Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6/2/2007
  • [02] ΔΕΗ
  • [03] Τουρκία
  • [04] Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • [05] ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • [06] Γρίπη των πτηνών
  • [07] Προστασία
  • [08] Ασφάλειες
  • [09] Αυξήσεις
  • [10] Οφειλέτες
  • [11] Παιδεία
  • [12] ΚΚΕ
  • [13] Εκλογές

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6/2/2007

    Ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση μομφής, η επιβολή βαρύτατων προστίμων σε εταιρίες πετρελαίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, τα παιχνίδια πολέμου της Τουρκίας και η αδυναμία της ΔΕΗ να καλύπτει τη μεγάλη ζήτηση στο ρεύμα είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θαυμάστε συνέπεια!... (Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο "Βήμα" στις 10 Δεκεμβρίου 2006).

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 3 σενάρια για πρόωρες. Ποια είναι τα χαρτιά Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπούμεραγκ για τον Παπανδρέου οι πρόσφατες αποφάσεις του. Έρευνα της GPO, για λογαριασμό του MEGA, δείχνει ότι το 64,7% του λαού λέει "όχι" στις πρόωρες.

    Η ΑΥΓΗ: Πιο κοντά οι κάλπες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει εκλογικό αιφνιδιασμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Έρχεται ΚΡΑΧ στον κλάδο των ασφαλειών. Μετά το λουκέτο στην Εγνατία και την Le Monde, 5 ακόμα ασφαλιστικές εταιρίες κινδυνεύουν με κλείσιμο, ενώ θα γίνει χαμός με τον έλεγχο που αρχίζει στα αποθεματικά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μετά την κοινοβουλευτική μάχη παρέλυσε η κυβέρνηση - όλοι θέλουν τις εκλογές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου. Η σταδιακή ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και τα επιδόματα των ειδικών κατηγοριών. Τι θα εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο.

    ΕΘΝΟΣ: Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία. Τελεσίγραφο Γκιουλ στην Ουάσιγκτον για εισβολή στο Β. Ιράκ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού γύρισαν στην εποχή της ΕΡΕ και τα έγχρωμα ψηφοδέλτια μας κράτησαν στην τσίτα... Και έτσι έληξε το... τριήμερο Μπλα - Μπλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι ρυθμίσεις για τα χρέη στο Δημόσιο. Τακτοποίηση των οφειλών προς την εφορία μέχρι και 48 δόσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πυρετός μετά τη μομφή. Έντονες διεργασίες σε ΝΔ - ΠαΣοΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζόγος τώρα με τον νόμο-πλαίσιο. Χάλασαν τα σχέδια Καραμανλή μετά την κίνηση Γιώργου για το "16".

    ΕΣΤΙΑ: Καραμανλής 1999: Ζητώ πρόωρες εκλογές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με αντιστροφή των ρόλων.

    ESPRESSO: Τρελά λεφτά από νέο τηλεπαιχνίδι. 7.800 ευρώ το μήνα για 70 χρόνια στο νικητή. Το MEGA διαπραγματεύεται το concept του ABC.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύτατα πρόστιμα σε εταιρείες πετρελαίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για "εναρμονισμένες πρακτικές".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Οι εκλογές στην ώρα τους". Ερμηνείες για τον "γρίφο" του πρωθυπουργού.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογία-σοκ. Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό! Κίνδυνος διακοπών ρεύματος.

    Η ΝΙΚΗ: Μπλόκο στον εμπαιγμό και την αλαζονεία. Συλλαλητήρια από εκπαιδευτικούς και αγρότες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Υπεύθυνη και ουσιαστική η τοποθέτηση του ΚΚΕ.

    Η ΧΩΡΑ : Με εξετάσεις θα μπαίνεις από τα ΕΠΑΛ σε όλα τα ΑΕΙ. Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    TRAFFIC NEWS: Πληρώνουν για να μάθουν αν είναι... ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ! Η μελλοντολόγος Λίτσα Πετρίδη σε αποκλειστική συνέντευξη. Αστείες αλλά και (γαργαλιστικές) περιπτώσεις και ιστορίες επωνύμων.

    City Press: "Ευκολίες" αντί για αναβάθμιση.

    Metro: Μπλακ άουτ φέρνει η κατάληψη. Εκτός λειτουργίας παραμένει η μονάδα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.

    Metropolis: "Πυρετός" στην Ευρώπη από τη γρίπη των πτηνών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Πόλη ζούγκλα. Το βασίλειο της ασυδοσίας σε δρόμους - πεζοδρόμια.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Εξαντλούν τα υδάτινα αποθέματα. Οι κινητοποιήσεις στον Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου αναγκάζουν τη ΔΕΗ να καταφύγει σ΄άλλες λύσεις για να μην έχουμε μπλακ άουτ τώρα αλλά το... καλοκαίρι!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δύο δρόμοι για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για τους κατόχους απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετά τη μομφή στη Βουλή ανέτειλε προεκλογικό φεγγάρι με ανασχηματιστική μορφή.

    [02] ΔΕΗ

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "σε ομολογία - σοκ για την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και τον κίνδυνο εκτεταμένων προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση-ειδικά το καλοκαίρι, οπότε κορυφώνεται η ζήτηση-προχώρησε η ΔΕΗ. Στις μεγάλες καθυστερήσεις κατασκευής νέων μονάδων προστέθηκε η ανομβρία και η παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχει μειωθεί φέτος κατά 50%".

    Σύμφωνα με την metro "για τέταρτη συνεχή ημέρα παραμένει ανενεργή η μονάδα ατμοηλεκτρικού σταθμού στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προειδοποιεί για μπλακ άουτ, σε περίπτωση που συνεχιστεί η παρεμπόδιση της λειτουργίας της μονάδας από τους κατοίκους της περιοχής".

    [03] Τουρκία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει: "εαρινή επίθεση εναντίον των Κούρδων σχεδιάζουν οι στρατηγοί. Εκβιάζουν, ζητώντας κάλυψη από την αμερικανική κυβέρνηση. Στο τραπέζι του μεγάλου παζαριού και τα πετρέλαια της Κύπρου".

    [04] Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "πρωτοφανή πρόστιμα στις τρεις μεγάλες εταιρείες καυσίμων, ΕΛΠΕ,Motor Oil και Petrola, αποφάσισε να επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνοντας ότι είχαν εναρμονίσει την τιμολογιακή τους πολιτική στα αεροπορικά καύσιμα".

    [05] ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων τους οδηγούνται ΝΔ και ΠαΣοΚ μετά την πρόταση μομφής. Ο πρωθυπουργός διαμορφώνει την ατζέντα των παρεμβάσεών του για Παιδεία, φτώχεια. Στο ΠαΣοΚ η ευφορία της επόμενης μέρα διαταράχθηκε από γκάλοπ-σοκ που εμφανίζει την κοινή γνώμη να αποδοκιμάζει και τις τρεις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου."

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "με μόνο στόχο την εκλογική τους επιβίωση κινούνται ήδη τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, προκαλώντας παράλυση στο κυβερνητικό έργο. Κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός αποδεσμεύεται θεσμικά και προβλέπουν εκλογές μέχρι τον Μάιο"΄.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "από τη μια, οι αγορευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν την κυβέρνηση για όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε κι από την άλλη οι αγορευτές της συμπολίτευσης τους αντέτειναν: Εσείς τα λέτε; Λες και ήλθατε στη Βουλή από παρθενογένεση και είστε εκείνοι που κυβέρνησαν τον τόπο για είκοσι χρόνια. Μ΄αυτά και μ΄αυτά, έληξε το τριήμερο μπλα-μπλα. Οι δύο μονομάχοι, Πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βγήκαν ωφελημένοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο λαός όμως ΟΧΙ.

    H Espresso σημειώνει ότι "προσωρινή κάλυψη στα προβλήματα που "σέρνονται" εδώ και μήνες τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όσο και σε αυτή του ΠΑΣΟΚ προσέφερε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς "γαλάζιοι" και "πράσινοι" βουλευτές συσπειρώθηκαν γύρω από τις ηγεσίες τους".

    [06] Γρίπη των πτηνών

    Η Metropolis αναφέρει ότι "το θανατηφόρο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε στη Βρετανία έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Γηραιά Ήπειρο. Σε πλήρη ετοιμότητα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Το "καμπανάκι" του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας".

    [07] Προστασία

    H Traffic News γράφει ότι "ασπίδα προστασίας δημιουργούν 81 φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα ή ακόμη οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον από άλλες επικίνδυνες γι΄αυτό επενδύσεις, όπως η εξόρυξη και η επεξεργασία χρυσού".

    [08] Ασφάλειες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "οιωνό κακών ειδήσεων για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς συνιστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, μετά και την απόφαση για "λουκέτο" σε δύο ακόμη επιχειρήσεις. Χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των: Εγνατία Ασφαλιστική και Le Monde, κάνοντας δεκτή την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης".

    [09] Αυξήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "στη χορήγηση αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων προχωράει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2007. Οι αυξήσεις που αναμένεται να δοθούν αποτελούν τη βασική γραμμή της εισοδηματικής πολιτικής του 2007, που εξετάζεται αυτές τις ημέρες και θα ανακοινωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου".

    [10] Οφειλέτες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "με προνομιακούς όρους μπορούν στο εξής οι οφειλέτες του Δημοσίου να αποκτούν φορολογική ενημερότητα εντασσόμενοι στο ειδικό καθεστώς τακτοποίησης οφειλών που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών και ετέθη σε ισχύ από 1.1.2007"

    [11] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να αποχωρήσει από την αναθεώρηση άλλαξε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Από το άρθρο 16 η κυβέρνηση μεταπηδά στον νόμο-πλαίσιο και με άξονα αυτόν θα πορευθεί το επόμενο διάστημα, με την προσδοκία να αποφορτισθεί το κλίμα στον εκπαιδευτικό χώρο και να επανέλθει η ηρεμία. Πάντως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με συλλαλητήριο μεθαύριο. Απεργία κήρυξε η ΟΛΜΕ για 15 και 27 Φεβρουαρίου".

    Η City Press προσθέτει ότι "το υπουργείο Παιδείας μεταξύ πολιτικών ελιγμών και της αναγκαίας αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων αποκτούν πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση δίνει τώρα προτεραιότητα στα "ευχάριστα", ξεχνώντας τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "σε κλοιό δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, που δίνει τη δική της αρνητική ψήφο στη ΝΔ, απαντώντας με συλλαλητήρια, καταλήψεις και απεργίες στην εικονική πραγματικότητα του Κώστα Καραμανλή. Νέο συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Πέμπτη οι φοιτητές, ενώ στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα συζητείται και πάλι στη Βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "τη δυνατότητα πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μπορούν να έχουν πια οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου σε συνέντευξη Τύπου".

    [12] ΚΚΕ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "όποιος έχει κόμπλεξ παρουσιάζεται... αντιδεξιός, ήταν η πληρωμένη απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ που εξαπέλυσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη συνήθη πρακτική αυτού του κόμματος".

    [13] Εκλογές

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "...Αν επομένως ο σημερινός Πρωθυπουργός ακολουθήση την συνταγή Σημίτη, δεν αποκλείεται οι εκλογές να γίνουν την άνοιξη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πολλώ μάλλον αφού ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος προχθές προς τον κ. Παπανδρέου είπε: "Το αίτημά σας για εκλογές θα ήταν δελεαστικότερο εάν ψηφίζατε πρώτα τη συνταγματική Αναθεώρηση και κυρίως το άρθρο 16".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η αόριστη φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους" ενεργοποίησε εκτιμήσεις και σενάρια ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, που προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "πολλές ερμηνείες επιδέχεται η κατάληξη της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συζήτηση της πρότασης μομφής το βράδυ της Κυριακής. "Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι "εγώ δεν βάζω το προσωπικό και κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου". Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για εκλογές το 2008, στο τέλος της τετραετίας. Η διατύπωση "στην ώρα τους" αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο-Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ή το Φθινόπωρο".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ προσθέτει ότι "σε προεκλογική τροχιά εισήλθε και επισήμως η χώρα μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους", στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, επί της προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "έντονα αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, για την πρωτοβουλία του να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι ψηφοφόροι του κόμματός του. Το 44,7% όσων ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή, περίπου ένας στους δύο που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004) δεν επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αλλά και περί ανασχηματισμού επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας ότι η διαμόρφωση ενός τέτοιου σκηνικού θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος τόνισε χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 6 February 2007 - 22:05:14 UTC