Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-01-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/1/2005
  • [02] Τραγωδία στη Νοτιοανατολική Ασία
  • [03] ΥΠΕΧΩΔΕ-Τσουνάμι
  • [04] Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [05] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Οικονομία
  • [08] Βασικός Μέτοχος
  • [09] Κυβέρνηση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4/1/2005

    Η τραγωδία στη Νοτιοανατολική Ασία, οι προσλήψεις και θέματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το DNA "δίνει" στην ΕΛΑΣ τον εκτελεστή; Αποκλειστικό: Ποια μυστικά κρύβει το κλεμμένο NISSAN.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φρικαλεότητες μετά την καταστροφή. Χάος στους καταυλισμούς των πληγέντων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ασπίδα 72 ωρών για τσουνάμι στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση ενισχύει το Δίκτυο "Ποσειδών" για την πρόγνωση των φονικών κυμάτων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τζίφος ο "Μεσσίας"! Ακριβώς, ένα χρόνο μετά το colpo grosso των βαρόνων.

    Η ΑΥΓΗ: Στοίχημα ανθρωπιάς. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων στην Ασία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο και πλιάτσικο στους δήμους. Έχει παραλύσει η λειτουργία τους από την φαγωμάρα των φατριών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιτότητα στο Δημόσιο. Μαχαίρι σε υπερωρίες, οδοιπορικά. Εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομίας για τη συγκράτηση των δαπανών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόσο αυξάνεται το εφάπαξ του Δημοσίου. Αναλυτικός πίνακας και παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες.

    ΕΘΝΟΣ: Τρίμηνο μπαράζ με 17.013 προσλήψεις. 8 διαγωνισμοί για Υπουργεία, Νομαρχίες και Πυροσβεστική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εφεύρεση των εμπόρων ο ψευτο-Βασίλης. Καμμία σχέση ο παχουλός γέρος με τον Μεγάλο Άγιο της Καισαρείας τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, χθες, στο Παιδαγωγικό Συνέδριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαίρι στις σπατάλες υπουργείων-οργανισμών. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 35.697 θέσεις στο Δημόσιο το 2005. Ολόκληρος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Να κόψουν το λαιμό τους... Καραμανλής προς υπουργούς για οικονομίες.

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς απουσιάζει από τον πίνακα των εισφορών. Καίτοι 28η πλουσιώτερη χώρα του κόσμου, έδωσε μόλις 300.000 ευρώ.

    ESPRESSO: "Ήρθα τετ-α-τετ με τον Παλαιοκώστα". Ο άνθρωπος που συνάντησε τον πιο επικίνδυνο καταζητούμενο μιλάει στην "Espresso".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικός συναγερμός για βοήθεια. Αποστολή σωστικών συνεργείων και πλοίου-Πρωτοφανής διεθνής κινητοποίηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Κώστας Καραμανλής: "Μεταρρυθμίσεις παντού" το 2005.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-χιονιάς σε πέντε μέτωπα. Ψάχνουν σωσίβιο για τον προϋπολογισμό.

    Η ΝΙΚΗ: Δίδυμο διαφωνίας. Σουφλιάς-Δήμας επιμένουν για "βασικό μέτοχο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το 2005 μπήκε με περικοπή επιδομάτων των ανέργων. Στον "παράδεισο" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    TRAFFIC NEWS: Μεγάλο κόλπο σε τράπεζα με λεία 900.000 ευρώ. Πρωτοφανές "χτύπημα" παραμονή Πρωτοχρονιάς.

    Η ΧΩΡΑ: 8.322 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο, Οργανισμούς. Ποιοί είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις.

    City Press: Διαφωνίες Σουφλιά με προοπτική.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΠΘ: 17 τομές στο νόμο-πλαίσιο. Πρόταση-"βόμβα" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγωνία τώρα για χολέρα. Μετά τη βιβλική καταστροφή στη ΝΑ Ασία.

    [02] Τραγωδία στη Νοτιοανατολική Ασία

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζει η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει αρχίσει να φθάνη στην δοκιμαζόμενη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν ότι σε κάποιους από τους επιζήσαντες η βοήθεια δεν θα φθάση πριν περάσουν εβδομάδες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ίδια η απίστευτη φυσική καταστροφή και το απόλυτο χάος που αυτή έχει προκαλέσει, καθώς δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφή και πολλές από τις πληγείσες περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "μετά τα φονικά τσουνάμι, έρχεται η σειρά των επιδημιών, του εμπορίου παιδιών, της σωματεμπορίας, των βιασμών γυναικών και ανηλίκων, των πειρατειών και των ωμών λεηλασιών. Οι επιζήσαντες της πρωτοφανούς θεομηνίας στη Νότια Ασία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απανθρωπιά όσων επιχειρούν να αποκομίσουν βρώμικο κέρδος αυτές τις τραγικές ώρες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο πόνος των εκατομμυρίων πληγέντων από το τσουνάμι της ΝΑ Ασίας, τις ημέρες των Χριστουγέννων, κινητοποίησε ακαριαία τους συνανθρώπους τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο. Το περίφημο πνεύμα των Χριστουγέννων, πνεύμα αγάπης και φιλαλληλίας, εκδηλώνεται διαρκώς με προσφορές χρημάτων, υλικού και συνεργείων, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι πολίτες και ακολουθούν οι κυβερνήσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "ο επίσημος αριθμός των 156.000 νεκρών στις 13 χώρες που επλήγησαν -εξαιρετικά υποτιμημένος- συνέχιζε χτες να αυξάνεται. Ταυτόχρονα και ενώ σήμερα συμπληρώνονται 9 μέρες από την καταστροφή, ομολογείται ότι χιλιάδες άνθρωποι σε πληγείσες περιοχές δεν έχουν δει ούτε γραμμάριο της περιλάλητης "ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "οργάνωση και ψυχραιμία χαρακτηρίζουν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη βιβλική καταστροφή που έπληξε τη ΝΑ Ασία και συγκλόνισε την ανθρωπότητα".

    Η Traffic News προσθέτει ότι "σαν να μην έφτανε η οργή της φύσης που ξέσπασε με Ρίχτερ και φονικά τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία, σαν να μην είναι αρκετό το απέραντο πουργκατόριο που καίει μέρα νύχτα τις σωρούς χιλιάδων άψυχων σωμάτων, τώρα οι πληγείσες περιοχές μαστίζονται και από την επέλαση των κάθε λογής διεστραμμένων και απατεώνων".

    [03] ΥΠΕΧΩΔΕ-Τσουνάμι

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "σύστημα προειδοποίησης για την εκδήλωση παλιρροϊκών κυμάτων τσουνάμι, προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σύνολο των περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα συζήτησαν διεξοδικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας".

    [04] Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "άγριες κόντρες έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των δημοτικών και νομαρχιακών παρατάξεων της πλειοψηφίας σε πολλούς Δήμους και Νομαρχίες της χώρας με αφορμή την ανάδειξη των νέων προέδρων των Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων και Αντινομαρχών".

    [05] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "έντονες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις κατά της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό προκάλεσε η αποκάλυψη των εγγράφων του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με τα οποία το Λονδίνο έδωσε το 1974 ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "να προτείνει η Ελλάδα στην Τουρκία την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του θέματος του εύρους των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση των ενόπλων δυνάμεων".

    Σύμφωνα με την Espresso "σημαντικές επαφές, που θα επηρεάσουν την πορεία του Κυπριακού και θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Λευκωσίας - Λονδίνου, πραγματοποιεί ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στη βρετανική πρωτεύουσα".

    [06] Προσλήψεις

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "χιλιάδες προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα και στους Οργανισμούς προκηρύσσονται μέσα στον Ιανουάριο. Οι νέες θέσεις θα καλυφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "οι πρώτες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν το 2005 αφορούν: 551 θέσεις σε υπουργεία, 607 θέσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών, 224 θέσεις σε φορείς του Δημοσίου και στην Τράπεζα της Ελλάδος, 480 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ, 800 θέσεις ορισμένου χρόνου στα ΕΛΤΑ για ταχυδρομικούς διανομείς και οδηγούς".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "Υπουργεία, Νομαρχίες και Πυροσβεστική αφορούν οι οκτώ διαγωνισμοί για τις 17.013 θέσεις, που θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2005. Οι 1.658 είναι θέσεις καθηγητών στα ΤΕΕ".

    [07] Οικονομία

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σωσίβιο για τον προϋπολογισμό αναζητά η κυβέρνηση και εξαπολύει επιδρομή φορολογικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του Δημοσίου".

    [08] Βασικός Μέτοχος

    Η CITY PRESS τονίζει ότι "κρατώντας αποστάσεις από το νόμο για το βασικό μέτοχο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ενισχύει την κριτική που ασκεί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό της κυβέρνησης του καταλογίζουν υπερβολική κατανόηση στα συμφέροντα του ομίλου Μπόμπολα και τον εμφανίζουν σαν ένα στέλεχος που δεν έχει καταλάβει την αναγκαιότητα της πλήρους ρήξης με τα λεγόμενα διαπλεκόμενα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "τόσο ο Σαρακατσάνος πολιτικός, όσο και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΣΤ. Δήμας κατέστησαν σαφές πως επιμένουν στους ενδοιασμούς τους για την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού Συντάγματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ο βασικός μέτοχος κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ. 'Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο από αυτό που έχω πει από την αρχή' απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Γ. Σουφλιάς, ενώ ο Σταύρος Δήμας είπε ότι θα περιμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή".

    [09] Κυβέρνηση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Αλογοσκούφης συμφωνούν πως η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας με βάση την αποτελεσματικότητά της στα οικονομικά μεγέθη και τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων'.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "επόπτες εγκαθιστά ο πρωθυπουργός στα υπουργεία για να ελέγχουν την εφαρμογή του προϋπολογισμού και να μην ξεστρατίσουν οι υπουργοί. Περιφραστικά η εντολή είναι 'να κόψουν το λαιμό τους' και να μειώσουν τις δαπάνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "νέο κύκλο επαφών με όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός. Στόχος του κ. Καραμανλή είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων κάθε υπουργείου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά. Τον κύκλο συναντήσεων 'εγκαινιάζει' σήμερα -κατά ιεράρχηση- ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος και οι αρμόδιοι υφυπουργοί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πόλεμο κατά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες κήρυξε ο πρωθυπουργός. Από σήμερα ξεκινά κύκλο συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες όλων των υπουργείων, ενώ θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "χρόνια μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς χαρακτήρισε χθες το 2005 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δεξίωση του ΕΒΕΑ που πραγματοποιήθηκε για το νέο έτος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 4 January 2005 - 23:15:03 UTC