Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-11-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2005
  • [02] Προϋπολογισμός 2006
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Κώστας Καραμανλής
  • [05] ΚΚΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2005

    Η κατάθεση του Προϋπολογισμού 2006, η εισήγηση του Κώστα Καραμανλή στους υπουργούς του και η κόντρα στο ΠΑΣΟΚ για την ανανέωση είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδότηση σε κλάδους ένδυσης -υπόδησης. Νέο πρόγραμμα ύψους 145 εκ. ευρώ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Λιτότητα αλλά στο κράτος. Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του 2006. Κ. Καραμανλής προς υπουργούς: Εφαρμόστε τον κατά γράμμα.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Ούτε βήμα πίσω ο Παπανδρέου. "Η ανανέωση διευρύνει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για έξτρα προσλήψεις. Δύσκολος αλλά δίκαιος ο προϋπολογισμός του 2006, λιγότεροι φόροι το 2007.

    Η ΑΥΓΗ: Περισσότερη λιτότητα, περισσότερες ανισότητες. Προϋπολογισμός: Χαμηλά οι μισθοί, πάνω η φορολογία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξετίναξαν τον Γιώργο στο πολιτικό συμβούλιο. Σκληρή επίθεση από Βενιζέλο, Πάγκαλο και Σκανδαλίδη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φτωχότεροι οι Έλληνες. Κατετέθη Προϋπολογισμός άγριας λιτότητας. Μείωση πραγματικών εισοδημάτων, αύξηση φόρων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προϋπολογισμός "κλειδί" για το μέλλον. Καραμανλής: "Ανηφορικός ο δρόμος, αλλά θα πετύχουμε το στόχο".

    ΕΘΝΟΣ: Χειρότερα δεν γίνεται... Χάνουμε 645 εκατ. ευρώ μόνο με την αυξημένη παρακράτηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τρίτη - Πέμπτη φασολάδα στην Ελλάδα. Προϋπολογισμός με αρχή για οκταετία σφιχτή για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες της Οικονομίας σύμφωνα με τον Γιώργο Αλογοσκούφη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε τεντωμένο σχοινί ο Προϋπολογισμός 2006. Ομαδικότητα και αποφασιστικότητα ζήτησε ο Κ. Καραμανλής για την επίτευξη των στόχων του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αφετηρία εξόδου από το τούνελ. Καραμανλής: Ανηφορικός ο δρόμος αλλά θα τα καταφέρουμε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νηστεία και... προσευχή. Προϋπολογισμός: Και αύξηση φόρου 5-6% στα καύσιμα.

    ΕΣΤΙΑ: Μείωσις φόρων από το 2007. Ρητές δεσμεύσεις στον Προϋπολογισμό 2006.

    ESPRESSO: Το άγνωστο καταφύγιο της Ελένης (Μενεγάκη). Διαμέρισμα-ησυχαστήριο μακριά από το άγχος της Αθήνας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καθοριστική μάχη για την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός. "Πειθαρχία και ομαδικότητα" ζήτησε από τους υπουργούς του ο κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 3 στόχοι, 3 προβλήματα. Μείωση του ελλείμματος στο 2,6%, περιορισμός του δημόσιου χρέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Έξτρα φόροι. Προϋπολογισμός με αλχημείες και λιτότητα.

    Η ΝΙΚΗ: Λιτότητα διαρκείας. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της ΝΔ.

    PRESS TIME: Μας δίνουν 10 ευρώ και μας παίρνουν 20. Προϋπολογισμός με αριθμητική του... Καραγκιόζη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η πρόταση του ΚΚΕ για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές: Αγωνιστική συνεργασία κατά της κοινής πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

    ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στο... Σουδάν η λυματολάσπη, αντιδράσεις με ερωτηματικά. Ψυτάλλεια: Στην Αφρική μεταφέρεται η λυματολάσπη από άγνωστη εταιρία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και με πλοίο σημαίας "Αγίου Βικεντίου". Αντιδρά η νομαρχία Πειραιά. Αναμένονται νέες απαντήσεις από την ΕΥΔΑΠ.

    TRAFFIC NEWS: Σκοπιμότητες πίσω από την επίθεση στον Αλ. Λυκουρέζο. Ο συνεργάτης του, δικηγόρος Πέτρος Μαχάς, μιλάει στην "t".

    Η ΧΩΡΑ: Δεν υπάρχουν λεφτά για μισθούς - συντάξεις. Σφίγγουν τα ζωνάρια περισσότερο.

    City Press: Σκληρή κόντρα για τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες για το λαό, αποδίδει όμως τις ευθύνες στα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    METRO: Νέο πακέτο αυξήσεων. Έρχονται νέα τιμολόγια σε ταξί και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Χιονιάς" στην τσέπη μας. Προϋπολογισμός: φοροεπιδρομή σε καύσιμα, τσιγάρα, τέλη ΙΧ.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Επικίνδυνη η παλαιά Εθνική Οδός. Τον κώδωνα του κινδύνου για το τμήμα Θεσσαλονίκης κρούουν επαγγελματίες οδηγοί και τοπικοί φορείς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προϋπολογισμός με... μποφόρ. Κανένας πρόσθετος φόρος.

    [02] Προϋπολογισμός 2006

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνεται και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τορπίλη στο κοινωνικό κράτος με περικοπές δαπανών, αυξήσεις-ψίχουλα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και ανατιμήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρουν ότι "σε "στενωπό" διαρκούς λιτότητας βάζει την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο της Δεξιάς, που επιμελώς προσπαθούσε να κρύβει όλο αυτό τον καιρό πίσω από ιδεολογήματα περί "μεσαίου χώρου" και επικοινωνιακά εφευρήματα περί "ήπιας προσαρμογής".

    Η PRESS TIME γράφει ότι "τον πιο σκληρό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων 10 χρόνων κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Παράλληλα, τα έσοδα βρίσκονται στην κυριολεξία "στον αέρα" και ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή νέων φόρων. Κάποιοι, μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν "προϋπολογισμό με την αριθμητική του Καραγκιόζη".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά λόγω των τεραστίων ελλειμμάτων που άφησε πίσω του το καθεστώς Σημίτη. Πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, μεγαλύτερες οι φοροαπαλλαγές".

    Η Traffic News προσθέτει ότι "γκρίνια μαθαίνω ότι έχουμε στο παρασκήνιο με τους υπουργούς να επιτίθενται στον Αλογοσκούφη γιατί δεν έδωσε ό,τι ζητούσαν. Μέχρι στιγμής πάντως ο Καραμανλής στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομίας, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "με φόντο τις θετικές εξελίξεις που συνιστούν η μείωση του ελλείμματος κατά 2% η αυξανόμενη ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, αλλά παράλληλα και κάποιες γκρίνιες υπουργών για περιορισμό κονδυλίων, έλαβε χθες ομόφωνη έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2006 που κατέθεσε λίγο μετά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης".

    Η City Press επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες για το λαό, αποδίδει όμως τις ευθύνες στα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τον "αντιλαϊκό, αντιαναπτυξιακό" χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνουν πιο δύσκολα τα οικογενειακά οικονομικά για τους περισσότερους πολίτες. Πρακτικά αδύνατη πλέον η εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Πιέσεις δέχεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διαβεβαιώσεις Λιάπη ότι η "εξυγίανση" στις αστικές συγκοινωνίες δεν θα γίνει σε βάρος των μη προνομιούχων".

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "φτωχότεροι γίνονται οι Έλληνες με τον προϋπολογισμό του 2006 που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας χθες το βράδυ στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων (20% τα προσεχή τέσσερα έτη), επιβαρύνσεις στη φορολογία των εισοδημάτων και περικοπές αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ προανήγγειλε το δεύτερο κύμα των αλλαγών στις ΔΕΚΟ που φέρνει αυξήσεις τιμολογίων".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "ο προϋπολογισμός του 2006 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα έχει αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει ότι "λιτότητα στο κράτος, τόνωση εσόδων, λεγογισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για την πρώτη κατοικία και τις λοιπές κατηγορίες μεταβιβάσεων ακινήτων από το 2006 προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "κρίσιμος ο Προϋπολογισμός του 2006 αλλά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ομαλή εκτέλεσή του θα σηματοδοτήσει την οριστική απαλλαγή της οικονομίας από τις αδυναμίες του παρελθόντος. Αυστηρή η εισοδηματική πολιτική, έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της κρατικής σπατάλης, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ασφυξία για μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια, περικοπές στα δημόσια έργα, επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ και έκτακτα και μη φορολογικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε, για πρώτη φορά, αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ομαδικότητα και πειθαρχία ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, από το υπουργικό συμβούλιο,που συνεδρίασε για να εγκρίνει την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, στη Βουλή των Ελλήνων. Απευθύνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη του προϋπολογισμού απαιτεί "αποφασιστικότητα, τόλμη, δυναμισμό", ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "όλα τα υπουργεία έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις στην τήρηση του προϋπολογισμού", καθώς και στον "περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σαρακοστή διάρκειας ενός έτους μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό του 2006 που κατέθεσε στη Βουλή χθες. Η νέα χρονιά λιτότητας φέρνει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού σε μισθούς (2,5-2,75%) και συντάξεις (2,75-3%), κόψιμο 2% των υπερωριών, αυξήσεις 5-6% στον φόρο πετρελαίου και περικοπές στα δημόσια έργα με κονδύλια στα επίπεδα του 1997 - μόλις 4,3% του ΑΕΠ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "παλεύοντας με τα "κύματα", η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, κατατέθηκε χθες το απόγευμα στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2006, ο πιο κρίσιμος μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ εδώ και πέντε χρόνια".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι" το μήνυμα και του προϋπολογισμού του 2006, ο οποίος κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος μέχρι και το 2008. Η δήλωση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων που "βλέπουν" πλέον...Τρίτη- Πέμπτη φασολάδα στην Ελλάδα...".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "ο Προϋπολογισμός 2006, που κατετέθη χθες στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, ήταν κατά το μάλλον ή ήττον γνωστός. Οι διαφοροποιήσεις των μεγεθών του από το προ μηνός δημοσιοποιηθέν προσχέδιο είναι ελάχιστες. Εφ' ώ και διερωτάται κανείς τι νόημα έχει να τυπώνεται κάθε χρόνο και προσχέδιο, πρακτική που καθιερώθηκε μόλις την τελευταία τετραετία".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τρεις είναι οι άμεσοι στόχοι και τρία τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, στους άμεσους στόχους του για το 2006 περιλαμβάνονται η μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ, ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσίου χρέους και η ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι " το μυστικού του φετινού προϋπολογισμού βρίσκεται στη σελίδα 83 της εισηγητικής έκθεσης και πιο συγκεκριμένα στον πίνακα "Δαπάνες κατά λειτουργική ταξινόμηση". Τι προκύπτει από αυτόν; Μα, ότι το 16,4% των δαπανών του προορίζεταιγια την πληρωμή τόκων που αφορούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Πέρσι, γνωρίζεται πόσα λεφτά πληρώναμε για τόκους; Το 17,7% των δαπανών του προϋπολογισμού".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ εκτιμά ότι "αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε σε όλους, ότι η ανανέωση είναι μία ανοιχτή διαδικασία που θα προχωρήσει όπως και η ανασυγκρότηση του κόμματος".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "απέναντί του βρήκε χθες τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ο Γιώργος Παπανδρέου για τις διακηρύξεις του περί ανανέωσης, που έχουν τραυματίσει (και αποπροσανατολίσει ) βαθύτατα το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης (σε έντονο ύφος ο τελευταίος ) αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των λεγομένων του, δίνοντας έτσι και το στίγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ κατά το τλευεταίο δεκαπενθήμερο".

    [04] Κώστας Καραμανλής

    H ESPRESSO γράφει ότι "στροφή στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, σε αυτήν δηλαδή που έκρινε τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και , όπως δείχνουν τα πράγματα από εδώ και πέρα θα είναι αυτή που θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης των κυβερνήσεων, αναμένεται να επιχειρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής".

    [05] ΚΚΕ

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "την ανάγκη να καταψηφιστεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και "να νιώσουν φόβο και πανικό μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή" υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα παρουσιάζοντας χτες τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου "Πάρκ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 22 November 2005 - 21:19:12 UTC