμελής διυπουργική επιτροπή".

    [06] ΝΔ

    Η Εστία γράφει: "Το βαρύ κλίμα που δημιουργείται για τον κ. Σουφλιά ερμηνεύεται ήδη από τα στελέχη αυτά, αλλά και από τον Τύπο ως προάγγελος αντικαταστάσεως του κ. Υπουργού στον πρώτο ανασχηματισμό οποτεδήποτε και αν γίνη, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ακριβώς η δημιουργηθείσα κατάστασις επισπεύδει τον ανασχηματισμό."

    Η Απογευματινή αναφέρει: "Την πεποίθηση ότι δεν μπορεί υπουργός να διαφοροποιείται από την κεντρική κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη¨.

    [07] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει "Έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποβλέπουν σε συμφωνημένη λύση, με ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Αννάν. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ¨Χαραυγή" ο κ. Παπαδόπουλος, αποκλείοντας κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα".

    Η ESPRESSO γράφει "Για "προσφυγή στα όπλα" κάνουν λόγο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί το τελευταίο διάστημα και στους υπέρμαχους της "ιδέας" αυτής περιλαμβάνονται ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και ο πατέρας του γηραιός Ραούφ, ο οποίος μάλιστα μίλησε για "προσφυγή στα όπλα εάν αυτό καταστεί αναγκαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι" Όσοι νόμιζαν ότι με την ημερομηνία - ¨δώρο" που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, θα έπαιρνε το δρόμο της δίκαιης και βιώσιμης λύσης το Κυπριακό, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι Ντενκτάδες, πατέρας και γιός, ανεμίζουν το μπαϊράκι του πολέμου, προσφεύγοντας στα όπλα, εάν δεν πάρουν τα πράγματα τον δρόμο που επιθυμούν. Λοιδορούν ακόμη και την Άγκυρα ότι πιάστηκε κορόιδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, ο Ραούφ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε συνομιλίες για τη λύση του προβλήματος."

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει: " Αποκλείει κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στο ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων ο Τάσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας την ετοιμότητα του σε συμφωνημένη λύση, με ουσιαστικές αλλαγές στο "σχέδιο Αννάν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: "Μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει τη βούληση να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά όχι υπό καθεστώς πιέσεων, απέστειλε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσος Παπαδόπουλος."

    [08] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ποινολόγιο στο ΚΠΣ. Αυστηρότερος από το 2005 ο έλεγχος των επιχειρησιακών προγραμμάτων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκρηκτική άνοδος στα καταναλωτικά δάνεια. Σήμα κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον υπερδανεισμό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα "κάλαντα" του Βενιζέλου. Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην υπουργού στο "Κέρδος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δυσμενέστερες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Περιορίζονται οι δόσεις για την εξόφληση".

    [09] ΔΟΥ- Ληξιπρόθεσμα χρέη

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "περιορίζονται οι δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι 200.000 ευρώ, καθώς , σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος φορολογικού νόμου δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 26, έναντι 48, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 28 December 2004 - 22:28:22 UTC