Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-01-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/1/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Παιδεία
  • [04] Δικαιοσύνη-Χρηματιστήριο
  • [05] Οικονομία
  • [06] Υγεία
  • [07] Αγρότες
  • [08] ΕΛΑΣ
  • [09] Κυβερνητική πολιτική
  • [10] Κυπριακό
  • [11] Μαραθώνιος αγάπης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 5/1/2005

    Ο τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης και η κυβερνητική πολιτική, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρύθμιση-ανάσα για χρέη στο ΙΚΑ. Τέλος η ομηρία για χιλιάδες οφειλέτες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πως ρυθμίζονται τα χρέη στο ΙΚΑ. Εγκύκλιος για 117.000 οφειλέτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Όσο υπάρχουν άνθρωποι. Οι απλοί πολίτες έδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης με την προσφορά τους.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι "πριβέ" διάλογοι Καραμανλή-επιχειρηματιών. Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δεξίωση του ΕΒΕΑ αποκλειστικά στην "Α".

    Η ΑΥΓΗ: Τσιγκουνιά κράτους και επιχειρήσεων. Στο τέλος του παγκόσμιου καταλόγου προσφορών η Ελλάδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταγγέλλει δικαστές ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ολόκληρη η επιστολή-καταπέλτης του Αν. Καπόλλα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό για δικαστές που χειρίστηκαν χρηματιστηριακές απάτες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια ανταρσία στον θεσσαλικό κάμπο. Τελεσίγραφο από συνδικαλιστές και βουλευτές της ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6.270 προσλήψεις με διαδικασίες-εξπρές. Υγεία: Καλύπτονται άμεσα τα κενά σε γιατρούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές.

    ΕΘΝΟΣ: Τρόμος για νέα γενιά τρομοκρατών. Νεαρούς, σκληρούς και αδίστακτους τους περιγράφει η Αντιτρομοκρατική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα γίνεται προσπάθεια να λυθούν οι παρεξηγήσεις αλλά τελικά θα είναι ...νοηματική η συνάντηση Καραμανλή-Σουφλιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στήνει κάλπες διαλύει τις ομάδες στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει ελπίδα! Συγκλονιστική συμμετοχή από τους Έλληνες στο μαραθώνιο αλληλεγγύης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρωπιά και απανθρωπιά. Θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων για τα θύματα. Ως τα μεσάνυχτα 8.000.000 ευρώ.

    ΕΣΤΙΑ: Το κράτος και οι ιδιώτες. Το μεγάλο δίδαγμα από τον χθεσινό τηλεμαραθώνιο.

    ESPRESSO: Οι Αλβανοί καίνε τις εκκλησίες μας! Ιεροσυλία μέσα στις γιορτές. Πυρπόλησαν πέντε ναούς στη Β. Ήπειρο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βοήθεια πέραν πάσης προσδοκίας. Ποσό ρεκόρ στον μαραθώνιο ανθρωπιάς - Παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τσουνάμι ελληνικής βοήθειας. Μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ανθρωπιστική βοήθεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανθρωπιά χωρίς σύνορα. Οι πολίτες έβαλαν τα γυαλιά στην κυβέρνηση.

    Η ΝΙΚΗ: Θα τα πει και στον Καραμανλή. Στο Μαξίμου μεταφέρει τις διαφωνίες του ο Σουφλιάς.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λιτότητα: Φόροι-Ακρίβεια τα "δώρα" της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

    TRAFFIC NEWS: "Τον αγαπώ αλλά είναι γελοίος". Ξαφνική επίθεση-φωτιά Ζουγανέλη στον Σαββόπουλο.

    Η ΧΩΡΑ: Εθελούσια στο δημόσιο για 100.000 υπαλλήλους. Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

    City Press: Οι κατασκευές σε κρίση διαρκείας.

    METRO: Η μάχη της οικονομίας. Αναμένεται μήνυμα του Κώστα Καραμανλή και απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Τσουνάμι" ανθρωπιάς. Εκατομμύρια Έλληνες στο πλευρό των θυμάτων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παλλόμενος συναγερμός των Ελλήνων. Μετά το κράτος, ο λαός δίνει εκατομμύρια ευρώ.

    [03] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "δάσκαλοι και καθηγητές αποφασίζουν κινητοποιήσεις την άλλη εβδομάδα, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αρχίζουν πορείες και συγκεντρώσεις, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι πανεπιστημιακοί".

    [04] Δικαιοσύνη-Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τα "κακώς κείμενα" στον χειρισμό σοβαρών ποινικών υποθέσεων με κυρίαρχη αυτή του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από τους αρμόδιους λειτουργούς της Δικαιοσύνης εντόπισε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αναστάσιος Καπόλλας".

    [05] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η παρέμβασις που μελετά η Κυβέρνησις για τον έλεγχο και τον περιορισμό του παρεμπορίου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και πρέπει το ταχύτερο να εφαρμοσθή, ιδίως για τις αθρόες εισαγωγές κινεζικής κατασκευής, αλλά "κοινοτικής" προελεύσεως προϊόντων. Πρόκειται για την ένταση των ελέγχων ποιότητος".

    Η City Press σημειώνει ότι "η αξιοποίηση των καλύτερων στελεχών, που έχουν τις αναγκαίες γνώσεις, η έμφαση στον ηλεκτρονικό έλεγχο και η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, που θα διαδεχθεί τους πρώτους μήνες του 2005 το ΣΔΟΕ".

    Η Metro προσθέτει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας θα κινηθούν προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "η πολιτική ...περιορισμένων αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τη μεγαλύτερη παρακράτηση φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια σε όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, είναι τα "δώρα" που προσφέρει προς τους εργαζόμενους της χώρας η κυβέρνηση της ΝΔ".

    [06] Υγεία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "σε 6.270 ανέρχονται οι προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2005 στο χώρο της Υγείας, με διαδικασίες εξπρές. Χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ αλλά με εποπτεία της νομιμότητας των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ θα προσληφθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2005 στα δημόσια νοσοκομεία 3.200 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες καθώς και βοηθητικό προσωπικό ως μόνιμοι και θα απορροφηθούν κυρίως στις ειδικές μονάδες (ΜΕΘ, Μονάδες Εμφραγμάτων κλπ)".

    [07] Αγρότες

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "αντιμέτωπη με "γαλάζιο αντάρτικο" στον θεσσαλικό κάμπο βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση. Πρωταγωνιστές αγροτοσυνδικαλιστές και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας".

    [08] ΕΛΑΣ

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "μια νέα γενιά τρομοκρατών, σκληρή και αδίστακτη, "βλέπει" η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στην Κηφισιά. Ανησυχεί για μεγαλύτερο χτύπημα και βρίσκεται σε επιφυλακή".

    Σύμφωνα με την Traffic News "τυφλή βία από νέα τρομοκρατική ομάδα με αμφίβολο ιδεολογικό υπόβαθρο θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να καλλιεργείται στη χώρα μας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δολοφονία του ειδικού φρουρού να οφείλεται σε κάποιου νέου είδους τρομοκρατία".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "και ξαφνικά η στρόφιγγα των πληροφοριών έκλεισε μαζί με τις πόρτες στα γραφεία των επικεφαλής της ΕΛΑΣ ενώ οι απαντήσεις στα κινητά τηλέφωνα έγιναν και πάλι μονολεκτικές. Το φάντασμα της τρομοκρατίας προβάλλει ξανά απειλητικό για την ελληνική κοινωνία".

    [09] Κυβερνητική πολιτική

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σε εφαρμογή τίθεται το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Εσωτερικών για την αποσυμφόρηση του Δημοσίου με εθελούσια έξοδο προσωπικού. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ευέλικτου κράτους, το οποίο θα εξυπηρετεί άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "σε ενδιαφέρουσα, λίαν αποκαλυπτική και πολύτιμη για το γενικό κλίμα στην Οικονομία και τις σχέσεις των επιχειρηματιών με την κυβέρνηση εξελίχθηκε η "πριβέ" συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την ηγεσία του ΕΒΕΑ, όπως και άλλες "off the record" και ιδιαίτερες συναντήσεις που διημείφθησαν εκεί".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "ηχηρό χαστούκι στο τέρας της γραφειοκρατίας με τρεις υπογραφές υπουργών αντί των δέκα ή και των είκοσι που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλη κατάργηση δεκάδων δικαιολογητικών ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "με συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του απλού πολίτη, ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κύκλος των συνεργασιών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αναβαθμίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με σκοπό τη μεγαλύτερη αλλά και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυσή τους".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "η οργή του Γιώργου Σουφλιά για τις ερμηνείες περί "αδειάσματός" του από τον πρωθυπουργό, ανάγκασαν τον Κώστα Καραμανλή να επιταχύνει τον ορισμό ραντεβού με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να προλάβει την εκδήλωση τυχόν κυβερνητικής κρίσης, που οι φήμες είχαν αρχίσει χθες το πρωί να θεωρούν πιθανή και να τη συνδέουν ακόμη και με το ενδεχόμενο... ανασχηματισμού, σε περίπτωση που οι αντιδράσεις του Σαρακατσάνου γίνονταν ανεξέλεγκτες".

    [10] Κυπριακό

    Η ESPRESSO υποστηρίζει ότι "νέα τουρκοκυπριακή επίθεση εκδηλώθηκε χθες εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, τη φορά αυτή από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αποκάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο 'ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς', που 'δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου προβάλλει νέους όρους, ενώ προγραμματίζει και νέα 'όχι' ".

    [11] Μαραθώνιος αγάπης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης έδωσαν από το υστέρημά τους το περίσσευμα της ψυχής τους, για να συγκεντρωθεί, έως αργά χθες το βράδυ, το συγκινητικά μεγάλο ποσό των 8.000.000 ευρώ. Συγκλονιστικά περιστατικά 'καταγράφηκαν', κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου, όταν ακόμα και παιδιά κατέθεταν τα χρήματα από τα κάλαντα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης που οργάνωσε η ΕΡΤ για τα θύματα του τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από δωρεές και τηλεφωνικά μηνύματα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη βοήθεια που προσέφεραν πλούσια κράτη".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "αγάπη χωρίς σύνορα έδειξαν οι πολίτες με την προσφορά τους στους πληγέντες από το τσουνάμι ασιατικούς λαούς. Προσέφεραν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ στον τηλεμαραθώνιο που οργάνωσε η ΕΡΤ, δίνοντας μάθημα αυθόρμητης αλληλεγγύης στην κυβέρνηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σχολιάζει ότι "πρωτοφανές, ελπιδοφόρο, συγκινητικό. Η ανθρωπιά όρθωσε το ανάστημά της, δηλώνοντας παρούσα με απτό, ακαριαίο τρόπο, στις εκκλήσεις για βοήθεια προς τους αναρίθμητους πάσχοντες της νοτιοανατολικής Ασίας".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "ο τηλεμαραθώνιος που διοργάνωσε η ΝΕΤ, με τη συνεργασία όλων των σταθμών, απέδωσε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη τροχιά, η επίσημη βοήθεια παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά ποσά. Η κρατική βοήθεια είναι 300.000 ευρώ (δηλ. 100 εκατ. δρχ.!) και η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στη διεθνή κατάταξη των χωρών που στέλνουν χρηματική βοήθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ. Και όσες έδωσαν, κυρίως τράπεζες, περιορίστηκαν σε μηδαμινά ποσά για το μέγεθός τους, της τάξης των 100.000 ευρώ!"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "πρωτοφανής ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στον ραδιοτηλεοπτικό μαραθώνιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της ΕΡΤ και όχι μόνο, για τους πληγέντες από τα τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί 5,9 εκατ. ευρώ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 6 January 2005 - 0:48:45 UTC