Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/2/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος
  • [04] Παιδεία
  • [05] Εισοδηματική πολιτική
  • [06] Υπουργείο Οικονομικών
  • [07] Οικονομία
  • [08] ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [09] Ασφαλιστικά Ταμεία-Ασφαλιστικό
  • [10] Ευρωσύνταγμα
  • [11] Πρωτόκολλο του Κιότο
  • [12] ΠΑΣΟΚ
  • [13] Νέες θέσεις εργασίας
  • [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] Δημόσια έσοδα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/2/2005

    Η κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οικονομία της χώρας και ο απόηχος της εισοδηματικής πολιτικής που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς εξετάσεις 2.788 προσλήψεις. Σε δήμους, υπουργείο Εσωτερικών, Τράπεζα Ελλάδος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανω-κάτω όλη η χώρα από τους θυελλώδεις ανέμους. Ξεπέρασαν τα 11 μποφόρ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί κρύβουν και τον ταμία του Ειρηναίου. Θρίλερ στην Αθήνα με τη σύλληψή του στην Τουρκία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έξτρα "δώρο" στους συνταξιούχους. Αυξάνεται στο 4% το εισοδηματικό κριτήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Στα φροντιστήρια η Ελλάδα αναστενάζει. Διαφωνία κυβέρνησης-εκπαιδευτικών για τα θέματα του διαλόγου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η "στοά" των Θεσσαλών το λόμπι του Αγίου Όρους και η μαφία των Πατριαρχείων. Πώς στήθηκε το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο με την συμμετοχή ιερωμένων, δικαστικών, αστυνομικών και πρακτόρων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ομολογούν αποτυχία. Κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα. Η κρίση στην αγορά εξαφάνισε τις εισπράξεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για τα καταπατημένα. Αποχαρακτηρίζονται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης.

    ΕΘΝΟΣ: Πρόταση-σοκ για τις πρόωρες συντάξεις. Προαναγγελία αλλαγών στο ασφαλιστικό από το ΚΕΠΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν θα μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο. Ο Χριστόδουλος αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Για δες ποιοι μιλάνε για τα χάλια της Οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σχέδιο για τις παρεκκλίσεις στις οικοδομές. ΥΠΕΧΩΔΕ: Προς κατάργηση η αύξηση των αρτιοτήτων σε 6,8 και 10 στρέμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποστόλου "εξομολόγησις". Βαβύλη επιστολής προς Ειρηναίον το ανάγνωσμα.

    ΕΣΤΙΑ: Η εξυγίανσις της οικονομίας. Μακρύς ο δρόμος, έντονες οι αντιδράσεις.

    ESPRESSO: Ιερή κομπίνα εκατομμυρίων. Πώς ιερωμένος έστησε ανύπαρκτη εταιρεία χρηματοδοτήσεων και θησαύριζε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μετανάστες στηρίζουν τα ταμεία. 400.000 νέοι ασφαλισμένοι ενισχύουν το σύστημα, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Θύελλα αντιδράσεων κατά της εισοδηματικής πολιτικής. Πολιτική κόντρα για τους μισθούς και τις συντάξεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγκόσμιο SOS για το κλίμα. Πρεμιέρα μέτρων από 141 χώρες - πλην ΗΠΑ.

    Η ΝΙΚΗ: Η Δεξιά του Χριστόδουλου. Χείρα βοηθείας από Μητσοτάκη, Έβερτ και βουλευτές της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έντονες αντιδράσεις για την εισοδηματική πολιτική. Οργή για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

    TRAFFIC NEWS: Ψηλός εναντίον Μάκη. Για ανάμιξη του ονόματός του στις εικόνες των Κυθήρων. Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τις κασέτες της εκπομπής "Κίτρινος Τύπος" για να κάνει αγωγή.

    Η ΧΩΡΑ: Να χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος. Βαρυσήμαντη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στη "ΧΩΡΑ".

    City Press: Προς εκτόνωση η κρίση στην Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης.

    METRO: Μέτωπο συνδικάτων. Σε κοινή δράση προσανατολίζονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο πόλεμος των... ράσων. Εκκλησία: Οι συμμαχίες και τα "στρατόπεδα" στην Ιεραρχία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μολυσμένη αναπνοή. Άμεσος κίνδυνος στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

    Η City Press εκτιμά ότι "ο Αρχιεπίσκοπος κινεί τη διαδικασία ελεγχόμενης αυτοκάθαρσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "σε νευρική κρίση βρίσκεται από χθες το πολυπλόκαμο κύκλωμα της διαφθοράς σε Εκκλησία-Δικαιοσύνη και πολιτική. Ο Αρχιεπίσκοπος οδηγείται αναγκαστικά πλέον στη λύση να θυσιάσει το στενό του συνεργάτη και έμπιστο άνθρωπό του, Θεόκλητο Κουμαριανό για να αποτρέψει την αποκάλυψη του κυκλώματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ένα δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων που συγκροτήθηκαν πριν από 15 χρόνια με τη συμμετοχή δικαστών, ιεραρχών, υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανθρώπων του υποκόσμου γιγαντώθηκε στην πορεία για να καταλήξει σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό μηχανισμό με άμεση διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "μετά τον Μιλτιάδη Έβερτ και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με χθεσινές δηλώσεις του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "η "προσωπική εξομολόγηση" του Απόστολου Βαβύλη στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο γράφτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2001. Εκλιπαρεί, δηλώνοντας διωκόμενος και "πληγωμένος, πικραμένος, απογοητευμένος και μόνος", από τη στάση του Ειρηναίου, που απομάκρυνε τον ίδιο και τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, λίγο καιρό μετά την εκλογή του στον θρόνο των Ιεροσολύμων".

    Η Espresso τονίζει ότι "ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έδειξε με τις δηλώσεις του ότι μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που γίνονται εναντίον της Εκκλησίας και έχουν φέρει σε δεινή θέση τον Αρχιεπίσκοπο".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "προστατευτική ασπίδα για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο διαμορφώνουν ανοιχτά πλέον κορυφαία στελέχη της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι ο κλοιός των καταγγελιών και αποκαλύψεων για υπεράσπιση εμπόρων ναρκωτικών και για άλλες παράνομες δραστηριότητες σφίγγει γύρω από τον ίδιο και το περιβάλλον του".

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η Εκκλησία σε αυτοκάθαρση και τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας σε συνέντευξή της στη ΧΩΡΑ".

    H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "πιέσεις από τον πρωθυπουργό να στηρίξει την ηγεσία της Εκκλησίας ασκεί ομάδα βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος".

    [04] Παιδεία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "την ώρα που οι κρατικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν ξεπερνούν τα 3,7 δισ. ευρώ , οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν από την τσέπη τους ένα δισ. ευρώ για φροντιστήρια γενικής παιδείας και ξένες γλώσσες".

    [05] Εισοδηματική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστές έχει προκαλέσει το μήνυμα λιτότητας που έδωσε η κυβέρνηση μέσω της εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2005".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "τις "ακάλυπτες επιταγές" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καλύπτει η κυβέρνηση, τηρώντας και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χθες η κυβέρνηση απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε και η οποία ουσιαστικά για πρώτη φορά περιέχει πραγματικές αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η αναπροσαρμογή του εισοδηματικού κριτηρίου για ποσά από συντάξεις θα αυξηθεί έως 4% αντί του 2,9% όπως είχε ανακοινωθεί. Έτσι θα λαμβάνουν το ΕΚΑΣ όλοι οι δικαιούχοι όσοι δηλαδή παίρνουν τώρα σύνταξη έως 487,5 ευρώ το μήνα".

    [06] Υπουργείο Οικονομικών

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "απλουστεύονται οι διαδικασίες μεταβίβασης κτημάτων που ανήκουν στο Δημόσιο σε καταπατητές, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα αποφασίζεται η άμεση έξωση του καταπατητή".

    [07] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι " χθες όλα σχεδόν τα ΜΜΕ εχαρακτήρισαν τις αυξήσεις στο Δημόσιο ως "ψιχία" και εστηλίτευσαν την Κυβέρνηση για αυτό. Όμως κανένας δεν ανέφερε την ουσία του προβλήματος, που είναι ο τεράστιος αριθμός των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Κανένας δεν πρότεινε την σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογουμένους πολίτες. Όλη η κριτική εστιάσθηκε στα "ψιχία".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ύφεση στην αγορά και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού εξαφάνισαν τις εισπράξεις του ΦΠΑ τον Ιανουάριο. Τα έσοδα μειώθηκαν και απέχουν παρασάγγες από τους στόχους του προϋπολογισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "καθημερινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για την Οικονομία αν και οι δικές τους κυβερνήσεις την έφτασαν σ΄αυτά τα χάλια. Δεν μας λένε ποιος δημιούργησε τα τεράστια ελλείμματα και τα άδεια ταμεία".

    [08] ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " πέντε αλλαγές στους όρους δόμησης εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων, στις χωροθετήσεις εγκαταστάσεων και τις χρήσεις γης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε συνάντησή του με τον ΣΕΒ".

    [09] Ασφαλιστικά Ταμεία-Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "σε πολύτιμους "αιμοδότες" των ασφαλιστικών ταμείων αναδεικνύονται οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των έξι ερευνών που προωθούνται από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι " το ...ακήρυκτο άνοιγμα του ασφαλιστικού. Προηγήθηκε το σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας στην ΟΤΟΕ, σχέδιο που οδηγούσε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και δέκα χρόνια για τους ασφαλισμένους πριν από το 1983. Χθες ακολούθησε ως σύμβουλος της κυβέρνησης το ΚΕΠΕ προτείνοντας περικοπή των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων".

    [10] Ευρωσύνταγμα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "τη συναίνεση των κομμάτων "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" επιζητεί η κυβέρνηση στην κύρωση του "ευρωσυντάγματος", προκειμένου να δείξει ότι το συνταγματικό κείμενο των πολυεθνικών συναντά σχεδόν την καθολική αποδοχή του ελληνικού λαού".

    [11] Πρωτόκολλο του Κιότο

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "πλανήτης Γη ώρα μηδέν. Με προκλητικά απούσες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τίθεται από σήμερα σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον. Το πρώτο βήμα, όπως αναγνωρίζουν όλοι, για τη διάσωση του κόσμου μας".

    [12] ΠΑΣΟΚ

    Η METRO αναφέρει ότι "προς των ευθυνών του για την πρόσφατη αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή για διαδικαστικό ζήτημα και όχι για θέμα ουσίας έθεσε χθες, με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τον κ. Ευ. Βενιζέλο".

    [13] Νέες θέσεις εργασίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "νέες θέσεις εργασίας, χωρίς διαγωνισμό και υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν γι' αυτή την εβδομάδα στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, σε δήμους, στην Τράπεζα Ελλάδος, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι νέες θέσεις εργασίας ανέρχονται στις 2.788, εκ των οποίων οι 2.089 αφορούν θέσεις μέσω του ΟΑΕΔ".

    [14] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: " Καθίζηση των εσόδων. Ασφυκτικές "πιέσεις" στα δημόσια οικονομικά ωθούν στο όριο τον δανεισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Επίσημη ομολογία για παράλυση των Εφοριών. Α. Ρεγκούζας: Σε "κατάσταση ύπνου" ο φοροελεγκτικός μηχανισμός".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο προσκήνιο η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πώς θα ενισχυθούν οι εταιρίες που ιδρύονται από γυναίκες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καμπανάκι κινδύνου από τα έσοδα του Δημοσίου. "Βουτιά" 4,16% στις εισπράξεις από το ΦΠΑ".

    [15] Δημόσια έσοδα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι "σε κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου οδήγησε η παράλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σε κατάσταση πανικού το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ένταση των ελέγχων και αύξηση της φορολογίας στα "φθηνά" τσιγάρα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 16 February 2005 - 16:29:52 UTC